ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Η ΛΑΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της, στις καθαρίστριες του ΕΜΠ!



Δελτίο Τύπου


Οι καθαρίστριες του ΕΜΠ αποφάσισαν μετά από Γενική Συνέλευση να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εταιρείας ISS για περαιτέρω περικοπή των μισθών τους. Το προηγούμενο διάστημα είδαν τα εκκαθαριστικά πληρωμής τους να μειώνονται από 60 έως 90 ευρώ, με περικοπές στα επιδόματα και στις τριετίες.
Ευθύνη για τη συγκεκριμένη ενέργεια έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες. Η επίθεση στο δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης συμπεριλαμβάνει και τις περικοπές στους προϋπολογισμούς των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως έγινε και στην περίπτωση του ΕΜΠ. Από τη στιγμή που οι εργολάβοι δεν δέχονται να μειώσουν τα κέρδη τους, μετακυλύουν αυτές τις περικοπές στους εργαζομένους.
Ευθύνες, όμως, έχει αυτή η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, γιατί διατηρεί το άθλιο καθεστώς που επιβάλλει στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως και στους άλλους φορείς του δημοσίου, να αναθέτουν τις υπηρεσίες καθαρισμού φύλαξης, καθαρισμού και σίτισης σε ιδιώτες, δηλ. σε εργολαβικές εταιρείες, πολλές από τις οποίες είναι πολυεθνικές, που στηρίζονται σε άθλιες και επισφαλείς εργασιακές σχέσεις και χαμηλούς μισθούς.
Η Λαϊκή Ενότητα δηλώνει την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη στις καθαρίστριες του ΕΜΠ και συντασσόμαστε με τους συλλόγους φοιτητών και τους συλλόγους εργαζομένων του ΕΜΠ που στηρίζουν τις καθαρίστριες.
Καλούμε την πρυτανεία του ΕΜΠ να μη συμβάλει στην εξαθλίωση των καθαριστριών και να επιβάλει να μη γίνει καμιά μείωση στις απολαβές των καθαριστριών. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στο άθλιο καθεστώς των εργολαβιών και την εργασιακή εξαθλίωση που αυτό συνεπάγεται.

Γραφείο Τύπου της ΛΑΕ
20/2/2017