ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Θυμόμαστε --- 23 Μαΐου



1430: Οι Βουργουνδοί συλλαμβάνουν τη Ζαν ντ Άρκ και αργότερα την πωλούν στους Άγγλους.

1618: Αρχίζει ο 30ετής πόλεμος, όταν οι προτεστάντες
ηγέτες πετούν από το παράθυρο τους καθολικούς απεσταλμένους της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το γεγονός έχει καταγραφεί στην ιστορία ως «Η εκπαραθύρωση της Πράγας».


1785: Σε επιστολή του, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος περιγράφει την τελευταία του ανακάλυψη, τα γυαλιά διπλής εστίασης, για πρεσβυωπία και για μυωπία.

1878: Προσάρτηση Κύπρου στην Αγγλία μετά από μυστική συνθήκη με την Τουρκία.

1883: Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός και παραγωγός Ντάγκλας Φέρμπανκς, πρωταγωνιστής σε ταινίες όπως "Το σημάδι του Ζορό" (1920) και "Οι Τρεις Σωματοφύλακες" (1921), δεινός ξιφομάχος. Πέθανε το 1939.

1893: Ιδρύεται ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος, το δεύτερο σημαντικότερο αθηναϊκό αθλητικό σωματείο, από 12 μέλη του Πανελληνίου ΓΣ που διαφωνούν με την πολιτική του προέδρου Ιωάννη Φωκιανού. Ήδη από τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους έχει διαγραφεί ο Ν.Α. Κοτσελόπουλος, ενώ η διάσταση των απόψεων έχει αιτία το γεγονός ότι ο σύλλογος διοργανώνει αγώνες δαπανηρούς για λίγους εκλεκτούς θεατές, ενώ θα έπρεπε να απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα.

1906: Γεννιέται ο  Ερρίκος Ίψεν, νορβηγός θεατρικός συγγραφέας. [θαν. 20/3/1828]

1908: Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Τζον Μπάρντιν, συνεφευρέτης του τρανζίστορ.

1911: Ψηφίζεται στη Βουλή το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας.

1912: Η Γερμανία ναυπηγεί το μεγαλύτερο πλοίο στον κόσμο, το ''Ιμπερατόρ'', 50.000 τόνων, που δρομολογήθηκε στη γραμμή Αμβούργο-Αμερική.

1929: Εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς η λέπρα στην Αθήνα.

1931: Υπογράφεται νέα ελληνογαλλική εμπορική συμφωνία και ρυθμίζεται το θέμα εισαγωγής ελληνικών κρασιών στη Γαλλία.

1933: Γεννιέται η ηθοποιός της τηλεόρασης, Τζόαν Κόλινς, διάσημη από το ρόλο της Αλέξις στη σαπουνόπερα "Δυναστεία". Η Κόλινς έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο, σε ηλικία 9 ετών, στο "Κουκλόσπιτο" του Ίψεν.

1934: Γεννιέται ο Δρ. Ρόμπερτ Μουγκ, αμερικανός μηχανικός, δημιουργός μεταξύ άλλων και του σινθεσάιζερ. [θαν. 21/82005]

1934: Πεθαίνει ο Μπόνι (Πάρκερ) [γεν. 1/10/1910] και Κλάιντ (Μπάροου) [γεν. 24/3/1909], διάσημο ζευγάρι παρανόμων. Σκοτώθηκαν σε μπλόκο της αστυνομίας στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.

1937: Πεθαίνει ο Αμερικανός μεγιστάνας και φιλάνθρωπος Τζον Ντ. Ρόκφελερ, σε ηλικία 98 ετών.

1940: Ο Φράνκ Σινάτρα ηχογραφεί με την Ορχήστρα Τόμι Ντόρσι το "I'll Never Smile Again" το πρώτο από μια σειρά Νο 1 τραγούδια, που θα επιτύχει με αυτή την ορχήστρα.

1943: Γεννιέται η Βίκυ Μοσχολιού, μεγάλη  λαϊκή τραγουδίστρια. [θαν. 16/8/2005]

1946: Ένα μήνα μετά, την νίκη του στον 50ο Μαραθώνιο της Βοστόνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, ο 36χρονος Κύπριος δρομέας, αθλητής του ΓΣ Ολύμπια Λεμεσού, Στέλιος Κυριακίδης έρχεται στην Αθήνα και στο αεροδρόμιο του Ελληνικού τον καλωσορίζουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, περισσότεροι από τον πληθυσμό της Αθήνας.

1949: Οι Αμερικανοί αποφασίζουν τη συνέχιση της αποστολής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα και μετά το 1952, οπότε έληγε η προθεσμία.

1954: Η Ουγγαρία συντρίβει την Αγγλία στο Νεπ Στάντιον της Βουδαπέστης με 7-1 σε έναν αγώνα που η Αγγλία θέλει να πάρει την άτυπη ρεβάνς του 3-6 της 25/11/53 στο Γουέμπλεϊ.

1954: Tελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ο Ολυμπιακός νικά 2-0 τη Δόξα Δράμας

1958: O Μάο τσε Τουνγκ ανακοινώνει ότι, η Κίνα αφήνει πίσω της την αγροτική οικονομία για να βαδίσει προς την εκβιομηχάνιση.

1960: Πεθαίνει ο Ζορζ Κλοντ, γάλλος χημικός, που ανακάλυψε τον φωτισμό neon. [γεν. 24/9/1870]

1960: Ισραηλινοί απαγάγουν από την Αργεντινή και οδηγούν στο Ισραήλ τον ανώτατο αξιωματούχο των SS, Άντολφ Άιχμαν, υπεύθυνο για τη λεγόμενη "τελική λύση" του εβραϊκού ζητήματος και την εκδίωξη των Εβραίων, που ζούσαν σε εδάφη γερμανικής κατοχής.

1961: Aρχίζει στη Θεσσαλονίκη η δίκη 10 ατόμων, που κατηγορούνται για κατασκοπεία υπέρ της Βουλγαρίας.

1968: Oρισμένες εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κυκλοφορούν χωρίς λογοκρισία. 1972: Υπογράφει έναντι 2,1 εκατομμυρίων δραχμών ο Αρακέν Ντεμέλο (Araken Demelo), ο πρώτος Βραζιλιάνος που υπογράφει με την ομάδα του Παναθηναϊκό. Ο Ντεμέλο που ήρθε ως Έλληνας (Δέμελος!) θα σημειώσει 19 γκολ σε 37 αγώνες και μαζί με τον Χουάν Ραμόν Βερόν (Juan Ramon Veron) και τον Αντώνη Αντωνιάδη θα αποτελέσουν μία κορυφαία επιθετική γραμμή. Ακόμη, οι αλλοδαποί παίκτες δεν επιτρέπεται να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα εκτός εάν βρεθεί συγγένεια με Έλληνα, και παρότι το όνομα ελληνοποιείται σε “Δέμελος” θα υπάρχουν σχόλια για το χρώμα του παίκτη για αρκετό διάστημα. Με την μεταγραφή αυτή καταγράφεται και η πρώτη συμμετοχή του Παύλου Γιαννακόπουλου στα διοικητικά της ομάδας, όπου εισφέρει οικονομικά για την απόκτηση του παίκτη και στην συνέχεια γίνεται πάρεδρο μέλος.

1973: Αποτυχημένο κίνημα στο πολεμικό ναυτικό, με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου. Μαζικές συλλήψεις αξιωματικών του ναυτικού και του ταγματάρχη Σπύρου Μουστακλή, που υφίσταται απάνθρωπα βασανιστήρια.

1973: Στον επαναληπτικό τελικό του Κυπελλου ΟΥΕΦΑ η Μπορούσια Ντόρτμουντ νικά 2-0 τη Λίβερπουλ, αλλά στον πρώτο αγώνα οι Άγγλοι είχαν νικήσει με 3-0 και κατέκτησαν το τρόπαιο.

1976: O ΠΑΟΚ κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο νικώντας στην τελευταία αγωνιστική τον Εθνικό εκτός έδρας με 0-4.

1984: Στον επαναληπτικό τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στο Λονδίνο η Τότεναμ παραχωρεί ισοπαλία (1-1) στην Αντερλεχτ. Με το ίδιο σκορ είχε τελειώσει και το πρώτο ματς (9 Μαΐου). Ο τίτλος κρίθηκε στα πέναλτι όπου επικράτησε 4-3 η Τότεναμ.

1986: H ΚΥΠ μετονομάζεται σε ΕΥΠ και "μετεξελίσσεται" σε πολιτική οργάνωση.

1988: Αρχίζει τις εκπομπές του στην Αθήνα ο ραδιοφωνικός σταθμός ANTENNA στους 97,1 της μπάντας των FΜ

1992: Πεθαίνει από καρδιά ο Κώστας Δαβουρλής, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο με πολύ ισχυρό και ευθύβολο σουτ και μεγάλη ικανότητα στις απευθείας εκτελέσεις φάουλ.

1992: Στο Παλέρμο της Σικελίας, σκοτώνεται ο δικαστής Τζιοβάνι Φαλκόνε, διώκτης της μαφίας, όταν το αυτοκίνητο, που επέβαινε δέχθηκε βομβιστική επίθεση.

1993: Στην Αθήνα φτάνει ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάσλαβ Χάβελ για να παραβρεθεί στην τελετή απονομής των βραβείων Ωνάση, όπου τιμάται με το ειδικό βραβείο για την προστασία την ανθρωπότητας.

1994: Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών, ο Χρυσός Φοίνικα απονέμεται στην ταινία "Pulp Fiction", του Κουέντιν Ταραντίνο.

1995: Ανακοινώνεται επίσημα η κυκλοφορία της γλώσσας προγραμματισμού Java.

1995: Τη διαβεβαίωση ότι, ο ΟΗΕ θα προσφέρει βοήθεια ύψους 456 εκατ. δολαρίων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, δίνει ο γ.γ. Μπούτρος Γκάλι στον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο συναντάται στη Νέα Υόρκη.

1996: Υπογράφεται η σύμβαση για την κατασκευή της λεωφόρου Σταυρού-Ελευσίνας, για την σύνδεση των δύο εθνικών οδών με το νέο αεροδρόμιο των Σπάτων.

1996: Στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, στον 41ο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Γιουβέντους και ο Αγιαξ έμειναν στο 1-1 (Ραβανέλι 13ο – Λιτμάνεν 41ο) στα 120 λεπτά του αγώνα και της παράτασης. Οι Ολλανδοί νίκησαν στα πέναλτι με 4-2.

1997: Πολιτικές διαστάσεις παίρνει το θέμα των απόψεων του Γιώργου Παπανδρέου για το διαχωρισμό σκληρών και μαλακών ναρκωτικών.

1998: Ο Explorer I παύει να εκπέμπει σήμα. Πρόκειται για τον πρώτο αμερικανικό δορυφόρο της γης, ο οποίος εκτοξεύτηκε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ στις 31 Ιανουαρίου 1958.

1998: Ο Ολυμπιακός κατατάσσεται δεύτερος πίσω από την Φερεντσβάρος στο Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης στο πόλο μετά από διπλό αγώνα (7/6 & 5/8).

1999: Ο Γιώργος Παπανδρέου του Πανηλειακού γίνεται ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που αγωνίζεται ως τερματοφύλακας σε ολόκληρο τον αγώνα με τον Άρη στο Χαριλάου αφού ο Πανηλειακός δεν διαθέτει τερματοφύλακα. Ο Θεόφιλος Βερνέζης της ΑΕΚ ήταν ο μόνιμος αντικαταστάτης του Στέλιου Σεραφείδη στην δεκαετία του '60 παίζοντας σε 5 αγώνες.

2001: Η Μπάγερν Μονάχου κατακτά το Champions League στο Σαν Σίρο του Μιλάνου νικώντας στα πέναλτυ (5-4) την Βαλένθια στον τελικό (καν. 1-1), φτάνοντας τα 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών. Επίσης έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Κυπελλούχων και ένα Κύπελλο UEFA

2003: Ο 25χρονος Νεπαλέζος Πέμπα Ντόρζι Σέρπα ανεβαίνει σε χρόνο ρεκόρ στην κορυφή του Έβερεστ, σε 12 ώρες και 45 λεπτά.

2004: Μεγάλος νικητής του 57ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Κανών αποδεικνύεται το πολιτικό ντοκιμαντέρ "Φαρενάιτ 9/11" του Αμερικανού σκηνοθέτη Μάικλ Μουρ. Η αναγγελία της απονομής γίνεται δεκτή μέσω καταιγιστικών χειροκροτημάτων, ενώ ο σκηνοθέτης αφιερώνει την ταινία "στα παιδιά του Ιράκ και της Αμερικής " και "σε όλους όσοι υποφέρουν εξαιτίας μας". Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής αποσπά το "Old Boy" του Παρκ Τσαν -γουκ (Νότια Κορέα). 2004: Ο Παναθηναϊκός νικά 1-0 τον Πανηλειακό στον Πύργο και σπάει την εφτάχρονη κυριαρχία του Ολυμπιακού στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι η χρονιά του νταμπλ για τους πράσινους που έχουν κατακτήσει και το Κύπελλο Ελλάδος με νίκη 3-1 επί του ”αιωνίου αντιπάλου”

2007: Η Μίλαν στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης για έβδομη φορά στην ιστορία της όταν κερδίζει την Λίβερπουλ με 2-1 στον τελικό του Champions League που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα. Σκόρερ των 2 γκολ των “Ροσονέρι” ο Φίλιπο Ινζάκι (Filippo Inzaghi) στο 45ο και 82ο ενώ για την Λίβερπουλ μείωσε στο 89ο ο Ντιρκ Κνουτ (Dirk Kuyt). Ο αρχηγός της Μίλαν Πάολο Μαλντίνι (Paolo Maldini), που γίνεται ο γηραιότερος παίκτης (μη τερματοφύλακας) που συμμετέχει σε τελικό, κερδίζει το πέμπτο του ευρωπαϊκό κύπελλο, ένα λιγότερο από τον κάτοχο του ρεκόρ, Φρανσίσκο Χέντο (Francisco Gento) της Ρεάλ Μαδρίτης, ισοφαρίζοντας τους Αλφρέδο ντι Στέφανο (Alfredo di Stefano) και Ζοζέ Ζαράγκα (Jose Zarraga) της Ρεάλ και τον συμπαίκτη του Αλεσάντρο Κοστακούρτα (Alessandro Costacurta). Ακόμα, ο Κλάρενς Ζέεντορφ (Clarence Seedorf) της Μίλαν γίνεται ο πρώτος παίκτης που κατακτά το Champions League τέσσερις φορές (με 3 διαφορετικές ομάδες: Αγιαξ 1995, Ρεάλ Μαδρότης 1998 και Μίλαν 2003 και 2007)
***
Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας των Γκαλαπάγκος

Διεθνής ημέρα για τον τερματισμό του Μαιευτικού Συρίγγιου
 Γ. Τ.