Της Δήμητρας Καδδά
Σύμφωνα με πληροφορίες οι (συνεχείς τις προηγούμενες ημέρες) τηλε-διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών σταμάτησαν το Σαββατοκύριακο, με τους θεσμούς της ΕΕ να περιμένουν πλέον την απάντηση/θέση της κυβέρνησης για το "πλαίσιο" των προληπτικών μέτρων που ζητείται να δεσμευθεί ότι θα θεσπιστούν τώρα, ως προϋπόθεση ώστε να επιστρέψουν τα "κλιμάκια" στην Αθήνα.
Η κυβερνητική θέση, με την μορφή του "πλαισίου" που ζητούν οι θεσμοί, δεν έχει οριστικοποιηθεί σε πολιτικό επίπεδο. Και τούτο παρά την πληθώρα σεναρίων μείωσης του αφορολογήτου, αύξησης άλλων φόρων, παρεμβάσεων σε επιδόματα και "υποχωρήσεων" με διαρθρωτικά μέτωπα που "αποχρωματίζουν" τις κόκκινες γραμμές της. Κυβερνητικές πηγές πάντως, επαναλάμβαναν και χθες ότι δίδουν ειδική σημασία στην σημερινή σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
Την προηγούμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο - υπό τον κ. Τσακαλώτο - έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τη θέση του αν δεν υπάρξει πρόθεση για μία συνολική συμφωνία που να περιλαμβάνει και το χρέος (μεσοπρόθεσμα μέτρα) και το QE, δηλαδή τον "δρόμο" μετά το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την πρόθεση στελεχών της κυβέρνησης για λήψη εκ των προτέρων μέτρων, ζητούνται και "ανταλλάγματα" σε επίπεδο δημοσιονομικών παρεμβάσεων και όχι μόνο (για να υπάρξει η αναγκαία πολιτική στήριξη στο εσωτερικό). Και τα ανταλλάγματα περιλαμβάνουν τόσο την μείωση συντελεστών φορολογίας, όσο και στην διατήρηση κάποιων "κόκκινων γραμμών" σε ασφαλιστικό/εργασιακό/ενέργεια.
Πολυήμερες επαφές Τόμσεν – Σόιμπλε
Αλλά μία τέτοια συνολική συμφωνία/συμβιβασμός "απαιτεί" πέρα από την αποσαφήνιση του "ρόλου" του ΔΝΤ (σ.σ. με την Ευρώπη να ετοιμάζει το εναλλακτικό σχέδιο μέσω του και πιθανές υποχωρήσεις της ΕΕ στην "ζυγαριά" νέων μέτρων 4,5 δισ. ευρώ- χρέους (μέσω παρεμβάσεων απομείωσης του χρέους που θα παράσχουν αντιστάθμισμα), στην οποία αντιδρά ο άξονας του Βερολίνου.
Μένει έτσι να φανεί – ενδεχομένως – από σήμερα αν υπήρξε αποτέλεσμα στις πολυήμερες, σύμφωνα με πληροφορίες, επαφές του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πόλ Τόμσεν στο Βερολίνο με τον κ. Σόιμπλε και το επιτελείο του, αλλά και σε τηλεφωνικές συνομιλίες σε υψηλότερο επίπεδο.
Η σημερινή σύνοδος
Το ΔΝΤ συνεδριάζει σήμερα σε επίπεδο ΔΣ για πρώτη φορά μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Τράμπ. Η Ελλάδα είναι στην ατζέντα (παρουσίαση και συζήτηση για τις εκθέσεις άρθρου 4 και απολογισμού 2η μνημονίου).
Η κυβέρνηση αλλά και οι θεσμοί της ΕΕ περιμένουν πρώτα απ όλα τη θέση που θα διαμορφωθεί (σ.σ. χθες ο υποψήφιος Πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ Τεντ Μάλοχ μίλησε περί εξόδου από το ευρώ ως ισχυρή οικονομική επιλογή… ).
Ο χρόνος
Μετά την σημερινή ημέρα, το επόμενο - επίσημο – ορόσημο είναι η σύνοδος των εκπροσώπων των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στις 9/2 (EWG). Το – αρχικό – σενάριο προέβλεπε να συνοδευθεί από την κάθοδο των επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα για να υπάρξει η πρώτη τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ή λίγο αργότερα.
Η κυβέρνηση, καλείται να αντιδράσει άμεσα (σ.σ. υπάρχει "χαλί" νομοθέτησης στη  Βουλή μέσω του νομοσχεδίου για την Παιδεία). Αλλά πλέον, όσο ο χρόνος περνά, ενισχύονται και τα σενάρια για παράτασης του "θρίλερ" για τον Μάρτιο και για … αργότερα.
Επόμενα "ορόσημα" είναι ένα έκτακτο Eurogroup λίγες ημέρες αργότερα, την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Μαρτίου και τα Eurogroup που θα ακολουθήσουν στις 20 Μαρτίου, στις 7 Απριλίου και στις 22 Μαΐου