ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

ΠΕΑΛΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Αυτά είναι τα έως σήμερα αποτελέσματα της διαβούλευσης επί του σχεδίου νόμου «ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ, ΕΛΕΓΚΤΕΣ, ΠΛΟΙΩΝ, ΛΙΜΕΝΩΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ»...

Αριθμ.Πρωτ.: Φ.100/Α/02/17
Ενημερώνουμε ότι το τελευταίο δεκαήμερο σε επαναλαμβανόμενες συναντήσεις του Προεδρείου της ΠΕΑΛΣ με τον Υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, τον Υφυπουργό κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, τον Γενικό Γραμματέα κ. Γιάννη Θεοτοκά, τον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο ΛΣ Ράπτη Σταμάτιο, συμβούλους του Υπουργού εξουσιοδοτημένους για το θέμα και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες από πλευράς του Αρχηγείου, προσπαθήσαμε από κοινού οι διατάξεις του εν θέματι σχεδίου νόμου να διαμορφωθούν έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι ει δυνατόν εγγύτερα στις θέσεις της Ένωσης, που όπως πιστεύουμε λειτουργούν προς όφελος των στελεχών και του Οργανισμού που υπηρετούμε.

Στην τελευταία σύσκεψη ελήφθησαν αποφάσεις και «κλείδωσαν» αφενός οι βασικές γενικές αρχές που θα διέπουν το νόμο αναφορικά με τις μεταθέσεις και αφετέρου σημαντικές διατάξεις που αφορούν τόσο στις μεταθέσεις όσο και σε άλλα θέματα του προσωπικού ως εξής:

1. Τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στις μεταθέσεις (24 έως 28) θα διαμορφωθούν ανάλογα και θα αποτελούν μια γενική περιγραφή αρχών οι οποίες θα παραμετροποιηθούν αμέσως μετά με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί βάσει εξουσιοδοτικής διάταξης του ίδιου νόμου.
2. Το όργανο τοποθετήσεων – μεταθέσεων – αποσπάσεων του άρθρου 24 θα είναι αποφασιστικού χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικού. 
3. Η παραμονή των στελεχών στον τόπο επιλογής παραμένει στα οκτώ χρόνια και προτάθηκε από την πλευρά μας η δυνατότητα επέκτασής της στα δέκα, η οποία θα εξεταστεί.
4. Αναβαθμίζονται τα διπλώματα των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, επ’ ωφελεία και των στελεχών Λ.Σ. κατόχων των εν λόγω διπλωμάτων.
5. Η εισαγωγή των στελεχών Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. θα πραγματοποιείται στο εξής μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων. Η ΠΕΑΛΣ πρότεινε την εφαρμογή της ρύθμισης από το Ακαδημαϊκό έτος 2018-2019. Επίσης ζητήθηκε να εξεταστεί η εισαγωγή όλων των Αξιωματικών στην Σχολή Αξιωματικών μέσω μιας κοινής εκπαίδευσης και μια κοινής επετηρίδας και η κατάργηση εισαγωγής των Αξιωματικών ειδικότητας (νομικοί, Οικονομικοί, Τεχνικοί). Επιπρόσθετα η ΠΕΑΛΣ πρότεινε την τακτική ετήσια εισαγωγή των Αξιωματικών μέσω ΑΣΕΠ ώστε να παραμείνει η δυνατότητα άντλησης ανθρώπινου δυναμικού με πτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, και πτυχία ΑΕΝ τους οποίους έχουν αποκτήσει αφενός αδαπάνως για το Κράτος και αφετέρου μπορείς να επικεντρωθείς σε ειδικότητες που χρειάζεσαι μέσω μιας κοινής εκπαίδευσης και μια κοινής επετηρίδας. Η επιπρόσθετη ακαδημαϊκή αλλά και στρατιωτική εκπαίδευσή τους παρέχεται από την Σχολή ΣΝΔ η οποία σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχιστεί.
6. Ρυθμίζονται ζητήματα μετατάξεων με την διεύρυνση της βάσης με νέες κατηγορίες στελεχών και παρέχεται νέα αρμοδιότητα στο Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων να αποφασίζει απ’ αυτού.
7. Οι τοποθετήσεις – μεταθέσεις για τα λιμενικά τμήματα που απέχουν άνω των 50χλμ. από την Υπηρεσία υπαγωγής θα γίνονται απευθείας από τα αρμόδια συμβούλια μεταθέσεων και θα αποτελούν τόπο επιλογής.
8. Επεκτείνεται η δυνατότητα και στο προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. να ανακαλείται στην ενέργεια μόνο για σοβαρές ασθένειες.
9. Ρυθμίζονται θέματα Αξιωματικών Λ.Σ. Υγειονομικών που φέρουν τις ειδικότητες οδοντιάτρου και ψυχολόγου.
10. Δίδεται η δυνατότητα συμμετοχής της ΠΕΑΛΣ στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια συμβούλια κρίσεων άνευ ψήφου.
11. Συνίσταται ανεξάρτητη Λιμενική Αρχή Δάφνης Αγίου Όρους.

Η διαβούλευση από την πλευρά της ΠΕΑΛΣ συνεχίζεται για τις παρακάτω διατάξεις:
1. Τις προϋποθέσεις και διαδικασίες της Υπηρεσίας γραφείου.
2. Τον υπολογισμό χρόνου της στρατιωτικής θητείας για την προαγωγή στον επόμενο βαθμό.
3. Την ενιαιοποίηση των οργανικών θέσεων των Αξιωματικών Ειδικότητας όπως και την ενιαιοποίηση των οργανικών θέσεων των Αξιωματικών ΣΝΔ έως τον βαθμό του Πλωτάρχη με όμοιο τρόπο.
4. Την ενιαιοποίηση των κριτηρίων για την αξιοποίηση στελεχών σε θέσεις εξωτερικού. Η ΠΕΑΛΣ έχει καταθέσει πρόταση για να υπάρξει μεταβατικό στάδιο εφαρμογής για τους ήδη υπηρετούντες με το βαθμό του Αντιπλοιάρχου και του Πλοιάρχου (π.χ. Καλή γνώση Αγγλικής Γλώσσας ή της χώρας που πρόκειται να μετατεθούν, πιστοποίηση του άρθρου 3 του παρόντος σχεδίου νόμου). 
Επιπρόσθετα προτείναμε άπαντες οι Αξιωματικοί (όλων των κατηγοριών) οι οποίοι πρόκειται να τοποθετηθούν σε έδρες Ναυτιλιακών Ακολούθων να έχουν συμπληρώσει τα ίδια πραγματικά ειδικά προσόντα, τα οποία και πρέπει να επανακαθοριστούν για το σκοπό αυτό.
5. Τις ρυθμίσεις των Υπαξιωματικών Λ.Σ. του άρθρου 77.
6. Την θητεία Αρχηγού Λ.Σ.. Κατά την άποψή μας δεν υπάρχει ανάγκη καθορισμού διάρκειας θητείας Αρχηγού, αφού το ίδιο άρθρο προβλέπει την αντικατάστασή του οποιαδήποτε στιγμή, που αποτελεί και σήμερα την ίδια βασική αρχή.
7. Τις χρονικές προϋποθέσεις για τις ετήσιες κρίσεις των Αρχιπλοιάρχων Λ.Σ.. Η ΠΕΑΛΣ πρότεινε να παραμείνουν ως έχουν.
8. Την πρόβλεψη συγκρότησης Ανώτατου Συμβουλίου Προσφυγών για τους Ανώτατους Αξιωματικούς και  για τους Προϊσταμένους Λιμενικών Αρχών.
9. Τις τακτικές μεταθέσεις έτους 2015.
10. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συνταξιούχων. Η πρόταση της ΠΕΑΛΣ είναι να ισχύσει ό,τι προβλέπεται από την υφιστάμενη συνταξιοδοτική νομοθεσία.
Για οποιαδήποτε νεότερη εξέλιξη θα σας κρατούμε ενήμερους.

Για το Δ.Σ.
      Ο Πρόεδρος                    Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ         Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ