ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

www.limenika-nea.blogspot.gr: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΕ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 16-1-2017 ΚΑΙ ΩΡΑ10:15!

αναδημοσίευση

Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΒ. ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ
Μέρος Α': Επιθεωρητές/ελεγκτές πλοίων, λιμένων, Αναγνωρισμένων Οργανισμών
Κεφάλαιο Α’: Σκοπός - Πεδίο Εφαρμογής – Ορισμοί
Άρθρο 1
Σκοπός και πεδίο εφαρμογής
1. Σκοπός του παρόντος Μέρους είναι:
α) ο καθορισμός των ελαχίστων προσόντων του προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που διενεργεί επιθεωρήσεις/ελέγχους σε πλοία, εταιρείες, λιμενικές εγκαταστάσεις και λιμένες, Αναγνωρισμένους Οργανισμούς και Αναγνωρισμένους Οργανισμούς Ασφαλείας, 
β) ο επαναπροσδιορισμός των ελαχίστων προσόντων των επιθεωρητών Κράτους Λιμένα και των επιθεωρητών της οδηγίας 1999/35/ΕΚ και
γ) ο καθορισμός του γενικού πλαισίου εκπαίδευσης και διατήρησης επάρκειας των επιθεωρητών/ελεγκτών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και των προσόντων των εκπαιδευτών τους.
Στο πεδίο εφαρμογής του  Μέρους αυτού δεν περιλαμβάνονται οι επιθεωρητές των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης (ΤΚΕΠ), τα προσόντα των οποίων καθορίζονται στο π.δ. 345/2000 «Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων» (Α΄298), όπως ισχύει κάθε φορά, καθώς και οι επιθεωρητές των συστημάτων ΗΣΚΘΕΕΑ ή/και Καταγραφής, σύμφωνα με τα π.δ. 120/97 «Εγκατάσταση ή χρησιμοποίηση ηλεκτρονικού συστήματος κράτησης θέσεως και έκδοσης εισιτηρίων επιβατών και αποδείξεων μεταφοράς οχημάτων στα επιβατηγά και επιβατηγά -οχηματαγωγά πλοία» (Α΄ 110) και π.δ. 23/99 «Καταγραφή των ατόμων που ταξιδεύουν με επιβατηγά πλοία που εκτελούν πλόες προς ή από Ελληνικούς Λιμένες, σύμφωνα με την οδηγία 98/41/Ε.Κ. του Συμβουλίου της 18ης Ιουνίου 1998 και άλλες διατάξεις» (Α΄17), όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν.».
        Άρθρο 2
     Ορισμοί
Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου, νοούνται ως:
α) Επιθεωρητής Κράτους Σημαίας (Flag State Surveyor), το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων σε υπό ελληνική σημαία πλοία και εταιρείες προς πιστοποίηση αυτών.
β) Επιθεωρητής Αρχής Κράτους Λιμένα (Port State Control Officer), το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο  για τη διενέργεια επιθεωρήσεων στον τομέα ελέγχου των Αρχών του Κράτους Λιμένα.
γ) Επιθεωρητής  της οδηγίας 1999/35/ΕΚ, το πρόσωπο που  είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων σε επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη, ανεξαρτήτως σημαίας,  που εκτελούν τακτικό δρομολόγιο στο πλαίσιο εσωτερικού ή διεθνούς πλου από ή προς ελληνικό λιμένα, σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες εμπίπτουν στην κατηγορία Α’  του άρθρου 4 του  π.δ. 103/99 «Πρότυπα ασφαλείας επιβατηγών πλοίων» (Α’ 110).
δ) Ελεγκτής διαχείρισης ασφαλείας πλοίων (ISM Αuditor), το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια ελέγχων σε υπό ελληνική σημαία πλοία και στις εταιρείες αυτών στο πλαίσιο εφαρμογής του Διεθνούς Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM),  όπως ισχύει κάθε φορά.
ε) Εταιρεία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα ISM,  ο πλοιοκτήτης, ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός ή πρόσωπο, όπως ο διαχειριστής ή ναυλωτής πλοίου,  ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του πλοίου από τον πλοιοκτήτη και ο οποίος αναλαμβάνοντας τέτοια ευθύνη έχει συμφωνήσει να αναλάβει όλα τα καθήκοντα και υποχρεώσεις που επιβάλλονται από τον Κώδικα.
στ) Ελεγκτής ασφαλείας πλοίων από έκνομες ενέργειες (ISPS Αuditor), το πρόσωπο  που είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια ελέγχων σε υπό ελληνική σημαία πλοία στο πλαίσιο εφαρμογής του  Διεθνούς Κώδικα Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS) καθώς και του Καν. 725/2004,  όπως ισχύουν κάθε φορά.
ζ)  Επιθεωρητής της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC), το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων σε υπό ελληνική σημαία πλοία στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης αυτής.
η) Επιθεωρητής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών, 1978 (STCW 1978), το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων σε υπό ελληνική σημαία πλοία στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύμβασης αυτής.
θ)  Αρμοδίως εξουσιοδοτημένο όργανο (duly authorized officer), το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο της  εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και συμμόρφωσης επί των υπό ξένη σημαία πλοίων στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα ISPS σύμφωνα με τον Κανονισμό 9 του Κεφαλαίου XI-2 της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα (SOLAS).
ι) Ελεγκτής σχεδίων – μελετών (Plan Approval Inspector), το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια ελέγχων σχεδίων – μελετών και λοιπών υπολογισμών που αφορά σε υπό ελληνική σημαία πλοία.
ια) Ελεγκτής ασφάλειας λιμενικής εγκατάστασης/λιμένα, το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο για τη διενέργεια ελέγχων ασφάλειας στους λιμένες και τις λιμενικές εγκαταστάσεις εντός της ελληνικής επικρατείας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 725/2004/ΕΚ και της Οδηγίας 2005/65/ΕΚ όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο .
ιβ)  Αναγνωρισμένος Οργανισμός (Α.Ο), ο Οργανισμός που είναι εξουσιοδοτημένος από την Ελληνική Κυβέρνηση να παρέχει τις προβλεπόμενες από την εκάστοτε κείμενη νομοθεσία, υπηρεσίες σε  υπό ελληνική σημαία πλοία και στις διαχειρίστριες εταιρείες αυτών.
ιγ) Αναγνωρισμένος Οργανισμός Ασφάλειας (Α.Ο.Α) πλοίων, ο Αναγνωρισμένος Οργανισμός που είναι εξουσιοδοτημένος από την Ελληνική Κυβέρνηση να παρέχει τις προβλεπόμενες από την υφιστάμενη νομοθεσία, υπηρεσίες σε υπό ελληνική σημαία πλοία στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα ISPS καθώς και του Καν. 725/2004,  όπως ισχύουν κάθε φορά.
ιδ) Αναγνωρισμένος Οργανισμός Ασφάλειας (Α.Ο.Α) λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων, ο Οργανισμός που αναγνωρίζεται και εξουσιοδοτείται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εκπόνηση μελετών αξιολόγησης ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων, έναντι ενδεχόμενων κινδύνων από μη νόμιμες ενέργειες σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 725/2004ΕΚ καθώς και αξιολογήσεων και σχεδίων ασφάλειας λιμένα σύμφωνα με την Οδηγία 2005/65/ΕΚ όπως αυτή ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο .
ιε)  Ελεγκτής  Α.Ο – Α.Ο.Α. πλοίων, το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο να διενεργεί ελέγχους-επιθεωρήσεις με σκοπό την παρακολούθηση του έργου του Οργανισμού.  
ιστ) Ελεγκτής Α.Ο.Α λιμένων και λιμενικών εγκαταστάσεων, το πρόσωπο που είναι πιστοποιημένο να διενεργεί ελέγχους για την αναγνώριση  και τη διατήρηση της αναγνώρισης αυτών για την εκπόνηση μελετών αξιολόγησης ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων, λιμένων και σχεδίων ασφάλειας λιμένων.
ιζ) Επαγγελματική  εμπειρία, η τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη που έχει αποδεδειγμένα αποκτηθεί από απασχόληση σε  Δημόσια Υπηρεσία ή ιδιωτική επιχείρηση στους τομείς της επιθεώρησης ή του ελέγχου των πλοίων ή των εταιρειών για την πιστοποίηση τους στο πλαίσιο της ασφάλειας των πλοίων ή την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος ή την ασφαλή διαχείριση πλοίων/εταιρειών, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στις διατάξεις του παρόντος.
ιη) ΚΕΠ, ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
ιθ) ΔΑΝ, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
κ) ΔΕΚΝ, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
κα) Απόφοιτος Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν, το πρόσωπο που έχει αποφοιτήσει από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ή Ανώτερη Δημόσια Σχολή Εμπορικού Ναυτικού.
κβ) Απόφοιτος ΣΔΣΛ, το στέλεχος Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.) που έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικών.
κγ) Προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και πολιτικοί υπάλληλοι που υπηρετούν σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Άρθρο 3
Πιστοποίηση
1. Οι επιθεωρητές/ελεγκτές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  πιστοποιούνται για τη διενέργεια των επιθεωρήσεων και ελέγχων του παρόντος Μέρους, εφόσον διαθέτουν, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα ανά τομέα επιθεώρησης/ελέγχου και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την εκπαίδευση/ πιστοποίηση του άρθρου 9.
2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  καθορίζεται η διαδικασία πιστοποίησης, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Κεφάλαιο Β’: Προσόντα Επιθεωρητών/Ελεγκτών Πλοίων, Εταιρειών, Λιμενικών Εγκαταστάσεων, Λιμένων, Α.Ο., Α.Ο.Α.
Άρθρο 4
Προσόντα
Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτουν οι επιθεωρητές/ελεγκτές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατ’ ελάχιστο, είναι, ανάλογα με τους διενεργούμενους ελέγχους/επιθεωρήσεις, τα ακόλουθα:
Α) Επιθεωρητές Κράτους Σημαίας (Flag State)
α)  Τακτικές Επιθεωρήσεις Πλοίων
Οι επιθεωρητές  των Τακτικών Επιθεωρήσεων Πλοίων έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως ισχύει, και  διαθέτουν, ανά τομέα επιθεώρησης, τα ακόλουθα προσόντα:
αα) Ναυπηγικός τομέας
ααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού Μηχανικού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
ββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
γγγγ) Απόφοιτος Α.Ε.Ν ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν, κάτοχος Διπλώματος Πλοιάρχου, με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW) και επιθεωρητής Κράτους Λιμένα. Επιπρόσθετα, να διαθέτει  τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
βββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού) ή
ββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού) με σχετική επαγγελματική εμπειρία τουλάχιστον ενός (1) έτους σε συναφές αντικείμενο  ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου  τουλάχιστον Γ΄ τάξης.
ββ) Μηχανοηλεκτρολογικός τομέας
ααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
ββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
γγγγ) Απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. Ειδικότητας Μηχανικού, με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας  σε διοικητικό επίπεδο συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός μηχανής ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος
βββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου ή Ηλεκτρολόγου) ή
ββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικείμενου) ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος Διπλώματος Μηχανικού τουλάχιστον Γ'  τάξης.
γγ) Τομέας Πρόληψης Ρύπανσης και Φορτίων
ααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, Χημικού ή Περιβάλλοντος) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
ββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικείμενου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
γγγγ) Απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει  τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος.
βββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου) ή
ββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικείμενου ) ή
γγγγ) απόφοιτος Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος Διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ' τάξης ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα
δδ) Ναυτιλιακός τομέας
ααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου ή Χημικού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
ββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικείμενου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος.
βββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, Χημικού) ή
ββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ' τάξης ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα.
εε) Τομέας Πυρασφάλειας
ααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου ή Χημικού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
ββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικείμενου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή  μηχανής ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος.
βββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού ,Ηλεκτρολόγου) ή
ββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ' τάξης ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα.
στστ) Τομέας Ενδιαίτησης και Υγιεινής
ααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, Χημικού, ή συναφούς αντικειμένου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
ββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
γγγγ) Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής ή Ισότιμου Ιδρύματος που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
δδδδ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος.
βββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου,  Ηλεκτρολόγου, Χημικού, ή συναφούς αντικειμένου) ή
ββββ) απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος ή
γγγγ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) ή
δδδδ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ΄ τάξης ή
εεεε) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα.
ζζ) Τηλεπικοινωνιακός τομέας
ααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού, Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών)  που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
ββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου,  Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού, Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ή συναφούς αντικειμένου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία είτε ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος.
Επιπλέον, οι επιθεωρητές του Τηλεπικοινωνιακού Τομέα είναι κάτοχοι πτυχίου ή βεβαίωσης παρακολούθησης κύκλου εκπαίδευσης Γενικού Χειριστή  (G.O) GMDSS.
βββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
αααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού, Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών) ή
ββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου,  Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού, Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ή συναφούς αντικειμένου) ή
γγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ΄Τάξης.
δδδδ) απόφοιτος ΣΔΣΛ ή επιθεωρητής Κράτους Λιμένα.
Επιπλέον, οι επιθεωρητές του Τηλεπικοινωνιακού Τομέα είναι κάτοχοι πτυχίου ή βεβαίωσης παρακολούθησης κύκλου εκπαίδευσης Γενικού Χειριστή  (G.O) GMDSS.
β)  Έλεγχος Σχεδίων-Μελετών και Αρχικές Επιθεωρήσεις Πλοίων
Οι ελεγκτές σχεδίων-μελετών και οι επιθεωρητές που διενεργούν αρχικές επιθεωρήσεις πλοίων:
αα)  διαθέτουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως ισχύει,
ββ) έχουν συμπληρώσει, πριν την πιστοποίησή τους, προϋπηρεσία ενός (1) έτους στον ΚΕΠ με ενασχόληση  σε αντίστοιχο τομέα ελέγχου/επιθεώρησης και 
γγ) διαθέτουν, ανά τομέα ελέγχου/επιθεώρησης, τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
 ααα) Ναυπηγικός τομέας
αααα) απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο  ή
ββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο
βββ) Μηχανοηλεκτρολογικός τομέας
αααα) απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου,  Ηλεκτρολόγου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
ββββ)  απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο
γγγγ) Απόφοιτος Α.Ε.Ν ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν, κάτοχος Διπλώματος Μηχανικού, με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει  τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός μηχανής.
γγγ) Τομέας Πρόληψης Ρύπανσης και  Φορτίων
αααα) απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή 
ββββ)  απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου)που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο.
γγγγ) Απόφοιτος Α.Ε.Ν ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν, κάτοχος Διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού, με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW) και επιθεωρητής Κράτους Λιμένα. Επιπρόσθετα, να διαθέτει  τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός μηχανής.
δδδ) Ναυτιλιακός τομέας
αααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
ααααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου ή Χημικού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
βββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
γγγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW).Επιπρόσθετα, να διαθέτει  τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής.
ββββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
ααααα) απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου ή Χημικού) ή
βββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) ή
γγγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ΄ τάξης.
εεε) Τομέας Πυρασφάλειας
αααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
ααααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου ή Χημικού) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
βββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικείμενου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
γγγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW).Επιπρόσθετα, να διαθέτει τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής.
ββββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
ααααα) απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου) ή
βββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, ή συναφούς αντικειμένου) ή
γγγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ' τάξης.
στστστ) Τομέας Ενδιαίτησης και Υγιεινής
αααα) απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
ββββ) απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
γγγγ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο.
δδδδ) Απόφοιτος Α.Ε.Ν ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν, κάτοχος Διπλώματος Πλοιάρχου, με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο  συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW). Επιπρόσθετα, να διαθέτει  τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος.
 ζζζ) Τηλεπικοινωνιακός τομέας
αααα) Για επιθεωρήσεις που διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
ααααα) Απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού, Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών)  που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
βββββ) Απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου,  Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού, Επιστήμης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ή συναφούς αντικειμένου) που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή
γγγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο συμμορφούμενο με τη Διεθνή Σύμβαση για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών (STCW).Επιπρόσθετα, να διαθέτει   τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία είτε ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής.
Επιπλέον, οι ελεγκτές/επιθεωρητές του Τηλεπικοινωνιακού Τομέα είναι κάτοχοι πτυχίου ή βεβαίωσης παρακολούθησης κύκλου εκπαίδευσης Γενικού Χειριστή  (G.O) GMDSS.
ββββ) Για επιθεωρήσεις που δεν διενεργούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των Διεθνών Συμβάσεων:
ααααα) απόφοιτος Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Χημικού, Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού,  Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Τηλεπικοινωνιών)  ή
βββββ) απόφοιτος Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ισότιμου Ιδρύματος (ειδικότητας Ναυπηγού, Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, Ηλεκτρονικού,  Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ή συναφούς αντικειμένου) ή
γγγγγ) απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν., κάτοχος διπλώματος Πλοιάρχου ή Μηχανικού τουλάχιστον Γ΄ τάξης.
Επιπλέον, οι επιθεωρητές του Τηλεπικοινωνιακού Τομέα είναι κάτοχοι πτυχίου ή βεβαίωσης παρακολούθησης κύκλου εκπαίδευσης Γενικού Χειριστή  (G.O) GMDSS.
γ)  Έλεγχος Ασφαλούς Διαχείρισης Εταιρειών και Πλοίων (ISM Code)
αα) Αρχικοί έλεγχοι και έλεγχοι ανανέωσης
Πέραν των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων της κατωτέρω υποπερίπτωσης (ββ), οι ελεγκτές, για τη διενέργεια αρχικών ελέγχων ή ελέγχων ανανέωσης σε εταιρείες και πλοία, διαθέτουν, επιπλέον, τα ακόλουθα προσόντα:
ααα)  εμπειρία τουλάχιστον πέντε (05) ετών σε θέματα σχετικά με την τεχνική  ή τη λειτουργική πλευρά της ασφαλούς διαχείρισης, καθώς και
βββ) διενέργεια ή συμμετοχή σε τρεις (3) τουλάχιστον αρχικούς ελέγχους ή ελέγχους ανανέωσης. Η συμμετοχή σε ελέγχους συμμόρφωσης με άλλα πρότυπα διαχείρισης θεωρείται ισοδύναμη  της συμμετοχής σε ελέγχους στο πλαίσιο εφαρμογής του Κώδικα ISM.
ββ) Ετήσιοι, Ενδιάμεσοι και Προσωρινοί έλεγχοι
ααα) Οι ελεγκτές ασφαλούς διαχείρισης εταιριών και πλοίων έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως ισχύει, και διαθέτουν τα ακόλουθα ελάχιστα προσόντα :
αααα) Απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν.  με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας STCW II/2 ή STCW IIΙ/2, και  να έχουν αποκτήσει ναυτική πείρα τουλάχιστον πέντε (05) ετών, περιλαμβανομένων των περιόδων κατά τις οποίες έχουν υπηρετήσει ως αξιωματικοί στους κλάδους καταστρώματος ή μηχανής, αντίστοιχα, ή ως επιθεωρητές του κράτους σημαίας ή επιθεωρητές του κράτους λιμένα ή βοηθοί επιθεωρητές ελέγχου του κράτους λιμένα. Η πείρα αυτή περιλαμβάνει τριετή (03) τουλάχιστον περίοδο στη θάλασσα με καθήκοντα αξιωματικού καταστρώματος ή μηχανής ή περιλαμβάνει την επιτυχή παρακολούθηση ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος
ή
ββββ) επιτυχή συμμετοχή σε αναγνωρισμένες από τον αρμόδιο Κρατικό Φορέα, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξετάσεις ναυπηγού, μηχανολόγου ή μηχανικού στον τομέα της ναυτιλίας και έχουν εργαστεί, υπό την ιδιότητα αυτή, επί τουλάχιστον πέντε (05) έτη, ή
γγγγ) Κάτοχος σχετικού πανεπιστημιακού διπλώματος ή ισοδύναμου ή Απόφοιτος ΣΔΛΣ  που να διαθέτει σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο και να έχει εκπαιδευθεί καταλλήλως και αποκτήσει πτυχίο  από Σχολή ειδίκευσης στον τομέα επιθεώρησης/ελέγχου ασφάλειας πλοίων, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος.
βββ) Επιπλέον, οι ανωτέρω ελεγκτές πρέπει:
αααα) να έχουν συμπληρώσει ένα έτος υπηρεσίας ως επιθεωρητές του κράτους σημαίας, είτε με αντικείμενο την επιθεώρηση και την πιστοποίηση σύμφωνα με τις συμβάσεις είτε συμμετέχοντας στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των αναγνωρισμένων οργανισμών στους οποίους έχουν ανατεθεί νόμιμες αποστολές, ή
ββββ) να έχουν αποκτήσει ανάλογη ικανότητα μετά από σχετική εκπαίδευση ενός (01) έτους με συμμετοχή σε επιθεωρήσεις ελέγχου του κράτους λιμένα υπό την καθοδήγηση έμπειρων αξιωματικών ελέγχου του κράτους λιμένα.
δ)  Έλεγχος Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS Code)
αα) Ελεγκτές Ασφάλειας Πλοίων από Έκνομες Ενέργειες
Οι ελεγκτές  ασφαλείας πλοίων από έκνομες ενέργειες έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως ισχύει, και διαθέτουν, κατ’ ελάχιστο τα ακόλουθα τυπικά προσόντα: 
ααα) Απόφοιτος  Α.Ε.Ν. ή Α.Δ.Σ.Ε.Ν. με σχετική θαλάσσια εμπειρία ως πιστοποιημένος αξιωματικός πλοίου που έχει ή είχε αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας σε διοικητικό επίπεδο . Επιπρόσθετα, να διαθέτει τριετή τουλάχιστον θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένος αξιωματικός καταστρώματος ή μηχανής, ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος ή
βββ) Κάτοχος πτυχίου ή διπλώματος ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ισότιμου Ιδρύματος  σε σχετικό με τη ναυτιλία γνωστικό πεδίο ή απόφοιτος ΣΔΣΛ ή Επιθεωρητής Κράτους Λιμένα καισυναφή σχετική επαγγελματική εμπειρία τριών (3) ετών σε συναφές αντικείμενο ή να έχει παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος
ββ) Ελεγκτές Ασφάλειας Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Λιμένων
ααα) Οι ελεγκτές ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων από έκνομες ενέργειες είναι  στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που φέρουν τουλάχιστον το βαθμό Κελευστή ΛΣ  και διαθέτουν, τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
αααα)  πτυχίο ή δίπλωμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ΑΕΝ ή ΑΔΣΕΝ και
ββββ)  τριετή προϋπηρεσία σε Λιμενική Αρχή ή στα Τμήματα Διαχείρισης της Ασφάλειας στα πλοία και  στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις και στους Λιμένες από έκνομες ενέργειες της Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας  Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
βββ)  Για την πιστοποίηση της πρώτης σειράς  ελεγκτών ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων από έκνομες ενέργειες  δεν είναι αναγκαία η προηγούμενη  παρακολούθηση του οριζομένου για τη συγκεκριμένη κατηγορία ελεγκτών εκπαιδευτικού προγράμματος, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία, και ορίζονται Αξιωματικοί Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ οι οποίοι  διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
αααα)  πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή ΑΕΝ ή ΑΔΣΕΝ,
ββββ)  τριετή προϋπηρεσία σε Λιμενική Αρχή και
γγγγ) διετή προϋπηρεσία ως Αξιωματικοί Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ στο Τμήμα Διαχείρισης της Ασφάλειας στις Λιμενικές Εγκαταστάσεις και τους Λιμένες της Διεύθυνσης Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας  Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή διενέργεια τριών (03) ελέγχων σε λιμενικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 725/2004.
ε) Τομέας Επιθεώρησης Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC)
αα) Οι επιθεωρητές της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC,2006) είναι  Αξιωματικοί Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.  ή πολιτικοί υπάλληλοι της περίπτωσης (κγ) του άρθρου 2, έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), και διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
ααα) πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος,  ή
βββ) δίπλωμα Πολυτεχνείου ή Πολυτεχνικής Σχολής,  ή
γγγ) δίπλωμα ΑΕΝ ή ΑΔΣΕΝ, ή
δδδ) πτυχίο Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος και  συναφή με τη ναυτιλία  τίτλο μεταπτυχιακών σπουδών , ή
εεε)  δίπλωμα ΣΔΣΛ
ββ) Πέραν των προσόντων της υποπερίπτωσης (αα), οι Επιθεωρητές Ναυτικής Εργασίας είναι:
ααα) είναι  επιθεωρητές Κράτους Σημαίας, ή
βββ) είναι επιθεωρητές του Κράτους Λιμένα (PSCO), στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων (Paris MoU) ή
γγγ) έχουν τριετή προϋπηρεσία σε κεντρικές ή περιφερειακές Υπηρεσίες του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ.
στ) Τομέας Επιθεώρησης Διεθνούς Σύμβασης για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών, 1978 (STCW 1978)
αα) Οι επιθεωρητές της Δ.Σ. STCW 1978 είναι  στελέχη  Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ που φέρουν τουλάχιστον το βαθμό του Κελευστή ΛΣ  ή πολιτικοί υπάλληλοι της περίπτωσης (κγ) του άρθρου 2,  και διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
ααα) πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ΑΕΝ ή ΑΔΣΕΝ, και
βββ)  τριετή προϋπηρεσία σε κεντρικές ή περιφερειακές Υπηρεσίες του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ
ββ) Για την πιστοποίηση της πρώτης σειράς επιθεωρητών της Δ.Σ. STCW 1978 δεν είναι αναγκαία η προηγούμενη παρακολούθηση του οριζόμενου, για τη συγκεκριμένη κατηγορία επιθεωρητών, εκπαιδευτικού προγράμματος, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία και ορίζεται προσωπικό το οποίο διαθέτει τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:  
ααα)  πτυχίο Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ή ΑΕΝ ή ΑΔΣΕΝ,
βββ) διετή προϋπηρεσία σε Λιμενική Αρχή, και
γγγ) διετή προϋπηρεσία στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ναυτικών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή διενέργεια τουλάχιστον τριών (03) ελέγχων σε πλοία στο πλαίσιο εφαρμογής της Δ.Σ. STCW 1978, όπως ισχύει.
γγ) Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι όροι, οι διαδικασίες και κάθε λεπτομέρεια εφαρμογής των διατάξεων της περίπτωσης (στ) της παρ. Α του άρθρου 4.
Β) Έλεγχος Α.Ο. – Α.Ο.Α. Πλοίων, Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Λιμένων
α)  Έλεγχος Α.Ο-Α.Ο.Α που εκδίδουν κυβερνητικά πιστοποιητικά σε υπό ελληνική σημαία πλοία
Οι ελεγκτές Α.Ο. –Α.Ο.Α.  πλοίων είναι Προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του άρθρου 2 ,οι οποίοι:
αα) είναι πιστοποιημένοι για τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης,  ή
ββ) είναι απόφοιτοι ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ή απόφοιτοι ΣΔΛΣ, με προϋπηρεσία ενός (1) έτους κατ’ ελάχιστον στην αρμόδια για τη διενέργεια ελέγχων σε ΑΟ Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και έχουν επιπλέον τεκμηριωμένη συμμετοχή ως εκπαιδευόμενοι σε πέντε (05) κατ΄ ελάχιστον ελέγχους ΑΟ.  
Οι ελεγκτές Α.Ο. -Α.Ο.Α. πλοίων δύναται να υποστηρίζονται στο έργο τους από επιθεωρητές Κράτους Σημαίας.
β)  Έλεγχος Α.Ο.Α που εκπονούν μελέτες αξιολόγησης ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων από έκνομες ενέργειες
 Ως ελεγκτές Α.Ο.Α. Λιμενικών Εγκαταστάσεων και Λιμένων  ορίζονται, χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετη εκπαίδευση, Αξιωματικοί Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ.   που είναι ελεγκτές ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων/λιμένων από έκνομες ενέργειες και έχουν τριετή προϋπηρεσία ως Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απασχόληση σε αντικείμενο σχετικό με τον τομέα που προορίζονται να επιθεωρούν ή έχουν διενεργήσει στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 725/2004, τρεις (3) ελέγχους σε λιμενικές εγκαταστάσεις, οι οποίες διαχειρίζονται από Οργανισμούς Λιμένα Α.Ε.
Γ) Επιθεωρήσεις Οδηγίας 1999/35/ΕΚ
Οι επιθεωρητές της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου της 29-04-1999 πληρούν  τα κριτήρια του Παραρτήματος V αυτής, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το π.δ. 314/2001 «Καθιέρωση συστήματος υποχρεωτικών επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκτέλεση τακτικών δρομολογίων από οχηματαγωγά ro-ro πλοία και ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη σύμφωνα με την οδηγία 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου της 29.4.1999» (Α’ 212), όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικότερα, οι ανωτέρω επιθεωρητές διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα: 
α) είτε έχουν συμπληρώσει προϋπηρεσία ενός (01) έτους στον ΚΕΠ ή στη ΔΑΝ ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητές απασχολούμενοι με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση σύμφωνα με τη Δ.Σ. SOLAS 74 και διαθέτουν:
αα) δίπλωμα πλοίαρχου που τους επιτρέπει να κυβερνούν πλοία 1600 κοχ και άνω σύμφωνα με τη Δ.Σ. STCW κανονισμός ΙΙ/2  και να έχουν υπηρετήσει επί τουλάχιστον πέντε (05) έτη ως Αξιωματικοί στον κλάδο καταστρώματος ή
ββ) δίπλωμα μηχανικού Α’ τάξεως  που τους επιτρέπει να αναλαμβάνουν καθήκοντα σε  πλοία των οποίων ο κύριος κινητήρας είναι ισχύος τουλάχιστον 3000kw   σύμφωνα με τη Δ.Σ. STCW κανονισμός ΙΙΙ/2  και να έχουν υπηρετήσει επί τουλάχιστον πέντε (05) έτη ως αξιωματικοί στον κλάδο μηχανής ή
γγ) έχουν συμμετάσχει με επιτυχία, σε κράτη – μέλη, σε εξετάσεις ναυπηγού, μηχανολόγου  μηχανικού ή μηχανικού στον τομέα της ναυτιλίας και να έχουν εργασθεί με την ιδιότητα αυτή επί τουλάχιστον πέντε (05) έτη.
β) είτε, κατά περίπτωση, είναι/έχουν:
αα) κάτοχοι πανεπιστημιακού τίτλου ή  ισότιμης εκπαίδευσης σε κράτος-μέλος και
ββ) εκπαιδευθεί σε σχολή επιθεωρητών ασφαλείας πλοίων και
γγ) διετή προϋπηρεσία στον ΚΕΠ ή στη ΔΑΝ ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητές απασχολούμενοι με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση σύμφωνα με τη Δ.Σ. SOLAS 74.
γ) είτε έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς το ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης  της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 9 του παρόντος
Δ)  Έλεγχος υπό Ξένη Σημαία Πλοίων σύμφωνα με τον Κανονισμό 9 του Κεφαλαίου XΙ-2 της Δ.Σ. SOLAS (ISPS Code)
Ο έλεγχος της  εφαρμογής των μέτρων ελέγχου και συμμόρφωσης επί πλοίων που φέρουν ξένη σημαία στο πλαίσιο της εφαρμογής του Κώδικα ISPS διενεργείται από αρμοδίως εξουσιοδοτημένο όργανο (duly authorized officer) το οποίο είναι είτε ελεγκτής ασφάλειας πλοίων από έκνομες ενέργειες (ISPS) είτε επιθεωρητής Κράτους Λιμένα (Port State Control Officer).
ΕΕπιθεωρητές Κράτους Λιμένα (Port State Control Officers)
α) Οι επιθεωρητές Κράτους Λιμένα πληρούν τα κριτήρια του Παραρτήματος ΧΙ της οδηγίας 2009/16/ΕΚ, η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το π.δ. 16/2011 (Α’ 36), όπως εκάστοτε ισχύει. Ειδικότερα, οι ανωτέρω επιθεωρητές έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως ισχύει, και διαθέτουν τα ακόλουθα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα:
αα) κατάλληλα πτυχία από ναυτικό ίδρυμα και σχετική ναυτική εμπειρία ως πτυχιούχοι αξιωματικοί επί εμπορικών πλοίων που έχουν ή είχαν ισχύον πιστοποιητικό ικανότητας της Δ.Σ. STCW 78/95 Κανονισμός ΙΙ/2 ή ΙΙΙ/2, χωρίς περιορισμούς όσον αφορά  τον κλάδο δραστηριοποίησης ή την  ισχύ της προωστήριας εγκατάστασης ή τη χωρητικότητα, ή
 ββ)  έχουν συμμετάσχει επιτυχώς σε αναγνωρισμένες από τον αρμόδιο Κρατικό Φορέα, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία, εξετάσεις ναυπηγού, μηχανολόγου ή μηχανικού στον τομέα της ναυτιλίας και έχουν εργαστεί, υπό την ιδιότητα αυτή, επί τουλάχιστον πέντε έτη, ή
 γγ) σχετικό πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισοδύναμο και έχουν εκπαιδευθεί καταλλήλως και αποκτήσει πτυχίο από τη Σχολή Επιθεωρητών Ασφάλειας Πλοίων σύμφωνα με το                            π.δ 159/2006 (Α' 168) όπως ισχύει, για την ειδίκευσή τους  στον τομέα επιθεώρησης/ελέγχου ασφάλειας πλοίων. Για τους σκοπούς  του παρόντος, ως "ισοδύναμο δίπλωμα" νοείται το πτυχίο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή της Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού (ΑΔΣΕΝ), καθώς και της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος.
 β) Επιπλέον, οι επιθεωρητές κράτους λιμένα πρέπει να έχουν:
 αα) παρακολουθήσει, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από την προαναφερόμενη Σχολή Επιθεωρητών Ασφάλειας Πλοίων ειδίκευσης, σεμινάριο/εκπαίδευση για Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα που διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν τεθεί από τη Γραμματεία του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων (Paris MoU Secretariat),
ββ) συμπληρώσει ένα τουλάχιστον έτος υπηρεσίας ως επιθεωρητές του κράτους σημαίας είτε ως μέλη των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης,  με αντικείμενο την επιθεώρηση και την πιστοποίηση σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις είτε συμμετέχοντας στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων των αναγνωρισμένων οργανισμών στους οποίους έχουν ανατεθεί νόμιμες αποστολές, ή
  γγ) αποκτήσει ανάλογη ικανότητα μετά από σχετική εκπαίδευση τουλάχιστον ενός έτους  συμμετέχοντας σε επιθεωρήσεις ελέγχου του κράτους λιμένα υπό την καθοδήγηση έμπειρων  επιθεωρητών ελέγχου του κράτους λιμένα.
 γ) Οι επιθεωρητές της περίπτωσης (αα) της παραγράφου (α) πρέπει να έχουν αποκτήσει ναυτική πείρα τουλάχιστον πέντε ετών, περιλαμβανομένων περιόδων κατά τις οποίες έχουν υπηρετήσει ως αξιωματικοί στους κλάδους καταστρώματος ή μηχανής, αντίστοιχα, ή ως επιθεωρητές του κράτους σημαίας ή βοηθοί επιθεωρητές ελέγχου του κράτους λιμένα· η πείρα αυτή περιλαμβάνει διετή τουλάχιστον περίοδο στη θάλασσα με καθήκοντα αξιωματικού καταστρώματος ή μηχανής.
Άρθρο 5
Κατηγορίες πλοίων
Οι κατηγορίες των πλοίων που επιθεωρεί/ελέγχει  το προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με τις  υποπεριπτώσεις (α) και (β) της περίπτωσης Α του άρθρου 4 καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κεφάλαιο Γ’: Επαναπροσδιορισμός ελαχίστων προσόντων Επιθεωρητών Κράτους Λιμένα και Επιθεωρητών της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ
Άρθρο 6
Τροποποίηση του π.δ. 16/2011 (Α’ 36)
Το Παράρτημα ΧΙ του π.δ. 16/2011 « Έλεγχος των πλοίων από το κράτος λιμένα, σύμφωνα με την Οδηγία 2009/16/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 (Α’ 36)», όπως ισχύει, τροποποιείται εν μέρει ως ακολούθως:
α. Η περίπτωση (γ) της  παραγράφου 2  αντικαθίσταται ως εξής:
«γ) να διαθέτουν σχετικό πανεπιστημιακό δίπλωμα ή ισοδύναμο και να έχουν εκπαιδευθεί καταλλήλως και αποκτήσει πτυχίο  από Σχολή ειδίκευσης στον τομέα επιθεώρησης/ελέγχου ασφάλειας πλοίων, σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία. Για τους σκοπούς  του παρόντος, ως "ισοδύναμο δίπλωμα" νοείται το πτυχίο των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού ή  της Ανώτερης Δημόσιας Σχολής Εμπορικού Ναυτικού (ΑΔΣΕΝ), καθώς και της Σχολής Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος».
β. Η παράγραφος 5 αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Οι επιθεωρητές πρέπει να είναι ικανοί να επικοινωνούν προφορικά και γραπτά με τους ναυτικούς στη γλώσσα που χρησιμοποιείται συνήθως στη θάλασσα, με την προϋπόθεση ότι έχουν καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α’ 39), όπως ισχύει.»
Άρθρο 7
Τροποποίηση του π.δ. 159/2006 (Α’ 168)
Το άρθρο 8 του π.δ. 159/2006 "Ίδρυση Σχολής Επιθεωρητών Ασφαλείας Πλοίων." (Α’ 68), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 5 του άρθρου 4 του π.δ. 16/2011 (Α’ 36), όπως ισχύει, τροποποιείται εν μέρει ως ακολούθως:
α) Η παράγραφος 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Στο Τμήμα Εκπαίδευσης Επιθεωρητών Ασφάλειας Πλοίων, φοιτούν στελέχη Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) που φέρουν τουλάχιστον το βαθμό του Αρχικελευστή ΛΣ, πληρούν τα προσόντα που καθορίζονται στο Παράρτημα ΧΙ του π.δ. 16/2011 (Α’ 36), όπως εκάστοτε ισχύει, και διαθέτουν βεβαίωση παρακολούθησης  των κύκλων μετεκπαίδευσης του Κέντρου Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) που προβλέπονται από τον Κανονισμό Εκπαίδευσης, κατά την τελευταία πενταετία, πριν από την ημερομηνία έναρξης φοίτησης στη Σχολή.»
β)  Οι παράγραφοι 3 και 5  καταργούνται.
Άρθρο 8
Τροποποίηση του π.δ. 314/2001 (Α’ 212)
Το π.δ. 314/2001 «Καθιέρωση συστήματος υποχρεωτικών επιθεωρήσεων για την ασφαλή εκτέλεση τακτικών δρομολογίων από οχηματαγωγά ro-ro πλοία και ταχύπλοα επιβατηγά σκάφη σύμφωνα με την οδηγία 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου της 29.4.1999» (Α’ 212), όπως ισχύει, τροποποιείται εν μέρει ως ακολούθως: 
α) Η περίπτωση (κβ) του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«(κβ) «ΚΕΠ», ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.»
β) Στο άρθρο 2, προστίθεται περίπτωση (κε), ως εξής:
«(κε) “ΔΑΝ”, η Διεύθυνση Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.»
γ) Η πρώτη περίπτωση  του πρώτου εδαφίου και η τρίτη περίπτωση  του τρίτου  εδαφίου της παραγράφου 2  του Παραρτήματος V του άρθρου 17 αντικαθίστανται ως εξής:
«- ο ειδικευμένος επιθεωρητής πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος υπηρεσίας, στον ΚΕΠ ή στη ΔΑΝ ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητής ασχολούμενος με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση σύμφωνα με τη σύμβαση SOLAS του 1974
  -να έχει υπηρετήσει επί δύο τουλάχιστον έτη στον ΚΕΠ ή στη ΔΑΝ ή στις Λιμενικές Αρχές ως επιθεωρητής ασχολούμενος με επιθεωρήσεις και την πιστοποίηση σύμφωνα με τη σύμβαση SOLAS του 1974.».
Κεφάλαιο Δ’: Εκπαίδευση και Διατήρηση Επάρκειας Επιθεωρητών/Ελεγκτών – Προσόντα Εκπαιδευτών
Άρθρο 9
Σχολή Επιθεωρητών/Ελεγκτών
1. Για την εκπαίδευση και πιστοποίηση  επιθεωρητών/ελεγκτών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ιδρύεται και εδρεύει στον Πειραιά η  Σχολή εξειδικευμένης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης του προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε θέματα επιθεώρησης και ελέγχου ασφάλειας ναυσιπλοΐας και ασφαλείας των υπό ελληνική σημαία πλοίων, καθώς και της διαχείρισης ασφάλειας εταιρειών, λιμενικών εγκαταστάσεων και λιμένων, Α.Ο. – Α.Ο.Α. με την ονομασία «Σχολή Επιθεωρητών/Ελεγκτών Διαχείρισης Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων» (Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ).
2. Η Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ υπάγεται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής. Οι όροι και οι προϋποθέσεις οργάνωσης, λειτουργίας, κατάρτισης του προγράμματος εκπαίδευσης και διάρκειας φοίτησης στη Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια προσδιορίζονται με μέριμνα του ΚΕΠ.
3. α) Στην ανωτέρω Σχολή λειτουργούν Τμήματα Εκπαίδευσης ανά είδος επιθεώρησης/ελέγχου.
β) Το πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνει κύκλους σπουδών με αντικείμενο, ιδίως, τη γενική εκπαίδευση των επιθεωρητών/ελεγκτών σε θεωρητικό επίπεδο,  την ειδική εκπαίδευσή τους σε θεωρητικό επίπεδο, η οποία διαφοροποιείται ανάλογα με το εξειδικευμένο θεματικό αντικείμενο ανά τομέα επιθεώρησης/ελέγχου, καθώς και σε πρακτικό επίπεδο, η οποία συνίσταται στην παρακολούθηση ελαχίστου αριθμού επιθεωρήσεων υπό την επιτήρηση επιθεωρητών/ελεγκτών που διεξάγουν επιθεωρήσεις/ελέγχους του αντίστοιχου τομέα εκπαίδευσης.
4. α) Με το προεδρικό διάταγμα της παραγράφου 2 του άρθρου 3, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση, λειτουργία και άσκηση εποπτείας της Σχολής Σ.Ε.Δ.Α.Π.ΛΕ.  τη διάρκεια φοίτησης σε κάθε Τμήμα και Κύκλο εκπαίδευσης, τους όρους διακοπής της εκπαίδευσης, χορήγησης αδειών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β) Με το ίδιο ως άνω προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι οργάνωσης και λειτουργίας του ειδικού προγράμματος εκπαίδευσης που προβλέπεται στον παρόντα νόμο ως εναλλακτικό ουσιαστικό προσόν για τα στελέχη ΥΝΑΝΠ που δεν διαθέτουν τριετή επαγγελματική εμπειρία ή τριετή θαλάσσια προϋπηρεσία ως πιστοποιημένοι αξιωματικοί μηχανής ή καταστρώματος, προκειμένου να αποκτήσουν ίδιο επίπεδο εμπειρίας και ικανότητας επιθεωρητών Κράτους Σημαίας, κατ’ εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων των οργάνων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
γ) Με Κανονισμό που εκδίδεται από τον  Αρχηγό ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. και κυρώνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται το πρόγραμμα εκπαίδευσης, τα διδασκόμενα μαθήματα καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
5. H εκπαίδευση των επιθεωρητών ασφάλειας πλοίων για τα υπό ξένης σημαίας πλοία εμπίπτει στις διατάξεις του π.δ 159/2006 (Α' 168) όπως εκάστοτε ισχύει.
Άρθρο 10
Διατήρηση επάρκειας
1. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται τα ελάχιστα κριτήρια που απαιτείται να πληρούνται σε ετήσια και πενταετή βάση από τους επιθεωρητές/ελεγκτές για τη διατήρηση της επάρκειάς τους.
2. Εφόσον οι επιθεωρητές/ελεγκτές παύουν να πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια διατήρησης της επαγγελματικής επάρκειάς τους, επέρχεται απώλεια της ιδιότητάς τους, η οποία δύναται να ανακτηθεί με ειδική διαδικασία επικαιροποίησης των γνώσεών τους, οι ειδικότεροι όροι της οποίας καθορίζονται με την απόφαση της παραγράφου 1.
Άρθρο 11
Προσόντα Εκπαιδευτών Επιθεωρητών/Ελεγκτών
Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτουν οι εκπαιδευτές επιθεωρητών/ελεγκτών Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατ’ ελάχιστο, είναι, ανάλογα με το αντικείμενο εκπαίδευσης, τα ακόλουθα:
α) Επιθεώρηση/Έλεγχος πλοίων, εταιρειών, Α.Ο. – Α.Ο.Α. πλοίων
αα) συνολική εμπειρία τριών (3) ετών ως επιθεωρητές/ελεγκτές Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, εκ των οποίων έχουν διατελέσει τουλάχιστον δύο (2) χρόνια ως επιθεωρητές/ελεγκτές στο αντικείμενο που παρέχουν εκπαίδευση ή
ββ) πενταετή προϋπηρεσία σε Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απασχόληση σε θεματικό αντικείμενο σχετικό με την εκπαίδευση που παρέχουν.
β) Έλεγχος ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων/λιμένων
αα) ελεγκτές ασφάλειας λιμενικών εγκαταστάσεων και
ββ) διενέργεια τουλάχιστον δέκα (10) τέτοιων ελέγχων, πριν από την ημερομηνία έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος  ή
γγ)  τριετή προϋπηρεσία ως Αξιωματικοί Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ σε Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απασχόληση σε θεματικό αντικείμενο σχετικό με την εκπαίδευση που παρέχουν.
γ) Επιθεώρηση Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC)
αα) επιθεωρητές Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC) που έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς πρόγραμμα Εκπαιδευτών Επιθεωρητών Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC) που διοργανώνεται από το Υπουργείο  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  ή
ββ) επιτυχής ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας σχετικά με την εκπαίδευση εκπαιδευτών και επιθεωρητών ναυτικής εργασίας για την εφαρμογή της Σύμβασης .
δ) Επιθεώρηση Διεθνούς Σύμβασης για τα Πρότυπα Εκπαίδευσης, Έκδοσης Πιστοποιητικών και Τήρησης Φυλακών των Ναυτικών, 1978 (STCW)
αα) ελεγκτές εφαρμογής της Δ.Σ. STCW 1978, και διενέργεια τουλάχιστον δέκα (10) τέτοιων ελέγχων πριν από την ημερομηνία έναρξης του εκπαιδευτικού προγράμματος ή
ββ) τριετή προϋπηρεσία σε Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απασχόληση σε θεματικό αντικείμενο σχετικό με την εκπαίδευση που παρέχουν.
Κεφάλαιο Ε’: Τελικές Διατάξεις
Άρθρο 12
Τελικές - Μεταβατικές - Εξουσιοδοτικές διατάξεις
1. Το πεδίο εφαρμογής της διάταξης της παραγράφου 1 του άρθρου τρίτου του ν. 4078/2012 «Κύρωση της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006, της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας» (Α’ 179) δεν εκτείνεται στη ρύθμιση προσόντων επιθεωρητών της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006.
2. Η διάταξη του άρθρου 4 καθώς και οι τροποποιήσεις του π.δ. 16/2011 (Α’ 36), του π.δ. 159/2006 (Α’ 168) και του π.δ. 314/2001 (Α’ 212)  που προβλέπονται στα άρθρα 6, 7 και 8 αντίστοιχα, δύνανται να τροποποιούνται με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3 Οι επιθεωρητές του κράτους σημαίας, που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος ήδη διενεργούν επιθεωρήσεις/ελέγχους, θεωρούνται πιστοποιημένοι και εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητά τους αυτή, χωρίς να απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση/πιστοποίησή τους, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 10 του παρόντος.
4. Οι Επιθεωρητές Ναυτικής Εργασίας, που κατά την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος, είναι ήδη εγγεγραμμένοι στο οικείο μητρώο που τηρείται από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, θεωρούνται πιστοποιημένοι και εξακολουθούν να διατηρούν την ιδιότητα τους ως Επιθεωρητές της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC), χωρίς να απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση/πιστοποίησή τους, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 10 του παρόντος.
Ομοίως, στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  που έχουν παρακολουθήσει και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) σχετικά με την εκπαίδευση εκπαιδευτών και επιθεωρητών ναυτικής εργασίας για την εφαρμογή της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006, αναγνωρίζονται ως Επιθεωρητές της Σύμβασης Ναυτικής Εργασίας, 2006 (MLC), χωρίς να απαιτείται περαιτέρω εκπαίδευση/πιστοποίησή τους, υπό την επιφύλαξη του άρθρου 10 του παρόντος.
5.Μέχρι την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης του άρθρου 5,  το προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας  και Νησιωτικής Πολιτικής εξακολουθεί να διενεργεί επιθεωρήσεις / ελέγχους στις κατηγορίες πλοίων που διενεργούσε  κατά την ημερομηνία έκδοσης του παρόντος.


Άρθρο 13
Καταργούμενες διατάξεις
Από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, καταργούνται οι διατάξεις των παραγράφων 4, 5  και 6 του άρθρου 14 του ν. 4150/2013 (Α’ 102), της παραγράφου 2 του άρθρου 13 του ν. 3622/2007 (Α’ 281), καθώς και κάθε άλλη διάταξη  που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος.
Κεφάλαιο ΣΤ’: Ζητήματα Ναυτιλίας, Ασφάλειας και Αστυνόμευσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Άρθρο 14
 Θέματα Διεθνούς Σύμβασης για τον Περιορισμό της Ευθύνης για Ναυτικές Απαιτήσεις
Η παράγραφος 1 του άρθρου 6 του ν. 1923/1991 «Κύρωση της Διεθνούς Σύμβασης για τον Περιορισμό της Ευθύνης για Ναυτικές Απαιτήσεις, που υπογράφτηκε στο Λονδίνο στις 19 Νοεμβρίου 1976» (Α΄ 13), όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 3 του άρθρου πρώτου του ν. 3743/2009 «Κύρωση του Πρωτοκόλλου 1996 σχετικά με την Τροποποίηση της Σύμβασης για τον Περιορισμό της Ευθύνης για Ναυτικές Απαιτήσεις, 1976» (Α΄ 24), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«1. Τα όρια ευθύνης για απαιτήσεις εκτός από εκείνες που αναφέρονται στο άρθρο 7, που προέκυψαν από το ίδιο περιστατικό, υπολογίζονται ως εξής:
(α) Σχετικά με απαιτήσεις για απώλεια ζωής ή σωματικές βλάβες:
(αα) τρία εκατομμύρια είκοσι χιλιάδες (3.020.000) Μονάδες Υπολογισμού για πλοίο χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει τους δύο χιλιάδες (2.000) κόρους,
(ββ) για πλοίο μεγαλύτερης χωρητικότητας, το ακόλουθο ποσό επιπλέον αυτού που αναφέρθηκε στο (αα):
(ααα) για κάθε κόρο από δύο χιλιάδες ένα (2.001) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) κόρους, χίλιες διακόσιες οκτώ (1.208) Μονάδες Υπολογισμού,
(βββ) για κάθε κόρο από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) μέχρι εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, εννιακόσιες έξι (906) Μονάδες Υπολογισμού και
(γγγ) για κάθε κόρο πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, εξακόσιες τέσσερις (604) Μονάδες Υπολογισμού.
(β) Σχετικά με οποιαδήποτε άλλη απαίτηση:
(αα) ένα εκατομμύριο πεντακόσιες δέκα χιλιάδες (1.510.000) Μονάδες Υπολογισμού για πλοίο χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει τους δύο χιλιάδες (2.000) κόρους,
(ββ) για πλοίο μεγαλύτερης χωρητικότητας, το ακόλουθο ποσό επιπλέον αυτού που αναφέρθηκε στο (αα):
(ααα )για κάθε κόρο από δύο χιλιάδες ένα (2.001) μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) κόρους, εξακόσιες τέσσερις (604) Μονάδες Υπολογισμού
(βββ) για κάθε κόρο από τριάντα χιλιάδες ένα (30.001) μέχρι εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, τετρακόσιες πενήντα τρεις (453) Μονάδες Υπολογισμού και
(γγγ) για κάθε κόρο πάνω από εβδομήντα χιλιάδες (70.000) κόρους, τριακόσιες δύο (302) Μονάδες Υπολογισμού.»
Άρθρο 15
Τροποποίηση άρθρου 1 π.δ. 201/2007 (Α' 227)
Στο τέλος της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του π.δ. 201/2007 (Α' 227), προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
«Στην ανωτέρω Επιτροπή συμμετέχουν ως μέλη χωρίς δικαίωμα ψήφου εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής χωρίς δικαίωμα ψήφου στην έκφραση γνώμης από αυτή» :
(α) Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας του Κλάδου Ναυτιλίας Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ  του  Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
(β) Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών Κατασκευών Πλοίων του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ  του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
(γ) Ο Τμηματάρχης του Τμήματος Κατασκευής, Ευστάθειας και Ενδιαίτησης της Διεύθυνσης Μελετών Κατασκευών του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων Α.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτική Πολιτικής.»
Άρθρο 16
Τροποποιήσεις και Συμπληρώσεις Κανονισμών
1. Τροποποιείται η παράγραφος 2 του άρθρου 12 του ν. 1045/1980 (Α' 95) “Περί κύρωσης της υπογραφείσης εις Λονδίνο Διεθνούς Σύμβασης 'περί ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής εν θαλάσσῃ 1974' και περί άλλων τινών διατάξεων”, όπως έχει αντικατασταθεί με το άρθρο πέμπτο του ν.2208/1994 (Α' 71), ως ακολούθως: 
''2. Τροποποιήσεις και συμπληρώσεις, που αφορούν στους Κανονισμούς του Παραρτήματος εκτός του Κεφαλαίου 1 αυτού, καθώς και οι τροποποιήσεις στους Διεθνείς Κώδικες Χημικών Χύμα (IBC) και Υγραεριοφόρων (IGC), που περιλαμβάνονται στη Διεθνή Σύμβαση Π.Α.Α.Ζ.Ε.Θ.1974, γίνονται αποδεκτές με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίες δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.''
2. Τροποποιείται το άρθρο 3 του ν. 1159/1981 (Α' 143) “περί κυρώσεως του υπογραφέντος εις Λονδίνον Πρωτοκόλλου 1978 του αφορώντος εις την Διεθνή Σύμβαση 'περί ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής εν θαλάσσῃ 1974' και περί άλλων συναφών διατάξεων” , ως ακολούθως:
''Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι διατάξεις της Διεθνούς Σύμβασης 'περί ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα 1974' και οι δια του κυρωμένου Πρωτοκόλλου τροποποιήσεις και συμπληρώσεις της,  συμπεριλαμβανομένων και των μελλοντικών τροποποιήσεων και συμπληρώσεων.''
3. Το άρθρο πέμπτο του ν. 2208/1994 (Α' 71) “Κύρωση του Πρωτοκόλλου 1988, που αναφέρεται στη Διεθνή Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης Ζωής στη Θάλασσα, 1974”,  καταργείται και το άρθρο έκτο αναριθμείται σε άρθρο πέμπτο.
4. Το προοιμιακό εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του Α.Ν. 391/1968 “περί κυρώσεως της Διεθνούς Συμβάσεως 'περί γραμμών φορτώσεως', 1966”, τροποποιείται ως ακολούθως:
''1. Με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιτρέπεται όπως:''
5. Το άρθρο τρίτο του ν. 1373/1983 (Α' 92) “Κύρωση Διεθνούς Σύμβασης για την καταμέτρηση της χωρητικότητας των πλοίων 1969 (ΙΜΟ – Λονδίνο, 1969)”, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
''(1) Η κύρωση των τροποποιήσεων και συμπληρώσεων της Σύμβασης ή των Παραρτημάτων της γίνεται με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
(2) Αποφάσεις, συστάσεις και οδηγίες του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού που αναφέρονται στην εφαρμογή της Σύμβασης, μπορούν να γίνονται αποδεκτές με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.''.
6.  Η παράγραφος 1 του άρθρου 5 του Ν.Δ 93/1974 “περί κυρώσεως της υπογραφείσης εν Λονδίνῳ Συμβάσεως 'περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγήν Συγκρούσεων εν Θαλάσση, 1972'”, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“ 1. Οι παραβάσεις των διατάξεων της διά του παρόντος Ν.Δ κυρούμενης Συμβάσεως, ως και των κατ' εξουσιοδότηση του παρόντος εκδιδόμενων Π.Διαταγμάτων , Υπουργικών Αποφάσεων και Κανονισμών , τιμωρούνται διά προστίμου οριζομένου διά Π. Διατάγματος ή Υπουργικής Απόφασης και δυνάμενου να αυξηθεί μέχρι του διπλάσιου εν περιπτώσει υποτροπής''.
7. Το προοιμιακό εδάφιο του άρθρου 7 του Ν.Δ 93/1974 “περί κυρώσεως της υπογραφείσης εν Λονδίνῳ Συμβάσεως 'περί Διεθνών Κανονισμών προς Αποφυγήν Συγκρούσεων εν Θαλάσση, 1972'”, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
''Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επιτρέπεται όπως:''.
8. Στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αποστέλλει στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το σύνολο των Υπουργικών Αποφάσεων που έχουν εκδοθεί δυνάμει του παρόντος άρθρου.
Άρθρο 17
Τροποποιήσεις του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου
1. Η παράγραφος 4 του  άρθρου 63 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, όπως  κυρώθηκε με το ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), που προστέθηκε με το άρθρο 35 του ν. 1085/1980 (Α΄ 255), όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 7 του ν.2575/1998 (Α΄ 23), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
 «4. Διαγράφονται αυτοδίκαια από τα οικεία μητρώα απογραφέντες ναυτικοί εφόσον δεν πραγματοποίησαν τουλάχιστον οκτώ (08) μήνες υπηρεσίας επί πλοίου εντός πενταετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή τους».
2.  Το άρθρο 208α του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου (ν.δ. 187/1973) που προστέθηκε με το άρθρο 4 του ν.1711/1987 (Α΄109), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Ναυτικός που έχει απογραφεί και ναυτολογηθεί ή καταχωρηθεί στις καταστάσεις πλοίου με ξένη σημαία ασφαλισμένου στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (Ν.Α.Τ.), αν δεν εργάζεται στο πλοίο, καθώς και συνταξιούχος του Ν.Α.Τ. ή άλλου φορέα, αν επαναλαμβάνει το ναυτικό επάγγελμα χωρίς άδεια της αρμόδιας αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους. Μετατροπή της ποινής δεν  επιτρέπεται.  Με την ίδια ποινή τιμωρείται ο πλοίαρχος που τον ναυτολόγησε ή υπέγραψε την κατάσταση του  πληρώματος του συμβεβλημένου πλοίου, ο πλοιοκτήτης, ο κατά το καταστατικό της εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, οι αντιπρόσωποί τους που έχουν δηλωθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή στο Ν.Α.Τ., καθώς και ο υπάλληλος με την έννοια του  άρθρου 13 του ποινικού  κώδικα που έχει συνεργήσει. Το εν λόγω αδίκημα τιμωρείται μόνο εκ δόλου».
3. Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 19 του ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» (Α΄102), όπως ισχύει, αντικαθίστανται ως εξής:
 «1. Με απόφαση του Υπουργού  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καταρτίζεται «Μητρώο Ενεργών Ναυτικών». Το Μητρώο περιλαμβάνει ιδίως τα στοιχεία των ναυτικών, τις ειδικότητες και τις ναυτολογήσεις.
2. Ενεργός θεωρείται ο ναυτικός που έχει τουλάχιστον οκτώ (08) μήνες υπηρεσίας επί πλοίου εντός πενταετίας από την απογραφή ή την τελευταία ναυτολόγησή του.
Άρθρο 18
Έκδοση αστυνομικών διατάξεων
1. Το άρθρο 156 του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, που κυρώθηκε με το άρθρο μόνον του ν.δ. 187/1973 (Α΄ 261), όπως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Άρθρο 156
Έκδοση αστυνομικών διατάξεων
Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων διοικητικής αστυνομίας των Λιμενικών Αρχών εκδίδονται αστυνομικές διατάξεις, με τον τύπο Γενικών Κανονισμών Λιμένων και Ειδικών Κανονισμών Λιμένα, ως εξής:
α) Οι Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων ρυθμίζουν κοινά θέματα για όλες τις Λιμενικές Αρχές και ισχύουν στις περιοχές δικαιοδοσίας όλων των Λιμενικών Αρχών της χώρας. Οι ανωτέρω Κανονισμοί φέρουν μοναδικό αριθμό έκδοσης που δεν μεταβάλλεται σε μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτών, εκδίδονται από τον Αρχηγό Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, κυρώνονται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Γενικοί Κανονισμοί Λιμένων που έχουν ήδη εκδοθεί κωδικοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, φέροντας ως αριθμό έκδοσης τον αρχικό αριθμό του σχετικού Γενικού Κανονισμού Λιμένων.
β) Οι Ειδικοί Κανονισμοί Λιμένα ρυθμίζουν επιμέρους θέματα των Λιμενικών Αρχών τα οποία δεν ρυθμίζονται ολικά ή μερικά από τους Γενικούς Κανονισμούς Λιμένων και ισχύουν μόνο στην περιοχή δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής στην οποία αναφέρονται. Οι ανωτέρω Κανονισμοί φέρουν μοναδικό αριθμό έκδοσης που δεν μεταβάλλεται σε μεταγενέστερες τροποποιήσεις αυτών, εκδίδονται από την κατά περίπτωση αρμόδια Λιμενική Αρχή, μετά από γνώμη του οικείου Περιφερειάρχη, κυρώνονται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ειδικοί Κανονισμοί Λιμένα που έχουν ήδη εκδοθεί κωδικοποιούνται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, φέροντας ως αριθμό έκδοσης τον αρχικό αριθμό του σχετικού Ειδικού Κανονισμού Λιμένα.»
2. Οι Γενικοί Κανονισμοί Λιμένα των Λιμενικών Αρχών που μετατάχθηκαν σε Λιμενικά Τμήματα, σύμφωνα με το π.δ. 81/2014 «Αναδιάρθρωση Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος−Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.−ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενικών Αρχών και ρύθμιση θεμάτων στελέχωσης αυτών» (Α΄125), καταργούνται με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, η οποία κυρώνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
3. Για τη χορήγηση άδειας διενέργειας εργασιών μετάγγισης φορτίων χύμα αργού πετρελαίου και παραγώγων αυτού μεταξύ πετρελαιοφόρων δεξαμενοπλοίων στη θάλασσα, σύμφωνα με τη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 27Β του Γενικού Κανονισμού Λιμένων αριθμ. 18 (Β΄ 12/1999), το οποίο προστέθηκε με το Γενικό Κανονισμό Λιμένων αριθμ. 55 (Β΄ 2342/2014), και εφόσον διαπιστωθεί η πλήρωση των προβλεπόμενων προϋποθέσεων της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, κατατίθεται στην αρμόδια Λιμενική Αρχή παράβολο πληρωμής τέλους υπέρ Δημοσίου, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα:
Ποσότητα υπό μετάγγιση φορτίου                                       Τέλος υπέρ του Δημοσίου
       (σε μετρικούς τόνους)                                                                    (σε ευρώ)

<5 .000="" 4.000="" nbsp="" o:p="" style="margin: 0px; padding: 0px;">
5.001 – 50.000                                                            4.000€+0,40€/τόνο επιπλέον των 5.000 τόνων
50.001– 100.000                                                     22.000€+0,35€/τόνο επιπλέον των 50.000 τόνων
100.001 – 150.000                                                 39.500€+0,30€/τόνο επιπλέον των 100.000 τόνων
> 150.000                                                                54.500€+0,25€/τόνο επιπλέον των 150.000 τόνων
4. Στο άρθρο 3 του ν. 2242/1994 (Α΄ 162) προστίθεται παράγραφος 24, ως εξής:
«24. Το ύψος του προστίμου της προηγούμενης παραγράφου υπολογίζεται σύμφωνα με τον τύπο Π= ΚΠ + (Εμβ1*σβ1+…+Εμβν*σβν)*10 , όπου, Π νοείται το ποσό του προστίμου (σε ευρώ με στρογγυλοποίηση στην επόμενη εκατοντάδα), ΚΠ νοείται το κατώτατο πρόστιμο που προσδιορίζεται στο πρώτο εδάφιο της προηγούμενης παραγράφου, Εμβ1…ν νοούνται τα εμβαδά σε τετραγωνικά μέτρα των επιφανειών που έχουν αλλοιωθεί ή τροποποιηθεί ή κατασκευασθεί  και σβ1…ν νοούνται οι συντελεστές βαρύτητας που αντιστοιχούν στα ανωτέρω εμβαδά, οι οποίοι προσδιορίζονται αναλόγως του είδους της εκάστοτε παράνομης επέμβασης.
Σε περίπτωση τέλεσης της παράβασης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή (NATURA) ή υποτροπής του υπαιτίου της παράβασης ή αναίρεσης, λόγω της παράβασης, του κοινόχρηστου χαρακτήρα του αιγιαλού, το πρόστιμο που προσδιορίζεται βάσει των ανωτέρω, διπλασιάζεται.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι συντελεστές βαρύτητας (σβ1…ν) στον τύπο του πρώτου εδαφίου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή των αναφερομένων στην παράγραφο αυτή.»
Κεφάλαιο Ζ’: Προσωπικοί Ραδιοφάροι Ένδειξης Θέσης Κινδύνου
Άρθρο 19
Ορισμοί
Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου νοούνται ως:
α) Cospas - Sarsat: Δορυφορικό σύστημα σχεδιασμένο να παρέχει συναγερμούς και δεδομένα θέσης κινδύνου, με τη χρήση δορυφορικού και επίγειου εξοπλισμού για ανίχνευση και προσδιορισμό της θέσης σημάτων κινδύνου, που εκπέμπονται από ραδιοφάρους ένδειξης θέσης κινδύνου, προς υποβοήθηση του έργου της έρευνας και διάσωσης.
β) Κέντρο Ελέγχου Αποστολών (Mission Control Centre/MCC): Το επίγειο Κέντρο λήψης και διανομής δορυφορικών σημάτων κινδύνου της Ελλάδας στο σύστημα του Cospas – Sarsat (άρθρο 19 ν.3922/2011 -Α΄ 35).
γ) Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης: Το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης – ΕΚΣΕΔ, που εδρεύει στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) - 199 (Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ.)
δ) Personal Locator Beacon/PLB (Προσωπικός Ραδιοφάρος Ένδειξης Θέσης Κινδύνου): Συσκευή ραδιοεντοπισμού, η οποία προορίζεται για προσωπική χρήση από άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκπέμπει στη ζώνη συχνοτήτων 406,00 – 406,10 MHz.
ε) Κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Η κατάσταση εκείνη όπου απειλείται η ζωή ή η σωματική ακεραιότητα ατόμου από κίνδυνο άμεσο και παρόντα, ιδίως ως συνέπεια φυσικών  τεχνολογικών ή λοιπών καταστροφών, καθώς και ύστερα από κάθε είδους ατύχημα, και αναπότρεπτο με τα μέσα διάσωσης που διατίθενται στον χώρο, στην οποία απαιτείται η ενεργοποίηση μέσων έρευνας και διάσωσης μέσω της χρήσης PLB.
στ) Έρευνα: Το σύνολο των συντονισμένων ενεργειών από μια Υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης, που γίνονται σε περιοχή καθορισμένων διαστάσεων με ορισμένες διαδικασίες και μέσα, στην οποία παρέχονται διαδικασίες εντοπισμού ατόμου προς διάσωση, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
ζ) Άτομο προς διάσωση: Το άτομο που βρίσκεται βεβαιωμένα σε κίνδυνο συνεπεία μιας συγκεκριμένης καταστροφής ή ατυχήματος σε καθορισμένο χώρο.
η) Διακριτικό PLB: Δεκαεξαδικός αριθμός, ο οποίος κωδικοποιείται στη συσκευή PLB και την ταυτοποιεί μοναδικά.
θ) Ελληνικός κωδικός χώρας: Ο τριψήφιος Ναυτιλιακός Αριθμός Ταυτότητας (Maritime Identification Digit/MID), όπως εκχωρείται από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών.
ι) Κωδικοποίηση PLB: Διαδικασία ενσωμάτωσης και προγραμματισμού του διακριτικού PLB στη συσκευή PLB. Κατά τη διαδικασία αυτή εισάγεται στο διακριτικό PLB, μεταξύ άλλων, ο ελληνικός κωδικός χώρας. Η κωδικοποίησή του PLB πρέπει να πληροί όλες τις τεχνικές απαιτήσεις του Cospas-Sarsat, όπως ισχύουν.
ια) Κάτοχος PLB : Φυσικό πρόσωπο που κατέχει PLB, τα στοιχεία του οποίου καταχωρούνται στο Μητρώο Στοιχείων Κατόχων PLB. 
ιβ) Στοιχεία κατόχου PLB: Περιλαμβάνονται πληροφορίες για τον κάτοχο του PLB καθώς και για δύο οικεία του πρόσωπα, τα οποία θα μπορούν να παρέξουν πληροφορίες που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό παροχής συνδρομής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο το ονοματεπώνυμο του κατόχου, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός κινητού τηλεφώνου, ο αριθμός του σταθερού τηλεφώνου οικίας και εργασίας, καθώς και το Διακριτικό PLB. Για τα οικεία πρόσωπα του κατόχου PLB περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, σταθερό τηλέφωνο οικίας.
ιγ) Μητρώο στοιχείων κατόχων PLB:  Βάση δεδομένων στην οποία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή τα στοιχεία του κατόχου PLB.
ιδ) Αρμόδια Αρχή: Υπηρεσία αρμόδια για την τήρηση του Μητρώου στοιχείων κατόχων PLB.
ιε) Καταχώρηση PLB: Διαδικασία για την εγγραφή ή μεταβολή των στοιχείων κατόχου PLB στο σχετικό μητρώο της Αρμόδιας Αρχής.
ιστ) Κάρτα καταχώρισης PLB: Έγγραφο σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή που περιλαμβάνει τα στοιχεία κατόχου PLB και δύναται να χρησιμοποιηθεί κατά την καταχώρηση PLB.
Άρθρο 20
Πεδίο Εφαρμογής
1.   Οι διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου εφαρμόζονται στους κατόχους PLBs, τα οποία πληρούν τις  απαιτήσεις του συστήματος Cospas-Sarsat και έχουν κωδικοποιημένο στο διακριτικό τους τον ελληνικό κωδικό χώρας. Τα PLBs αποτελούν ραδιοεξοπλισμό και πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις του π.δ. 44/2002 (ΦΕΚ 44 Α΄), το οποίο έχει ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία 1999/5/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με το ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό και την αμοιβαία αναγνώριση της πιστότητας των εξοπλισμών αυτών.
2. Δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος PLBs τα οποία χρησιμοποιούνται από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.
Άρθρο 21
Αρμόδια Αρχή
1.  Ως αρμόδια αρχή νοείται το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών. Η αρμόδια αρχή συνεργάζεται με δημόσιες Υπηρεσίες και φορείς για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της στις οποίες περιλαμβάνονται, ιδίως, η δημιουργία και η τήρηση του Μητρώου στοιχείων κατόχων PLB, ο καθορισμός της διαδικασίας καταχώρησης PLB και η μέριμνα για τη δημοσιοποίηση συναφών πληροφοριών, η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των καταχωρημένων πληροφοριών στο Μητρώο στοιχείων κατόχων PLB και η παροχή διευκολύνσεων στις υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης, αναφορικά με την πρόσβαση στο Μητρώο στοιχείων κατόχων PLB.
2. Οι διευκολύνσεις της παραγράφου 1 συνίστανται στη διάθεση των καταχωρημένωνστοιχείων και πληροφοριών, προς διευκόλυνση άσκησης του έργου τους, σε περίπτωση κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Άρθρο 22
Χρήση PLB
1.  Η καταχώρηση του PLB πραγματοποιείται με μέριμνα του κατόχου του πριν από τη χρήση του. Με την περάτωση της διαδικασίας διασφαλίζεται η δυνατότητα συλλογής κρίσιμων πληροφοριών από τις Υπηρεσίες Έρευνας και Διάσωσης σε ενδεχόμενη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης καθώς και διαπίστωσης εσφαλμένων ενεργοποιήσεων, προς αποφυγή άσκοπης κινητοποίησης επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού.
2. Η χρήση του PLB συνιστά την ενεργοποίηση της διαδικασίας εκπομπής σήματος κινδύνου, η οποία πραγματοποιείται αποκλειστικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση εσφαλμένης ενεργοποίησης του PLB ο κάτοχος υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα σχετικά το Κέντρο Ελέγχου Αποστολών.
3. Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα λειτουργίας, χρήσης, κωδικοποίησης και καταχώρησης των PLBs, ο τύπος και το περιεχόμενο της κάρτας καταχώρησης PLB καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Άρθρο 23
Κυρώσεις
1. Για κάθε εκ προθέσεως ή από βαριά αμέλεια αναίτια χρήση του PLB που συνεπάγεται τη διάθεση και κινητοποίηση επιχειρησιακών μέσων και προσωπικού αρμόδιων κρατικών Υπηρεσιών, προς παροχή βοήθειας και υπό την επιφύλαξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 23, ανεξαρτήτως των τυχόν προβλεπόμενων ποινικών ή πειθαρχικών κυρώσεων, καταλογίζεται στον υπαίτιο κάτοχο PLB, με αιτιολογημένη απόφαση του προϊσταμένου της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής ή του προϊσταμένου της αρμόδιας υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος :(α) πρόστιμο τριακοσίων (300,00€) ευρώ ή τριών χιλιάδων (3000,00€) ευρώ και
(β) η δαπάνη στην οποία υποβλήθηκαν οι κρατικές Υπηρεσίες.
Οι παραβάτες καλούνται σε απολογία εντός προθεσμίας που ορίζεται στην κλήση και δεν μπορεί να είναι μικρότερη των πέντε (05) ημερών από την επίδοση αυτής. Κατά της απόφασης επιβολής προστίμου επιτρέπεται προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων.
2. Το διοικητικό πρόστιμο της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 εισάγεται ως έσοδο στον Κρατικό Προϋπολογισμό και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
3.  Με απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αναπροσαρμόζονται τα όρια του διοικητικού προστίμου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1, καθορίζεται το τιμολόγιο για τη δαπάνη της περίπτωσης β΄ της παραγράφου 1, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, η διαδικασία είσπραξης των οφειλόμενων χρηματικών ποσών καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Μέρος Β' : Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις υπηρεσιακές μεταβολές των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
Κεφάλαιο Α': Μεταθέσεις - Αποσπάσεις - Μετατάξεις
 Άρθρο 24
Γενικά
 1. Τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ) τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται με πλήρως αιτιολογημένη απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Η αρμοδιότητα τοποθέτησης, μετάθεσης και απόσπασης στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ δύναται να μεταβιβαστεί, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
2. Τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ τοποθετούνται, μετατίθενται και αποσπώνται μόνο σε κενές κατά βαθμό οργανικές θέσεις. Οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις διενεργούνται με σκοπό την κάλυψη των υπηρεσιακών αναγκών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στο πλαίσιο της αποστολής και των αρμοδιοτήτων του, όπως καθορίζονται στο άρθρο 5 του νόμου 4150/2013, με βάση την αρχή της ορθολογικής κατανομής του προσωπικού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ανά Υπηρεσία, κατ` αναλογία της πραγματικής αριθμητικής δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά, την χρονική περίοδο διενέργειας των τοποθετήσεων ή μεταθέσεων. Κατά τη διενέργεια των μεταβολών αυτών του προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των επόμενων άρθρων.
3. Μετάθεση είναι η οριστική μετακίνησή του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από την οργανική θέση στην οποία υπηρετεί, σε κενή οργανική θέση διαφορετικής Υπηρεσίας, με σκοπό την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
4. Τοποθέτηση του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. είναι η αρχική ένταξη του σε οργανική θέση, μετά την αποφοίτησή του από παραγωγική σχολή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή μετά από τη βασική εκπαίδευση εφόσον είναι απευθείας κατάταξης, η ένταξη του σε οργανική θέση μετά από εκπαίδευση ή μετάταξη ή απονομή ειδικότητας, η επανένταξη του στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Κ.Ε.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Μ.Υ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.), η ανάληψη υπηρεσίας μετά την εξάλειψη των λόγων για τους οποίους ευρίσκετο εκτός της ενεργού υπηρεσίας ή της οργανικής δύναμης του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ή μετά την ανάκλησή του στην ενέργεια από την εφεδρεία, ή εφόσον τεθεί εκτός οργανικών θέσεων μέχρι τη συμπλήρωση συντάξιμης υπηρεσίας.

5. Απόσπαση είναι η προσωρινή απομάκρυνση στελέχους ή ομάδας στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από την Υπηρεσία στην οποία ανήκουν οργανικά και η προσάρτησή τους σε άλλη Υπηρεσία για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών ή άλλων αναγκών οι οποίες καθορίζονται σε ειδικές διατάξεις. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία αποσπώνται, εξακολουθούν να ανήκουν στην οργανική δύναμη της Υπηρεσίας από την οποία αποσπώνται και συμμορφώνονται πλήρως με τις διαταγές της Υπηρεσίας απόσπασης, για θέματα εκτέλεσης υπηρεσίας.
6. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ η διοίκηση υποχρεούται να τους παρέχει τη δυνατότητα να υπηρετήσουν για χρονικό διάστημα συνολικά πέντε (5) ετών σε θέσεις στις οποίες η συντάξιμη υπηρεσία προσμετράται στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο σύμφωνα με την εκάστοτε υφιστάμενη νομοθεσία.
 Άρθρο 25
Τακτικές και Έκτακτες μεταθέσεις
 1. Οι μεταθέσεις διακρίνονται σε τακτικές και έκτακτες:
α. Για τις τακτικές μεταθέσεις των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω αναφερόμενα κατά σειρά σπουδαιότητας κριτήρια:
(1) Υπηρεσιακά Κριτήρια, τα οποία συνδέονται με τις εκάστοτε υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες, καθώς και με την εμπειρία και την υπηρεσιακή απόδοση του στελέχους και συγκεκριμένα:
α) Η υπηρεσιακή απόδοση, όπως αυτή αποτιμάται στις εκθέσεις και στα σημειώματα αξιολόγησης.
β) Τα ειδικά προσόντα τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη θέσεων σύμφωνα με ειδικές διατάξεις. 
γ) Η υπηρεσία σε θέσεις ευθύνης. Λογίζονται ως θέσεις ευθύνης οι προβλεπόμενες θέσεις προϊσταμένων και Τμηματαρχών στις Κεντρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 2 του π.δ. 103/2014, όπως κάθε φορά ισχύει, των προϊσταμένων των Περιφερειακών Διοικήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των Λιμενικών Αρχών και Δημοσίων Σχολών Εμπορικού Ναυτικού και των Υπολιμεναρχών. 
δ) Η υποχρέωση συμπλήρωσης των ειδικών τυπικών προσόντων προαγωγής.
ε) Η διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων τα οποία επισύρουν την επιβολή καταστατικών πειθαρχικών ποινών.
στ) Η επιβολή της ποινής της φυλάκισης ή τριακονταήμερου τουλάχιστον περιορισμού κατά την τελευταία τριετία πριν την μετακίνηση.
ζ) Η υποτροπή εντός τριών ετών από την διάπραξη πειθαρχικού παραπτώματος για το οποίο επιβλήθηκε η συνήθης πειθαρχική ποινή της φυλάκισης ή τριακονταήμερου τουλάχιστον περιορισμού, στην τέλεση ενός πειθαρχικού παραπτώματος για το οποίο επιβάλλονται εκ νέου οι ίδιες πειθαρχικές ποινές.
η) Οι ονομαστικές ηθικές αμοιβές.”

 (2)Κοινωνικά Κριτήρια, δηλαδή την προτίμηση των στελεχών με βάση και:
α) Την οικογενειακή τους κατάσταση. Οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων ή γονείς ενός τουλάχιστον τέκνου με ανίατο ή δυσίατο νόσημα, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους. Για τον προσδιορισμό του εν λόγω κριτηρίου, ως μέλη της οικογένειας θεωρούνται ο σύζυγος και τα άγαμα παιδιά ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών ή μέχρι είκοσι πέντε (25) ετών εάν φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της φοίτησης βεβαιούμενης με πιστοποιητικό της οικείας Σχολής, καθώς και τα ανίκανα για εργασία, λόγω αναπηρίας, άγαμα παιδιά ανεξάρτητα από ηλικία. Η ανικανότητα για εργασία πιστοποιείται από την Ανωτάτη Ναυτικού Υγειονομική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου.
(β) Λόγους υγείας του ιδίου ή μέλους της οικογένειας του.
(γ) Αιτήματα συνυπηρέτησης (με συζύγους στρατιωτικούς, αστυνομικούς, συνοριακούς φύλακες, ειδικούς φρουρούς, λιμενικούς, πυροσβεστικούς υπαλλήλους, δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους ή λειτουργούς του Δημοσίου ή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα)
 (δ) Τον τόπο προτίμησής τους, όπως αυτός καθορίζεται στο άρθρο 26
 (ε) Την ηλικία και τις σπουδές των τέκνων.
 (στ) Τη διάθεση στέγης.
 (3) Αντικειμενικά Κριτήρια, τα οποία καθορίζονται από το πλέγμα των παραγόντων που συνυπολογιζόμενοι επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού και συνοψίζονται στους εξής:
 (α) Απόσταση από τη μεθόριο.
 (β) Πληθυσμός της περιοχής.
 (γ) Απόσταση από έδρα Δήμου.
 (δ) Τουριστικός χαρακτήρας της περιοχής.
 (ε) Μέσα μεταφοράς, σε συνάρτηση και με τις καιρικές συνθήκες.
 (στ) Κλιματολογικές συνθήκες.
β. Έκτακτες μεταθέσεις μπορούν να ενεργούνται με απόφαση Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ μετά από γνώμη του αρμόδιου Συμβουλίου Μεταθέσεων οποτεδήποτε και ανεξάρτητα από τα αντικειμενικά Κριτήρια , στις παρακάτω περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις:
 (1) Για αποδεδειγμένους και ειδικά αιτιολογημένους υπηρεσιακούς ή προσωπικούς λόγους.
(2) Σε περίπτωση διάπραξης σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος, το οποίο δημιουργεί γενικότερο πρόβλημα πειθαρχίας ή ηθικής τάξεως, στην οποία πρέπει να γίνεται ειδική μνεία για την αναγκαιότητα ή μη της μετάθεσης του κρινόμενου.
(3) Σε περίπτωση παραπομπής σε δίκη για κακούργημα με αμετάκλητο δικαστικό βούλευμα ή αμετάκλητης καταδίκης για κακούργημα.
(4) Όταν καταργείται, ή μετατάσσεται σε ανώτερη ή κατώτερη τάξη Υπηρεσία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ή μεταβάλλεται η έδρα αυτής.
 (5) Σε περίπτωση θανάτου συζύγου ή τέκνου ή πάθησης αυτών ή του στελέχους από ανίατο ή δυσίατο νόσημα, ύστερα από  Γνωμοδότηση της Ανώτατης Ναυτικού Υγειονομικής Επιτροπής.
(6) Ύστερα από αίτηση αμοιβαίας μετάθεσης, υπό την προϋπόθεση ότι αιτιολογημένα δεν διαταράσσεται η πλήρωση υπηρεσιακών αναγκών.
(7) Για λόγους συνυπηρέτησης με σύζυγο στρατιωτικό, δημόσιο υπάλληλο και λειτουργό, αστυνομικό ή συνοριακό φύλακα, ειδικό φρουρό, λιμενικό, πυροσβεστικό υπάλληλο ή δικαστικό λειτουργό.
(8) Μετά τη σύνταξη έκθεσης αξιολόγησης με την οποία το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. χαρακτηρίζεται ως “απαράδεκτο”, οπότε μετατίθεται υποχρεωτικά σε άλλη Υπηρεσία, πλην της θέσης του προϊσταμένου, σύμφωνα με τα άρθρα 24 και 60 του νόμου 3079/2002. Στην περίπτωση που μετά τη μετάθεση, το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. χαρακτηρισθεί εκ νέου και οποτεδήποτε ως “απαράδεκτο”, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 34 και 42 του π.δ. 81/2012. Για τους Ανώτατους Αξιωματικούς, εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου 24 του νόμου 3079/2002.

(9) Μετά την κρίση στελέχους  Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ως “παραμένοντος στον ίδιο βαθμό”,

(10) Μετά την υποβολή αίτησης στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., λόγω εμπλοκής του σε ατύχημα το οποίο προκάλεσε θάνατο ή βαρείες σωματικές βλάβες, εξαιτίας των οποίων καθίσταται αντικειμενικά αδύνατη η περαιτέρω παραμονή του στον τόπο όπου υπηρετεί. Οι σχετικές αιτήσεις εξετάζονται υποχρεωτικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την υποβολή τους”
(11) Μετά την απομάκρυνση από τη Μ.Υ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή από τα Κ.Ε.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή από την Υ.Ε.Μ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή από την Υ.Σ.Υ.Δ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με όσα κάθε φορά προβλέπονται στους σχετικούς Κανονισμούς εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας.

(12) Μετά την έγκαιρη υποβολή αίτησης στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τη συμπλήρωση των ειδικών τυπικών προσόντων προαγωγής τα οποία προβλέπονται για την κατηγορία και τον βαθμό του. Οι σχετικές αιτήσεις εξετάζονται υποχρεωτικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την υποβολή τους.”
(13) Για τους λόγους και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 93 σε συνδυασμό με το άρθρο 14 του νόμου 3852/2010 (Α`87).”
2.  Στον τόπο της προτίμησής τους υπηρετούν υποχρεωτικά, μετά από αναφορά τους, στελέχη που τελούν σε χηρεία και έχουν τουλάχιστον ένα (1) ανήλικο τέκνο, καθώς και στελέχη που είτε έχουν σύζυγο με αναπηρία είτε επιμελούνται τέκνο με αναπηρία είτε με δικαστική απόφαση τους έχει ανατεθεί η επιμέλεια ατόμου με αναπηρία είτε με δικαστική απόφαση έχουν οριστεί ως ανάδοχοι γονείς ανηλίκου με αναπηρία για όσο χρόνο διαρκεί η αναδοχή. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου, το ποσοστό αναπηρίας απαιτείται να είναι τουλάχιστον εξήντα επτά τοις εκατό (67%).
3. Η ανωτέρω παράγραφος 2 δεν τυγχάνει εφαρμογής σε περιπτώσεις που το Συμβούλιο Μεταθέσεων αποφασίσει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του ότι συντρέχουν προς τούτο σοβαροί υπηρεσιακοί λόγοι.
4. Για τις τακτικές μεταθέσεις ανωτάτων Αξιωματικών λαμβάνονται υπόψιν αποκλειστικά τα υπηρεσιακά Κριτήρια των περιπτώσεων (α) και (β) της παραγράφου 1α(1) του παρόντος άρθρου.
 5. Για τις τακτικές μεταθέσεις των στελεχών εντός της ίδιας ΠΕΔΙΛΣ δεν λαμβάνονται υπόψη τα Κριτήρια που αναφέρονται στις περιπτώσεις (2) και (3) του εδαφίου α` της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.
6. Στέλεχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με σύζυγο που είναι στέλεχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ  και υπηρετεί στο εξωτερικό, δύναται να υποβάλει αναφορά μετάθεσης του, για συνυπηρέτηση σε υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που βρίσκεται στο εξωτερικό στην ίδια πόλη με την αρχή που υπηρετεί ο ή η σύζυγος ή στην ίδια την αρχή ή σε αρχή που εδρεύει στην ίδια πόλη, μόνο σε κενές οργανικές και για χρονικό διάστημα μέχρι τρία (3) έτη. Η μετάθεση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Οι μετατιθέμενοι με την παρούσα παράγραφο δεν λαμβάνουν επιμίσθιο ή επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής, αλλά μόνο τις αποδοχές εσωτερικού. Ο χρόνος της μετάθεσης λογίζεται ως χρόνος πραγματικής υπηρεσίας.
 Άρθρο 26
Τόπος Προτίμησης
1. Τόπος Προτίμησης στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θεωρείται ο δήμος της επιλογής τους, εφόσον ο τόπος αυτός αποτελεί έδρα υπηρεσίας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και περιλαμβάνεται μεταξύ των κατωτέρω περιοριστικά αναφερόμενων:
(1)Του τόπου γέννησης ή πολιτογράφησης ή εγγραφής στα δημοτολόγια των ίδιων ή των συζύγων τους.
(2) Του τόπου στον οποίο υπηρετούν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους.
(3) Του τόπου στον οποίο έχουν ιδιόκτητη κατοικία οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους ή διαμένουν οι γονείς τους ή οι γονείς των συζύγων τους και
(4) Του τόπου επιθυμίας επιχειρησιακής αξιοποίησης τους.
Όλα τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ υποβάλλουν δήλωση του τόπου προτίμησής τους. Αλλαγή του τόπου προτίμησης επιτρέπεται μόνο για λόγους οποιασδήποτε μεταβολής των στοιχείων της παρούσας παραγράφου. Η αλλαγή του τόπου προτίμησης λαμβάνεται υπόψη για τις τακτικές μεταθέσεις του αμέσως επόμενου της δήλωσης ημερολογιακού έτους.
2. Η δήλωση του τόπου προτίμησης υποβάλλεται ιεραρχικά, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση ότι τα αναφερόμενα σε αυτήν στοιχεία είναι ακριβή και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
3.         Μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος δικαιολογείται μόνο μια αλλαγή τόπου προτίμησης.
4. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με σύζυγο ή σύζυγο που υπηρετεί στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δηλώνουν από κοινού έναν τόπο επιλογής.
 Άρθρο 27
Αποσπάσεις
1. Απόσπαση στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ επιτρέπεται μόνο για την αντιμετώπιση σοβαρών και επειγουσών υπηρεσιακών αναγκών προσωρινού χαρακτήρα με απόφαση του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ μετά από γνώμη του οικείου Συμβουλίου Μεταθέσεων. Η σχετική αρμοδιότητα του Υπουργού μπορεί να μεταβιβαστεί με απόφαση του συνολικά ή για κατηγορίες στελεχών.
2. Απόσπαση για προσωπικούς λόγους είναι δυνατή κατ` εξαίρεση και εφόσον οι ανάγκες της υπηρεσίας το επιτρέπουν.
3. Η διάρκεια των ανωτέρω αποσπάσεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.
4. Η απόσπαση παύει αυτοδικαίως όταν λήξει το χρονικό όριο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, οπότε και τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ με τη λήξη της απόσπασης επανέρχονται υποχρεωτικά στη θέση τους χωρίς άλλη διατύπωση.
5. Η απόσπαση μπορεί να παύει οποτεδήποτε πριν από τη λήξη του χρονικού ορίου της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου για λόγους αναγόμενους στην υπηρεσία.
6. “ Ο χρόνος της απόσπασης υπολογίζεται στον χρόνο της συνολικής υπηρεσίας ο οποίος απαιτείται κάθε φορά για τη συμπλήρωση των ειδικών τυπικών προσόντων προαγωγής, εφόσον αυτός μέχρι και την κρίση για προαγωγή διανύεται σε Υπηρεσίες οι οποίες προβλέπονται για τη συμπλήρωση των προσόντων αυτών.”
 Άρθρο 28
Συγκρότηση Συμβουλίων Μεταθέσεων - Προσφυγές
 1. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται η συγκρότηση των Συμβουλίων Μεταθέσεων και η λειτουργία τους. Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο μέγιστος χρόνος παραμονής στην ίδια περιοχή μετάθεσης, ο οποίος δε μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη, εξειδικεύονται τα Κριτήρια τοποθετήσεων και μεταθέσεων ανάλογα με τις συνθήκες λειτουργίας και τις ειδικότερες ανάγκες της υπηρεσίας και η δυνατότητα προσωρινής αναστολής τους, τα θέματα των αποσπάσεων,  οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 25 του παρόντος νόμου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
2. Η απόφαση της τοποθέτησης, μετάθεσης ή απόσπασης κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους αμελλητί. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής κατά της απόφασης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίηση της, προς το διοικητικό όργανο που την εξέδωσε, το οποίο υποχρεούται να απαντήσει αιτιολογημένα εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της.
Κατά τη διάρκεια της προθεσμίας και ενόσω εκκρεμεί η ασκηθείσα προσφυγή αναστέλλεται η εκτέλεση της απόφασης. Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής προσφυγής ή την απάντηση επί των προσφυγών που τυχόν υποβληθούν, οι πίνακες του προς τοποθέτηση, μετάθεση ή απόσπαση προσωπικού κυρώνονται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου δεν τυγχάνουν εφαρμογής για τους ανώτατους Αξιωματικούς, λόγω της κρισιμότητας των καθηκόντων που αντιστοιχούν στο βαθμό τους.


Άρθρο 29
Μετατάξεις
Οι Σημαιοφόροι Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., απόφοιτοι της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.), Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες, που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον επτά (7) έτη πραγματικής υπηρεσίας και είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ή κάτοχοι ισότιμου αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών αλλοδαπής μπορούν να μετατάσσονται προς κάλυψη κενών οργανικών θέσεων άλλης ειδικότητας για την οποία έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα  με απόφαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, η οποία κυρώνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
  Άρθρο 30
Διαδικασία μετατάξεων
 1. Με απόφαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, που εκδίδεται μέχρι 31 Μαΐου εκάστου έτους, καθορίζονται σύμφωνα με τις υφιστάμενες υπηρεσιακές ανάγκες οι θέσεις και οι κατηγορίες που μπορούν να καλυφθούν με μετάταξη. Οι θέσεις αυτές προκηρύσσονται και δημοσιεύονται με μέριμνα του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ. Το ειδικότερο περιεχόμενο της εκάστοτε προκήρυξης, όπως οι θέσεις, οι ειδικότητες, τα προσόντα των μετατασσομένων, η διαδικασία, τα Κριτήρια επιλογής και κάθε άλλη λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
 2. Οι επιθυμούντες να μεταταγούν υποβάλλουν μέχρι 30 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους σχετική αίτηση προς τη Μονάδα ή Υπηρεσία που υπηρετούν. Οι εν λόγω αιτήσεις αξιολογούνται από το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού, η απόφαση του οποίου κυρώνεται με απόφαση του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
3. Η αίτηση με το συνημμένο σε αυτήν επικυρωμένο αντίγραφο του πτυχίου του προηγούμενου άρθρου υποβάλλεται από τη Μονάδα ή Υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο ενδιαφερόμενος εντός δέκα (10) ημερών από τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας προς την αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
 4. Η Διεύθυνση Προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ:
α. Συγκεντρώνει τα στοιχεία που απαιτείται να τεθούν υπόψιν του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού και τα διαβιβάζει στη Γραμματεία του.
β. Προωθεί προς έκδοση Προεδρικό Διάταγμα μετάταξης και ονομασίας των κριθέντων ως μετατασσομένων.


  Άρθρο 31
Αρμοδιότητες Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού σε θέματα Μετατάξεων
 Το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού:
α. Προσδιορίζει τις θέσεις και τις κατηγορίες στις οποίες δύνανται να μεταταγούν οι ενδιαφερόμενοι αναλόγως του αντικειμένου του πτυχίου τους.
β. Καταρτίζει πίνακες υποψηφίων για κάθε ειδικότητα, στις οποίες περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι των οποίων το υποβληθέν πτυχίο προσιδιάζει στις αντίστοιχες ειδικότητες κατ` απόλυτη σειρά αρχαιότητας.
γ. Αξιολογεί και επιλέγει με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση από τους πίνακες υποψηφίων ειδικότητας κατ` απόλυτη σειρά αρχαιότητας όσους πληρούν τα Κριτήρια του άρθρου 32, τερματίζοντας την κρίση με την πλήρωση της τελευταίας των κενών οργανικών θέσεων της ειδικότητας.
 δ. Καταρτίζει πίνακα:
(1) Μετατασσόμενων, όπου περιλαμβάνονται όσοι επελέγησαν για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων ανά ειδικότητα.
(2) Μη μετατασσομένων, στον οποίο περιλαμβάνονται όσοι το αντικείμενο του πτυχίου των οποίων δεν προσιδιάζει σε ειδικότητα Αξιωματικού ή Υπαξιωματικού, δεν πληρούν τα Κριτήρια του άρθρου 32 ή δεν κρίθηκαν λόγω κάλυψης των διαθέσιμων κενών θέσεων.
  Άρθρο 32
Κριτήρια
 1.        Για την αξιολόγηση της αίτησης μετάταξης λαμβάνονται υπόψιν τα εξής:
 α. Το αντικείμενο και ο βαθμός του υποβληθέντος πτυχίου, το οποίο πρέπει να προσιδιάζει σε ειδικότητα της προς κάλυψη θέσης.
 β. Η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, αναλόγως του αντικειμένου τους.
 γ. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον "λίαν καλώς".
δ. Οι τυχόν πειθαρχικές ποινές που έχουν επιβληθεί στον ενδιαφερόμενο την τελευταία δεκαετία, αναλόγως του χρόνου επιβολής τους και της βαρύτητας της παράβασης, κατά την αιτιολογημένη κρίση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού.
 2.        Απορρίπτονται οι αιτήσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για κακούργημα, κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία ή δωροληψία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, συκοφαντική δυσφήμιση καθ` υποτροπή, εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, καθώς και για τα αδικήματα των άρθρων 15 έως και 41, 46 έως και 48, 51, 69 έως 71, 82 έως και 85, 92 έως και 139,140,142 έως και 155 του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα.
 Άρθρο 33
Προσφυγές - Κύρωση Πινάκων
 1.        Η απόφαση του  Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού κοινοποιείται στους ενδιαφερόμενους εντός δέκα (10) ημερών από το τέλος των εργασιών του. Αυτοί έχουν δικαίωμα άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατά της απόφασης εντός προθεσμίας πέντε (5) ημερών από την κοινοποίησή της, ο οποίος υποχρεούται να απαντήσει εντός είκοσι (20) ημερών από την ημερομηνία της υποβολής της. Η αρμοδιότητα του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εξέταση και απάντηση της προσφυγής αυτής δύναται να μεταβιβαστεί, γενικά ή κατά κατηγορία στελεχών, με απόφαση του.
2.         Μετά την άπρακτη πάροδο της προθεσμίας υποβολής της παραπάνω προσφυγής ή την απάντηση επί της προσφυγής που τυχόν υποβληθεί, οι πίνακες μετατασσομένων συντάσσονται εις διπλούν και κυρώνονται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Η μετάταξη στο Σώμα των Αξιωματικών ή Υπαξιωματικών και ο καθορισμός ειδικότητας, οι Προαγωγές καθώς και η ένταξη των μετατασσομένων στη νέα επετηρίδα ενεργείται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο εκδίδεται μετά από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Οι μεταταγέντες εγγράφονται στην επετηρίδα της νέας ειδικότητας τους μετά τους υπηρετούντες ομοιοβάθμους τους και εξομοιώνονται πλήρως με τους τελευταίους ως προς τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, πλην αυτών της μετάταξης.
Κεφάλαιο Β': Αξιολόγηση Στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
 Άρθρο 34
Σύστημα Αξιολόγησης
 1. Τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ αξιολογούνται με σύστημα αξιολόγησης, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση την επαγγελματική ικανότητα των στελεχών και την αποδοτικότητά τους.
2. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από γνώμη του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, καθορίζονται τα ουσιαστικά προσόντα των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, η κλίμακα διαβάθμισης των κριτηρίων αξιολόγησης και των κριτηρίων προαγωγής, οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες υποβολής και εξέτασης των διοικητικών προσφυγών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Από την έναρξη ισχύος του ως άνω προεδρικού διατάγματος καταργείται κάθε άλλη ειδικά αναφερόμενη σε αυτό γενική ή ειδική διάταξη ουσιαστικού ή τυπικού νόμου που ρυθμίζει τα ίδια θέματα με διαφορετικό τρόπο.
Μέρος Γ': Θέματα προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
Άρθρο 35
Θητεία Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
1. Η παράγραφος 3 του άρθρου 12 του Π.Δ. 81/2012 “Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής” (Α΄139)  αντικαθίσταται ως εξής:
Η αποστρατεία του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ πριν από τη λήξη της θητείας του επιτρέπεται, είτε κατόπιν αιτήσεως του είτε για σοβαρούς λόγους που ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του ή το κύρος της θέσεως του, μετά από ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του ΚΥ.Σ.ΕΑ. Με την ίδια απόφαση, το Κ.Υ.Σ.Ε.Α δύναται να απονέμει τον βαθμό του Ναυάρχου εν αποστρατεία, στον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος αποστρατεύεται.”
2. Η παράγραφος 2 του άρθρου 13 του Π.Δ. 81/2012 “Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής” (Α΄139) αντικαθίσταται ως εξής:
Η θητεία του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ορίζεται διετής και δύναται να παραταθεί μέχρι ένα ακόμη έτος. ”
Άρθρο 36
Αντικατάσταση της συγκρότησης του πρωτοβαθμίου και δευτεροβαθμίου Ανώτερου Συμβουλίου κρίσεων Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., του δευτεροβάθμιου Κατώτερου Συμβουλίου κρίσεων Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και του δευτεροβάθμιου Συμβουλίου κρίσεων Ανθυπασπιστών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
1. Το τρίτο και τέταρτο εδάφιο της περίπτωσης (α) της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του π.δ. 38/2012 “Συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία των Συμβουλίων Κρίσεων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.” (Β΄75), αντικαθίστανται ως ακολούθως:
Το Συμβούλιο αυτό συγκροτείται από:
αα) Τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως Πρόεδρο.
ββ) Τον αρχαιότερο Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως μέλος, ο οποίος αναπληρώνεται από τον νεότερο Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
γγ) Έναν Υποναύαρχο προερχόμενο από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως μέλος, ο οποίος αναπληρώνεται από έναν Αξιωματικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του ιδίου βαθμού και της ίδιας προέλευσης.”
2. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περίπτωσης (β) της παραγράφου 3 του άρθρου 1 του π.δ. 38/2012,   αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“ Το Συμβούλιο αυτό συγκροτείται από:
αα) Τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως Πρόεδρο.
ββ) Τους Υπαρχηγούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως μέλη.
γγ) Έναν Υποναύαρχο προερχόμενο από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως μέλος, ο οποίος αναπληρώνεται από έναν Αξιωματικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του ιδίου βαθμού και της ίδιας προέλευσης, αρχαιότερο αυτού που συμμετείχε στο πρωτοβάθμιο Συμβούλιο.
δδ) έναν Αρχιπλοίαρχο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως μέλος, ο οποίος αναπληρώνεται από έναν Αξιωματικό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του ιδίου βαθμού και της ίδιας προέλευσης.”
3. Η υποπερίπτωση (αα) του δευτέρου εδαφίου της περίπτωσης (β) της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του π.δ. 38/2012,  αντικαθίσταται ως ακολούθως:
αα) Τον αρχαιότερο Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως Πρόεδρο.”
4. Η υποπερίπτωση (αα) της περίπτωσης (β) της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του π.δ. 38/2012,  αντικαθίσταται ως ακολούθως:
αα) Το νεότερο Υπαρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως Πρόεδρο.”.                                                                               
Άρθρο 37
 Εξομοίωση των δοκίμων Λιμενοφυλάκων, Υπαξιωματικών και Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως προς τις ρυθμίσεις της μόνιμης διαθεσιμότητας, με τα εν ενεργεία στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία κατέστησαν σωματικώς ανίκανα  κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας ή ένεκα αυτής
Μετά το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 8 του άρθρου 15 του νόμου 4058/2012 «Παροχή υπηρεσιών ασφαλείας από ενόπλους φρουρούς σε εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις» (Α΄63), προστίθεται εδάφιο ως κατωτέρω:
Οι ρυθμίσεις της μόνιμης διαθεσιμότητας εφαρμόζονται αναλόγως και στους δοκίμους Λιμενοφύλακες, Υπαξιωματικούς και Αξιωματικούς του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, οι οποίοι θεωρούνται ως μόνιμοι στρατιωτικοί και ότι έχουν αποκτήσει το βαθμό αποφοίτησής τους, από τον χρόνο της πάθησης,ή του τραυματισμού τους.”
Άρθρο 38
Δυνατότητα τοποθέτησης ανώτερων Αξιωματικών στο γραφείο του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
H παράγραφος 1 του άρθρου 49 του π.δ. 103/2014 “Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου” (Α΄170), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
1. Στο Γραφείο Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τοποθετείται ανώτατος ή ανώτερος Αξιωματικός Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος σύμφωνα με εντολές του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., υποβάλλει προτάσεις προς διασύνδεση δράσεων των Υπηρεσιών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με δράσεις των λοιπών Υπηρεσιών του Υπουργείου και άλλων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και προτάσεις επί οποιουδήποτε άλλου θέματος του ανατεθεί από τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.”
Άρθρο 39
Δυνατότητα ανάκλησης στην ενέργεια μόνο για σοβαρές ασθένειες
Η παράγραφος 5 του άρθρου 98 του νόμου 3079/2002 “Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος” (Α΄311), η οποία διατηρήθηκε σε ισχύ με το άρθρο 20 του π.δ. 37/2012 “Καταστάσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής” (Α΄75), αντικαθίσταται ως ακολούθως:  
“5. Κατ΄ εξαίρεση και μόνο για σοβαρές ασθένειες, μετά από γνωμάτευση της Ανώτατης Υγειονομικής Επιτροπής του Πολεμικού Ναυτικού, δύναται ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με απόφασή του, μετά από πρόταση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να ανακαλεί στην ενέργεια, ως μονίμους από την εφεδρεία, απόστρατους Αξιωματικούς ανεξάρτητα από την εγγραφή τους στα στελέχη της εφεδρείας, προς αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας τους. Η ανάκληση αυτή δεν δικαιολογεί διακοπή της σύνταξης ή λήψη μισθού ή άλλων αποδοχών. Η απόλυση των ανωτέρω Αξιωματικών διενεργείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από πρόταση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ευθύς ως εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσθηκε η ανάκληση. Οι διατάξεις των προηγούμενων εδαφίων ισχύουν και εφαρμόζονται ανάλογα και για τους ευρισκόμενους σε αποστρατεία Λιμενοφύλακες, Υπαξιωματικούς και Ανθυπασπιστές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.”
Άρθρο 40
Ρύθμιση θεμάτων Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικών
1. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας, φέρουν τις ειδικότητες του οδοντιάτρου και του ψυχολόγου. Οι διατάξεις σχετικά με την ιεραρχική εξέλιξη, την αρχαιότητα, τις προαγωγές και τις αποστρατείες των Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ειδικότητας Υγειονομικού, εφαρμόζονται αναλόγως και στους Αξιωματικούς ΛΣ..-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικής κατηγορίας. Για τους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικούς ειδικής κατηγορίας, τηρείται ιδιαίτερη επετηρίδα. Όπου στην κείμενη νομοθεσία, αναφέρονται Αξιωματικοί ΛΣ..-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί (Οδοντίατροι), ή Υγειονομικοί (Ψυχολόγοι), νοούνται εφεξής οι Αξιωματικοί ΛΣ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας με ειδικότητα Οδοντιάτρου ή Ψυχολόγου.
2. Ο τίτλος του άρθρου 3 του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (Α΄ 311), ως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Κατάταξη – Εκπαίδευση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ειδικότητας Τεχνικού, Υγειονομικού, Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας και Ιερέα.».
3. Η παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν.3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ Α΄311), ως ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«2.α) Οι Αξιωματικοί ειδικότητας Υγειονομικού (Ιατροί) προέρχονται από ιδιώτες ιατρούς πτυχιούχους τμημάτων Ιατρικής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕ.Ι.) του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής, με ειδικότητα και ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ ετών. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν εκπληρώσει ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες. Με αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση ιατρικές ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων κατά ειδικότητα, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους.
β) Οι Αξιωματικοί ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας, οι οποίοι φέρουν τις ειδικότητες του Οδοντιάτρου και του Ψυχολόγου, προέρχονται αντίστοιχα από ιδιώτες οδοντιάτρους πτυχιούχους τμημάτων Οδοντιατρικής Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής και από ιδιώτες πτυχιούχους τμημάτων Ψυχολογίας Α.Ε.Ι. του πανεπιστημιακού τομέα της ημεδαπής ή ισότιμων και αντίστοιχων της αλλοδαπής. Οι υποψήφιοι θα πρέπει είναι ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ ετών και να έχουν εκπληρώσει ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις ή να βρίσκονται νόμιμα εκτός στρατεύματος. Οι επιτυχόντες κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.  Με αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων, κατά ειδικότητα/κατηγορία, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους.».
4. Η παρ. 7 του άρθρου 4 του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος» (ΦΕΚ Α΄311), όπως προστέθηκε με την παρ. 6 του άρθρου 42 του ν.4256/2014 (ΦΕΚ Α΄92), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«7. Οι Υπαξιωματικοί ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ειδικότητας Υγειονομικού (βοηθοί ακτινολογικού εργαστηρίου, βοηθοί μικροβιολογικού εργαστηρίου, νοσηλευτές, οδοντοτεχνικοί, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές) προέρχονται από ιδιώτες, ηλικίας μέχρι και τριάντα οκτώ ετών, κατόχους ομώνυμου ανά ειδικότητα πτυχίου Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), Πανεπιστημιακού ή Τεχνολογικού Τομέα της ημεδαπής ή ισότιμου και αντίστοιχου της αλλοδαπής, κατατάσσονται απευθείας στο Σώμα με το βαθμό του Κελευστή Λ.Σ. ειδικότητας Υγειονομικού με απόφαση του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και παρακολουθούν ταχύρρυθμη βασική εκπαίδευση η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους πέντε μήνες. Προκειμένου για άνδρες απαιτείται η εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων."
Με αποφάσεις του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι απαιτούμενες κατά περίπτωση ειδικότητες και τα λοιπά προσόντα των υποψηφίων κατά ειδικότητα, η διαδικασία επιλογής, τα θέματα  που αφορούν στις Επιτροπές του διαγωνισμού οι οποίες συγκροτούνται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ,  τα θέματα που αφορούν τη διεξαγωγή του διαγωνισμού που προκηρύσσεται με απόφαση του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την κατάταξη και εκπαίδευσή τους. Ο αριθμός των προκηρυσσόμενων θέσεων ανά ειδικότητα καθορίζεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Ομοίως με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τρόπος συμπλήρωσης του αριθμού των ως άνω καθορισθεισών θέσεων όταν αυτές δεν καλύπτονται, λόγω μη προσέλευσης ή αποτυχίας των υποψηφίων, σύμφωνα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.».
5. Το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 5 του ν. 3079/2002 (Α΄ 311) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Οι παραπάνω υποψήφιοι απαιτείται, επιπλέον των ανωτέρω, να έχουν καλή γνώση τουλάχιστον μιας (1), εκ των διαληφθεισομένων στην απόφαση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου, ξένης γλώσσας, καθώς και πιστοποίηση γνώσης χειρισμού Η/Υ.».
Άρθρο 41
Τροποποίηση οργανικών θέσεων
1.Η περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 75 του π.δ. 103/2014 “Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.” (Α΄170), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
β) Αξιωματικούς απευθείας κατάταξης με ειδικότητες Τεχνικού, Υγειονομικού, Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας, Οικονομικού, Νομικού, Ιερέα, Ειδικής Μονιμότητας.
2. Οι περιπτώσεις (β), (γ), (δ), (ε), (στ), (ζ), (ια) και (ιζ) της παραγράφου 2 άρθρου 75 του π.δ.103/2014 “Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.” (Α΄170), αντικαθίστανται ως ακολούθως:
β) Αξιωματικοί ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. απευθείας κατάταξης Τεχνικοί, Υγειονομικοί, Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας, Οικονομικοί, Νομικοί, Υποναύαρχος μία (1)
γ) Αξιωματικοί ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απευθείας κατάταξης Τεχνικοί, ενενήντα τρεις (93), οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:
Αρχιπλοίαρχοι μία (1)
Πλοίαρχοι τρεις (3)
Αντιπλοίαρχοι έως και Ανθυποπλοίαρχοι ενιαίες ογδόντα εννέα (89),
δ) Αξιωματικοί ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Υγειονομικοί, απευθείας κατάταξης ή από μετάταξη δεκαεννέα (19), οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:
Αρχιπλοίαρχοι μία (1)
Πλοίαρχοι μία (1)
Αντιπλοίαρχοι έως και Σημαιοφόροι ενιαίες δεκαεπτά (17),
ε) Αξιωματικοί ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Υγειονομικοί ειδικής κατηγορίας, απευθείας κατάταξης ή από μετάταξη, Αρχιπλοίαρχοι έως και Σημαιοφόροι, τέσσερις (4)
στ) Αξιωματικοί ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Οικονομικοί, απευθείας κατάταξης είκοσι μία (21), οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:
Αρχιπλοίαρχοι μία (1)
Πλοίαρχοι δυο (2)
Αντιπλοίαρχοι έως και Ανθυποπλοίαρχοι ενιαίες δεκαοκτώ (18),
ζ) Αξιωματικοί ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. Νομικοί, απευθείας κατάταξης δεκατέσσερις (14), οι οποίες κατανέμονται ως ακολούθως:
Αρχιπλοίαρχοι μία (1)
Πλοίαρχοι δυο (2)
Αντιπλοίαρχοι έως και Ανθυποπλοίαρχοι ενιαίες έντεκα (11),
ια) Αξιωματικοί ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, προερχόμενοι από διακεκριμένους αθλητές, σαράντα (40) ενιαίες θέσεις σε όλους τους βαθμούς (Αντιπλοίαρχοι έως και Σημαιοφόροι)
ιζ) Υπαξιωματικοί ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. απόφοιτοι της Σχολής Λιμενοφυλάκων (Αρχικελευστές, Επικελευστές, Κελευστές Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) και Λιμενοφύλακες, πέντε χιλιάδες διακόσιες εξήντα εννέα (5.269) ενιαίες θέσεις σε όλους τους βαθμούς.
Άρθρο 42
Τακτικές Κρίσεις Αρχιπλοιάρχων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του π.δ. 38/2012 “Συγκρότηση, σύνθεση και λειτουργία των Συμβουλίων Κρίσεων Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.” (Α΄75), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“ Εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά από ειδικότερες διατάξεις, οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κρίνονται κατ` έτος, στις τακτικές κρίσεις ως ακολούθως:
α) Οι ανώτεροι και κατώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι συμπληρώνουν τα απαιτούμενα προς προαγωγή γενικά τυπικά προσόντα μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του έτους, κατά το οποίο διενεργούνται οι τακτικές κρίσεις.
β) Οι Ανώτατοι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., πλην των Υποναυάρχων και Αντιναυάρχων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τους οποίους ισχύουν ειδικότερες διατάξεις.”
2. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 55 του π.δ. 81/2012 “Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής” (Α΄139), προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
Οι διατάξεις του άρθρου 47 εφαρμόζονται και στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του προηγούμενου εδαφίου. Οι ανωτέρω διατάξεις δύνανται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής μετά από εισήγηση του Αρχηγού ΛΣ.-ΕΛΑΚΤ να εφαρμοστούν και στα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τα οποία εμπίπτουν στην παρ. 5 του άρθρου 45 του Ν. 3079/2002 (Α' 311).”
3. H περίπτωση (γ) της παραγράφου 3 του άρθρου 45 του νόμου 3079/2002 (Α΄311), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“ γ) Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εξαιρούνται οι Αρχιπλοίαρχοι και οι Πλοίαρχοι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι δεν διανύουν τον καταληκτικό βαθμό εξέλιξής τους, καθώς και οι Πλωτάρχες και οι Σημαιοφόροι Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με καταληκτικούς βαθμούς εκείνους του Αντιπλοιάρχου και Ανθυποπλοιάρχου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντίστοιχα. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του προηγουμένου εδαφίου, κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοί τους οι οποίοι δεν συμπληρώνουν τριακονταπενταετία, εκτός εάν αιτηθούν να υπαχθούν στις διατάξεις της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου.”
Άρθρο 43
Υπολογισμός χρόνου στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό
1. Η περ. β' της παρ. 1 του άρθρου 17 του π.δ. 81/2012 (Α'139) αντικαθίσταται από το χρόνο θέσης της σε ισχύ ως εξής:
“β) Επικελευστής: δυο έτη πραγματικής υπηρεσίας, όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, τρία δε έτη όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.”
2. Η περ. α' της παρ. 7 του άρθρου 17 του π.δ. 81/2012 (Α'139) αντικαθίσταται από το χρόνο θέσης της σε ισχύ ως εξής:
α) Λιμενοφύλακας: επτά έτη πραγματικής υπηρεσίας όσοι είχαν εκπληρώσει τις νόμιμες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, εφόσον η εκπλήρωσή τους αποτέλεσε τυπικό προσόν κατάταξης, οκτώ δε έτη όσοι δεν είχαν καταταγεί προς εκπλήρωση των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων κατά την κατάταξή τους.”
3.  Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.
Άρθρο 44
Πειθαρχική Δίωξη Μ.Υ.Α/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Η παρ.7 του άρθρου 2 του Νόμου 1940 της 14/18.3.91 “Μονάδα Ειδικών Αποστολών    Λιμενικού Σώματος (ΜΕΑΛ/ΛΣ) και άλλες διατάξεις περί αυτού.” (ΦΕΚ Α' 40), όπως είχε αντικατασταθεί με το άρθρο 6 του Ν.2329/1995 (Α 172) και στη συνέχεια με το άρθρο 17 Ν.4213/2013,ΦΕΚ Α 261/9.12.2013, καταργείται.
Άρθρο 45
Δελτία Ταυτότητας Στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
1. Από 1-1-2018 το δελτίο ταυτότητας του προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ εκτυπώνεται στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα σε κάρτα μεγέθους μορφοτύπου ID1, τύπου πιστωτικής κάρτας, διαστάσεων 85,6mm + 0,75mm Χ 54,0mm + 0,75mm, η οποία κατασκευάζεται από πολυανθρακικό υλικό και θα είναι σύμφωνη με τα Διεθνή Πρότυπα ISO/IEC10373 και ISO/IEC7810. Οι ακριβείς τεχνικές προδιαγραφές των δελτίων ταυτοτήτων είναι απόρρητες, καθορίζονται με την υπουργική απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 128 του ν. 3079/2002 (Α' 311), όπως αντικαταστάθηκε από την πρώτη παράγραφο του άρθρου 41 του Νόμου 4029/2011 (Α' 245)  και έχουν τα ακόλουθα γενικά χαρακτηριστικά ασφαλείας:
 α. Το κυρίως σώμα της κάρτας δεν αντιδρά στο υπεριώδες φως και περιλαμβάνει σχέδιο ασφαλείας του φόντου, το οποίο προορίζεται να ανθίσταται στην παραποίηση με σάρωση, εκτύπωση με ιριδισμό με πολύχρωμες μελάνες ασφαλείας σε αποχρώσεις δύο βασικών χρωμάτων, του καφέ και του μπλε, περιέχει, δε, θετική και αρνητική εκτύπωση των συμπλεκτών κυματοειδών γραμμών και περιλαμβάνει μικροσκοπική γραφή (microprinting).
 β. Στο πεδίο της φωτογραφίας το σχέδιο ασφαλείας του φόντου και η φωτογραφία, η οποία θα εκτυπώνεται, θα αλληλοκαλύπτονται (φθίνον σχέδιο).
 γ. Επιπλέον το έντυπο του νέου δελτίου ασφαλίζεται κατά της πλαστογράφησης, με επιπλέον εκτύπωση, εκτός της εμφανούς φωτογραφίας του κατόχου και «κρυφής» ορατής μόνο κάτω από την επίδραση του υπεριώδους φωτός.
 δ. Στην εμπρόσθια όψη υπάρχει παράσταση του εσωτερικού του εμβλήματος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, η οποία αλλάζει χρωματισμό σε μπλε και πράσινο χρώμα, ανάλογα με την οπτική γωνία παρατήρησής της, όπως εμφαίνεται στο συνημμένο υπόδειγμα χρησιμοποιείται ειδική μεμβράνη ασφαλείας, η οποία κατασκευάζεται αποκλειστικά για το έντυπο της ταυτότητας, δεν πωλείται στο εμπόριο και περιλαμβάνει ολογραφήματα / crystalgrams, ειδικά ολογραφήματα μεταβλητής εικόνας καθώς επίσης μικροεκτυπώσεις αόρατες δια του γυμνού οφθαλμού κλπ.
 2. Στην εμπρόσθια όψη του δελτίου εκτυπώνονται οι κάτωθι σταθερές ενδείξεις:
 α) Στο άνω αριστερό τμήμα στη λατινική γραφή η λέξη «HELLAS» και ακριβώς από κάτω η ελληνική σημαία»
 β) Στο κέντρο η ένδειξη «ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΣ-ΕΛΑΚΤ / HELLENIC COAST GUARDHEADQUARTERS»
γ) Στο δεξιό άνω τμήμα οι λέξεις «ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ / IDENTITY CARD» και κάτωθι αυτών το διακριτικό σήμα της Ελλάδας «GR», τυπωμένο αρνητικά μέσα σε ένα μπλε παραλληλόγραμμο και περιβαλλόμενο από δώδεκα κίτρινα αστέρια
3. Τα υποχρεωτικό πεδία των νέων δελτίων ταυτότητας που περιλαμβάνονται στην εμπρόσθια πλευρά είναι:
 α. Επώνυμο / Surname: 1η σειρά ελληνικοί χαρακτήρες, 2η σειρά λατινικοί
 β. Ονομα / Name: 1η σειρά ελληνικοί χαρακτήρες, 2η σειρά λατινικοί
γ. Φύλο / Gender: Κωδικοποιημένο, Α/Μ (Αρρεν / Male) για άνδρες και 0/Ρ (θήλυ / Female) για γυναίκες.
δ. Ιθαγένεια /Nationality: Τίθεται ο τριψήφιος κωδικός της Ελλάδας «GRC», όπως έχει καθιερωθεί από τον ICAO
ε. Ημερομηνία Γέννησης / date of birth: Τίθεται πλήρης η ημερομηνία γέννησης, ήτοι ημέρα, μήνας, έτος, ως ακολούθως: η ημέρα γέννησης αναγράφεται με δύο (2) αριθμητικά ψηφία, ο μήνας συντμημένος με γραμματικά ψηφία σε ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες, οι οποίοι διαχωρίζονται με μία κάθετο, το δε έτος με τέσσερα (4) αριθμητικά ψηφία,
στ. Τόπος γέννησης / Place of birth: Στην 1η σειρά αναγράφεται ο ακριβής τόπος γέννησης με ελληνικούς χαρακτήρες και στην 2η σειρά με λατινικούς, Ενδιάμεσα θα αναγράφεται και ο τριψήφιος κωδικός σύμφωνα με τον ICAO, της χώρας που ανήκει ο τόπος γέννησης,
z. Αριθμός Ταυτότητας / Card Number: Ο αριθμός αυτός θα αποτελείται από εννέα (9) αριθμητικά ψηφία, από τα οποία τα έξι(6) πρώτα θα είναι ο αριθμός Γενικού Μητρώου, τα δύο (2) επόμενα θα καταδεικνύουν τις διάφορες μεταβολές που επέρχονται (π.χ, αρχική έκδοση 01, ανανέωση 02, φθορά 03, ανανέωση 04, κλοπή - απώλεια 05, φθορά 06 κ.ο.κ) και το τελευταίο θα είναι το ψηφίο ελέγχου. Τα τρία (3) τελευταία ψηφία θα δημιουργούνται αυτόματα από την μηχανογραφική εφαρμογή της Υπηρεσίας και ως εκ τούτου στην αίτηση θα συμπληρώνεται κάθε φορά ο αριθμός Γενικού Μητρώου,
η. Ημερομηνία Λήξης / Date of expiry: Αναγράφεται όπως ακριβώς η ημερομηνία γέννησης. Η ημερομηνία λήξης θα τίθεται αυτόματα από μηχανογραφική εφαρμογή και θα συμπίπτει ακριβώς με τη συμπλήρωση δέκα (10) ετών από την ημερομηνία έκδοσης.
θ. Υπογραφή κατόχου / Signature of Holder: Η υπογραφή, έτσι όπως αποτυπώνεται σε προκαθορισμένο πλαίσιο επί της αίτησης, θα επεξεργάζεται - ψηφιοποιείται και θα εκτυπώνεται στο δελτίο ταυτότητας.
 ι. Φωτογραφία κατόχου: στη θέση 13 (δεν αναγράφεται ο αριθμός στην κάρτα), εκτυπώνεται η φωτογραφία, η οποία έχει ληφθεί με σάρωση από την αίτηση και έχει επεξεργαστεί και υποστεί σμίκρυνση» Η προσκομιζόμενη φωτογραφία θα πρέπει να είναι του ιδίου τύπου και των αυτών τεχνικών προδιαγραφών με αυτές που ισχύουν για τις φωτογραφίες των διαβατηρίων.
 ια. Το πρόσωπο θα απεικονίζεται στη φυσική/πραγματική του κατάσταση, γι αυτό και η φωτογραφία πρέπει να λαμβάνεται και να εμφανίζεται σε στούντιο φωτογράφισης και να μην αποτελεί προϊόν επεξεργασίας (montage),
Ο εικονιζόμενος οφείλει να φέρει πάντοτε στολή, χιτώνιο (όχι μπουφάν), υποκάμισο και γραβάτα, χωρίς να φέρει το πηλήκιο.
Στην οπίσθια όψη του εντύπου, θα τίθενται τα ακόλουθα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου:
α. Βαθμός / Rank: Στην 1η σειρά αναγράφεται ο βαθμός με ελληνικούς χαρακτήρεςκα* στην 2η με λατινικούς.
β. Ημερομηνία Εκδοσης / Date of Issue: Αναγράφεται με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αναγράφεται η ημερομηνία γέννησης.
γ. Ομάδα αίματος / Blood Type: Η ομάδα αναγράφεται με γραμματικά στοιχεία, το δε RHESUS με το ψηφίο (+) για το θετικό και (-) για το αρνητικό.
 δ. Πατρώνυμο
 ε. Μητρώνυμο
 Στο τέλος της οπίσθιας όψης, αναγράφεται κείμενο στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα ως ακολούθως:
«Το παρόν δελτίο ταυτότητας παραμένει ιδιοκτησία της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Όποια Αρχή ή πρόσωπο βρει αυτό σε οποιαδήποτε κατάσταση, παρακαλείται δια του παρόντος να το παραδώσει στις Ελληνικές Αρχές», «This identity card remains the property of the Hellenic Republic. Any Authority or person who finds this card  is hereby requested to hand it over to the Hellenic Authorities».
 Στην ίδια όψη και σε απόσταση 23,2mm από το κάτω μέρος της κάρτας καθ` όλο το πλάτος αυτής, το τμήμα της κάρτας θα παραμένει κενό, καθόσον προορίζεται για την μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ).
Άρθρο 46
Αποστρατευτικός Βαθμός Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
Η παράγραφος 10 του άρθρου 37 του Προεδρικού Διατάγματος 81/2012 (Α' 139) αντικαθίσταται ως εξής:
10. Σημαιοφόροι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση αποστρατείας, εφόσον από το σύνολο των ουσιαστικών τους προσόντων χαρακτηρίζονται ως “λίαν καλός “ ή ¨καλός” θεωρούνται ως “ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους”, προάγονται με προεδρικό διάταγμα στον επόμενο εν ενεργεία βαθμό, τιθέμενοι εκτός οργανικών θέσεων και αποστρατεύονται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την προαγωγή τους.”
Άρθρο 47
Μεταθέσεις Στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
Στην περίπτωση (ζ) της παρ. 1 του άρθρου 11 του π.δ. 33/2009 (Α΄ 50), όπως αυτή τροποποιήθηκε με τα άρθρα 14 και 15 του π.δ. 97/2012 (Α΄ 156), τα άρθρα 72 και 73 του π.δ. 81/2014 (Α΄ 25) και την παρ.2 του άρθρου 56 του Νόμου 4310/2014 (Α' 258), προστίθενται τελευταία εδάφια ως κατωτέρω:
Οι διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης (ζ) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, όπως ισχύουν, εφαρμόζονται κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων για τις τακτικές μεταθέσεις και στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία μετατέθηκαν με τη διαδικασία τακτικών μεταθέσεων του έτους 2015 σε Λιμενικές Αρχές της 6ης, 8ης και 9ης ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. Το δικαίωμα του προηγούμενου εδαφίου ασκείται το αργότερο μέχρι 31-12-2017 και σε κάθε περίπτωση εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί οι προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις τακτικές μεταθέσεις στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ τα οποία έχουν συμπληρώσει κατά το χρόνο θέσης σε ισχύ του παρόντος τρία (3) έτη υπηρεσίας στις Λιμενικές Αρχές του προηγούμενου εδαφίου. ”
Άρθρο 48
Προαγωγή Υποπλοιάρχων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του ΠΔ 81/2012 (Α' 139) προάγονται αναδρομικά στον επόμενο βαθμό:
α) από 20-10-2015 οι Υποπλοίαρχοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ προέλευσης Σ.Δ.Σ.ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. οι οποίοι, ενώ κρίθηκαν προακτέοι με το από 22-4-2015 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Γ' 427) δεν προήχθησαν με το από 5-11-2015 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Γ' 1193).
β) από 13-11-2015 οι Υποπλοίαρχοι ΛΣ-ΕΛΑΚΤ ειδικότητας Τεχνικού οι οποίοι, ενώ κρίθηκαν προακτέοι με το από 22-4-2015 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Γ' 427) δεν προήχθησαν με το από 5-2-2016 Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ Γ' 156).
Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.
Άρθρο 49
Παροχή Υπηρεσιών Υγείας από ΕΟΠΥΥ
Στα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και τις οικογένειές τους δύνανται να παρέχονται από τον ΕΟΠΥΥ  υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αποκατάστασης της υγείας και συμβουλευτικής υποστήριξης, καθώς και συνταγογράφηση και εντολή διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων.  Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών  Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών, θέματα σχετικά με δαπάνες για την παροχή τους, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια.
      Άρθρο 50
Ειδικά τυπικά προσόντα προαγωγής
Α) Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 10 του π.δ. 81/2012 “Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.” (Α' 139), όπως αυτή αναριθμήθηκε με την περίπτωση (δ) του άρθρου 56 του νόμου 4150/2013 (Α΄102) και αντικαταστάθηκε με την περίπτωση 15 του ιδίου άρθρου, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“4. Για την προαγωγή στο βαθμό του Πλωτάρχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι Αξιωματικοί που προέρχονται από τη Σ.Δ.Υ.Λ.Σ., απαιτείται να έχουν προϋπηρεσία τριών ετών ως Αξιωματικοί, σε Λιμενικές Αρχές ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή στη ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εφόσον είναι κάτοχοι πτυχίου Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα ή Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα ή Κέντρου Ανώτερης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΚΑΤ.Ε.Ε.) ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.) και σε πλωτά ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή στη ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή στην Υπηρεσία Συνδέσμων Διασωστών ή στα Κέντρα VTS-VTMIS ή στις Επισκευαστικές Βάσεις του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή στις Λιμενικές Αρχές ως Επιθεωρητές Κράτους Λιμένα σύμφωνα με το Paris MOU, εφόσον πρόκειται για διπλωματούχους Αξιωματικούς Γ` τάξεως Εμπορικού Ναυτικού.”
Β) Η παράγραφος 1 του άρθρου 18 του π.δ. 81/2012, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“1. Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί που εξέρχονται από τη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών ΛΣ. -ΕΛ.ΑΚΤ. μετά την 26η Μαρτίου 2009 και κατέχουν ή προσκομίζουν μετά την αποφοίτησή τους, πτυχίο Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Πανεπιστημιακού Τομέα, ή Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης Τεχνολογικού Τομέα, ή Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Τ.Ε.Ι.), ή δίπλωμα Αξιωματικού Εμπορικού Ναυτικού Γ` τάξεως, προάγονται στον βαθμό του Σημαιοφόρου και Ανθυπασπιστή Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. αντίστοιχα, με τη συμπλήρωση χρόνου υπηρεσίας που διανύεται από μεν τους πτυχιούχους σε Λιμενικές Αρχές, ή σε εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή στη  ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από δε τους διπλωματούχους σε πλωτά ή εναέρια επιχειρησιακά μέσα του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. ή στη ΜΥΑ/Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ως εξής:
α) Αρχικελευστές: πέντε έτη ως Υπαξιωματικοί.
β) Ανθυπασπιστές: δύο έτη στο βαθμό αυτόν.”
  Άρθρο 51
Υπηρεσία Γραφείου
Το άρθρο 4 του π.δ. 37/2012 “Καταστάσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.” (Α΄75), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
                                                                             “Άρθρο 4
                                                                     Υπηρεσία Γραφείου
1. Υπηρεσία γραφείου είναι η κατάσταση στην οποία τίθενται οι εν ενεργεία Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες, οι οποίοι για λόγους υγείας κρίνονται σωματικά ανίκανοι για κάθε άλλη υπηρεσία, εκτός από εκείνη του γραφείου. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Ειδικής Μονιμότητας οι οποίοι κρίνονται πτητικά ακατάλληλοι, τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας εδάφους, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 35 του π.δ. 81/2012 (Α΄139). 
2. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ οι Ανθυπασπιστές, Υπαξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και Λιμενοφύλακες, τίθενται σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνωμάτευση της Ανώτατης του Ναυτικού Υγειονομικής Επιτροπής (Α.Ν.Υ.Ε.), όπου παραπέμπονται με διαταγή του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
3. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν σε κατάσταση της υπηρεσίας γραφείου, παραπέμπονται κάθε φορά, με διαταγή του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., στην Α.Ν.Υ.Ε. για επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας, είτε με αίτηση τους, μετά την παρέλευση τουλάχιστον δύο (2) ετών από την κοινοποίηση σε αυτούς της τελευταίας κρίσης της σωματικής τους ικανότητας, είτε αυτεπάγγελτα, μετά την παρέλευση πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση σε αυτούς της τελευταίας κρίσης της σωματικής τους ικανότητας. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία επανεξετάζονται, επανέρχονται στην κατάσταση της ενεργού υπηρεσίας, εφόσον η Α.Ν.Υ.Ε. αποφανθεί ότι είναι υγιή και ικανά, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις περί σωματικής ικανότητας. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία έχουν τεθεί σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, λόγω τραύματος που αντικειμενικά δεν επιτρέπει την επαναφορά τους στην κατάσταση της ενεργού υπηρεσίας, ή λόγω ανίατου ή δυσίατου νοσήματος, δεν επανέρχονται στην κατάσταση της ενεργού υπηρεσίας. Ως δυσίατα νοσήματα θεωρούνται οι νοσηρές καταστάσεις και τα νοσήματα που απαιτούν μακροχρόνια νοσηλεία ή θεραπεία, προσβάλλουν ένα ή περισσότερα όργανα και χαρακτηρίζονται από εξάρσεις ή υφέσεις, όπως τα νοσήματα αυτά καθορίζονται στην απόφαση Υ1/Γ.Π./οικ.16884/2001 του Υπουργού Υγείας Πρόνοιας (Β΄1386), όπως κάθε φορά ισχύει.
4. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία τίθενται και τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, τοποθετούνται και μετατίθενται αντιστοίχως, σε Υπηρεσίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του π.δ. 33/2009 (Α΄50), όπως κάθε φορά ισχύουν, με αποκλειστικό κριτήριο την κατάσταση της υγείας τους και τα καθήκοντα τα οποία επιτρέπεται να εκτελούν σύμφωνα με την παράγραφο 5.
5. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, εκτελούν αποκλειστικά καθήκοντα εσωτερικής υπηρεσίας, ανάλογα του βαθμού που φέρουν, πλην εκείνων τα οποία αντικειμενικά δε δύνανται να εκτελέσουν λόγω της κατάστασης της υγείας τους. Στα καθήκοντα της εσωτερικής υπηρεσίας περιλαμβάνονται και τα καθήκοντα βοηθού Αξιωματικού ή Υπαξιωματικού φυλακής και τηλεφωνητή, καθώς και τα καθήκοντα τα οποία ασκούνται σε κατάσταση επιφυλακής σύμφωνα με το άρθρο 50 του π.δ. 81/2012. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, δεν επιτρέπεται να τοποθετούνται σε θέσεις όπου ασκούν διοίκηση, εκτός εάν πρόκειται για θέσεις Διευθυντή Κλάδου, Διευθυντή, Τμηματάρχη ή προϊσταμένου Γραφείου σε Κλάδο ή σε Διεύθυνση του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή σε μη επιχειρησιακή Υπηρεσία υπαγόμενη στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και προϊσταμένου Τομέα ή Γραφείου σε Περιφερειακή Υπηρεσία Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Οι διατάξεις του ωραρίου εργασίας οι οποίες ισχύουν για τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν σε κατάσταση ενεργού υπηρεσίας, εφαρμόζονται και στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.
6. Τα ειδικότερα καθήκοντα των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, καθώς και η απασχόληση τους σε πρωινή, απογευματινή ή νυχτερινή εργασία, καθορίζονται ανά περίπτωση, με κριτήριο την κατάσταση της υγείας τους, μετά από απόφαση του αρμοδίου κάθε φορά για τον Κλάδο Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., η οποία εκδίδεται μετά από γνώμη επιτροπής, η οποία συγκαλείται κάθε φορά για τον σκοπό αυτό. Στην επιτροπή του προηγούμενου εδαφίου, συμμετέχουν ο Διευθυντής Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υγειονομικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο Τμηματάρχης του Τμήματος Σταδιοδρομίας και Μεταθέσεων της Διεύθυνσης Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένας Αξιωματικός ειδικότητας Υγειονομικού, ο οποίος ορίζεται κάθε φορά από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Καθήκοντα προέδρου ασκεί το αρχαιότερο ή ανώτερο μέλος της επιτροπής. Καθήκοντα γραμματέα ασκεί βαθμοφόρος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ο οποίος υπηρετεί στην Υπηρεσία Υγειονομικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ορίζεται κάθε φορά από τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Υγειονομικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Η επιτροπή επιτρέπεται να προσκαλεί για παροχή ιατρικών πληροφοριών, Αξιωματικούς του Υγειονομικού Σώματος του Πολεμικού Ναυτικού, οι οποίοι αποχωρούν πριν την έναρξη της συζήτησης. Το πρακτικό της επιτροπής και η σχετική απόφαση καταχωρίζονται σε βιβλίο το οποίο τηρείται για τον σκοπό αυτό στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.  
7. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, παραμένουν εντεταγμένα στις επετηρίδες τους, κρίνονται όπως και οι λοιποί ομοιόβαθμοι τους, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν τα ειδικά τυπικά προσόντα προαγωγής και εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται με την προαγωγή του αμέσως αρχαιοτέρου τους. Το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων, εφόσον δεν συντρέχει περίπτωση αποστρατείας λόγω συμπλήρωσης συντάξιμης υπηρεσίας, αποφαίνεται οριστικά για την παραμονή στο Σώμα ή για την αποστρατεία λόγω σωματικής ανικανότητας, χωρίς παραπομπή στην Α.Ν.Υ.Ε., των κρινόμενων Αξιωματικών με τον βαθμό του Πλοιάρχου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οι οποίοι τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου, με κριτήριο τις υπηρεσιακές ανάγκες. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 47 του π.δ. 81/2012 εφαρμόζονται αναλόγως και στους Αξιωματικούς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. του προηγούμενου εδαφίου οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει συντάξιμη υπηρεσία.”
Άρθρο 52
Τροποποίηση Κανονισμού ωραρίου εργασίας Προσωπικού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
1. Το τελευταίο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου  4 του π.δ. 68/2003 “Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.).” (Α' 71), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
“ Οι ημέρες ανάπαυσης χορηγούνται εντός προθεσμίας δεκαπέντε ημερών, η οποία αρχίζει από το  χρονικό σημείο που γεννάται το δικαίωμα λήψης τους.”
2. Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου 4 του π.δ. 68/2003, αντικαθίστανται ως ακολούθως:
“ 3. Κατ` εξαίρεση, επιτρέπεται ο συμψηφισμός των ημερών ανάπαυσης σε διάστημα ενός μηνός, οι οποίες χορηγούνται εντός της εβδομάδας που γεννάται το δικαίωμα λήψης της τελευταίας ημέρας ανάπαυσης.
4. Οι ημέρες ανάπαυσης οι οποίες δεν χορηγήθηκαν εντός των προθεσμιών οι οποίες προβλέπονται στις παραγράφους 2 και 3,  λόγω πρόσθετης εργασίας, χορηγούνται τμηματικά από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας όπου υπηρετεί το στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., εντός προθεσμίας τριών μηνών από τη λήξη της εργασίας αυτής. Σε περίπτωση τοποθέτησης, ή μετάθεσης του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε διαφορετική Υπηρεσία εντός της προθεσμίας του προηγούμενου εδαφίου, οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης χορηγούνται από τον προϊστάμενο της νέας Υπηρεσίας.”
3. Οι καταγεγραμμένες ημέρες ανάπαυσης οι οποίες δεν χορηγήθηκαν εντός των προθεσμιών που προβλέπονται στο π.δ. 68/2003 “Κανονισμός ωραρίου εργασίας Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.).” (Α' 71), όπως αυτές ίσχυαν πριν την έκδοση του παρόντος, λογίζονται ως οφειλόμενες και χορηγούνται τμηματικά στα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από τους προϊσταμένους των Υπηρεσιών όπου υπηρετούν, εντός προθεσμίας ενός έτους από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Σε περίπτωση που η υποχρέωση του προηγουμένου εδαφίου, δεν είναι αντικειμενικά δυνατόν να εκπληρωθεί εντός της ταχθείσας προθεσμίας, λόγω υπηρεσιακών αναγκών, αυτή εκπληρώνεται στην αμέσως επόμενη Υπηρεσία τοποθέτησης ή μετάθεσης του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου είναι αντικειμενικά δυνατή η εκπλήρωσή της. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου, η προθεσμία του ενός έτους αρχίζει από την επομένη της μετακίνησης του στελέχους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Οι οφειλόμενες ημέρες ανάπαυσης δεν επιτρέπεται να προηγούνται ή να έπονται αδειών απουσίας και χορηγούνται κάθε φορά μέχρι και δύο τον αριθμό.”
Άρθρο 53
Θητεία Διευθυντή ΕΛΥΔΝΑ
Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 7 του άρθρου 8 του Νόμου 4033/2011 “Προσαρμογή στις διατάξεις της Οδηγίας 2009/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Απριλίου 2009 για τον καθορισμό των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τη διερεύνηση των ατυχημάτων στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών και για την τροποποίηση της Οδηγίας 1999/35/ΕΚ του Συμβουλίου και της Οδηγίας 2002/59/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου - Ενσωμάτωση ρυθμίσεων, μέτρα εφαρμογής και άλλες διατάξεις” (Α' 264) αντικαθίσταται ως εξής:
“Ο Διευθυντής είναι Ανώτερος Αξιωματικός του ΛΣ- ΕΛ.ΑΚΤ., διαθέτει άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας και ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από πρόταση του Αρχηγού ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ., με καθήκοντα αποκλειστικής απασχόλησης, με διετή παραμονή και δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του για τρία έτη επιπλέον.”

Μέρος Δ' : Ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα - Τροποποιήσεις Νόμου 2932/2001 (Α' 145)
Άρθρο 54
Προγραμματικές Συμβάσεις Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας
Στο άρθρο όγδοο του Νόμου 2932/2001 “Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές - Σύσταση Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής  Πολιτικής - Μετατροπή Λιμενικών Ταμείων σε Ανώνυμες Εταιρείες και άλλες διατάξεις.” (ΦΕΚ Α' 145) προστίθεται 15η παράγραφος ως εξής:
15. Αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πέμπτης παραγράφου του παρόντος άρθρου και εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, για λόγους κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής ή κάλυψης επειγουσών συγκοινωνιακών αναγκών, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ), με την οποία κατόπιν εισήγησης της Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προσδιορίζονται το ύψος του μισθώματος και τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά του πλοίου, να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με δήμους με πληθυσμό λιγότερο από 5.000 κατοίκους, μεμονωμένα ή από κοινού, διάρκειας ενός έτους για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένης γραμμής ή γραμμών. Στις προγραμματικές συμβάσεις του προηγούμενου εδαφίου επιτρέπεται και η συμμετοχή κοινωφελών δημοτικών και κοινοτικών επιχειρήσεων, αναπτυξιακών ανωνύμων εταιρειών, επιχειρήσεων Ο.Τ.Α. ειδικού σκοπού, με οποιαδήποτε νομική μορφή και αν λειτουργούν,  επιχειρήσεων των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, ναυτικών εταιρειών του Ν. 959/1979 “Περί της Ναυτικής Εταιρείας” (Α' 192), στις οποίες είτε τα νομικά πρόσωπα του πρώτου εδαφίου έχουν το σύνολο ή την πλειοψηφία των μετοχών του εταιρικού κεφαλαίου είτε έχουν κρατικό προνόμιο ή κρατική επιχορήγηση και ενώσεων ή κοινοπραξιών των ναυτικών εταιρειών της προηγούμενης περίπτωσης και πλοιοκτητών του άρθρου τρίτου του παρόντος Νόμου. Οι ανωτέρω συμβάσεις υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Στις προγραμματικές συμβάσεις των προηγούμενων εδαφίων απαραίτητα ορίζονται το αντικείμενο της σύμβασης, ο σκοπός και το περιεχόμενό τους, ο προϋπολογισμός τους, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλομένων, το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης της σύμβασης, οι πόροι από τους οποίους θα καλυφθούν οι αναλαμβανόμενες οικονομικές υποχρεώσεις και η διάρκεια της σύμβασης. Επίσης ορίζεται το όργανο παρακολούθησης της εφαρμογής της και οι αρμοδιότητές του, καθώς και ρήτρες σε βάρος του συμβαλλόμενου που παραβαίνει τους όρους της προγραμματικής σύμβασης. Σε περίπτωση κατά την οποία συμβαλλόμενος σε προγραμματική σύμβαση του παρόντος άρθρου αναθέσει σε τρίτον τη διαχείριση, εκμετάλλευση και εκτέλεσή της, η ανάθεση διενεργείται για λογαριασμό του από τη Διεύθυνση Θαλασσίων Συγκοινωνιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου. Οι φορείς του πρώτου και δεύτερου εδαφίου του παρόντος άρθρου για την εκτέλεση των προγραμματικών συμβάσεων του παρόντος άρθρου μπορεί να χρηματοδοτούνται και μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.»
Άρθρο 55
Τροποποιήσεις Νόμου 2932/2001 (Α' 145)
1.Η παράγραφος 1 του άρθρου τέταρτου α' του ν. 2932/2001 "Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στις θαλάσσιες ενδομεταφορές" (Α' 145), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 37 του ν. 4150/2013 (Α' 102) και τροποποιήθηκε με την υποπαράγραφο ΙΣΤ.2 του άρθρου πρώτου του ν, 4254/2014 (Α' 85), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
"1. Η δρομολόγηση για επιβατηγά υδροπτέρυγα και ταχύπλοα πλοία γίνεται, κατά την διάρκεια της ετήσιας δρομολογιακής περιόδου που αρχίζει την 1η Νοεμβρίου, για περίοδο τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών, εκ των οποίων οι τρεις (3) θερινοί μήνες, ήτοι ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, είναι συνεχόμενοι. Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία τακτικής δρομολόγησης είναι ίδιες με αυτές που τίθενται στις παραγράφους 2 έως και 6 του άρθρου τρίτου και στις παραγράφους 2, 3, 4 και 7 του άρθρου τέταρτου.
Ο πλοιοκτήτης δύναται να επεκτείνει την περίοδο δρομολόγησης, για την οποία έχει εκδοθεί ανακοίνωση, κατά ένα μήνα συνολικά πριν την έναρξη ή μετά τη λήξη της περιόδου δρομολόγησης, με απλή δήλωσή του και ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η περίοδος δρομολόγησης για την οποία έχει εκδοθεί ανακοίνωση μπορεί να τροποποιηθεί ή να επεκταθεί, με απόφαση του Υπουργού, μετά από αίτηση του πλοιοκτήτη και γνώμη του Σ.Α.Σ., αν κριθεί ότι δεν δημιουργούνται διακρίσεις σε βάρος άλλων πλοιοκτητών με δρομολογημένα επιβατηγά υδροπτέρυγα και ταχύπλοα πλοία. Το αίτημα αυτό και μέχρι τη σύγκληση του Σ.Α.Σ. μπορεί να γίνεται αποδεκτό από υφιστάμενα όργανα, εξουσιοδοτημένα με απόφαση του Υπουργού.".
2.Οι παράγραφοι 3 και 4 του άρθρου τέταρτου α', όπως ισχύει, καταργούνται και οι παράγραφοι 5,6,7 και 8 αναριθμούνται ως 3,4, 5 και 6 αντίστοιχα.
3.Η παράγραφος  1 του  άρθρου  ένατου του ν.  2932/2001  (Α'   145), όπως  ισχύει, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
"1. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Υ.ΝΑ,Ν.Π.) λειτουργεί Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.). Πρόεδρος του Σ.Α.Σ. είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υ.ΝΑ.Ν.Π. και μέλη του, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, τρεις εκπρόσωποι του Υ.ΝΑ.Ν.Π., ένας εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και από ένας εκπρόσωπος που υποδεικνύεται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.), την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ν.Ε.Ε.), το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (Σ.Ε.Ε.Ν.), την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.), τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), την Ένωση Πορθμείων Εσωτερικού (Ε.Π.Ε.), τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (Η.Α.Τ.Τ.Α.), το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.) και την αντιπροσωπευτικότερη ένωση ναυτικών πρακτόρων στον τομέα της ακτοπλοίας. Στο Σ.Α.Σ. συμμετέχει εκπρόσωπος της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, στις περιπτώσεις που συζητούνται θέματα ενδιαφέροντος της περιοχής του Αγίου Όρους.".
4.Στο άρθρο ένατο του ν. 2932/2001 (Α' 145), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 5 ως ακολούθως:
"5. Τα μέλη του Σ.Α.Σ. δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο ύστερα από έγκληση για συκοφαντική δυσφήμηση, εξύβριση ή παραβίαση του απορρήτου."
Άρθρο 56
Προστασία των εργαζομένων σε ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις
1. Πριν από την έναρξη δρομολογίων εκάστης δρομολογιακής περιόδου επιβατηγού και οχηματαγωγού, επιβατηγού ή φορτηγού πλοίου, επιβατηγού υδροπτέρυγου και ταχύπλοου πλοίου οι πλοιοκτήτες υποχρεούνται να έχουν εξοφλήσει τις πάσης φύσης αποδοχές του πληρώματος του πλοίου και τις αναλογούσες εισφορές. Οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές, σε συνεργασία, όπου απαιτείται, με τις καθ` ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας καιν Νησιωτικής Πολιτικής, πριν από την έναρξη δρομολογίων του πλοίου επαληθεύουν τη συμμόρφωση του πλοιοκτήτη με τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις του.
2. Εάν Λιμενική Αρχή γίνει αποδέκτης καταγγελίας προδήλως βάσιμης ή πληροφορηθεί με οποιοδήποτε τρόπο ότι πλοιοκτήτης δε συμμορφώνεται με τη νομοθεσία για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας στο πλοίο, διερευνά το θέμα σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, τη Διεύθυνση Ελέγχου Διαχείρισης της Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων και τη Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και αναλαμβάνει ενέργειες για την συμμόρφωση του πλοιοκτήτη, ανεξάρτητα από τη διαδικασία επιβολής των νομίμων κυρώσεων. Σε περιπτώσεις μη καταβολής πάσης φύσεως αποδοχών στο πλήρωμα, καθώς και μη προσήκουσας απόδοσης των ανάλογων ασφαλιστικών εισφορών, επιβάλλεται απαγόρευση απόπλου σύμφωνα με το άρθρο 42 ΚΔΝΔ, η οποία αίρεται μόνον εφόσον εξοφληθούν οι οφειλόμενες αποδοχές.
3. Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να απορρίψει αίτηση δρομολόγησης, που υποβάλλεται σύμφωνα με το Νόμο 2932/2001 (Α' 145) ή τη σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, μετά από σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ), στην περίπτωση επιβολής σε βάρος του πλοίου απαγόρευσης απόπλου, σύμφωνα με το άρθρο 42 ΚΔΝΔ, τουλάχιστον δυο (2) φορές μέσα σε χρονικό διάστημα τριών (3) ετών πριν από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αίτησης ή την ημερομηνία σύναψης σύμβασης ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας, για παραβάσεις των όρων και των συνθηκών εργασίας του πληρώματος του προς δρομολόγηση πλοίου.
Μέρος Ε': Μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
Άρθρο 57
Μεταρρύθμιση του συστήματος εισαγωγής και εκπαίδευσης στελεχών  σε παραγωγικές σχολές ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
1. Η εισαγωγή στις Σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Δοκίμων Υπαξιωματικών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και Δοκίμων Λιμενοφυλάκων ΛΣ-ΕΛΑΚΤ θα ρυθμίζεται από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 από τις διατάξεις του Ν. 1351/1983, όπως ισχύει. Με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά από πρόταση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα ρυθμιστεί κάθε λεπτομέρεια που κρίνεται αναγκαία για την υλοποίηση της διατάξεως αυτής. Με το προεδρικό διάταγμα του προηγούμενου εδαφίου καθορίζονται οι ειδικές κατηγορίες υποψηφίων για τις Σχολές του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, καθώς και τα ποσοστά που αντιστοιχούν σε αυτούς.
2. Με το Προεδρικό Διάταγμα της προηγούμενης παραγράφου ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης της Σχολής Δόκιμων Σημαιοφόρων Λ.Σ., της Σχολής Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. (Σ.Δ.Υ.Λ.Σ.) και της Σχολής Δοκίμων Λιμενοφυλάκων στην ανώτερη και ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Άρθρο 58
Αναβάθμιση Διπλωμάτων ΑΕΝ
Η παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2638/1998 “Οργάνωση και λειτουργία της ναυτικής εκπαίδευσης,   μισθολογικές ρυθμίσεις για το προσωπικό αυτής και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α' 204) αντικαθίσταται ως εξής:
2.Τα Α’,Β’,Γ’ τάξης διπλώματα του Εμπορικού Ναυτικού καθίστανται ισότιμα με τα πτυχία των Α.Τ.Ε.Ι. Η διάταξη ισχύει για τους εισακτέους στις Α.Ε.Ν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και εφεξής.  Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία, για την αναγνώριση ισοτιμίας των διπλωμάτων Εμπορικού Ναυτικού Α΄, Β', Γ' τάξης με τα πτυχία των A.Τ.Ε.Ι., των αποφοίτων Α.Ε.Ν. που εισήλθαν σε αυτές πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 και των αποφοίτων από τις Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (Α.Δ.Σ.Ε.Ν.).”


Μέρος ΣΤ': Θέματα Πολιτικού Προσωπικού
Άρθρο 59
Παροχή  Δικαιώματος Υγειονομικής Περίθαλψης στα Ναυτικά Νοσοκομεία
στους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία και συνταξιούχων
Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
1. Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλα τα Ναυτικά Νοσοκομεία της χώρας στους μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και στους συνταξιούχους Πολιτικούς Υπαλλήλους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,  και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, όπως προσδιορίζονται στη δεύτερη παράγραφο του παρόντος άρθρου,  με τους ίδιους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν για το μόνιμο εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ένστολο Προσωπικό ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
2.  Ως μέλη οικογένειας θεωρούνται η (ή ο) σύζυγος του (ή της)  εν ενεργεία ή συνταξιούχου υπαλλήλου (και σε περίπτωση διαστάσεως μέχρι οριστικής επιλύσεως του γάμου), τα παιδιά ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση ηλικίας άνω των δεκατεσσάρων (14) ετών,  τα ενήλικα άγαμα τέκνα που δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες Σχολές του εσωτερικού ή εξωτερικού. οι γονείς και των δύο συζύγων και οι αδελφοί/ές του (ή της) υπαλλήλου.
3.  Η Δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης θα βαρύνει:
 α. Τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον η Δαπάνη δικαιολογείται από τον φορέα, σε διαφορετική περίπτωση θα βαρύνει τον ίδιο.
β. Τους ίδιους τους περιθαλπόμενους, εφόσον δεν δικαιούνται παροχές υγειονομικής περίθαλψης από ασφαλιστικό φορέα.
 γ. Το Υπουργείο Υγείας για όσους είναι κάτοχοι πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας (βιβλιάριο απορίας)
4. Ως τιμολόγιο προσδιορισμού της Δαπάνης ορίζεται αυτό που ισχύει κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
5.         Η διαδικασία της λογιστικής τακτοποίησης των δαπανών θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.
6. Κατά την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης θα εφαρμόζονται όλες διατάξεις που ισχύουν σχετικά με την προτεραιότητα των δικαιούχων ε.ε ή ε.α Στρ/κών για νοσηλεία.
7. Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του παρόντος άρθρου ρυθμίζονται με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας.
 Άρθρο 60
Υγειονομική Υποστήριξη του Πολιτικού Προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
1. Το άρθρο 35 παρ. 7 του Προεδρικού Διατάγματος 103/2014 “Οργανισμός Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου” (ΦΕΚ Α' 170/28/08/2014) αντικαθίσταται ως εξής:
7. Στην Υπηρεσία Υγειονομικού υπάγονται διοικητικά και λειτουργούν το Ιατρείο του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τα Περιφερειακά Ιατρεία, με αποστολή την πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία, αποκατάσταση της υγείας και συμβουλευτική υποστήριξη του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ. ΑΚΤ., καθώς και τη συνταγογράφηση και την εντολή διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων του προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., των μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και των μελών των οικογενειών τους. Τα Περιφερειακά Ιατρεία λειτουργούν στις έδρες των Περιφερειακών Διοικήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μετά την έκδοση σχετικής απόφασης του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.”
Άρθρο 61
Έλεγχος Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης
Δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής υποβάλλονται και ελέγχονται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Άρθρο 62
Τροποποίηση Νόμου 2935/2001
Στο άρθρο 49 παρ. 5 και 6 Νόμου 2935/2001 “Προσωπικό Λιμενικού Σώματος και άλλες διατάξεις”  (ΦΕΚ Α'162) η φράση “Υ.Ε.Ν” αντικαθίσταται με τη φράση “ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.”

Μέρος Ζ' :Ρύθμιση θεμάτων αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων
Άρθρο 63
Απαγόρευση διαφήμισης συμβάσεων ολικής ναύλωσης
1. Στο άρθρο 10 του Νόμου 4256/2014 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 92) προστίθεται πέμπτη παράγραφος ως εξής:
«5. Με την επιφύλαξη της παρ.4 του παρόντος άρθρου, απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο διαφήμιση σε οποιαδήποτε χώρα,  της εκμετάλλευσης ιδιωτικών πλοίων αναψυχής στην Ελλάδα με σύμβαση ολικής ναύλωσης, ανεξαρτήτως της σημαίας του πλοίου.»
Άρθρο 64
Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τα πλοία αναψυχής και ημερόπλοια
1. Το άρθρο δέκατο τρίτο του νόμου 4211/2013 “Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου  "Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και απρόβλεπτων αναγκών της "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα Α.Ε."(ΦΕΚ Α' 256) αντικαθίσταται ως εξής:
«Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων
1. Θεσπίζεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου με την ονομασία «Τέλος Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων» (ΤΕ.Π.Α.Η.), το οποίο βαρύνει: α) τα πλοία αναψυχής ιδιωτικά και επαγγελματικά και β) τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.
Το ΤΕ.Π.Α.Η. επιβάλλεται για όλα τα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων προαναφερθέντα πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξάρτητα από τη σημαία τους.
Από το ΤΕ.Π.Α.Η. εξαιρούνται τα παροπλισμένα ή κατασχεμένα σκάφη.
2. α. Το ΤΕ.Π.Α.Η. υπολογίζεται ανά τρέχον έτος ή τρέχοντα μήνα  από την ημερομηνία πληρωμής και καθορίζεται ως εξής:
αα. Για τα ολικού μήκους έως και  οκτώ (8) μέτρα σε είκοσι (20) ευρώ ανά μήνα.
ββ. Για τα ολικού μήκους άνω των οκτώ (8) μέτρων  έως και δέκα (10) μέτρα, σε τριάντα (30) ευρώ ανά μήνα.
γγ. Για τα ολικού μήκους άνω των δέκα (10) μέτρων και έως και δώδεκα (12) μέτρα σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα.
δδ. Για τα ολικού μήκους άνω των (12) μέτρων ανά μήνα δέκα (10) ευρώ ανά μέτρο, υπολογιζόμενο από το πρώτο μέτρο. β. Η χρέωση μειώνεται κατά είκοσι τοις ετατό (20%) για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.
γ. Σε περίπτωση εφάπαξ προπληρωμής του ΤΕ.Π.Α.Η. για χρονικό διάστημα 12 μηνών (ένα έτος) παρέχεται έκπτωση δέκα τοις εκατό (10%) στο οφειλόμενο ποσό. Η προπληρωμή πραγματοποιείται εντός του Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους για το επόμενο ή εντός του Ιανουαρίου. Το ποσοστό της παρεχόμενης έκπτωσης μπορεί να αναπροσαρμόζεται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της παραγράφου 6 του παρόντος. 
δ. Για τον υπολογισμό του ΤΕ.Π.Α.Η. λαμβάνεται υπόψη το ολικό μήκος του σκάφους, το οποίο αναγράφεται στο έγγραφο εθνικότητας ή στο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας ή στο πιστοποιητικό καταμέτρησης ή στην άδεια εκτέλεσης πλόων.
3. α. Η πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. διενεργείται με κωδικό πληρωμής που εκδίδεται ηλεκτρονικά ανά μήνα και για κάθε τρέχοντα μήνα που τα σκάφη προτίθενται να παραμείνουν στην Ελληνική Επικράτεια ή εφάπαξ για το τρέχον έτος και για μέχρι δώδεκα (12) μήνες. Εναλλακτικά, εφόσον δεν είναι δυνατή η έκδοση Κωδικού Πληρωμής ηλεκτρονικά, η πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η. μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. ή Λιμενική Αρχή, ή στην Τελωνειακή Αρχή στην περίπτωση πλοίων αναψυχής υπό σημαία χώρας εκτός ΕΕ, οπότε η τελωνειακή αρχή εκδίδει και το δελτίο κίνησης (transitlog).
β. Η απόδειξη καταβολής του ΤΕ.Π.Α.Η. φυλάσσεται μαζί με τα ναυτιλιακά έγγραφα του σκάφους και επιδεικνύεται στις Λιμενικές, Τελωνειακές, Φορολογικές Αρχές, όποτε ζητηθεί.
γ. Εάν από Λιμενική, Φορολογική, ή Τελωνειακή Αρχή  διαπιστωθεί ότι δεν έχει καταβληθεί το ΤΕ.Π.Α.Η., απαγορεύεται ο απόπλους του σκάφους μέχρι την πληρωμή του.
δ. Για τη μη καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. επιβάλλεται από την αρχή που τη διαπιστώνει πρόστιμο  ως εξής:
αα. Για τα ολικού μήκους άνω των  επτά (7) μέτρων έως και οκτώ (8) μέτρα, διακόσια σαράντα (240) ευρώ.
ββ. Για τα ολικού μήκους άνω των οκτώ (8) μέτρων και έως και δέκα (10) μέτρα, τριακόσια εξήντα (360) ευρώ.
γγ. Για τα ολικού μήκους άνω των δέκα (10) μέτρων και έως και δώδεκα (12) μέτρα, τετρακόσια ογδόντα (480) ευρώ.
δδ. Για τα ολικού μήκους άνω των δώδεκα (12) μέτρων, χίλια πεντακόσια (1500) ευρώ.
ε. Για τις πράξεις επιβολής του τέλους και του προστίμου μη καταβολής αυτού δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 4174/2013.
4. α. Τυχόν αναχώρηση του σκάφους από την Ελληνική Επικράτεια για οποιονδήποτε λόγο, οποτεδήποτε πριν από τη λήξη της ισχύος του ΤΕ.Π.Α.Η. δεν γεννά την υποχρέωση επιστροφής οποιουδήποτε ποσού από το Δημόσιο.
β. Σε περίπτωση επανεισόδου του σκάφους στην Ελληνική Επικράτεια, ενόσω ισχύει το ΤΕ.Π.Α.Η., δεν υπάρχει απαίτηση εκ νέου καταβολής του για το χρονικό διάστημα μέχρι τη λήξη της ισχύος του.
5.Υπόχρεος σε καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. είναι: α) ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής ή του επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου ή ο νόμιμος εκπρόσωπος του, β) ο πλοιοκτήτης ή ο κάτοχος ή ο χρήστης του ιδιωτικού πλοίου αναψυχής. Οι ως άνω ευθύνονται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον για την πληρωμή του ΤΕ.Π.Α.Η.
6. Με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ορίζεται ο τρόπος, η διαδικασία και ο χρόνος απόδοσης  του ΤΕ.Π.Α.Η., η διαδικασία και οι αρχές ελέγχου καταβολής του, ο τύπος και το περιεχόμενο των πράξεων βεβαίωσης της οφειλής από τη μη καταβολή του ΤΕ.Π.Α.Η. και του προστίμου της παραγράφου 3, τα όργανα που τις εκδίδουν, τα όργανα και η διαδικασία απαγόρευσης απόπλου και άρσης αυτής καθώς και κάθε σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου
7. Για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου οι όροι που χρησιμοποιούνται έχουν την ακόλουθη έννοια:
α. Πλοίο αναψυχής: είναι κάθε σκάφος ολικού μήκους άνω των επτά (7) μέτρων ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο το οποίο μπορεί  από τη γενική κατασκευή του να χρησιμοποιείται για την εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής.
β. Επαγγελματικό πλοίο αναψυχής: είναι το πλοίο αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και σαράντα εννέα (49) επιβατών, το οποίο διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους ενδιαίτησης ειδικά για τους επιβάτες, για την εκμετάλλευση του οποίου συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης.
γ. Ιδιωτικό πλοίο αναψυχής: είναι το πλοίο αναψυχής το οποίο δεν είναι επαγγελματικό σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης β παρούσας παραγράφου.
δ. Επαγγελματικό Τουριστικό Ημερόπλοιο: είναι το μικρό σκάφος ή το πλοίο αναψυχής ή το επιβατηγό τουριστικό πλοίο, το οποίο εντάσσεται στις διατάξεις του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) ως εκάστοτε ισχύει καθώς και εκείνο, ανεξαρτήτως σημαίας, που διενεργεί περιηγητικό ταξίδι, διάρκειας, εντός της ελληνικής επικράτειας, έως και είκοσι τεσσάρων ωρών, με αποκλειστικό σκοπό τη θαλάσσια αναψυχή και περιήγηση των επιβατών μέσω προκαθορισμένου προγράμματος, παραλαμβάνοντας επιβάτες από την αλλοδαπή ανεξάρτητα αν θα αποβιβαστούν οριστικά ή όχι στην Ελλάδα ή παραλαμβάνοντας επιβάτες από την Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα αποβιβαστούν οριστικά στην αλλοδαπή ή πραγματοποιώντας ημερήσιο θαλάσσιο περιηγητικό ταξίδι στην Ελλάδα έχοντας παραλάβει τους επιβάτες τους από την αλλοδαπή και με σκοπό να ολοκληρώσουν το ταξίδι τους (οριστική αποβίβαση επιβατών) στην αλλοδαπή.
8. Το ΤΕ.Π.Α.Η. επιβάλλεται για παραμονή στην Ελληνική Επικράτεια από  την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που προβλέπεται στην παρ. 6 του παρόντος.»
2. Η περ. γ' της παρ. 3 του άρθρου 3 του  ν. 4256/2014 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” (Α΄92), αντικαθίσταται ως εξής:
“γ. Για τα σκάφη της περίπτωσης α΄, τα οποία φέρουν σημαία άλλη πλην της ελληνικής, απαιτείται να φέρουν εν ισχύ τα πιστοποιητικά, τα οποία προβλέπονται για την κατηγορία τους καθώς και να συμμορφώνονται πλήρως με τις αντίστοιχες απαιτήσεις που αφορούν σε πλοία με Ελληνική σημαία. Προς απόδειξη της ως άνω συμμόρφωσης τα σκάφη αυτά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με Πιστοποιητικό Ελέγχου Ξένου Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής το οποίο εκδίδεται είτε από τον Κλάδο Ελέγχου Πλοίων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είτε από άλλο Οργανισμό (Νηογνώμονα) ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος να εκδίδει πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για πλοία με ελληνική σημαία αντίστοιχης κατηγορίας. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι προϋποθέσεις και λοιπές λεπτομέρειες που αφορούν στην έκδοση του ως άνω Πιστοποιητικού.»
3. Στο άρθρο 39 του  ν. 4256/2014 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” (Α΄92) η φράση “καθώς και κάθε διάταξη στο μέρος που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου” αντικαθίσταται από τη φράση “οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 8 του π.δ. 917/1979 (Α’ 257),  καθώς και κάθε διάταξη στο μέρος που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου.”
4. Η περ. δ της παρ. 1 του άρθρου 1 του  ν. 4256/2014 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” (Α΄92) αντικαθίσταται ως εξής:
δ.«Επαγγελματικό πλοίο αναψυχής: είναι το πλοίο αναψυχής για την εκμετάλλευση του οποίου συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης το οποίο:
(α) έχει μεταφορική ικανότητα έως και σαράντα εννέα (49)επιβάτες και
(β) διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους ενδιαίτησης ειδικά για τους επιβάτες που φέρει ανά ολική ναύλωση.
Η μεταφορική ικανότητα επιβατών του πλοίου, ο συνολικός αριθμός επιβατών για τον οποίον το πλοίο διαθέτει επαρκείς και κατάλληλους χώρους ενδιαίτησης καθώς και η καταλληλότητα του να χαρακτηριστεί «επαγγελματικό πλοίο αναψυχής» σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, προκύπτουν από σχετικές εγγραφές στο Πιστοποιητικό Αξιοπλοΐας (Π.Α.) ή Πιστοποιητικό Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.) του πλοίου από την Αρχή έκδοσης τους.»
Άρθρο 65
Νομιμοποίηση Υφιστάμενων Λιμενικών Υποδομών
1. Υφιστάμενα έργα σε λιμένες διεθνούς ενδιαφέροντος, εθνικής σημασίας, και μείζονος ενδιαφέροντος, της παραγράφου 2 του άρθρου 46 του ν.4150/2013, μη νομίμως εκτελεσθέντα έως την 29-04-2013, από φορείς του Δημοσίου, με εξαίρεση τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα οποία έχουν αποτυπωθεί και ενταχθεί στο εγκεκριμένο από την Ε.Σ.Α.Λ. Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και Μελέτη Διαχείρισης (Master Plan) ή το  Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.), θεωρούνται νόμιμα από την  έκδοση σχετικής απόφασης από το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κατόπιν αίτησης του φορέα διαχείρισης λιμένα, η οποία συνοδεύεται από: α) τεχνική περιγραφή του έργου β) εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα με κλίμακα 1:500 γ) φωτογραφίες και χάρτη της ευρύτερης περιοχής με την ακριβή θέση του έργου και δ) τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους για τα προαναφερθέντα  προγράμματα  (Master Plan, Π.Ε.Α.Λ.).
2. Στις περιπτώσεις που από την κείμενη νομοθεσία δεν υφίσταται υποχρέωση εκπόνησης Αναπτυξιακού Προγράμματος και Μελέτης Διαχείρισης (Master Plan) ή του  Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα  (Π.Ε.Α.Λ.), τα έργα της προηγούμενης παραγράφου θεωρούνται νόμιμα από την έκδοση σχετικής απόφασης από το Γενικό Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου φορέα, η οποία  συνοδεύεται  από τα δικαιολογητικά (α), (β), (γ) της προηγούμενης παραγράφου καθώς και τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους των έργων.  Η διαδικασία νομιμοποίησης δεν κωλύεται από την μη ύπαρξη οριοθετημένων ζωνών αιγιαλού, παραλίας, χερσαίας ή εξομοιούμενης με λιμένα μέχρι την 01/01/2020, οπότε πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες καθορισμού τους.
3. Η αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης των έργων των παραγράφων 1 και 2, καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Αιγαίου και  Οικονομικών, ανάλογα με τη κατάταξη του λιμένα σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 21 του ν. 3450/2006.
4. Εκκρεμείς  διαδικασίες νομιμοποίησης σύμφωνα με τις διατάξεις  της παρ. 9 του άρθρου 27 του ν. 2971/2001 δύνανται να ανασταλούν κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερόμενων προς την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία και να υπαχθούν στις διατάξεις των παραγράφων 1-3 του παρόντος άρθρου. Στην περίπτωση αυτή οι σχετικές πράξεις επιβολής ή ταμειακής βεβαίωσης θεωρούνται αυτοδικαίως ανακληθείσες από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
5. Είναι δυνατή κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης σε υφιστάμενα έργα της παρ.1 και 2, η εκτέλεση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών συντήρησης και επισκευής προς αποτροπή άμεσου κινδύνου υπό την επίβλεψη αρμόδιας τεχνικής Υπηρεσίας κατόπιν εισήγησης της οικείας Λιμενικής Αρχής και έγκρισης του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων. Για την εκτέλεση των παραπάνω εργασιών δεν απαιτείται η ύπαρξη εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
6. Η νομιμοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της χερσαίας ζώνης λιμένα ανεξάρτητα από την κατάταξη του λιμένα βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, διενεργείται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4178/2013 (Α΄174).
'Αρθρο 66
Συμμετοχή Λιμενικών Ταμείων στην ΕΛΙΜΕ
Επιτρέπεται κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης η συμμετοχή στην Ένωση Λιμένων Ελλάδος, ως πλήρων μελών, Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και Λιμενικών Ταμείων που λειτουργούν με την μορφή Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, εφ’ όσον η ετήσια εισφορά που καταβάλουν δεν υπερβαίνει το όριο των 5.000 ΕΥΡΩ.
Άρθρο 67
Ενιαίο Μητρώο Αναδόχων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων
1. Από 1-1-2008 ιδρύεται Ενιαίο Μητρώο Αναδόχων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, στο οποίο μπορούν να εγγράφονται ανάδοχοι παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων της περ. ι' της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 8111.1/41/09   “Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της υπ' αριθμ. 2007/71/ΕΚ οδηγίας. Αντικατάσταση της υπ' αριθμ. 3418/07/02 (ΦΕΚ 712 Β') Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου” (ΦΕΚ Β 412). Κοινοπραξία αναδόχων  έχει δικαίωμα εγγραφής στο Μητρώο, όταν όλα τα μέλη της είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο.
Το Μητρώο διαρθρώνεται στους ακόλουθους Κλάδους:
Κλάδος Α' Εκπόνησης Σχεδίων Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων, στον οποίο καταχωρούνται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εκπόνηση σχεδίων παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων που παράγονται στα πλοία, σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.1 περ. γ' της  ΚΥΑ 8111.1/41/09 (ΦΕΚ Β 412)
Κλάδος Β' Αναδόχων Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων, στον οποίο καταχωρούνται φυσικά και νομικά πρόσωπα, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 2 παρ. 1 περ. ι' της  ΚΥΑ 8111.1/41/09 (ΦΕΚ Β 412)
Η εγγραφή στον Κλάδο Β' αποτελεί κώλυμα εγγραφής στον Κλάδο Α' για τις εγγεγραμμένες σε αυτόν επιχειρήσεις, τα διευθυντικά τους στελέχη, καθώς και για  συνδεδεμένες με αυτές επιχειρήσεις
2. Το Μητρώο της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου αποτελεί επαγγελματικό μητρώο και  επίσημο κατάλογο εγκεκριμένων οικονομικών φορέων. Από 1-1-2018 ανάδοχοι παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων της περ. ι' της παρ. 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ 8111.1/41/09  “Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της υπ' αριθμ. 2007/71/ΕΚ οδηγίας. Αντικατάσταση της υπ' αριθμ. 3418/07/02 (ΦΕΚ 712 Β') Κοινής Υπουργικής Απόφασης "Μέτρα και όροι για τις λιμενικές εγκαταστάσεις παραλαβής αποβλήτων που παράγονται στα πλοία και καταλοίπων φορτίου” (ΦΕΚ Β 412) συμμετέχουν σε διαδικασίες σύναψης συμβάσεων της ανωτέρω ΚΥΑ 8111.1/41/09 (ΦΕΚ Β 412) μόνο μετά την εγγραφή τους στο Μητρώο.
3. Από 1-1-2018 απαγορεύεται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο του παρόντος άρθρου να παραλαμβάνουν και διαχειρίζονται απόβλητα και κατάλοιπα φορτίου που προέρχονται από πλοία που καταπλέουν σε ελληνικούς λιμένες.
4. Αρμόδια υπηρεσία για την κατάρτιση, τήρηση και ενημέρωση του Μητρώου του παρόντος άρθρου ορίζεται η Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ). Οι προϋποθέσεις εγγραφής στο Μητρώο του παρόντος άρθρου αποδεικνύονται με τους ακόλουθους τρόπους:
α) υποβολή καταλόγου των εργασιών παραλαβής και διαχείρισης αποβλήτων, που έχουν εκτελεσθεί κατά την προηγούμενη πενταετία, συνοδευόμενου από πιστοποιητικά ορθής εκτέλεσης. Τα πιστοποιητικά αυτά αναφέρουν το ποσό, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των εργασιών και προσδιορίζουν εάν πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και εάν περατώθηκαν κανονικά.
β) αναφορά του τεχνικού προσωπικού ή των τεχνικών υπηρεσιών της επιχείρησης, ιδίως των υπευθύνων για τον έλεγχο της ποιότητας
 γ) περιγραφή του τεχνικού εξοπλισμού,
δ) αναφορά τίτλων σπουδών και επαγγελματικών προσόντων των διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης,
ε) αναφορά των μέτρων περιβαλλοντικής διαχείρισης που  εφαρμόζει η επιχείρηση
στ) δήλωση σχετικά με το μέσο ετήσιο εργατοϋπαλληλικό δυναμικό της επιχείρησης και τον αριθμό των στελεχών της επιχείρησης κατά την τελευταία τριετία,
ζ) δήλωση σχετικά με τα μηχανήματα, τις εγκαταστάσεις και τον τεχνικό εξοπλισμό της επιχείρησης
η) φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για όλο το χρονικό διάστημα εγγραφής της επιχείρησης στο Μητρώο
θ) τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τα οριζόμενα στο άρθρο 157 ν. 4389/2016 (Α' 94)
5. Τα κριτήρια της προηγούμενης παραγράφου εξειδικεύονται με απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ), η οποία λαμβάνεται το αργότερο μέχρι 30-6-2017. Για την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου της παρούσας παραγράφου λαμβάνονται υπόψιν και όσα ορίζονται στα άρθρα 29. παρ. 5, 39 παρ. 4, 5 και 7 και 42 παρ. 5 του Νόμου 4413/2016 “Ανάθεση και εκτέλεση συμβάσεων παραχώρησης - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2014/23/ΕΕ του Eυρωπάίκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Φεβρουαρίου 2014 σχετικά με την ανάθεση συμβάσεων παραχώρησης (ΕΕ L 94/1/28.3.2014) και άλλες διατάξεις” (Α' 148), καθώς και όσα ορίζονται στα άρθρα 73, 74, 75 και 76 του Νόμου 4412/2016 “Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ ΕΕ και 2014/25/ΕΕ)” (Α' 147). Με την απόφαση του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου, η οποία δημοσιεύεται στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) ρυθμίζονται επίσης όλα τα θέματα για τις διατυπώσεις εγγραφής και κατάταξης στο Μητρώο, τη διαδικασία τήρησης και ενημέρωσης του Μητρώου και τις περιπτώσεις διαγραφής από αυτό, το πάγιο ετήσιο τέλος εγγραφής στο Μητρώο καθώς και κάθε άλλο συναφές θέμα. Το πάγιο ετήσιο τέλος εγγραφής στο Μητρώο αποτελεί έσοδο της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (ΔΑΛ).
6. Οι οικονομικοί φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του παρόντος άρθρου λαμβάνουν πιστοποιητικό εγγραφής, που εκδίδεται από τη Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ). Στο πιστοποιητικό αυτό μνημονεύονται τα δικαιολογητικά βάσει των οποίων έγινε η εγγραφή και η κατάταξη στο Μητρώο.
7. Οι οικονομικοί φορείς μπορούν να ζητούν, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, την εγγραφή τους στον επίσημο κατάλογο. Η Δημόσια Αρχή Λιμένων τους ενημερώνει για την εγγραφή τους μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις εξήντα ημέρες.
8.  Για την εγγραφή επιχειρήσεων άλλων κρατών - μελών στο Μητρώο του παρόντος άρθρου δεν είναι δυνατόν να ζητούνται άλλες αποδείξεις και δηλώσεις εκτός από εκείνες που ζητούνται από τις εγχώριες επιχειρήσεις.  Η εν λόγω εγγραφή δεν μπορεί να επιβάλλεται στους επιχειρήσεις άλλων κρατών - μελών για τη συμμετοχή τους σε διαδικασία σύναψης συμβάσεων της ΚΥΑ 8111.1/41/09   (ΦΕΚ Β 412). Η αναθέτουσα αρχή αναγνωρίζει ισοδύναμα πιστοποιητικά  άλλων κρατών - μελών και επίσης αποδέχεται άλλα ισοδύναμα αποδεικτικά μέσα.
9. Η εγγραφή στον αντίστοιχο κλάδο του Μητρώου του παρόντος άρθρου, αποδεικνυόμενη από πιστοποιητικό εγγραφής της Δημόσιας Αρχής Λιμένων (Δ.Α.Λ),  συνιστά για τις αναθέτουσες Αρχές τεκμήριο καταλληλότητας σε σχέση με το κριτήριο της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας.
Άρθρο 68
Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ
 Η εφαρμογή της διάταξης του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 46 του ν. 4150/2013 (ΦΕΚ Α΄102) όπως αυτό (άρθρο) αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 41 του Ν . 4256/14 (ΦΕΚ Α΄92) επεκτείνεται στα Λιμενικά Ταμεία και στα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία.

Άρθρο 69
Απόδοση έκτασης ΟΛΠΑ ΑΕ
1. Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ως ¨λιμενολεκάνη” ορίζεται η λιμενολεκάνη που βρίσκεται  μεταξύ του προβλήτα στην προέκταση της οδού Γούναρη και του προβλήτα στην προέκταση της  οδού  Αγ. Νικολάου του Λιμένα Πατρών, καθώς και οι υπαίθριοι χώροι των κρηπιδωμάτων 1, 2, 3, 4, 5 και 6 που την περιβάλλουν και ευρίσκονται εντός της Χερσαίας Ζώνης του λιμένα Πατρών, όπως αυτά απεικονίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα Τ2 που είναι συνημμένο ως σχετικό 13 στην υπ' αριθμ. 102/16 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΕ, στο οποίο η λιμενολεκάνη απεικονίζεται αναφερόμενη ως νότια εφεδρική λιμενολεκάνη εκτάκτων αναγκών.
2. Η χρήση της ανωτέρω έκτασης ασκείται οριστικά αποκλειστικά και μόνο από τον Δήμο Πατρέων για την πραγματοποίηση μουσικών, χορευτικών η άλλων συναφών πολιτιστικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, χωρίς δικαίωμα περαιτέρω παραχώρησης χρήσης σε τρίτο φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Ο Δήμος Πατρέων δεν οφείλει αντάλλαγμα για την άσκηση της χρήσης.
3. Ο Δήμος Πατρέων αναλαμβάνει την υποχρέωση κάλυψης των εξόδων συντήρησης, λειτουργίας και φύλαξης των παραχωρουμένων σε αυτόν χώρων για όλο το διάστημα διαρκείας του συμβατικού χρόνου της Παραχώρησης.
4 .Οι λιμενικές χρήσεις της λιμενολεκάνης περιορίζονται στην προσωρινή και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης προσέγγιση και πρόσδεση πλοίων.
5. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Περιβάλλοντος και Ενέργειας ρυθμίζονται η χρονική διάρκεια και οι όροι της παραχώρησης, οι συνέπειες της παράβασής τους, οι επιβαλλόμενες κυρώσεις, οι επιτρεπόμενες χρήσεις της παραχωρούμενης έκτασης, καθώς και οι λόγοι ανάκλησης της παραχώρησης.
Άρθρο 70
Τροποποίηση του άρθρου 42 του ΒΔ 14/19-1-1939 (Α'24)
Η παράγραφος 1 του άρθρου 42 του Β.Δ.14/19-01-1939 (Α΄24) αντικαθίσταται και προστίθεται νέα παράγραφος 2 με ταυτόχρονη αναρίθμηση σε παράγραφο 3 της υφιστάμενης, ως ακολούθως:
«1. Η βεβαίωση και είσπραξη των υπέρ Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, προβλεπόμενων ανταποδοτικών δικαιωμάτων προσόρμισης, παραβολής, πρυμνοδέτησης και των ειδικών τελών ελλιμενισμού των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, των ιδιωτικών πλοίων αναψυχής, των μικρών σκαφών, των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων καθώς και των παραδοσιακών πλοίων, όπως αυτά ορίζονται στον Ν.4256/2014 (Α΄92), διενεργείται από το προσωπικό των οικείων Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων. Σε περίπτωση που η είσπραξη των ανωτέρω τελών δεν είναι δυνατή από το ίδιο προσωπικό των Λιμενικών ή Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, επιτρέπεται η πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τη διαδικασία του άρθρου 21 του Νόμου 2190/1994 (Α' 28), όπως ισχύει.
2. Η βεβαίωση και είσπραξη των υπέρ Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, προβλεπόμενων πάσης φύσεως ανταποδοτικών δικαιωμάτων προσόρμισης, ελλιμενισμού, παραβολής, πρυμνοδέτησης, παροπλισμού και ναυαγίων πλοίων/πλωτών ναυπηγημάτων και των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών ανεξαρτήτως μεγέθους, διενεργείται από τις οικείες Λιμενικές Αρχές. Προς τούτο τα οικεία Λιμενικά και Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, οφείλουν να προβαίνουν αφενός στον έλεγχο και στην καταγραφή των ελλιμενισμένων στην περιοχή τους σκαφών και αφετέρου στην έγγραφη ενημέρωση της οικείας Λιμενικής Αρχής.
3. Ο τρόπος της εισπράξεως και ελέγχου των ως άνω πορθμείων ως και η καταγραφή εις βιβλία και καταστάσεις αυτών κανονισθήσονται εκάστοτε δια Δ/των.»   
Άρθρο 71
 Συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα (Ν.2971/2001)
Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 18 του Ν.2971/2001 (Α'285) όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 210 του Ν.4072/14(Α'86) αντικαθίστανται ως εξής:
«4. Επισκευές – επεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα και εργασίες συντήρησης σε υφιστάμενους λιμένες και λιμενικές εγκαταστάσεις εκτελούνται κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, κατόπιν απόφασης του διοικητικού τους οργάνου, κοινοποιούμενης στην Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και στην οικεία Λιμενική Αρχή εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) αποσκοπούν στη συντήρηση υπάρχοντος εξοπλισμού ή στην αποκατάσταση φθορών, ζημιών ή βλαβών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και των χρηστών και προκαλούνται από συνήθη χρήση κατά την εκτέλεση θεμελιωδών δραστηριοτήτων του λιμένα ή της λιμενικής εγκατάστασης (φορτο−εκφόρτωση και κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, απο−επιβίβαση συναλλασσόμενων, συνήθη καιρικά φαινόμενα κ.λπ.) ή και από έκτακτες καταστάσεις (θεομηνίες, πρόσκρουση πλοίων κ.λπ.), όπως ιδίως υποσκαφές (σπηλαιώσεις), πάσης φύσεως φθορές ή ζημιές σε κρηπιδώματα και προβλήτες, καθιζήσεις ανωδομών, εξοπλισμός που χρήζει αντικατάστασης, τοπικές αστοχίες θωράκισης − προστασίας εξωτερικών λιμενικών έργων (βραχισμός),
β) αποσκοπούν στη δημιουργία υποτυπωδών, μικρής έκτασης εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των διακινούμενων επιβατών και εργαζομένων, όπως ψύκτες νερού, σκιάδια, χημικές τουαλέτες, A.T.M. Τραπεζών, μηχανήματα αυτόματης έκδοσης εισιτηρίων, εξοπλισμός και σήμανση για τη διακίνηση πεζών και οχημάτων κ.λπ.
γ) δεν τροποποιούν με οποιονδήποτε τρόπο τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των λιμένων ή των λιμενικών εγκαταστάσεων,
δ) ο προϋπολογισμός δαπάνης δημοπράτησής τους δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000,00 ευρώ πλέον δαπάνης Φ.Π.Α. και
ε) συνδέονται άρρηκτα με την ομαλή και ασφαλή λειτουργία του λιμένα ή της λιμενικής εγκατάστασης.
5. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, μετά από υποβολή σχετικού αιτήματος του φορέα διοίκησης και εκμετάλλευσης του λιμένα ή της λιμενικής εγκατάστασης κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2, υλοποιούνται επίσης σε υφιστάμενους λιμένες ή λιμενικές εγκαταστάσεις:
α) Τα έργα της προηγούμενης παραγράφου που ο προϋπολογισμός δαπάνης δημοπράτησης του υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ πλέον δαπάνης Φ.Π.Α. και μέχρι 100.000 ευρώ πλέον δαπάνης Φ.Π.Α.
β) Η εγκατάσταση συστημάτων ασφαλείας με στόχο τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Κώδικα περί Ασφάλειας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων ISPS (International Ship and Port Facility Security), του ν. 3622/2007 (Α΄284), της Συνθήκης Schengen, του Κανονισμού (ΕΚ) 725/2004, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2005/65 για τη βελτίωση της ασφάλειας των πλοίων, των λιμενικών εγκαταστάσεων και των λιμένων από σκόπιμες παράνομες ενέργειες και των μελετών Σχεδίου Ασφάλειας Λιμενικής Εγκατάστασης (Σ.Α.Λ.Ε.) που έχουν εκπονηθεί με βάση τη μελέτη Αξιολόγησης Λιμενικών Εγκαταστάσεων (Α.Λ.Ε.), όπως κινητές περιφράξεις, εγκατάσταση φυλακίων ελέγχου, τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης επί στύλων, προστατευτικές μπάρες και άλλες ήσσονος σημασίας παρεμβάσεις, με τις οποίες δεν τροποποιούνται ή αλλοιώνονται τα υφιστάμενα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των λιμένων ή των λιμενικών εγκαταστάσεων και δεν παρακωλύεται η λειτουργία τους."
Άρθρο 72
Στελέχωση Πλοηγικής Υπηρεσίας
1. Η παράγραφος 29 του άρθρου 77 του ΠΔ 103/2014 (Α'170) αντικαθίσταται ως εξής:
“29. Ο Κλάδος Αρχιπλοηγών - Πλοηγών περιλαμβάνει συνολικά εξήντα ένα (61) θέσεις.”
2. Η παράγραφος 30 του άρθρου 77 του ΠΔ 103/2014 (Α'170) αντικαθίσταται ως εξής:
“Ο Κλάδος Κυβερνητών Πλοηγίδων περιλαμβάνει συνολικά τριάντα τέσσερις (34) θέσεις.”
3. Η παράγραφος 31 του άρθρου 77 του ΠΔ 103/2014 (Α'170) αντικαθίσταται ως εξής:
“31. Ο Κλάδος Μηχανοδηγών Πλοηγίδων περιλαμβάνει συνολικά τριάντα ένα (31) θέσεις.”
4. Η παράγραφος 32 του άρθρου 77 του ΠΔ 103/2014 (Α'170) αντικαθίσταται ως εξής:
“32. Ο Κλάδος Πρυμνοδετών περιλαμβάνει συνολικά δέκα εννέα (19) θέσεις.”
5. Η κατανομή των ανωτέρω θέσεων ανά Πλοηγικό Σταθμό και ανά Κλάδο ρυθμίζεται με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
6. Οι παράγραφοι 2 και 3 του Άρθρου 15 του ν.3142/55 (Α'43), αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«2. Οι Πλοηγικοί Σταθμοί συνιστώνται ή καταργούνται με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από γνώμη του Συμβουλίου Πλοηγικής Υπηρεσίας.
3. Με την ίδια ανωτέρω διαδικασία, ορίζεται και η περιοχή του κάθε Πλοηγικού Σταθμού.»
Άρθρο 73
Αδειοδότηση έργων σε περιοχές που αποδόθηκαν σε ΟΤΑ
Έργα εντός εκτάσεων που παραχωρήθηκαν σε Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βρίσκονται εντός Χερσαίας Ζώνης Λιμένα αδειοδοτούνται σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία από την κατά περίπτωση αρμόδια Διεύθυνση του οικείου Δήμου ή Περιφέρειας.
Άρθρο 74
Τροποποιήσεις Νόμου 4256/2014 (Α' 92)
1. Η περίπτωση (αα) της υποπαραγράφου (ι) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
"«αα. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία επιτρέπεται να εκναυλώνονται με πλοίαρχο και πλήρωμα: είναι πρόσωπο που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή και διαθέτει τα κατά νόμο απαιτούμενα προσόντα για τη διακυβέρνηση επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.»
2. Η υποπαράγραφος (ιγ) της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
"«(ιγ). Χώροι ενδιαίτησης: είναι οι κλειστοί χώροι διαμονής, σίτισης και υγιεινής του πλοίου. Όταν συνάπτεται σύμβαση ολικής ναύλωσης που περιλαμβάνει διανυκτέρευση, οι κλίνες  που διαθέτει το πλοίο αντιστοιχούν στον αριθμό των επιβατών που διανυκτερεύουν. Με Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται τα τεχνικά και λεπτομερειακά κριτήρια για τον ορισμό/καθορισμό των χώρων ενδιαίτησης, τα Πιστοποιητικά από τα οποία προκύπτουν καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»
3. Στο άρθρο 1 του Νόμου 4256/2014 (Α' 92) προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής:
"3. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τύπος, η διαδικασία τα στοιχεία και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια που αναγράφονται σε πιστοποιητικό το οποίο πρέπει να φέρουν όλα τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής και τα επαγγελματικά ημερόπλοια, ως ειδικό ναυτιλιακό έγγραφο."
4. Η υποπαράγραφος (β) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«(β) Η διάρκεια της σύμβασης ναύλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερη από είκοσι τέσσερις (24) ώρες. Ως τόπος και χρόνος έναρξης και λήξης της σύμβασης ναύλωσης θεωρούνται, αντίστοιχα, ο τόπος και ο χρόνος παράδοσης και επαναπαράδοσης του πλοίου αναψυχής που αναγράφονται στο ναυλοσύμφωνο.»
5. Η υποπαράγραφος (γ) της παρ. 2 του άρθρου 3 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) καταργείται.
6. Η υποπαράγραφος (α) της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«(α) Για τη συμπλήρωση του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιούνται μόνο εντός της Ελληνικής Επικράτειας, όπως αυτές προκύπτουν από τα αντίστοιχα ναυλοσύμφωνα που έχουν υποβληθεί από τον εκναυλωτή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.»
7. Η παρ. 5 του άρθρου 4 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) καταργείται.
8. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) όπως έχει τροποποιηθεί με την παρ. 2 (β) του άρθρου 55 του ν. 4276/2014 (Α’155), αντικαθίσταται ως εξής:
"1. Τα επαγγελματικά και τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής εφόσον είναι ναυλωμένα, υποχρεούνται να είναι εφοδιασμένα με αντίγραφα των αντίστοιχων ναυλοσυμφώνων συνοδευόμενα από  θεωρημένες και  ενημερωμένες από τη Λιμενική Αρχή, καταστάσεις επιβαινόντων. Αντίγραφα των ναυλοσυμφώνων υποβάλλονται από τον εκναυλωτή, όπως αυτός προσδιορίζεται στην παρ. 5 του άρθρου 3, στις υπηρεσίες της Φορολογικής και Τελωνειακής Διοίκησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013, Α΄ 170). Πριν από τον απόπλου, ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πράκτορας του πλοίου ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο καταθέτει στη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας, την κατάσταση επιβαινόντων, αντίγραφο της οποίας, θεωρημένο από την ίδια αρχή ,πρέπει να τηρείται στο πλοίο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν κατά τη διάρκεια της ναύλωσης επέλθει μεταβολή στην κατάσταση επιβαινόντων, οι ως άνω υποβάλουν για θεώρηση στην αρμόδια Λιμενική Αρχή την ενημερωμένη κατάσταση. Η ως άνω υποχρέωση αναφορικά με την κατάσταση επιβαινόντων διατηρείται και στην περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου 9.»
9. Η υποπαράγραφος (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:                     
"(α) Πλοία αναψυχής με μεταφορική ικανότητα έως και δώδεκα επιβατών επιτρέπεται να εκναυλώνονται μόνο με πλοίαρχο και πλήρωμα που προσλαμβάνεται από τον ναυλωτή ή τον εκναυλωτή.»
10. Η διάταξη του πρώτου εδαφίου της υποπαραγράφου (α) της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίσταται ως εξής:
«Οι απογεγραμμένοι ναυτικοί που προσλαμβάνονται στα πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως και δώδεκα επιβατών ασφαλίζονται αποκλειστικά και μόνο στο Ν.Α.Τ..
11. Οι υποπαράγραφοι (α) και (β) της παρ. 3 του άρθρου 9 του ν. 4256/2014 (Α’ 92) αντικαθίστανται ως εξής:
«α. Για τα πλοία αναψυχής τα οποία εκτελούν σύμβαση ναύλωσης απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου μέσα σε σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την έναρξη της ναύλωσης, εφόσον αυτή αρχίζει από ελληνικό λιμάνι. Δεν απαιτείται η λήψη άδειας απόπλου από τα υπόλοιπα λιμάνια ούτε η δήλωση κατάπλου. Η λήψη άδειας απόπλου πραγματοποιείται από τον πλοίαρχο ή τον κυβερνήτη ή τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή τον πράκτορα του πλοίου ή από νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο.
β. Η ως άνω διάταξη ισχύει και στην περίπτωση της παρ. 2 του ίδιου άρθρου.»
12. Η υποπαράγραφος (δ) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής:
"δ. «Ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο ιδιοκτήτης ή νόμιμα εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο, υποβάλλει δήλωση στη Λιμενική Αρχή, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται το σημείο εκκίνησης του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού, με την οποία γνωστοποιεί αναλυτικά τους λιμένες, όρμους και ακτές προσέγγισης και αποεπιβίβασης επιβατών, σύμφωνα με το ισχύον Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.) ή το Πιστοποιητικό Ασφαλείας (Π.Α.) ή την Άδεια Εκτέλεσης Πλόων, τις ώρες απόπλου και κατάπλου και τις ημερομηνίες/περίοδο διενέργειας του ταξιδιού. Όμοια δήλωση απαιτείται για οποιαδήποτε τροποποίηση, πριν από την έναρξη του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού.»
13. Η περίπτωση (ββ) της υποπαραγράφου (γ) της παρ. 3 του άρθρου 12 του ν. 4256/2014 αντικαθίσταται ως εξής: 
«ββ. Η αποβίβαση επιβατών σε ενδιάμεσους ελληνικούς λιμένες και η επιστροφή τους στο σημείο επιβίβασής τους κατά την ίδια ή διαφορετική ημερομηνία.»
Μέρος Η' : Αποκατάσταση της καλής νομοθέτησης σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
    Άρθρο 75
Αποκατάσταση της καλής νομοθέτησης σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
1. Το άρθρο 48 του Νόμου 4150/2013  “Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α΄ 102) καταργείται.
2. Η παρ. 5 του άρθρου 41 του Νόμου 4256/2014 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 92) καταργείται.
3. Η παρ. 13 του άρθρου 11 του Π.Δ. 81/2012 (Α' 39) αντικαθίσταται ως εξής:
13. Αξιωματικοί Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που δεν έχουν συμπληρώσει τα ειδικά τυπικά προσόντα από υπαιτιότητά τους, κρίνονται στις τακτικές κρίσεις μετά τη συμπλήρωση των προσόντων αυτών, και εάν κριθούν προακτέοι προάγονται αναδρομικά από τότε που συμπλήρωσαν αυτά.”
4. Η παρ. 3α του άρθρου 33 του Νόμου 4256/2014 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” (ΦΕΚ Α 92) καταργείται.
5. H παράγραφος 2 του άρθρου 10 του π.δ. 81/2012 “Ιεραρχία, προαγωγές, μετατάξεις, αποστρατεία, ειδικές υποχρεώσεις και απαγορεύσεις προσωπικού Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής.” (Α' 139), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την περίπτωση (β) της παραγράφου 3 του άρθρου 33 του νόμου 4256/2014 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις” (Α΄92), αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«Για την προαγωγή Αξιωματικών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ στον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου, απαιτείται αυτοί  να έχουν συμπληρώσει από τον βαθμό του Πλωτάρχη και άνω, ένα τουλάχιστον έτος διοίκησης ως Διευθυντές σε Διευθύνσεις των Κλάδων του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ή ως προϊστάμενοι σε Υπηρεσίες υπαγόμενες στο Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ πλην της Υπηρεσίας Υγειονομικού και της Υπηρεσίας Μουσικής, όπως αυτές καθορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 11 του π. δ. 103/2014 (Α΄170), όπως ισχύει ή στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ή στη Διεύθυνση Παλλαϊκής Άμυνας-Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών ή στο Επιτελικό Γραφείο του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ή στη Διεύθυνση Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών ή στο Επιτελικό Γραφείο του Υπουργού ή στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ή σε Περιφερειακές Υπηρεσίες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπως αυτές καθορίζονται στην περίπτωση (β) της παραγράφου 1 του άρθρου 11 του π.δ. 103/2014, όπως ισχύει.
Από την ανωτέρω ρύθμιση εξαιρούνται οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με ειδικότητα Υγειονομικού ή Υγειονομικού ειδικής κατηγορίας ή Ιερέα».
6. Η παράγραφος 3 του άρθρου 10 του π.δ. 81/2012, όπως αυτή αναριθμήθηκε με την περίπτωση (δ) του άρθρου 56 του νόμου 4150/2013 “Τουριστικά πλοία και άλλες διατάξεις.” (Α΄102) και ισχύει, καταργείται και οι παράγραφοι 4 και 5 του ιδίου άρθρου αναριθμούνται σε 3 και 4 αντιστοίχως.                                                              
Μέρος Θ' : Λοιπές Διατάξεις
     Άρθρο 76
Ρύθμιση θεμάτων Οίκου Ναύτου
Για την εφαρμογή των διατάξεων της νομοθεσίας περί παροχής προστασίας από τον Οίκο Ναύτου, ως μέλη οικογε­νείας ναυτικού λογίζονται επιπροσθέτως και:
α. τα τέκνα μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους, εφόσον είναι άνεργα.
β. τα τέκνα που συμπλήρωσαν το 18ο έτος και σπουδάζουν σε ελληνικά ή ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και εάν συνεχίζουν τις σπουδές τους για 2 έτη μετά τη λήξη των σπουδών τους, εφόσον είναι άνεργα, όχι όμως πέραν από τη συμπλήρωση του 26ου έτους της ηλικίας τους.
Η παρεχόμενη από τον Οίκο Ναύτου προστασία λόγω σπουδών αφορά στη φοίτηση σε δημόσιες ή ιδιωτικές σχολές οποιασδήποτε βαθμίδας εκπαίδευσης.
2. Ως τέκνα για την παροχή προστασίας από τον Οίκο Ναύτου θεωρούνται και οι προγονοί.
3.  Το μηνιαίο επίδομα ανεργίας που παρέχεται σε όλους τους ναυτικούς, έγγαμους, άγαμους και διαζευγμένους, με ή χωρίς τέκνα, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του π.δ. 228/ 1998 (Α΄176), όπως ισχύει κάθε φορά, ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων πενήντα ευρώ (€350,00). Το ποσό του προηγούμενου εδαφίου δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Άρθρο 77
Ρύθμιση Θεμάτων Υπαξιωματικών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
1. Οι καταταγέντες ως κελευστές Λ.Σ. στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.  κατά το  έτος 1999 (33ο  Σχολείο  Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ. ) που φέρουν το βαθμό  του Ανθυπασπιστή Λ.Σ. καθώς και οι καταταγέντες ως κελευστές Λ.Σ. στη Σχολή Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.  κατά το έτος 2000 (34ο Σχολείο Δοκίμων Υπαξιωματικών Λ.Σ.) που φέρουν το βαθμό του Ανθυπασπιστή Λ.Σ.,  προάγονται αναδρομικά  από 04-10-2008 (ημερομηνία κατάταξης 04-10-1999) και 23-10-2009 (ημερομηνία κατάταξης 23-10-2000) αντίστοιχα,  με τη  συμπλήρωση τριών  ετών  παραμονής στο βαθμό του Αρχικελευστή Λ.Σ.  (άρθρο 57 παρ. 1γγ του Κώδικα Προσωπικού  Λιμενικού  Σώματος  (Ν. 3079/2002 ΦΕΚ 311 Α΄), ανεξαρτήτως  ύπαρξης κενών  οργανικών θέσεων   και χωρίς δικαίωμα λήψης  αναδρομικών  αποδοχών. Ο χρόνος  από 04-10-2008 και 23-10-2009  αντίστοιχα προσμετράται  για την  προαγωγή στον  επόμενο βαθμό,  εφόσον  αυτός  προβλέπεται  από  την  κατηγορία  τους (άρθρο 57 παρ. 1 α  του Κώδικα Προσωπικού Λ.Σ. (Ν.3079/2002 ΦΕΚ  311 Α΄). Οι προαγόμενοι  κατά τα ανωτέρω  τίθενται στο  τέλος της  επετηρίδας  κατά τη  σειρά αρχαιότητάς  τους. Εντός δυο (2) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου, εκδίδονται οι αναγκαίες διοικητικές πράξεις για την πλήρη διοικητική τους αποκατάσταση. Η εφαρμογή του παρόντος άρθρου δε θεμελιώνει δικαίωμα λήψης αναδρομικών αποδοχών.
2. Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. 31ου Σχολείου ΔΥΛΣ, οι οποίοι προήχθησαν σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1α του άρθρου 59 του Νόμου 3079/2002 (ΦΕΚ Α' 311), όπως αντικαταστάθηκε από την παράγραφο 2 του άρθρου 23 του Νόμου 3450/2006 (ΦΕΚ Α' 122), της παραγράφου 15 του άρθρου 2 του Νόμου 3569/2007 (ΦΕΚ Α' 122) και της παραγράφου 3 του άρθρου 10 του ΠΔ 81/2012 (ΦΕΚ Α' 139) με τη συμπλήρωση δυο ετών στον βαθμό του Πλωτάρχη δύνανται να προαχθούν στον επόμενο βαθμό του Αντιπλοίαρχου χωρίς δικαίωμα λήψης  αναδρομικών αποδοχών.
Άρθρο 78
Ενίσχυση της διαφάνειας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
1. Απαγορεύεται στους οικονομικούς φορείς ή στους νόμιμους εκπροσώπους τους που συμμετέχουν στις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών ή έργων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να απασχολούν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, έργου ή εντολής, στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για χρονικό διάστημα τριών τουλάχιστον ετών μετά τη συνταξιοδότηση ή τη με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αποχώρησή του.
2. Εάν οι ανάδοχοι παραβιάσουν τις υποχρεώσεις και απαγορεύσεις του παρόντος άρθρου και δεν θεραπεύσουν αυτή την παραβίαση μέσα σε τριάντα ημέρες από την κοινοποίηση σε αυτούς σχετικής ειδοποίησης, η αναθέτουσα αρχή μπορεί, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης, να κηρύξει τον οικονομικό φορέα έκπτωτο ή να επιβάλει ποινική ρήτρα ποσού ίσου με το 20%, κατ` ανώτατο όριο, της οικονομικής αξίας της σύμβασης που έχει συνάψει με την αναθέτουσα αρχή. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να επιβάλλονται σωρευτικά οι κυρώσεις του προηγούμενου εδαφίου και επιπλέον αποκλεισμός από τις συμβάσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για χρονικό διάστημα κατ` ελάχιστον τριών ετών.
3. Οι υποχρεώσεις και οι απαγορεύσεις των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου ισχύουν, αν ο οικονομικός φορέας ή ο ανάδοχος είναι κοινοπραξία, για όλα τα μέλη της κοινοπραξίας και, αν ο οικονομικός φορέας ή ο ανάδοχος χρησιμοποιεί υπεργολάβους, για τους υπεργολάβους του. Σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων και απαγορεύσεων των παραγράφων 1 και 2  από τα πρόσωπα του προηγούμενου εδαφίου, οι κυρώσεις του παρόντος άρθρου επιβάλλονται στον οικονομικό φορέα ή τον ανάδοχο.
4. Απαγορεύεται σε Αναγνωρισμένους Οργανισμούς Ασφάλειας να απασχολούν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, έργου ή εντολής, στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για χρονικό διάστημα τριών τουλάχιστον ετών μετά τη συνταξιοδότηση ή τη με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αποχώρησή του. Η παράβαση της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου επιφέρει την ανάκληση της εξουσιοδότησης του Αναγνωρισμένου Οργανισμού Ασφαλείας, η οποία επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
5. Απαγορεύεται σε Αναγνωρισμένους Οργανισμούς (Νηογνώμονες) να απασχολούν, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, έργου ή εντολής, στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για χρονικό διάστημα τριών τουλάχιστον ετών μετά τη συνταξιοδότηση ή τη με οποιονδήποτε άλλον τρόπο αποχώρησή του. Η παράβαση της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου επιφέρει την ανάκληση της εξουσιοδότησης του Αναγνωρισμένου Οργανισμού (Νηογνώμονα), η οποία επιβάλλεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
6. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 - 5 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται μόνο  σε στρατιωτικό ή πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το οποίο συνταξιοδοτείται ή αποχωρεί με οποιονδήποτε άλλον τρόπο  μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος Νόμου.
Άρθρο 79
Αξιοποίηση Στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ σε θέσεις εξωτερικού
1. Στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, τα οποία έχουν ήδη αποσπαστεί ή μετατεθεί καθώς και στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ τα οποία αποσπώνται ή μετατίθενται μετά τη θέση σε ισχύ του παρόντος άρθρου σε Διεθνείς Οργανισμούς, στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων χωρών και σε έδρες ναυτιλιακών ακολούθων αναλαμβάνουν υποχρέωση παραμονής στην υπηρεσία για χρόνο ίσο με τη συνολική διάρκεια της απόσπασης ή μετάθεσης. Κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Όσοι εξέρχονται από το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ λόγω παραίτησης ή απόταξης ή λόγω υποβολής ειδικής έκθεσης αποστρατείας, υποχρεούνται να καταβάλουν υπέρ του Δημοσίου αποζημίωση ίση με το δεκαπλάσιο του γινομένου του βασικού μισθού του κατεχόμενου βαθμού επί τους υπολειπόμενους μήνες υποχρέωσης παραμονής στην υπηρεσία.
2. Τον Ιανουάριο κάθε έτους εκδίδεται από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με την οποία τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσκαλούνται να υποβάλουν αίτηση για μετάθεση σε κενές θέσεις στις έδρες των ναυτιλιακών ακολούθων. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. τα οποία υπηρετούν σε Υπηρεσίες Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου σύμφωνα με ειδικές διατάξεις προβλέπεται υποχρεωτικός χρόνος παραμονής σε αυτές, επιτρέπεται να υποβάλλουν αίτηση για μετάθεση στις έδρες των ναυτιλιακών ακολούθων, μόνον μετά τη συμπλήρωση του χρόνου αυτού. Τον Φεβρουάριο κάθε έτους καταρτίζονται από την Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι πίνακες των ενδιαφερομένων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τον Απρίλιο κάθε έτους εκδίδονται οι διαταγές μετάθεσης.
3. Οι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για τους οποίους εκδίδεται διαταγή μετάθεσης στις έδρες ναυτιλιακών ακολούθων, υποχρεούνται πριν τη μετάθεσή τους, να φέρουν την πιστοποίηση του άρθρου 3 του παρόντος Νόμου, να υποβληθούν σε έλεγχο καταλληλότητας και να φέρουν πυροβόλο όπλο. 
4. Ο χρόνος παραμονής στις έδρες ναυτιλιακών ακολούθων είναι δυο (2) έτη. Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντάσσονται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη λήξη του χρόνου παραμονής τους στις έδρες ναυτιλιακών ακολούθων, σε διαδικασία εκτάκτων μεταθέσεων, οι οποίες διενεργούνται με απόφαση του Συμβουλίου Μεταθέσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 του παρόντος Νόμου.
5. Για την πλήρωση των θέσεων του παρόντος άρθρου λαμβάνονται υπόψη οι προϋποθέσεις και οι περιορισμοί του άρθρου 25 και επιπλέον τα ακόλουθα κριτήρια:
α) Να είναι ανώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με βαθμό τουλάχιστον Πλωτάρχη προερχόμενοι από τη Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικών ή ειδικότητας Τεχνικού, Οικονομικού και Νομικού.
β) Να έχουν  άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας ή πολύ καλή γνώση της γλώσσας της χώρας στην οποία πρόκειται να μετατεθούν, η οποία αποδεικνύεται με κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας ή αντίστοιχο τίτλο, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α`39), όπως ισχύει κάθε φορά.
γ) Να έχουν αξιολογηθεί ως “εξαίρετοι” ή “λίαν καλοί” κατά την τελευταία πενταετία.
δ) Να έχουν κριθεί ευμενώς από τα Συμβούλια Κρίσεων, κατά την τελευταία πενταετία.
ε) Να μην έχουν κριθεί ως “παραμένοντες στον ίδιο βαθμό”.
στ) Να μην τελούν σε κατάσταση υπηρεσίας γραφείου.
ζ) Να μην τελούν σε κατάσταση μακράς αναρρωτικής άδειας. 
η) Να μην τους έχει επιβληθεί καταστατική πειθαρχική ποινή.
θ)  Να μην διώκονται ποινικά για αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος.
ι) Να μην έχουν καταδικασθεί τελεσίδικα σε ποινή φυλάκισης για τα αδικήματα της κλοπής, της παράβασης καθήκοντος, της υπεξαίρεσης, της απάτης, της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία, της πλαστογραφίας, της δωροδοκίας, της ψευδορκίας, της ψευδούς καταμήνυσης, της συκοφαντικής δυσφήμησης, της ελευθέρωσης κρατουμένου από πρόθεση, της εκβίασης, της ληστείας, της καταπίεσης, της υπεξαγωγής, ή νόθευσης εγγράφου, των αδικημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εγκλημάτων οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, των παραβάσεων της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, της παράνομης οπλοφορίας ή οπλοχρησίας.
ια) Να έχουν συμπληρώσει πραγματικά τα ειδικά τυπικά προσόντα προαγωγής τα οποία προβλέπονται μέχρι και τον βαθμό τον οποίον κατέχουν.
ιβ) Να μην έχουν υπηρετήσει σε έδρα ναυτιλιακού ακολούθου, ή σε Διεθνείς Οργανισμούς, ή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ή σε Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή άλλων χωρών.
Πλέον των ανωτέρω, συνεκτιμώνται τα εξής:
α) Η γνώση της επίσημης γλώσσας ή τοπικής διαλέκτου και άλλων ξένων γλωσσών, οι οποίες να έχουν καταχωρηθεί στον ατομικό φάκελο των προς επιλογή στελεχών.
β) Η προηγούμενη εμπειρία ένεκα της υπηρεσίας του στελέχους σε ανάλογες θέσεις εσωτερικού.
6. Τα κριτήρια της παραγράφου 5, πρέπει να υφίστανται τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, όσο και κατά την ημερομηνία έκδοσης της διαταγής μετάθεσης.
Άρθρο 80
Ενίσχυση της διαφάνειας στη διαδικασία έκδοσης αστυνομικών αδειών πετρέλευσης
1. Επί πετρελεύσεων ελληνικών και ξένων πλοίων, που πραγματοποιούνται μέσα στα ελληνικά λιμάνια και χωρικά ύδατα, από πλοία ανεφοδιασμού, δεξαμενόπλοια (σλέπια) και πετρελαιοφορτηγίδες γνωστοποιείται υποχρεωτικά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, η περιοχή στην οποία θα λάβει χώρα η πετρέλευση χωροθετούμενη από τα αντίστοιχα στίγματα.
2. Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται περιοχές χωροθετούμενες από τα αντίστοιχα στίγματα, στις οποίες απαγορεύεται η πετρέλευση.
Άρθρο 81
Δια βίου μάθηση στελεχών ΛΣ-ΕΛΑΚΤ
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Δια Βίου Εκπαίδευσης και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις παρακολούθησης από στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και των ομόλογων Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων – Σχολή Ικάρων).
Άρθρο 82
Συμβούλιο Εμπορικού Ναυτικού (Σ.Ε.Ν)
1. Οι διατάξεις του Νόμου 3141/1955 “Περί Συστάσεως παρά τω ΥΕΝ Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού” (Α' 43) καταργούνται.
2. Όπου στις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας ή κανονιστικών πράξεων προβλέπεται η απαίτηση διατύπωσης γνώμης του Συμβουλίου Εμπορικού Ναυτικού (ΣΕΝ), η σχετική απαίτηση παύει να ισχύει.
Άρθρο 83
Απασχόληση προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
1. Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης νόμου, οι κεντρικές και περιφερειακές και όλες εν γένει οι υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), που εποπτεύονται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με απόφαση του Διοικητικού τους Συμβουλίου (Δ.Σ.) ή της Διοίκησης ή του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου τους, δύνανται για την καθαριότητα των κτιρίων της ευθύνης τους και του περιβάλλοντος χώρου αυτών, καθώς και για τις ανάγκες σίτισης και φύλαξής τους, να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις έργου ή μίσθωσης έργου ή παροχής υπηρεσιών, μέχρι τις 31.12.2017, με φυσικά πρόσωπα, που εργάζονταν ή εργάζονται αυτοπροσώπως, χωρίς να απασχολούν προσωπικό, στον καθαρισμό ή τη φύλαξη ή τη σίτιση των παραπάνω φορέων, βάσει οποιασδήποτε έννομης σχέσης ή σύμβασης, συναφθείσας είτε απευθείας με τους φορείς αυτούς είτε με τρίτα φυσικά ή νομικά πρόσωπα.
2. Η συμφωνούμενη χρηματική αντιπαροχή κάθε ατομικής σύμβασης της προηγούμενης παραγράφου δεν μπορεί να υπερβαίνει τη συνολική ανά φυσικό πρόσωπο μηνιαία αμοιβή που θα λάμβανε ένας μόνιμος υπάλληλος της αντίστοιχης κατηγορίας στον ίδιο φορέα. Στη διαμόρφωση της παραπάνω χρηματικής αντιπαροχής συμπεριλαμβάνονται και όλα τα αντίστοιχα προβλεπόμενα επιδόματα, προσαυξήσεις και αποζημιώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, όπως εκάστοτε ισχύουν. Στο διαμορφούμενο κατά τον ανωτέρω τρόπο ποσό χρηματικής αντιπαροχής, δεν περιλαμβάνονται και δεν παρακρατούνται οι εργοδοτικές εισφορές, οι οποίες και υπολογίζονται, ως ποσοστό, επιπλέον στο ποσό αυτό.
3.  Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύνανται να ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που αφορούν στη διαδικασία, τους όρους και σε κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με τις συμβάσεις του παρόντος άρθρου.
4. Οι δαπάνες  του παρόντος άρθρου θεωρούνται σύννομες και εκκαθαρίζονται σε βάρος των πιστώσεων των προϋπολογισμών των αντίστοιχων φορέων με την έκδοση τίτλου πληρωμής κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης, εφόσον προσκομιστούν μόνον τα εξής δικαιολογητικά:
α) Βεβαίωση από την αρμόδια Αρχή για την παροχή του έργου ή της υπηρεσίας
β) Παραστατικό Πληρωμής
 Μέρος Ι': Τελικές Διατάξεις      
Άρθρο 84
Τελικές Διατάξεις
1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος, καταργούνται όλες οι διατάξεις που ρυθμίζουν κατά τρόπο διαφορετικό τα ίδια ζητήματα. Ο παρών νόμος ισχύει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στα ανωτέρω άρθρα.
2. Παραγγέλλουμε τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την εκτέλεσή του ως νόμου του Κράτους.