ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά για τη δράση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, στις Σκουριές και θα καλέσει τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς και το Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα νεότερα στοιχεία που έχουν...

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

•       Ανοιχτή παρέμεινε η Αναφορά σχετικά με τα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές, από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
•       Ν. Χουντής:
«Έχουν παραβιαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες»
«Υπάρχουν νεότερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να αναζητηθούν»


Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά για τη δράση της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, στις Σκουριές και θα καλέσει τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υγείας, καθώς και το Δήμο Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, να καταθέσουν τις απόψεις τους και τα νεότερα στοιχεία που έχουν.
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Έλληνας ευρωβουλευτής, της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, ενώ τοποθετήθηκε και εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Ο Νίκος Χουντής, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι :
«Υπάρχουν νεότερα στοιχεία, τα οποία πρέπει να αναζητηθούν από τη Διοίκηση, τα Υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση» και επεσήμανε μάλιστα ότι πρόκειται για πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη βάση του ότι «έχουν γίνει παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διεθνών Συνθηκών, και όχι ως μεμονωμένες τεχνικές παρεμβάσεις».
Στη συνέχεια της ομιλίας του τόνισε δε ότι «παραβιάστηκε η Οδηγία 2001/42/ΕΚ, η οποία απαιτεί, πριν από την οποιαδήποτε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, να υπάρχει Στρατηγική Μελέτη των επιπτώσεων, διότι  πρόκειται για ένα συνολικό σύστημα παρεμβάσεων», με αποτέλεσμα, «κάθε φορά που υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να γίνεται μια περιορισμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένης αυτής παρέμβασης και να βγαίνουν επιμέρους συμπεράσματα».
Αντικρούοντας μάλιστα τον ισχυρισμό του εκπροσώπου της Κομισιόν ότι, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές «όλα βαίνουν καλώς», ανέφερε ότι «δεν υπάρχει, ή τουλάχιστον δεν είναι γνωστή, η απόφαση των ελληνικών αρχών ότι «όλα βαίνουν καλώς», το οποίο ισχυρίζεται η Κομισιόν» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Εγώ δεν τη γνωρίζω και δεν τη γνωρίζει κανένας».
Κλείνοντας, ζήτησε να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά, να ζητηθούν περισσότερα στοιχεία από τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ο ίδιος δεσμεύτηκε να παραδώσει στην Επιτροπή άμεσα τα κωδικοποιημένα στοιχεία που διαθέτει, μέχρι αυτά να κατατεθούν επίσημαστην Επιτροπή.
Το βίντεο της Ομιλίας του Νίκου Χουντή βρίσκεται στο ακόλουθο link :
https://www.youtube.com/watch?v=92d_rm-uJd0&feature=youtu.be

Το Γραφείο Τύπου                                                                25.01.2017
Περιοχή συνημμένων
Προβολή βίντεο YouTube 24.1.17 Ν.Χουντής - Επιτροπή Αναφορών - Ορυχεία χρυσού - Σκουριές