Της Δήμητρας Καδδά
Οι ζυμώσεις για το ελληνικό ζήτημα που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών στην Ουάσιγκτον πλέον δίδουν την θέση τους σε έναν πολυεπίπεδο διαπραγματευτικό μαραθώνιο που ξεκινά από σήμερα με την αποστολή των κειμένων συμφωνίας και την επιστροφή των θεσμών.
Έχει ως ορατό "ορόσημο" το Eurogroup της 22ας Μαΐου αλλά και ως ενδιάμεσο σταθμό την 11η- 13η Μαΐου όταν επιχειρείται να λάβει χώρα το επόμενο Washington Group.  Έως τότε η κυβέρνηση επιθυμεί να έχει συμφωνήσει με τα κλιμάκια των θεσμών για τα μνημόνια και να έχει έτοιμο προς κατάθεση το εφαρμοστικό πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.
Ουσιαστικά πρώτα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα σε "τεχνικό" επίπεδο και επί ελληνικού πλέον εδάφους. Περιλαμβάνουν την "παραλαβή" των μνημονίων, την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και την ολοκλήρωσή τους το πολύ μέσα σε 10 ημέρες, στην ψήφιση των εφαρμοστικών διατάξεων και την ολοκλήρωση των υπολοίπων "παρεμβάσεων έως την 15η Μαΐου. Και όλα αυτά για την σύνταξη ενός θετικού Compliance Report προς το Eurogroup της 22ας Μαΐου στο οποίο επιθυμητό είναι από ελληνικής πλευράς να μην δοθούν αφορμές για νέες καθυστερήσεις.  
Το 3ο μνημόνιο του ΔΝΤ
Ακόμη όμως η διαδικασία είναι στο… ξεκίνημα της. Η ελληνική κυβέρνηση παραλαμβάνει πιθανότατα σήμερα το νέο, τρίτο κατά σειρά, μνημόνιο με το ΔΝΤ (MEFP) που θα περιλαμβάνει τα μέτρα των 4 δισ. ευρώ, τα αντίμετρα αλλά και δεκάδες άλλες "μεταρρυθμίσεις" στο εργασιακό, στις ιδιωτικοποιήσεις και σε άλλα πεδία τις οποίες όπως έκανε σαφές η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν τις προηγούμενες ημέρες από την Ουάσιγκτον θεωρεί αναγκαίες.
Οι θεσμοί της ΕΕ (Επιτροπή, ΕΚΤ, ΕΜΣ) αποστέλλουν με την σειρά τους μία ακόμη εκδοχή του επικαιροποιημένου μνημονίου (SMoU), ενώ η Eurostat ανακοινώνει σήμερα την επικύρωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 που προανήγγειλαν την Παρασκευή από την Αθήνα η ΕΛΣΤΑΤ και η κυβέρνηση (πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ σε όρους Eurostat και 4,19% του ΑΕΠ σε όρους μνημονίου).

Περιμένουν την Βελκουλέσκου
Τα κλιμάκια των θεσμών στην ΕΕ φτάνουν σήμερα στην Αθήνα για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων από αύριο, όπως είχε προαναγγελθεί και συμφωνηθεί από το Eurogroup της Μάλτας.
Ωστόσο, έως αργά χθες το βράδυ παρέμενε σε εκκρεμότητα αν θα επιστρέψουν έως αύριο και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ υπό την κα Βελκουλέσκου που μετείχε στα "ραντεβού" της Ουάσιγκτον. Σημειώνεται ότι πηγή της ελληνικής αποστολής διευκρίνιζε από την Ουάσιγκτον ότι αν τελικά δεν μετάσχει το ΔΝΤ με νέο πρόγραμμα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση τα μέτρα των 4 δισ. δεν θα εφαρμοσθούν.
Στα σκαριά σύνοδος στο περιθώριο του G7
Αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις τότε η ελληνική πλευρά ευελπιστεί σε μία πολιτική σύγκλιση σε επίπεδο Washington Group. Θέλει ουσιαστικά να έχει ολοκληρώσει την τεχνική συμφωνία δίδοντας το "σήμα" στο G7 που συνεδριάζει στο Μπάρι της Ιταλίας (11-13/5) σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών αλλά και παρουσία (σύμφωνα με την ατζέντα της συνόδου) των Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ντράγκι. Και, όπως προανήγγειλε χθες στέλεχος της ελληνικής αποστολής στην Ουάσιγκτον, η σύνοδος αυτή αποτελεί την επόμενη ευκαιρία για ένα Washington Group που θα δώσει την λύση η οποία έχει γίνει σαφές ότι αναζητείται σε υψηλότερο επίπεδο και εκτός Ελλάδος, αφού διαφωνίες μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας παραμένουν.
Άλλωστε χθες, η ίδια πηγή έκανε σαφές ότι είναι μεν δεδομένη η διάθεση της Γερμανίας να βρεθεί λύση σύντομα για το ελληνικό ζήτημα καθώς δεν θέλει προσκόμματα εν μέσω εκλογικού κύκλου, αλλά και ότι η χρυσή τομή μεταξύ Σόιμπλε και ΔΝΤ δεν βρέθηκε στις επαφές που έγιναν στην Ουάσιγκτον.  
Έτσι, αυτό που δεν θέλει με τίποτα η ελληνική πλευρά όπως ειπώθηκε είναι να δώσει αφορμές για νέες καθυστερήσεις. "Όσο υπάρχει το SLA στο τραπέζι υπάρχει πάντα το πρόσχημα για αυτούς που θέλουν να χρησιμοποιήσουν προσχήματα μετάθεσης της συζήτησης" ανέφερε ελληνική πηγή. "Νομίζω ότι είναι εφικτό να γίνει η συνολική συμφωνία" στο Eurogroup αλλά "μπορεί να πάει και λίγο παραπέρα" ανέφερε η ίδια πηγή.