ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Θυμόμαστε --- 28 Απριλίου




 

1299: Λήγει η εξέγερση της Κρητικής αριστοκρατίας κατά των Βενετών («Επανάσταση Αλέξη Καλλέργη», 1282-1299), με την παραχώρηση προνομίων.

1821: Στη σύσκεψη της Καρύταινας, ο Κολοκοτρώνης γίνεται αρχιστράτηγος και ο Τομπάζης ναύαρχος των επαναστατημένων Ελλήνων.

1897 : Η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχεται την ανάκληση του Στρατού μας από την Κρήτη και την αυτονομία της Νήσου υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου.
1908: Γεννιέται ο  Όσκαρ Σίντλερ, γερμανός επιχειρηματίας, που έσωσε τις ζωές 1.200 Εβραίων κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος. Η ιστορία έγινε γνωστή από την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Η λίστα του Σίντλερ». [θαν. 9/10/1974].

1922: Γεννιέται ο Σκοτσέζος μυθιστοριογράφος, Άλιστερ Μακ Λιν, διάσημος για τα θρίλερ και τις περιπέτειες, που συνέγραψε. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα, "Τα Κανόνια του Ναβαρόνε". Χρησιμοποιούσε και το ψευδώνυμο Ίαν Στιούαρτ.

1923: Ανοίγει τις πύλες του το Γουέμπλεϊ με τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εκείνης της χρονιάς, ανάμεσα στη Μπόλτον και την Γουέστχαμ (2-0), με 200.000 κόσμο να έχουν πλημμυρίσει το νέο στάδιο. Είναι η χρονιά που οι Littlewoods κάνουν την πρώτη εμφάνισή τους, έξω από το Ολντ Τραφοντ, μοιράζοντας κουπόνια προγνωστικών.
1928: Η πόλη της Κορίνθου, που καταστράφηκε από τον τρομερό

σεισμό της 23ης Απριλίου, κατεδαφίζεται ολόκληρη για να

ανοικοδομηθεί από την αρχή. 

1929: Οι Δωδεκανήσιοι διαμαρτύρονται για το θέμα του αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Δωδεκανήσου.

1941: Τα βρετανικά στρατεύματα εκκενώνουν την κυρίως Ελλάδα και δίνουν μάχες με τους Γερμανούς εισβολείς. Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν την Κέρκυρα.

1945: Πεθαίνει ο  Μπενίτο Μουσολίνι, ιταλός δικτάτορας. Δολοφονήθηκε από ιταλούς αντιφασίστες, μαζί με την ερωμένη του Κλαρέτα Πετάτσι. [γεν. 29/7/1883]

1949: Στην 44η Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) στην Ρώμη εγκρίνεται ομόφωνα η ίδρυση της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας (ΔΟΑ) και η υλοποίηση και η λειτουργία της αναθέτονται στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, κάτω από την εποπτεία της ΔΟΕ.

1959: Νέο 5ετές πρόγραμμα με προτεραιότητα στη γεωργία και τη βιομηχανία εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

1961: Σφοδρή επίθεση εναντίον της Ελλάδας εξαπολύει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, απειλώντας με διχοτόμηση.

1963: Το Δ' Πανσπουδαστικό Συνέδριο αποφασίζει τη δημιουργία φοιτητικής ένωσης με την επωνυμία ΕΦΕΕ. Πρώτος πρόεδρός της εκλέγεται ο Γιάννης Τζανετάκος.

1971: Ο Αντώνης Αντωνιάδης σημειώνει δυο γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών εναντίον του Ερυθρού Αστέρα στη Λεωφόρο και ο ΠΑΟ προκρίνεται στον τελικό του Γουέμπλεϊ. Με 10 γκολ θα χριστεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, ενώ ο ΠΑΟ νικώντας με 3-0 θα καταφέρει να ανατρέψει το βαρύ 4-1 του πρώτου αγώνα. Στον αγώνα αυτό τερματοφύλακας του ΠΑΟ είναι ο Βασίλης Κωνσταντίνου που έχει αντικαταστήσει τον Τάκη Οικονομόπουλο. Στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών οι πράσινοι θα γνωρίσουν την ήττα από τον Αγιαξ.

1974: Γεννιέται η διάσημη Ισπανίδα ηθοποιός, Πενέλοπε Κρουζ. Ανάμεσα στις πιο γνωστές ταινίες της, το "Όλα για τη μητέρα μου", "Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι" και το "Vanilla sky"

1974: Η Εθνική Ελλάδας παίρνει λευκή ισοπαλία από τη Βραζιλία στο Μαρακανά μπροστά σε 100.000 θεατές με προπονητή τον Αλκέτα Παναγούλια, ο οποίος επιμένει, παρά τον κίνδυνο διασυρμού, να αγωνιστεί η Εθνική με την ανανεωμένη μετά «Πελέ» Εθνική Βραζιλίας.

1990: Αρχίζει το ξήλωμα της αμερικανικής βάσης στη Νέα Μάκρη.

1990: Η Εθνική ομάδα βόλεϊ ανδρών κερδίζει για τέταρτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Άνοιξης νικώντας στον τελικό το Ισραήλ με 3-0.

1992: Δακρυσμένος μπροστά στο φακό της τηλεόρασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, δηλώνει: «Υπάρχει μόνο μία Μακεδονία και η Μακεδονία αυτή είναι Ελληνική».

1993: Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάζεται ο Αθανάσιος Νάσιουτζικ, ο οποίος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δολοφόνησε τον συγγραφέα Αθανάσιο Διαμαντόπουλο.

1993: Οκτώ λεπτά πριν το τέλος του αγώνα Πανιώνιος – Παναθηναϊκός και αφού χρεώνεται με το 5ο του φάουλ (επιθετικό), ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς (Boban Jankovic) χτυπά το κεφάλι του στη μπασκέτα. Μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό με διατομή του πέμπτου αυχενικού και τομή νωτιαίου μυελού, με αποτέλεσμα να μείνει παράλυτος .

1997: Στο Παραλίμνι της Κύπρου, μέσα σε συγκινητική ατμόσφαιρα, ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Παγκαλος βαπτίζει την κόρη του Κύπριου αγωνιστή και θύμα της αγριότητας των Γκρίζων Λύκων, Τάσου Ισαάκ.

1998: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκλέγει ως Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος τον Σεβασμιότατο Δημητριάδος Χριστόδουλο, κατά κόσμον Χρήστο Παρασκευαΐδη.

1999: Πεθαίνει ο  Σερ Αλφ Ράμσεϊ, άγγλος ποδοσφαιράνθρωπος. Εκτός του συστήματος 4-3-3 που ανακάλυψε, οδήγησε την Εθνική Αγγλίας στην κατάκτηση του μοναδικού Μουντιάλ στην ιστορία της. [γεν. 22/1/1920]

1999: 100 συμμετοχές με την Εθνική Ιταλίας συμπληρώνει ο Paolo Maldini στον φιλικό αγώνα εναντίον της Κροατίας στο Ζάγκρεμπ. Ο αρχηγός της Ιταλίας έκανε το ντεμπούτο του στις 31/3/1988 στο Σπλιτ (1-1 με τη Γιουγκοσλαβία) μπαίνοντας αλλαγή στο 53' στη θέση του Giovani Francini. Είναι ο δεύτερος σε συμμετοχές πίσω από τον Dino Joff (112), έχει συμμετάσχει σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα (19 εμφανίσεις) και σε 2 ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (1988, 1996).

1999: Διοργανώνεται φιλικό παιχνίδι Μπαρτσελόνα-Βραζιλία (2-2) για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα με την παρουσία πολλών γνωστών θρύλων του ποδοσφαίρου όπως οι Cruijff, Stoichkov, Laudrup, Maradona, Romario, Ronaldo και Neeskens.

2002: Πεθαίνει η Αμερικανίδα επιχειρηματίας, Ρουθ Χάντλερ, η οποία δημιούργησε τη δημοφιλέστερη κούκλα όλων των εποχών, τη Barbie.

2003: Πεθαίνει ο Φραντσέσκο Ινγκράσια, ιταλός ηθοποιός, μέλος του κωμικού

ντουέτου «Τσίτσο και Φράνκο». [γεν. 5/10/1923]

2003: Ενώνεται με επιτυχία το διαστημόπλοιο Σογιούζ, με τον διεθνή διαστημικό σταθμό ISS. Σκοπός της αποστολής του Σογιούζ είναι να αντικαταστήσει το τριμελές πλήρωμα, δύο Αμερικανούς και έναν Ρώσο, που βρίσκεται στον ISS. Το Σογιούζ, αναχώρησε με πλήρωμα τον 39χρονο Αμερικανό Εντουαρντ Λου και το 41χρονο Ρώσο Γιούρι Μαλεντσένκο. Είναι η πρώτη αποστολή στο διάστημα μετά την τραγωδία του διαστημικού λεωφορείου Κολούμπια, πριν από τρεις μήνες.

2004: Τελευταία εμφάνιση του 37χρονου Ρομπέρτο Μπάτζιο (Roberto Baggio) με την Ιταλία στο ισόπαλο 1-1 φιλικό ενάντια στην Ισπανία. Αποκορύφωμα της καριέρας του χαρισματικού μέσου οι εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 οδηγώντας τους ”ατζούρι” στον τελικό με τη Βραζιλία, όπου έγινε ο μοιραίος παίκτης αστοχώντας στο τελευταίο πέναλτι.

2005: Πεθαίνει ο  Οδυσσέας Δημητριάδης, κορυφαίος διευθυντής ορχήστρας, που έδρασε κυρίως στην πρώην Σοβιετική Ένωση. [γεν. 1908]

 

***

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία 

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γ. Τ.