ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Θυμόμαστε --- 2 Μαΐου


 


1519: Πεθαίνει ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ιταλός ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, οραματιστής, η προσωποποίηση δηλαδή του αναγεννησιακού ανθρώπου.
1821: Οι Ψαριανοί με τον Πλοίαρχο Ανδρέα Γιαννίτση αρπάζουν από τον κόλπο του Αίνου 23 τουρκικά κανόνια και τα μεταφέρουν στα Ψαρά.
1824: Το φέρετρο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η σορός του λόρδου Βύρωνα, μαζί με το κιβωτίδιο που περιέχει την καρδιά και τον εγκέφαλό του, μεταφέρονται στη Ζάκυνθο προς ταφή.
1829: Καταλαμβάνεται το φρούριο της Ναυπάκτου.
1893: Διοργανώνεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο το πρώτο συλλαλητήριο των Ελλήνων σοσιαλιστών για την Εργατική Πρωτομαγιά. Στο πλήθος απευθύνεται ο ιδρυτής του κινήματος στην Ελλάδα, Πλάτων Δρακούλης.
1919: H 1η Μεραρχία του Ελληνικού Στρατού αποβιβάζεται στη Σμύρνη με εντολή του συμμαχικού συμβουλίου και γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από το πολυπληθές ελληνικό στοιχείο της πόλης. Αρχή Μικρασιατικής Εκστρατείας.
1941: Αυτοκτονεί η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς.
1945: H Σοβιετική Ένωση ανακοινώνει την πτώση του Βερολίνου. Η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυματίζει στον ιστό του Ράιχσταγκ.
1957: Πεθαίνει ο Τζόζεφ Μακάρθι, αμερικανός γερουσιαστής, γνωστός για το κυνήγι του εναντίον των κομμουνιστών ή των υποτιθέμενων κομμουνιστών που ξεκίνησε το 1950 (Μακαρθισμός).
1966: O σκωτσέζος μηχανικός Τζέιμς Γκουντφέλοου πατεντάρει την τεχνολογία στην οποία βασίζεται ο προσωπικός αριθμός αναγνώρισης (PIN).

2001: Πεθαίνει, σε ηλικία 75 ετών, ο Μανόλης Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.
2011 : Εκτελείται από Αμερικάνους στρατιώτες στο κρησφύγετο του στο Πακιστάν ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, Σαουδάραβας επιχειρηματίας, ιδρυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα. (Γεν. 10/3/1957).

2013: «Έφυγε» ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης, σε ηλικία 86 ετών. Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ποινικολόγος Αλέξανδρος Κατσαντώνης. Από τους πιο γνωστούς και καταξιωμένους ποινικολόγους, ο Α. Κατσαντώνης διετέλεσε καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών. Ο τίτλος αυτός τον ακολουθούσε ως ένδειξη σεβασμού του νομικού κόσμου για την επιστημονική του κατάρτιση. Αρθρογραφούσε επί σειρά ετών σε εφημερίδες, και οι αγορεύσεις του στις αίθουσες των δικαστηρίων θύμιζαν πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, καθώς έσπευδαν να τον ακούσουν πολλοί νεότεροι δικηγόροι. Παθιαζόταν με κάθε υπόθεση που αναλαμβάνει, σαν να είναι γι' αυτόν μοναδική, και ταυτιζόταν με τον άνθρωπο που υπεράσπιζε.

2013: Πέθανε ο Λευτέρης Βογιατζής, μια σπουδαία μορφή του θεάτρου, σε ηλικία 68 ετών.