ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τα σωματεία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Τρίτη 14 Φλεβάρη στις 1.30 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης!

ΠΕΜΕΝ             ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ             ΠΕΕΜΑΓΕΝ            ΠΕΣ/ΝΑΤ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

9 Φλεβάρη 2017

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ, καταγγέλλουμε τις προκλητικές δηλώσεις του κ.Βενιάμη προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών στη Γ.Σ της στις 8-2-2017, που εντάσσονται στην ενορχηστρωμένη επίθεση εφοπλιστών – κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, για κατάργηση των ΣΣΕ, διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Παρότι το εφοπλιστικό κεφάλαιο διατηρεί την πρωτοκαθεδρία ελέγχοντας το 20% περίπου της παγκόσμιας χωρητικότητας πλοίων, ο πρόεδρος της ΕΕΕ δήλωσε στη Γ.Σ για θέσεις εργασίας «μόνο με όρους σύμφωνους με τα νομίμως κρατούντα στην παγκόσμια αγορά ναυτιλιακής εργασίας».
Αυτό που συντελείται στην ποντοπόρο ναυτιλία είναι  να οργιάζει η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία, στα 770 πλοία υπό ελληνική σημαία με βάση την τελευταία εγκριτική πράξη του 2006 την 11η τροποποίηση από το 1980, του όρου 8 του αντεργατικού ν.2687/1953, που καθορίζεται ανάλογα με την χωρητικότητα ένας Α’ Πλοίαρχος και άλλοι 3 έως 5 ναυτεργάτες  στους οποίους εφαρμόζεται ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση.
Για τους υπόλοιπους ναυτεργάτες ισχύουν και θέλουν οι εφοπλιστές να τα εφαρμόσουν για το σύνολο των ναυτεργατών, να είναι χωρίς ΣΣΕ και καμία υποχρέωση για ασφάλιση στο ΝΑΤ, στη ποντοπόρο ναυτιλία η ΣΣΕ έχει να ανανεωθεί από το 2010, ενώ έχουν λήξει και στις υπόλοιπες κατηγορίες πλοίων.
Μετά από σύσκεψη των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ, πραγματοποιήθηκε  παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΝΑΤ, απαιτώντας η απόφαση του δικαστηρίου που εφαρμόστηκε σε 3 συνταξιούχους ναυτεργάτες με επιστροφή των χρημάτων από τις περικοπές  των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, επιδόματος αδείας, να  εφαρμοστεί για το σύνολο των ναυτεργατών,  πρόταση που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του Δ.Σ.
Ο πρόεδρος του ΝΑΤ ενημέρωσε ότι από τις 12-5-2016 που εφαρμόζεται ο νόμος λαιμητόμος 4387/2016, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, δεν καταβληθεί εφάπαξ, παρά μόνο προσωρινές συντάξεις που κυμαίνονται από 384 έως 768 ευρώ, ενώ παρά την δέσμευση του Υφυπουργού Εργασίας κ.Πετρόπουλου στις 9-1-2017 ότι μέσα σε 15 μέρες θα έχουν βγει ερμηνευτικές εγκυκλίους του ν.4387/2016,  αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.
Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους, τα σωματεία, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων την Τρίτη 14 Φλεβάρη στις 1.30 το μεσημέρι στην πλατεία Βάθης.
Προετοιμάζουμε σε κάθε χώρο δουλειάς και συμμετέχουμε στα συλλαλητήρια των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στις 21 Φλεβάρη, στον Π
ειραιά στις 6:30 το απόγευμα στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Διεκδικούμε:
● Κατάργηση των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων.
● Επαναφορά των ΣΣΕ και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές, με κριτήριο την κάλυψη των απωλειών και τις σύγχρονες ανάγκες ζωής.
● Μέτωπο ενάντια στην άγρια φοροληστεία που ροκανίζει το λαϊκό εισόδημα.
● Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια την ανεργία την δουλειά χωρίς δικαιώματα.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ