ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Θυμόμαστε --- 14 Μαΐου

1643: Αποκεφαλισμός στη Σμύρνη του Νεομάρτυρος Μάρκου από την Κρήτη.

1686: Γεννιέται ο Ντάνιελ Γκαμπριέλ Φαρενάιτ, δημιουργός της κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας, η οποία φέρει το όνομά του.

1748: Καταστρεπτικός σεισμός στο Αίγιο.


1796: Ο Βρετανός γιατρός Έντουαρντ Τζένερ, ο άνθρωπος που έθεσε με τη δουλειά του τα θεμέλια της επιστήμης της ανοσολογίας, δοκιμάζει για πρώτη φορά εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς σε ένα 8χρονο αγόρι. 

1865: Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Διήρκεσαν έως τις 17 Μαΐου, με νικήτρια την παράταξη του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου

1866: Οι Κρήτες ξεσηκώνονται κατά των Τούρκων στην Χρυσοπηγή.

1879: Θάνατος του Επαμ. Δεληγιώργη.

1897: Γεννιέται στη Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ ο Σίντνεϊ Μπέσετ τζαζίστας μουσικός, μεγάλος υποστηρικτής της Ντίξιλαντ Τζαζ. Γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στο κλαρινέτο, υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος, που έπαιξε τζαζ σε σοπράνο-σαξόφωνο.

1900: Στο Παρίσι ξεκινούν οι 2οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που έχουν παταγώδη αποτυχία. Οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες της σύγχρονης ιστορίας διεξήχθησαν στη γαλλική πρωτεύουσα από τις 14 Μαΐου έως τις 28 Οκτωβρίου. Η μεγάλη τους διάρκεια οφείλεται στη σύνδεσή τους με την 3η Διεθνή Έκθεση των Παρισίων. Η εμπορευματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν γεγονός τέσσερα μόλις χρόνια μετά την αναβίωσή τους στην Αθήνα. Η Ελλάδα επέμεινε στη μόνιμη τέλεση των αγώνων στην Αθήνα, όμως ο ατυχής πόλεμος με την Τουρκία το 1897 και τα συνακόλουθα οικονομικά προβλήματα (βρισκόμαστε στην εποχή του «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν») ήταν μια επαρκής αιτία για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να αναθέσει τους αγώνες στην πατρίδα του Βαρώνου Ντε Κουμπερτέν.

1904: Έναρξη των 3ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Σεν Λούις των ΗΠΑ, των πρώτων, που γίνονται στις ΗΠΑ, παράλληλα με τις εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης. Η ημερομηνία ελέγχεται διότι κατά άλλους οι αγώνες άρχισαν 1 Ιουλίου και τελείωσαν 29 Οκτωβρίου. Και εδώ, όπως και στο Παρίσι το 1900, οι αγώνες έχουν παταγώδη αποτυχία. Ο Πιερ ντε Κουμπερτέν είναι αντίθετος με την τέλεση αγώνων στην Αμερική και δεν παρίσταται όπως και πολλοί Ευρωπαίοι αθλητές (50 μόνο παρόντες) με αποτέλεσμα η πλειονότητα να είναι Αμερικανοί. Λαμβάνουν τελικά μέρος 687 αθλητές από 18 χώρες. Αξιοσημείωτη είναι η χρυσή νίκη του Έλληνα Περικλή Κακούση του Πανελληνίου ΓΣ στην Άρση Βαρών ο οποίος σήκωσε 111,67 κιλά.

1911: Η Μαρίκα Κοτοπούλη αρχίζει τις παραστάσεις της στο νέο θέατρο "Αττικόν".

1919 : Ο Στρατός μας με το 4ο Σύνταγμα Πεζικού απελευθερώνει το Αϊδίνιο της Μ. Ασίας.

1920: Η Μεραρχία Σερρών εισέρχεται στην Κομοτηνή. Την ίδια ημέρα αποβιβάζεται στην Αλεξανδρούπολη το 15ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας Ξάνθης και αντικαθιστά τα Γαλλικά τμήματα σ' αυτή.

1927: Το πολυτελές πλοίο "Καπ Αρκόνα", που πήρε το όνομα του από το ομώνυμο ακρωτήρι στη Βαλτική, ξεκινάει τα πρώτο του ταξίδι από το λιμάνι του Αμβούργου. Το πλοίο κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά προσφύγων στη Δυτική Γερμανία. Το 1945, λίγες μέρες πριν τη λήξη του πολέμου, οι Ναζί το φορτώνουν με τους εναπομείναντες 8.000 αιχμαλώτους του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Νόϊενγκάμε. Το πλοίο δέχεται τα πυρά αγγλικών βομβαρδιστικών και βυθίζεται παρασύροντας στο θάνατο 7.000 άτομα, μεταξύ αυτών και 300 Έλληνες.

1928: Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδας. Πρώτος διοικητής αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Διομήδης.

1935: Γεννιέται ο Βούλγαρος λίμπερο Ιβάν Ντιμιτρόφ (Ivan Dimitrov.). Αγωνίστηκε 70 φορές (ένα γκολ) στην εθνική ομάδα (περίοδος 1957-70). Έπαιξε στην τελική φάση των Παγκοσμίων Κυπέλλων του 1962 και 1970.  Έκανε μεγάλη καριέρα στη Σλάβια Σόφιας με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1963,64,66). Έπαιξε ακόμα στις Λοκομοτίβ και Ακαντέμικ. Ήταν γεροδεμένος με καλές τοποθετήσεις που κάλυπτε την έλλειψη ταχύτητας.

1936: Γεννιέται στις ΗΠΑ ο πολυβραβευμένος ροκ 'ν ρολ τραγουδιστής Μπομπι Ντάριν, ένα από τα πλέον δημοφιλή είδωλα των εφήβων της δεκαετίας του '50. 

1937: Ο Ντιουκ Έλινγκτον και η μπάντα του ηχογραφούν το περίφημο «Caravan».

1941: Οι Ιταλοί ολοκληρώνουν την από 4 Μαι 1941, κατάληψη των Κυκλάδων νήσων εκτός της Σερίφου, Κέας και Μήλου τα οποία κατέλαβαν Γερμανοί.

1942: Γεννιέται στο Ταμπουζίνεφ της Σιβηρίας, ο Ρώσος άλτης του ύψους Βαλερί Μπρούμελ (Valeriy Nikolayevich Brumel). Ολυμπιονίκης το 1964 (2μ18) και 2ος το 1960 (2μ16). Πρωταθλητής Ευρώπης το 1962 (2μ21). Την περίοδο 1961-63 βελτίωσε έξι φορές το παγκόσμιο ρεκόρ το οποίο έφθασε στα 2μ28, επίδοση που καταρρίφθηκε οκτώ χρόνια αργότερα. Το 1965 τραυματίστηκε σοβαρά με την μοτοσικλέτα του και υποχρεώθηκε σε ηλικία μόλις 23 χρόνων να σταματήσει τον αθλητισμό. Πέθανε στις 26 Ιανουαρίου 2003.

1943: Γεννιέται ο μπασίστας και δεξιοτέχνης μουσικός Τζακ Μπρους, ο οποίος θα ενώσει στη δεκαετία του '60 τις δυνάμεις του με εκείνες του Ερικ Κλάπτον και του ντράμερ Τζιντζερ Μπέικερ, στο ροκ συγκρότημα Cream.

1944: Αρχίζει στο χωριό Κορυσχάδες της Ευρυτανίας η σύνοδος της "Βουλής της Εθνικής Αντίστασης". 

1944: Τμήματα Ελλήνων ανταρτών του Ιερού Λόχου Πάρου και Βρετανοί Καταδρομείς επιτίθενται αιφνιδιαστικά, εξουδετερώνουν τη γερμανική φρουρά του αεροδρομίου Πάρου και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο το διοικητή της.
1944: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης και παραγωγός Τζορτζ Λούκας, ο άνθρωπος, που υπήρξε η κινητήριος δύναμη πίσω από πληθώρα δημοφιλών ταινιών, μεταξύ αυτών οι κινηματογραφικές συνέχειες του "Πολέμου των Άστρων" και της τριλογίας των ταινιών του "Ιντιανα Τζόουνς" που σκηνοθέτησε ο Σπίλμπεργκ.

1952: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης και συγγραφέας Ρόμπερτ Ζεμέκις, ο οποίος υπέγραψε πολλές δημοφιλής ταινίες, μεταξύ αυτών, τα "Φόρεστ Γκαμπ", "Επιστροφή στο μέλλον ΙΙ-ΙΙΙ" και "Ποιος παγίδευσε το Ρότζερ Ράμπιτ;".

1952: Γεννιέται ο Ντέιβιντ Μπερν, ιδρυτικός μέλος του συγκροτήματος "Talking Heads".

1957: Η Εθνική Ελλάδος στο Βόλεϊ δίνει τον πρώτο της διεθνή μεταπολεμικό αγώνα και ηττάται με 3-0 σετ από τη Ρουμανία στο γήπεδο του Πανελληνίου. Με την εθνική αγωνίζεται και ο Κάρολος Παπούλιας, αθλητής του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου τότε και σημερινός Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

1961: Γεννιέται ο Βρετανός ηθοποιός Τιμ Ροθ, ο οποίος έχει παίξει σε ταινίες σε πολλές γνωστές ταινίες, μεταξύ αυτών, το "Pulp Fiction", το "Reservoir Dogs" και το "ο Μάγειρας, ο Κλέφτης, η Γυναίκα του και ο Εραστής της".

1962: Η πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας παντρεύεται στην Αθήνα το διάδοχο του ισπανικού θρόνου Δον Χουάν Κάρλος.

1967: Το Πατριωτικό Μέτωπο μετονομάζεται σε Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ), με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη.

1970: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα η Εθνική Πινακοθήκη. Η πρώτη πτέρυγα
περιλαμβάνει περίπου 300 έργα.

1970: Ιδρύεται στη Γερμανία η  οργάνωση "Φράξια Κόκκινος Στρατός" (RAF), σε συνέχεια της οργάνωσης Μπάαντερ Μάινχοφ.

1973: Οι ΗΠΑ θέτουν σε τροχιά το διαστημόπλοιο ''Σκάιλαμπ''. 1975: Η Ντιναμό Κιέβου με τους Μπλοκιν, Ρουντακοβ, Μουντζαν, Κονκοβ και Βουρτζακ γίνεται η πρώτη Σοβιετική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας στον τελικό την Φερεντσβάρος με 3-0 στη Βασιλεία της Ελβετίας

1977: Η Λίβερπουλ γίνεται η πρώτη ομάδα που κερδίζει το πρωτάθλημα Αγγλίας για 10η φορά παραχωρώντας ισοπαλία 0-0 στην Γουέστ Χαμ

1978: Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ρίτα Χέιγουορθ, κατά κόσμον Μαργαρίτα Κάρμεν Κανσίνο.
 
1979: Γίνονται συλλήψεις αριστεριστών μετά από έκρηξη βόμβας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.
1992: Οι "Κρυστάλλινες Νύχτες" της Τόνιας Μαρκετάκη εκπροσωπούν την Ελλάδα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών. 1993: Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και ο συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης τιμούνται μεταξύ άλλων, με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας Ιπεκτσί.

1993: Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν αναγορεύεται διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

1994: Πεθαίνει ο διάσημος ψυχαναλυτής, μαθητής του Σίγκμουντ Φρόιντ, Ερικ Ερικσον σε ηλικία 91 ετών.

1994: Το τελευταίο φύλλο της εκδίδει η εφημερίδα "Μεσημβρινή", η διεύθυνση της οποίας ανακοινώνει την αναστολή έκδοσής της.

1995: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσονται οι νομοί Κοζάνης και Γρεβενών, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 6,6 Ρίχτερ.

1997: Σε ειδική δεξίωση που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσιάζεται το 12τομο αρχείο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

1998: Πεθαίνει ο Φρανκ Σινάτρα, αμερικανός τραγουδιστής και ηθοποιός. [γεν. 12/12/1915]

2002: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο προπονητής της Δυναμό Κιέβου Valeriy Lobanovski, ο μεγαλύτερος προπονητής, που ανέδειξε το σοβιετικό ποδόσφαιρo.

2003: Μετά από πολλές αναβολές, εκτοξεύεται με επιτυχία από το ακρωτήριο Κανάβεραλ ο πρώτος ελληνοκυπριακός δορυφόρος Hellas Sat. Ο δορυφόρος, εισάγει την Ελλάδα στις χώρες, που έχουν παρουσία στο Διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.
***
Γ. Τ.