ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Και τώρα οι δυο τους!

makron-lepen.jpg

Ο νεοφιλελεύθερος Μακρόν και η ακροδεξιά Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαΐου | AP Photo
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν πήραν τα δύο εισιτήρια για τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία. Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και της Λεπέν σχηματίζεται ήδη μετά τον α' γύρο, με τους Φιγιόν, Βαλς και Αμόν να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον Μακρόν. Αξιοσημείωτη η μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών, όπως και το πολύ καλό αποτέλεσμα για τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν. 

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα του α' γύρου (με καταμετρημένο το 82% των εκλογικών τμημάτων): 
► Εμανουέλ Μακρόν: 23,32%
► Μαρίν Λεπέν: 22,59%
► Φρανσουά Φιγιόν: 19,71 %
► Ζαν-Λικ Μελανσόν: 19,09%
Όπως δείχνει και το παρακάτω γράφημα της Figaro, Λεπέν και Μελανσόν είναι δυο υποψήφιοι που αύξησαν τη δύναμή τους σε σχέση με το 2012, με δεδομένο ότι για τον Μακρόν αυτή ήταν η πρώτη εκλογική αναμέτρηση στην πολιτική του καριέρα.
Αντίθετα, ιστορικά χαμηλά ποσοστά για τα δυο μεγάλα κόμματα εξουσίας. Ο υποψήφιος της κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και ο Σοσιαλιστής υποψήφιος Μπενουά Αμόν μαζί συγκεντρώνουν κάτω από το 30% των ψήφων για πρώτη φορά από το 1965 και μετά, σχολιάζει η Le Monde. Ο Αμόν ήδη παραδέχθηκε ότι πρόκειται για μια «ηθική ήττα». 

Στήριξη στον Μακρόν

Μέτωπο κατά της ακροδεξιάς και της Λεπέν σχηματίζεται ήδη μετά τον α' γύρο, με τους Φιγιόν, Βαλς και Αμόν να δηλώνουν την υποστήριξή τους στον «ανεξάρτητο» -πλην νεοφιλελεύθερο πρώην τραπεζίτη- Μακρόν. Αντίθετα, ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν απέφυγε να εκφράσει την υποστήριξή του προς κάποιον από τους μονομάχους του β' γύρου, περιμένοντας τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών. 
Μετά τα exit polls και τα πρώτα αποτελέσματα, ήρθαν στο προσκήνιο δημοσκοπήσεις για τους μονομάχους του δεύτερου γύρου των εκλογών, όπου καταγράφεται μεγάλο προβάδισμα για τον Εμμανουέλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν. 
Πιο συγκεκριμένα, ο Μακρόν επικρατεί της Μαρίν Λεπέν με 62% των ψήφων έναντι 38%, σύμφωνα με δημοσκόπηση IPSOS/SOPRA STERIA, ενώ ανάλογο είναι το αποτέλεσμα και στη δημοσκόπηση HARRIS INTERACTIVE, όπου ο Μακρόν λαμβάνει το 64%.

Λεπέν: Είμαι η υποψήφια του λαού

Η Μαρίν ΛεπένΠανευτυχής η ηγέτης του Εθνικού Μετώπου | ΑP Photo
Στις πρώτες της δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης, η Μαρίν Λεπέν κάλεσε τους συμπατριώτες της να συνταχθούν με το σχέδιό της για μια περήφανη Γαλλία. Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία της: 
«Αγαπητοί συμπατριώτες μου, με στέλνετε στον δεύτερο γύρο. Μετράω αυτή την τιμή με ταπεινότητα και ευγνωμοσύνη. Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου. Το πρώτο βήμα που θα οδηγήσει τους Γάλλους στο Ελιζέ έγινε. Φέρω την τεράστια ευθύνη του πολιτισμού της, της ευημερίας της, της ανεξαρτησίας της. Είναι μια περήφανη πράξη ενός λαού που σηκώνει το κεφάλι, σίγουρος για τις αξίες του και με αυτοπεποίθηση για το μέλλον. Μιλούμε για την επιβίωση της Γαλλίας. Καλώ όλους να συνταχθούν με το δικό μας σχέδιο και να κινηθούμε μαζί προς το μέλλον. Ο Ντε Γκολ μιλούσε για το "περήφανο έθνος".... Αυτή τη Γαλλία αγαπάμε».
Επίσης, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου δήλωσε ότι το κεντρικό θέμα αυτών των εκλογών είναι η «άγρια παγκοσμιοποίηση». Ήρθε η ώρα να απελευθερωθεί ο γαλλικός λαός από τις αλαζονικές ελίτ, υποστήριξε η Λεπέν.

Μακρόν: Θέλω να γίνω πρόεδρος όλων των Γάλλων

Επευφημούμενος από τους οπαδούς του, ο 39χρονος Εμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε ενωτικός στις πρώτες του δηλώσεις. Μεταξύ άλλων, έκανε θετικά σχόλια για τους ηττημένους υποψήφιους και υποσχέθηκε να εργαστεί για την εθνική ενότητα. Όπως τόνισε, «έχουμε αλλάξει μέσα σε ένα χρόνο το πρόσωπο της πολιτικής ζωής στη Γαλλία».  
«Άκουσα τις αμφιβολίες, τον θυμό, τους φόβους των Γάλλων και την επιθυμία τους για αλλαγή. Αυτά για τα οποία ευθύνονται τα δυο κόμματα που κυβερνούσαν για περισσότερα από τριάντα χρόνια. Γνωρίζω τις προσδοκίες σας. Επιθυμώ σε 15 ημέρες να γίνω ο πρόεδρός σας... Η πρόκληση είναι να πετύχουμε τη ρήξη με ένα σύστημα που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα προβλήματα για περισσότερα από 30 χρόνια»
Επίσης, έδωσε το όραμά του για τον ρόλο του νέου προέδρου: «Θέλω να γίνω ο πρόεδρος όλων των Γάλλων, των πατριωτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή του εθνικισμού. Ένας πρόεδρος που θα προστατεύει, θα μεταμορφώνει και θα χτίζει. Που θα επιτρέψει σε αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν, να δουλέψουν, να το κάνουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Ένας πρόεδρος που θα βοηθήσει αυτούς που έχουν λιγότερα, που είναι πιο ευάλωτοι, στο σχολείο, στην υγεία, στη δουλειά, στην αλληλεγγύη».

Αντιδράσεις για το αποτέλεσμα

Με δεδομένο πως Μακρόν και Λεπέν περνούν στο δεύτερο γύρο, διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων της Γαλλίας (μεταξύ άλλων στη Νάντη και το Παρίσι) κατά «της μασκαράτας αυτών των εκλογών». 
Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο, έγιναν αρκετές προσαγωγές. 
Διαδηλώσεις στη Γαλλία μετά τον πρώτο γύρο των εκλογώνAP Photo/Emilio Morenatti
Την ίδια στιγμή, με θετικά σχόλια αντιμετώπισαν το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου οι Ευρωπαίοι. Μεταξύ άλλων, τα καλύτερα ευχήθηκε στον Μακρόν η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, διά του εκπροσώπου της. Συγχαρητήρια στον Μακρόν έστειλε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Το αποτέλεσμα αποτελεί την ελπίδα και το μέλλον της επόμενης γενιάς» είπε η επίτροπος Μογκερίνι. Συγχαρητήρια και προτροπές για ενότητα από τον Σοσιαλδημοκράτη υποψήφιο για την καγκελαρία, Μάρτιν Σουλτς. Ανάλογα σχόλια και από τον Σοσιαλδημοκράτη Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που δήλωσε: «Αφορά τη Γαλλία, φυσικά, αλλά αφορά και την Ευρώπη. Είμαι χαρούμενος που ο Μακρόν κέρδισε αυτό τον γύρο διότι ήταν ο μόνος πραγματικός φιλο-Ευρωπαίος υποψήφιος... Είμαι βέβαιος ότι στον δεύτερο γύρο θα βάλει στη θέση τους τον δεξιό εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Είναι ένας πολύ ωραίος άνθρωπος και ένας καλός φίλος».