ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

"Τεχνική συμφωνία με τους δανειστές"...

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

Λευκός καπνός για τα ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης βγήκε τα ξημερώματα από το «Hilton».
Κυβέρνηση και δανειστές μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις έφτασαν σε προκαταρκτική τεχνική συμφωνία, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, αφού έχει ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή.

Ξεπερνώντας το «αγκάθι» με το πλαφόν που δεν αποδεχόταν το ΔΝΤ στις συντάξεις, δηλαδή το ταβάνι προστασίας του 18% ώστε να μην καταγραφούν υπερβολικές απώλειες επί των καταβαλλόμενων συντάξεων, οι δύο πλευρές συμφώνησαν οι κύριες συντάξεις να επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές, αυτές θα κοπούν σε ποσοστό ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μη μειωθεί πάνω από 18%. 
Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, ώστε να βγει ο λογαριασμός τού 1,8 δισ. ευρώ. Η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9% και θα εφαρμοστεί το 2019.
Όπως σχολίασε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Εργασίας, «αυτό γίνεται διότι δημιουργείται ένα μεγαλύτερο προστατευτικό δίχτυ για τις προσωπικές διαφορές στις κύριες συντάξεις».
Στο αφορολόγητο συμφωνήθηκε η μείωση του ποσού στις 5.636 από 8.636 σήμερα. Η μείωση θα ισχύσει το 2020 στο θετικό σενάριο ή το 2019 στο δυσμενές, εφόσον δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα κυμαίνεται από 5.700 έως 6.600 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση.
Στις δυσκολίες της συμφωνίας συγκαταλέγονται η κατάργηση της προέγκρισης για τις ομαδικές απολύσεις (το όριο παραμένει στο 5%), αλλά και το ότι δεν επανέρχονται άμεσα οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Αντ’ αυτού θα νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας για μετά το τέλος του προγράμματος, από 1ης Σεπτεμβρίου 2018. Ωστόσο, δεν θα γίνει αλλαγή στο όριο των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί το λοκ-άουτ, αυτά που συνιστούσαν πάγιες απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα υπάρξει διεύρυνση τόσο του χάρτη των τουριστικών περιοχών όσο και της τουριστικής περιόδου.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα έδωσε ο υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου

Τα αντίμετρα

Τα θετικά μέτρα θα ισχύσουν παράλληλα με τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το 2019, εφόσον επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.
Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, για το κομμάτι των θετικών και αρνητικών μέτρων το 2019, το 1% θα προέρχεται από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ενώ τα αντίστοιχα θετικά μέτρα, ύψους 1%, για την ίδια χρονιά, θα προβλέπουν:
• Επιδότηση ενοικίου. Συγκεκριμένα, προβλέπεται μέση επιδότηση περίπου 1.000 ευρώ, το χρόνο, σε 600.000 οικογένειες.
• Ενίσχυση του επιδόματος του πρώτου και δεύτερου παιδιού, συνολικού κόστους 260 εκατ. ευρώ.
• Επέκταση των σχολικών γευμάτων, για να καλυφθεί ο μισός πληθυσμός των παιδιών σε δημοτικά και γυμνάσια σχολεία.
• ​Επέκταση του προγράμματος των βρεφονηπιακών σταθμών, για να καλύψουν το ένα τρίτο των παιδιών, ηλικίας έως 4 ετών.
• Το μέτρο της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα θα επεκταθεί σε όλον τον πληθυσμό, όχι μόνο στους συνταξιούχους, με εισοδηματικά κριτήρια.
• Ένα σημαντικό πακέτο της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ένα αντίστοιχο πακέτο θα πάει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για αναπτυξιακά προγράμματα.

Τσακαλώτος: Τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος

«Ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει άσπρος καπνός», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σήμερα στις 6 το πρωί, μετά τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων -διάρκειας 12 ωρών.
Πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία ανοίγει τον δρόμο για τις συζητήσεις για το χρέος και τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Όπως εξήγησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «αυτό σημαίνει από τη μία μεριά η ελληνική κυβέρνηση αυτό που έχει να κάνει είναι να το εφαρμόσει τώρα είτε είναι αυτό με νομοθέτηση είτε με δευτερογενής νομοθεσία. Και ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Οπότε από αύριο η κυβέρνηση θα δουλέψει σε όλα τα επίπεδα, και για την εφαρμογή του προγράμματος αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος»
Ο υπουργός δήλωσε βέβαιος πως τώρα θα προχωρήσει και η συμφωνία για το χρέος διότι δεν υπάρχει η δικαιολογία της απουσίας συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «είμαι σίγουρος ότι τώρα θα υπάρξουν οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα, που ήταν το μεγάλο κομμάτι».
Αποτιμώντας την τεχνική συμφωνία, ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Νομίζω ότι, όπως καταλαβαίνετε, έγιναν αμοιβαίοι συμβιβασμοί. Για μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, για μερικά είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι. Από τον συμβιβασμό έγιναν και θετικά πράγματα· δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018, κερδίσαμε ότι αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπως π.χ. τα αεροδρόμια, όπου υπάρχει τελείως διαφορετική λογική από το ΤΑΙΠΕΔ. Στα θετικά είναι προφανώς τα αντίμετρα αλλά και πράγματα που μας στεναχωρούν περισσότερο».
Ειδικά για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες».
Σύμφωνα με τον υπουργό, το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 «είναι σε παρενθέσεις και στα δύο κείμενα (σ.σ. το MOU με την ευρωπαϊκή πλευρά και το MEFP με το ΔΝΤ)», διότι στο πλαίσιο της συζήτησης για χρέος αποτελεί «την άλλη όψη του νομίσματος. Καθώς αυτή η συζήτηση δεν γίνεται στο δικό μας επίπεδο (σ.σ. σε επίπεδο τεχνικών αποστολών), γίνεται στο επίπεδο του Eurogroup, όπου είναι τα κράτη-μέλη και το ΔΝΤ».