ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

"Για την προστασία των εργατικών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και τις προκλητικές παρεμβάσεις των εφοπλιστών και της κυβέρνησης."!!!!

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης 
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υπηρετεί τα συμφέροντα και ενισχύει την επιθετικότητα των εφοπλιστών ενάντια στους ναυτεργάτες και γενικότερα στους εργαζόμενους στη ναυτιλία και στους συναφείς κλάδους.
Η ανεργία αποτελεί μάστιγα, χιλιάδες ναυτεργάτες πετάγονται έξω από τα καράβια, οι Συλλογικές Συμβάσεις υπονομεύονται, η εργοδοτική τρομοκρατία κυριαρχεί στους χώρους δουλειάς, η ανασφάλιστη εργασίας τείνει να γίνει καθεστώς στους ναυτεργάτες, εντείνεται η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο δικαίωμα στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα, η εντατικοποίηση της εργασίας δημιουργεί συνθήκες γαλέρας για το κλάδο σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με δραματικές μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις 40-50%.
Ενώ από την άλλη πλευρά η ελληνόκτητη ναυτιλία καταλαμβάνει το 2017 την πρώτη θέση διεθνώς, με 5.230 καράβια, αύξηση της χωρητικότητας, γιγάντωση της κερδοφορίας των ελλήνων εφοπλιστών που στηρίζεται στον υψηλό βαθμό εκμετάλλευσης των ναυτεργατών και στα προνόμια που καρπώνονται από το αστικό κράτος και σχετικό αντεργατικό νομοθετικό θεσμικό πλαίσιο για τη ναυτιλία ν. 2687/1953, 27/1975 κ.ά.
Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θ. Βενιάμη στη Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης όπως καταγγέλλουν ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ - ΠΕΣ/ΝΑΤ «εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη επίθεση εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για κατάργηση των ΣΣΕ, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης». 
Στη ποντοπόρο ναυτιλία η Σ. Σ. Εργασίας έχει να ανανεωθεί από το 2010, ενώ έχουν λήξει και στις άλλες κατηγορίες πλοίων.
Στην ελληνόκτητη ποντοπόρο ναυτιλία - 5.230 καράβια - οργιάζει η “μαύρη” ανασφάλιστη εργασία, στο 80% - 60.000 ναυτεργάτες - δεν εφαρμόζεται η Κλαδική Σ. Σ. Εργασίας και αυτό επιδιώκουν οι εφοπλιστές να επεκταθεί στο σύνολο των ναυτεργατών.
 Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ.Σ. του ΝΑΤ από τις 12-5-2016 που εφαρμόζεται ο νόμος λαιμητόμος 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, δεν έχει καταβληθεί κανένα εφάπαξ, παρά μόνο προσωρινές συντάξεις πείνας, οξύνοντας όλα τα προβλήματα της ναυτεργατικής οικογένειας.
 Το ΝΑΤ αρνείται να εφαρμόσει για το σύνολο των συνταξιούχων ναυτεργατών την Απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά – Τμήμα 7ο Τριμελές με αριθμό Α 1003/2016 με βάση την οποία επέστρεψε σε τρεις συνταξιούχους τα ποσά των περικοπών που έχουν γίνει σε δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα, επίδομα αδείας.
 Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των ναυτεργατών για την κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων, επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής. 
• Αποκλειστικά Δημόσια – Καθολική – Υποχρεωτική – Κοινωνική Ασφάλιση, Υγεία και Πρόνοια.
• Κατάργηση των εξοντωτικών – αντεργατικών νόμων που λεηλάτησαν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, διαλύουν το ΝΑΤ, ενσωμάτωσαν τον Οίκο Ναύτη στον ΕΟΠΠΥ, λεηλατούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του ΝΑΤ.
• Κατάργηση του άρθρου 21 του Ν.3622/2007 που δίνει τη δυνατότητα αλλαγής χρήσης και εκποίησης μερικώς ή ολικός του ΝΙΕΝ. Να γίνει Πανεπιστημιακή κλινική για την πρόληψη και αντιμετώπιση των επαγγελματικών ασθενειών.
• Την ενίσχυση των οικονομικών του ΝΑΤ, του ΚΕΑΝ και των Ταμείων Πρόνοιας και του Οίκου Ναύτη για να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας.
• Σύνταξη στο 80% επί του συνολικού ποσού για το οποίο γίνονται κρατήσεις. 
• Αύξηση του επιδόματος ανεργίας και γενικότερη, ουσιαστική προστασία των ανέργων, υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
• Κατοχύρωση του ναυτικού επαγγέλματος ως βαρύ – ανθυγιεινό και επικίνδυνο, καταβολή επιδόματος 5%.
• Κατάργηση της νομοθετικής τροπολογίας που απαλλάσσει τους εφοπλιστές από την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.
• Καταβολή όλων των εφοπλιστικών οφειλών στο ΝΑΤ και πάταξη της εισφοροδιαφυγής.
• Αφορολόγητο όριο 20.000 ΕΥΡΩ.
• Να καταργηθούν τα χαράτσια και η φοροληστεία σε βάρος των ναυτεργατών, των μισθωτών, των συνταξιούχων και να φορολογηθούν με 45% τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:
Πως τοποθετείται η κυβέρνηση στο πλαίσιο αιτημάτων των ναυτεργατών;
Θα εφαρμοστεί η Απόφαση Α1003/2016, του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά να καταβληθούν οι περικοπές στο σύνολο των συνταξιούχων ναυτεργατών, εργαζομένων;
Πόσες συντάξεις εκκρεμούν πριν από τις 12-5-2016;
Πόσες προσωρινές συντάξεις έχουν εκδοθεί μετά τις 12-5-2016 και πόσες εκκρεμούν;
Πόσες κανονικές συντάξεις έχουν εκδοθεί μετά τις 12-5-2016, πόσες εκκρεμούν, πόσα εφάπαξ και με ποιες προϋποθέσεις;
Πόσες συντάξεις λόγω ανικανότητας και διαδοχικής ασφάλισης έχουν εκδοθεί μετά τις 12-5-2016 και πόσες εκκρεμούν;

Οι βουλευτές

Διαμάντω Μανωλάκου
Σάκης Βαρδαλής
Νίκος Καραθανασόπουλος
Χρήστος Κατσώτης
Κώστας Στεργίου
Σταύρος Τάσσος
Μανώλης Συντυχάκης