ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΣΕ ΘΕΣΗ ΜΑΧΗΣ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΝΑΥΤΩΝ!

ΠΕΝΕΝ

Συνημμένα

 
                                                                           25/10/2016 
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η Β΄ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΕΝ ΣΤΙΣ 25/10/2016

Δελτίο Τύπου

Μέσα σε κλίμα ενότητας και αγωνιστικής συσπείρωσης έγινε η Β΄ Γενική Συνέλευση της ΠΕΝΕΝ στις 25/10/2016.
Στην Συνέλευση υπήρχε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση, αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της Ναυτιλίας και για την κατάσταση στον χώρο της Ναυτεργασίας.

Στο πλαίσιο μιας ανοιχτής δημοκρατικής συζήτησης διατυπώθηκαν μια σειρά προτάσεις, παρατηρήσεις και κριτικές απόψεις που επικεντρώθηκαν στην ανάγκη η ΠΕΝΕΝ και ευρύτερα το Ναυτεργατικό κίνημα να ανεβάσει το επίπεδο οργάνωσης, συσπείρωσης και μαχητικής αγωνιστικής δράσης ως βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των δανειστών.
Οι αγώνες που αναπτύχθηκαν, η συμμετοχή σε αυτούς, τα προβλήματα στον συντονισμό και την κοινή δράση, οι ελλείψεις στην οργάνωση, στην επικοινωνία με τους Ναυτεργάτες, η αντιμετώπιση του κλίματος ηττοπάθειας, απαισιοδοξίας και απομάκρυνσης από την οργανωμένη δράση και τους αγώνες είναι μόνο μερικά από τα σημεία που επικεντρώθηκε η προσοχή και οι απόψεις των μελών της ΠΕΝΕΝ στην διάρκεια της σχετικής συζήτησης που έγινε στην Συνέλευση.
Έντονη κριτική ασκήθηκε στην στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ αλλά και της διασπαστικής τακτικής του κομματικού συνδικαλισμού οι οποίες συνεργάζονται, συμπορεύονται και ενίοτε συγκροτούν ένα κοινό ιδιότυπο μέτωπο με σκοπό να «μπλοκάρουν» και να υπονομεύσουν την αναγκαία ανάπτυξη των αγώνων στον Ναυτεργατικό χώρο.
Στην κεντρική εισήγηση της Διοίκησης της ΠΕΝΕΝ που παρουσίασε και ανέπτυξε στην Συνέλευση ο Πρόεδρος του Σωματείου Αντώνης Νταλακογεώργος επισήμανε: Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια νέα χιονοστιβάδα αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων και στις συνθήκες αυτές δεν χωράει καμιά αναμονή, καθυστέρηση, ανάθεση και απογοήτευση.
Χρειάζεται ο ρόλος του κλάδου μέσα κι έξω από τα καράβια σε στενή συνεργασία με την Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ να ενισχυθεί, οι πρωτοβουλίες μας να «ακουμπήσουν» στο σύνολο του Ναυτεργατικού μας κόσμου που «στενάζει» κάτω από το βάρος μιας ακραίας και σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εδραιώνει την λιτότητα, τις περικοπές σε συντάξεις και μισθούς, που αμφισβητεί και ακυρώνει όλο το εργατικό νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο που κατακτήθηκε με πολύχρονους αγώνες, που ξεπουλάει τις παραγωγικές δημόσιου χαρακτήρα επιχειρήσεις, που βγάζει σε πλειστηριασμούς τα σπίτια της λαϊκής οικογένειας, που γιγαντώνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, που ενισχύει την εργοδοτική τρομοκρατία, που στηρίζει την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου εγχώριου και ξένου κεφαλαίου, που οδηγεί στην απαξίωση την δημόσια κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την κοινωνική πρόνοια.
Πρόκειται – όπως υπογράμμισε – για μια ολομέτωπη επίθεση ενάντια στα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα η οποία θα συνεχισθεί και το επόμενο χρονικό διάστημα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης με τους δανειστές ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τα εργασιακά, ο συνδικαλιστικός νόμος και νέες φορολογικές ρυθμίσεις σε βάρος των ανθρώπων της εργασίας.
Αυτή η επίθεση για να αντιμετωπισθεί, να αποκρουστεί και κυρίως και πολύ περισσότερο να ανατραπεί χρειάζεται το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα και ευρύτερα τα λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν το επίπεδο οργάνωσης, συσπείρωσης, μαζικοποίησης, συμμετοχής, αγωνιστικής δράσης και συντονισμού σε επίπεδα που επιβάλουν οι σημερινές συνθήκες και η σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται τα εργατικά και λαϊκά στρώματα.
Παράλληλα το ταξικό κίνημα καλείται να παίξει πρωτοπόρο ρόλο σε μια τέτοια κατεύθυνση. Είναι αδήριτη αναγκαιότητα αυτό το κίνημα να εκφραστεί στην εργατική τάξη και στα άλλα κοινωνικά στρώματα.
Όσες και όποιες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις δεν συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο παίζουν αντικειμενικά το παιχνίδι της κυβέρνησης και της μεγαλοεργοδοσίας και βοηθούν στο πέρασμα και στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.
Αναφορικά με τα Ναυτεργατικά προβλήματα έκανε εκτενή αναφορά στην διογκούμενη ανεργία, στην δραματική συρρίκνωση που έχουν υποστεί οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των Ναυτεργατών, στην διάλυση του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτη, στην επιδείνωση των εργασιακών προβλημάτων, στην υπονόμευση των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων.
Άσκησε επίσης δριμεία κριτική στον ρόλο και την στάση των δυνάμεων του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού ενώ τόνισε την ευθύνη του κομματικού συνδικαλισμού για τα φαινόμενα διάσπασης του Ναυτεργατικού κινήματος και επέκρινε την τακτική της κομματικής περιχαράκωσης που καταλήγει και πρακτικά οδηγεί στην παραίτηση από τους κοινούς αγώνες και την αναγκαία μαζική, μαχητική και συντονισμένη πάλη αντίστασης και ανατροπής της εφοπλιστόδουλης κυβερνητικής ναυτιλιακής πολιτικής.
Η ΠΕΝΕΝ για το επόμενο χρονικό διάστημα (Νοέμβρης – Δεκέμβρης 2016) έχει διαμορφώσει και προβάλει ένα επεξεργασμένο αναλυτικό και αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης και κινητοποιήσεων που δημοσιοποιήθηκε στις 18/10/2016 το οποίο τόσο στην Συνέλευση όσο και στους χώρους δουλειάς, στα καράβια με καθημερινές επισκέψεις και περιοδείες αναδεικνύει την ανάγκη υλοποίησής του και σε αυτό ο κλάδος μας και ευρύτερες δυνάμεις εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτικών το στηρίζουν και το αποδέχονται.
Στον αντίποδα στο Ναυτεργατικό κίνημα δεν υπάρχει έως και σήμερα καμιά απολύτως πρόταση, πέρα από γενικού και αορίστου χαρακτήρα αναφορές του κομματικού συνδικαλισμού περί «πολύμορφων αγώνων».
Η παρέμβαση και οι πρωτοβουλίες της ΠΕΝΕΝ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουν στο επίκεντρο το αγωνιστικό αυτό πρόγραμμα να πάρει σάρκα και οστά, να μετουσιωθεί σε μια ουσιαστική αγωνιστική ανάταση έτσι ώστε το Ναυτεργατικό κίνημα να διαδραματίσει τον ρόλο που του αντιστοιχεί στα πλαίσια του συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας.         

Με εντολή Διοίκησης
  Ο Πρόεδρος                                           Ο  Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                       Κροκίδης Νικόλαος