ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Ποιος ήταν ο Πάνος Γεραμάνης - 12 χρόνια απουσίας!!!

Ποιος ήταν ο Πάνος Γεραμάνης - 12 χρόνια απουσίας
 Δώδεκα χρόνια συμπληρώθηκαν από τη φυγή του Πάνου Γεραμάνη στις 30 Απριλίου του 2005.
    30/04/2017


    Ο Πάνος Γεραμάνης έσβησε σε γόνιμη και ώριμη στιγμή, στα 59 του μόλις χρόνια, έχοντας ακόμη να προσφέρει πολλά και σπουδαία. Θυμάμαι τα λόγια του, ότι «ένας χρόνος μόνο μένει για τη σύνταξη και έχουμε να κάνουμε πράγματα», τις ευχές του για το Πάσχα που ερχόταν, τότε, και τα καλά του λόγια που μου διεμήνυσε λίγες μέρες «Πριν Το Τέλος» (όπως και ο τίτλος της βιογραφία του Βαγγέλη Περπινιάδη που έγραψα κι εκείνος προλόγισε) μέσω του Λευτέρη Χαψιάδη.


    Ο φίλος Πάνος Γεραμάνης


    Κάθε μέρα που περνάει το κενό που άφησε και οι επιπτώσεις του γίνονται ολοένα και πιο αισθητές.

    Ο Πάνος Γεραμάνης λειτούργησε ως μέτρο και αντίβαρο, σε μια περίοδο που αντίστοιχες σταθερές βρίσκονταν παροπλισμένες, λησμονημένες, φιμωμένες, αμήχανες.

    Οι ραδιοφωνικές εκπομπές του, τα κείμενα και η προσωπικότητά του ήταν κάποιοι από τους λόγους που με ώθησαν να καταπιαστώ με τη μελέτη και την έρευνα γύρω απ’ το τραγούδι. Είχα τη χαρά να τον γνωρίσω όταν ως φοιτητής στο εξωτερικό επικοινωνούσα τηλεφωνικά μαζί του με κύριο θέμα συζήτησης τον Στέλιο Καζαντζίδη.

    Αργότερα σφίξαμε τα χέρια στο γραφείο του στα «ΝΕΑ», αλλά και στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Κουβεντιάσαμε αρκετές φορές από κοντά για ζητήματα και πρόσωπα του λαϊκού τραγουδιού, φάγαμε και ήπιαμε κάποιες στιγμές σε στέκια για μυημένους. Μάλιστα, όταν με τη σειρά μου πέρασα στα λημέρια του ο Γεραμάνης προλόγισε δύο βιβλία μου. Τις «Άπονες εξουσίες», με θέμα το λαϊκό τραγούδι στη δεκαετία του ’70, και τη βιογραφία του Περπινιάδη.

    Οι αδυναμίες του Πάνου Γεραμάνη


    Άνθρωπος ζηλευτός, κιμπάρης, καθάριος, ξάστερος, μελένιος. Παθιασμένος με τις αγάπες του: τραγούδι και ποδόσφαιρο· αλλά και την ίδια τη ζωή, τους φίλους, τη σύζυγό, τους δικούς του ανθρώπους. Αφοσιωμένος στα πιστεύω του, αγωνιστής και μαχητής για μια καινούργια κοινωνία, ένα καλύτερο αύριο.

    Ο Πάνος Γεραμάνης λάτρεψε τους ήρωές του και, παράλληλα, με τις γνώσεις και την έντιμη στάση του κέρδισε το προνόμιο να λατρευτεί με τη σειρά του από αυτούς, καθώς και από τους πολυπληθείς ακροατές και αναγνώστες του. Τιμή που λίγοι ομότεχνοί του γεύτηκαν στο διάβα τους.

    Το βιβλίο για τον Πάνο Γεραμάνη


    Ο ιστορικός Βασίλης Καρδάσης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο βιβλίο «Πάνος Γεραμάνης - Σε δρόμους λαϊκούς», που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγκυρα, σκιαγραφεί την προσωπικότητα, την πορεία και δράση του δημοσιογράφου και ερευνητή. Με απλές αλλά μεστές γραμμές, ξετυλίγονται τα καθοριστικά παιδικά του χρόνια στο Βασιλικό Χαλκίδας, οι πρώτες δημοσιογραφικές επιτυχίες στο «Φως Των Σπορ», η συνέπειά του στις ιδέες της Αριστεράς ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, η αναγνώριση και καταξίωση. Όλα αυτά πλημμυρισμένα από μουσικές, τραγούδια, ιαχές, φάσεις, γκολ, γήπεδα, ταβέρνες, παρέες, αγώνες, διεκδικήσεις. Πανταχού παρών ο Καζαντζίδης, αλλά και η Πόλυ Πάνου, ο Πάνος Γαβαλάς, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Πέτρος Αναγνωστάκης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στράτος Διονυσίου, ο Γιάννης Σταματίου -ο περίφημος Σπόρος-, ο Γιάννης Καραμπεσίνης, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, και την ίδια ώρα ο Ανδρέας Μουράτης, ο Μπάμπης Κοτρίδης, ο Ηλίας Ρωδίδης, ο Μπέμπης, ο Ηλίας Υφαντής, ο Νίκος Σιδέρης, τ’ αστέρια του Ολυμπιακού και της Εθνικής, και φυσικά ο Ολυμπιακός Χαλκίδας και ο Λήλας Βασιλικού.

    Η έκδοση συνοδεύεται από σπάνιο φωτογραφικό υλικό (ανάγλυφα αποσπάσματα του οποίου παρουσιάζουμε) και cd με αυτοβιογραφική συνέντευξη του Πάνου Γεραμάνη στην Έφη Μεταλλινού, η οποία μεταδόθηκε τον Ιούνη του 2003 στο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας σε συνδυασμό με αγαπημένα του τραγούδια, που αποδεικνύουν την πολυποίκιλη γκάμα και το εύρος των ακουσμάτων του.