ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Θυμόμαστε --- 2 Ιουνίου




 

815: Πεθαίνει ο Πατριάρχης Νικηφόρος της Κωνσταντινούπολης, που αργότεραθα ανακηρυχθεί Άγιος.

1740: Γεννιέται ο Γάλλος ευγενής και συγγραφέας, από το όνομά του οποίου προέκυψε ο όρος σαδισμός, μαρκήσιος ντε Σαντ. [θαν. 2/12/1814]

1823: Δύναμη Κρητών αγωνιστών κυρίως Σφακιανών, επιτίθεται κατά των Τούρκων που βρίσκονται στο στενό πέρασμα Κανδάνου - Χανίων. Οι Τούρκοι κατανικούνται και τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης 800 νεκρούς.

1825: Ο Τουρκικός Στόλος της Σούδας, που τον αποτελούσαν 30 πλοία (κορβέττες, βρίκια και φρεγάτες), εξέρχεται από το λιμάνι και ναυμαχεί με ισάριθμο περίπου Ελληνικό Στόλο, υπό τους Ανδρέα Μιαούλη, Γ. Ανδρούτσο και Αποστόλη. Από τη δράση των ελληνικών πυρπολικών οι Τούρκοι έχασαν την υποναυαρχίδα τους (φρεγάτα που είχε 14 πυροβόλα και πλήρωμα 300 άντρες) και αναγκάστηκαν να ξαναγυρίσουν στο λιμάνι της Σούδας.

1829: Ο Ομέρ Πασάς της Εύβοιας, επικεφαλής 2.250 Τουρκαλβανών συγκρούεται στην τοποθεσία Ανηφορίτη, κοντά στη Θήβα, με τμήματα των Κριεζώτη, Δυοβουνιώτη, Ράγκου και Λάζου (800 περίπου άντρες). Μετά από πολύωρη μάχη ο Ομέρ αναγκάστηκε να υποχωρήσει, εγκαταλείποντας στο πεδίο της μάχης πάνω από 50 άντρες και πολλούς τραυματίες. Οι ελληνικές απώλειες ήταν 4 νεκροί και 13 τραυματίες.

1896: Ο Γουλιέλμο Μαρκόνι παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το ραδιόφωνο.

1904: Γεννιέται ο Αμερικανός κολυμβητής, Τζόνι Βαϊσμίλερ, ο οποίος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 κέρδισε πέντε χρυσά μετάλλια και ένα χάλκινο. Αργότερα έγινε κινηματογραφικός αστέρας ενσαρκώνοντας τον "Ταρζάν".

1905: Μετά τη δολοφονία του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Δημήτριος Ράλλης αναλαμβάνει την αρχηγία του δηλιγιαννικού κόμματος και σχηματίζει ξανά Κυβέρνηση, που διατηρείται στην εξουσία έξι μήνες.

1921: Ενθαρρυντικούς λόγους προς τους κατοίκους του Αϊδινίου και της Σμύρνης απευθύνει ο βασιλιάς Κωνσταντίνος και ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης.

1933: Αναχωρεί για το Λονδίνο η ελληνική αποστολή, προκειμένου να προβεί στον οριστικό διακανονισμό του εξωτερικού δημόσιου χρέους της χώρας.

1937: Ηλεκτροκίνητε ο σιδηρόδρομος Πειραιά - Κηφισιάς.

1940: Γεννιέται ο τέως βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος.

1941: Γεννιέται ο Αμερικανός μουσικός της ροκ και ντράμερ του συγκροτήματος Rolling Stones, ο Τσάρλι Γουάτς.

1943: Η βασιλική οικογένεια επιβιβάζεται στον Ωρωπό, στη βασιλική θαλαμηγό «Σφακτηρία» και με τη συνοδεία δύο γαλλικών αντιτορπιλικών, φτάνει στην Ιταλία. Από εκεί αναχωρεί για την Ελβετία, όπου και παραμένει σ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.

1953: Πραγματοποιείται η στέψη της βασίλισσας Ελισάβετ Β' της Αγγλίας, η οποία είναι η πρώτη, που μεταδίδεται τηλεοπτικά σε όλο τον κόσμο. Την ίδια ημέρα, γίνεται και η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision.

1964: Ο Γιάσερ Αραφάτ ιδρύει στην Ιερουσαλήμ την P.L.O. (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

1969: Σκοτώνεται σε τροχαίο, σε προάστιο του Σαράγεβο, ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας Ραντιβόι Κόρατς. Προς τιμήν του η FIBA δίνει το όνομά του στο ευρωπαϊκό κύπελλο, που θα ξεκινήσει το 1972. [γεν. 5/11/1938]

1971: Άγιαξ- ΠΑΟ 2-0 στον τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Wembley (5' Van Dick, 83' Καψής-αυτ.). Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού ποδοσφαίρου και ο ΠΑΟ έχει στις τάξεις του τον Μίμη Δομάζο, τον Αριστείδη Καμάρα, τον Τάκη Οικονομόπουλο και τον Αντώνη Αντωνιάδη, που ανακηρύσσεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 10 γκολ.

1972: Στη Γερμανία, συλλαμβάνονται τα ηγετικά στελέχη της ομάδας Μπάαντερ-Μάινχοφ.

1979: Πεθαίνει ο σκηνοθέτης του θεάτρου Σωκράτης Καραντινός.

1979: Στις ΗΠΑ, το τελικό πόρισμα σχετικά με την υπόθεση δολοφονίας του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι αναφέρει ότι, επρόκειτο για συνωμοσία.

1984: Πεθαίνει ο Γεώργιος Καζάσογλου, έλληνας μουσουργός. [γεν. 1/12/1908]

1985: Ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει για δεύτερη συνεχόμενη φορά τις εκλογές.

1989: Ενόψει των γενικών εκλογών, ο Ανδρέας Παπανδρέου διορίζει σε τρία καίρια υπουργεία (Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης) τους υπηρεσιακούς υπουργούς Σταμάτη, Μαρκόπουλο και Γκλαβά.

1990: Η ΑΕΚ κατακτά το πρώτο League Cup νικώντας τον Ολυμπιακό με 3-2.

1991: Έκθεση αναφέρει ότι, το 54,7% των παιδιών του Ισημερινού, ειδικά αυτά των φτωχότερων οικογενειών, υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό.

1992: Την πρόταση της Πορτογαλικής Προεδρίας της Ε.Ε να ονομαστεί η Δημοκρατία των Σκοπίων "Άνω" ή "Κάτω Μακεδονία" απορρίπτει η Ελλάδα.

1995: Στην Κύπρο, αντιδράσεις προκαλεί έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου υπογραμμίζεται η θετική παρουσίαση της Τουρκίας ως προς στις προσπάθειες, που καταβάλλει για την επίλυση του Κυπριακού.

1996: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αποδέχεται την πρόταση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για ελληνοαμερικανική τεχνολογική συνεργασία και επενδύσεις στα Βαλκάνια.

1997: Ο Ντιέγκο Μαραντόνα κάνει το ντεμπούτο του στην τηλεόραση, όταν παρουσιάζει ένα αργεντίνικο chat show.

1999: Μετά από 3 χρόνια ο Γιάννης Ιωαννίδης αναλαμβάνει πάλι προπονητής του Ολυμπιακού.

2004: Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινά το μεγάλο της ταξίδι, στον κόσμο, που θα διαρκέσει 36 μέρες. Για πρώτη φορά θα φωτίσει 33 πόλεις, σε 27 χώρες και στις πέντε ηπείρους, πριν καταλήξει στις 13 Αυγούστου 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
***
Γ. Τ.