ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

ΠΕΑΛΣ: Παρουσίαση οικονομικών στοιχείων Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού …. Η παρούσα κατάσταση, οι προκλήσεις και οι προοπτικές για το μέλλον!

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Λ.Σ

Αριθμ. Πρωτ.: Φ.100/Α/55/17

Στο πλαίσιο της τακτικής, αναγκαίας και εποικοδομητικής συνεργασίας μας με το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού, συμμετείχαμε χθες 22-03-2017 σε ευρεία συνάντηση-παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Ταμείου. 

Στη συνάντηση αυτή, παρουσία του κ. Υπαρχηγού ΓΕΝ, μετείχε σχεδόν το σύνολο των εκπροσώπων μετόχων και μερισματούχων εν ενεργεία και εν αποστρατεία, στελεχών Λ.Σ. και Π.Ν.

Από τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο ε.α. Ν. Βαζαίο Π. Ν. και Αρχιπλοίαρχο (Ο) Ν. Πέτσο Π.Ν. αντίστοιχα, παρουσιάστηκαν, με τρόπο πλήρη και εμπεριστατωμένο,  τα οικονομικά στοιχεία του Ταμείου (ΜΤΝ, ΒΟΕΑ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΛΟΑΝ κλπ), η παρούσα κατάσταση αλλά και οι προοπτικές του για το μέλλον.

Τα βασικότερα σημεία των θεμάτων που αναπτύχθηκαν κατά την ενημέρωση που μας παρασχέθηκε είναι τα ακόλουθα:

 α. Η αποτίμηση της οικονομικής χρήσης του Ταμείου για το 2016, η οποία είναι πλεονασματική, και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του Ταμείου.
 β. Τα στατιστικά στοιχεία της σύνθεσης των μετοχο-μερισματούχων του Ταμείου σε ότι αφορά την αναλογία εργαζομένων – συνταξιούχων αλλά και την προέλευσή τους (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ – Π.Ν.), τονίζοντας την σπουδαιότητα των συνεχών νέων κατατάξεων από πλευράς ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
 γ. Οι πηγές προέλευσης πόρων-εσόδων ΜΤΝ (εισφορές και κρατήσεις ασφαλισμένων, κοινωνικοί και ανταποδοτικοί πόροι, αξιοποίηση περιουσίας)  και η αναλυτική επιμέρους παρουσίασή τους.
 δ. Οι πρόσφατες αλλαγές που επήλθαν στο νομικό πλαίσιο του ΒΟΕΑ και αφορούν στο δικαίωμα εγγραφής, στο ποσοστό μηνιαίων κρατήσεων και στην ηλικιακή κλίμακα.

Στο ευρύτερο πλαίσιο των προοπτικών του Ταμείου και των προκλήσεων που ενδέχεται να κληθούν τα Μετοχικά Ταμεία να αντιμετωπίσουν στο προσεχές χρονικό διάστημα, εντοπίστηκαν τα εξής ζητήματα:

1. Οι παροχές υπό το πρίσμα των διατάξεων του ν.4387/2016.
2. Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στους "νέους" συνταξιούχους σε σχέση με τον ν.4093/2012.
3. Το νέο μισθολόγιο.

Τέλος, στο περιθώριο της εν λόγω Παρουσίασης, η ΠΕΑΛΣ, δια του συμμετέχοντος εκπροσώπου της Πλωτάρχη ΛΣ (Ο) Φύκα Γεώργιου, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει από κοντά με τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετούν στο Μ.Τ.Ν. και να καταγράψει τα ζητήματα της Υπηρεσιακής καθημερινότητας που τα απασχολούν. Περαιτέρω, τα στελέχη ΜΤΝ τόνισαν ότι βρίσκονται πάντα στην διάθεση των συναδέλφων για την ενημέρωση και εξυπηρέτησή τους.

Για το Δ.Σ.

     Ο Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος ΠΑΣΣΑΚΟΣ                       Γιάννης ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ