ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Έκλεισε η τεχνική συμφωνία - Στη Βουλή προς ψήφιση τα αντιλαϊκά μέτρα!

 Τρίτη 02/05/2017 - 09:17
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΝΤ - ΕΕ

www.902.gr-αναδημοσίευση

Πηγή: Eurokinissi
Ως θετικό νέο τη νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου εμφάνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος το κλείσιμο της τεχνικής συμφωνίας με τους εκπροσώπους των δανειστών δηλώνοντας τα ξημερώματα της Τρίτης πως «ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση, υπάρχει λευκός καπνός».

Όπως έκανε γνωστό, πρόκειται για μια «προκαταρκτική τεχνική συμφωνία», η οποία θα επικυρωθεί από το Eurogroup πιθανά στις 22 Μάη και έως τότε στη Βουλή θα έχουν κατατεθεί και ψηφιστεί όλα τα αντιλαϊκά μέτρα για την περίοδο 2019-2020.
Όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, «από τη μία πλευρά αυτό που έχει να κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση είναι να την εφαρμόσει -είτε αυτό είναι με νομοθέτηση είτε με δευτερογενή νομοθεσία- και από την άλλη ανοίγει η συζήτηση για να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Πρόσθεσε ότι «από αύριο η κυβέρνηση δουλεύει σε όλα τα επίπεδα και για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τη συμβολή του στο δεύτερο σκέλος. Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχουν τώρα οι συζητήσεις για το χρέος. Γιατί δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τα μέτρα και τα αντίμετρα που ήταν το μεγάλο κομμάτι».
Για το περιεχόμενο της συμφωνίας, δηλαδή για το πού και πόσο θα πληγούν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και λαϊκά στρώματα, ανέφερε ότι «με μερικά πράγματα είμαστε ευχαριστημένοι, με μερικά πράγματα είμαστε λιγότερο ευχαριστημένοι» και πως «έγιναν και θετικά πράγματα, στο επίπεδο του ότι δεν μας ζήτησαν επιπλέον μέτρα για το 2018 και ότι κερδίσαμε πως αρκετές επιχειρήσεις που ήταν στο ΤΑΙΠΕΔ πηγαίνουν στην ΕΔΗΣ (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων), όπου υπάρχει μια εντελώς διαφορετική λογική, όπως έγινε με τα αεροδρόμια». Πρόσθεσε ότι «προφανώς και τα αντίμετρα είναι στα θετικά» και «είναι άλλα που μας στεναχωρούνε περισσότερο».
Επιβεβαίωσε ότι η κυριακάτικη αργία περιορίζεται στο ελάχιστο λέγοντας πως «υπάρχει μια διεύρυνση και στις τουριστικές περιοχές και στους τουριστικούς μήνες» για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί από 1/1/2020 στις 5.680 από 8.636 που είναι σήμερα και οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν έως και 18% από 1/1/2019, ενώ ίσως τα μέτρα να εφαρμοστούν νωρίτερα αν δεν πιαστούν τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι τα νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν ψηφιστεί έως τις 13 Μάη.