ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Συνέντευξη Υπουργού Ναυτιλίας στο δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη και στο Ρ/Σ REAL FM ...

 Δευ, 22/08/2016
Συνέντευξη Υπουργού Ναυτιλίας στο δημοσιογράφο Νίκο Στραβελάκη και στο Ρ/Σ REAL FM .
Κύριε Υπουργέ,
Θέλω να ξεκινήσουμε από το θέμα που έγινε πολύ συζήτηση τις τελευταίες μέρες και βρεθήκατε και στο στόχαστρο της κριτικής. Εννοώ την τραγωδία στην Αίγινα και τις επικρίσεις που ακούστηκαν με αφορμή δηλώσεις που κάνατε, με τις οποίες σας είπαν, ότι λειτουργήσατε ως συνήγορος του φερόμενου ως κυβερνήτη του ταχύπλοου. Βλέπω ότι αυτή τη φορά, τη σκυτάλη την πήραν συγγενείς των θυμάτων, οι οποίοι δια του συνηγόρου τους σήμερα, θέτουν νέα ερωτήματα, δια του κυρίου Κούγια.
Διατυπώνουν ερώτημα αν όντως αυτός ήταν ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, πόσοι επέβαιναν και ποιοι επέβαιναν; Αυτή τη φορά λοιπόν τα ερωτήματα δεν έρχονται από το διαδίκτυο, από ανυπόγραφα δήθεν ρεπορτάζ, που συμφωνώ μαζί σας, είναι ντροπή  της δημοσιογραφίας να υπάρχει αυτή η μορφή δημοσιογραφίας, μέσω ρουκετών στο διαδίκτυο, όμως εδώ υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα από τους συγγενείς. Θέλω να ρωτήσω αν με αυτά τα δεδομένα εσείς μετανιώνετε για αυτό που είχατε πει για τον κυβερνήτη, ότι είναι ένας έμπειρος κυβερνήτης, ήξερε την περιοχή…; 
Κύριε Στραβελάκη, σας ευχαριστώ για τα ερωτήματά σας. Προφανώς όπως αντιλαμβάνεστε σέβομαι απόλυτα τον πόνο των συγγενών και των οικείων τους θυμάτων και από την πρώτη στιγμή όλη η κυβέρνηση με αυτό το σεβασμό έχει λειτουργήσει και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα. Ως εκ τούτου, δε θα παρέμβω και δε θα σχολιάσω τις όποιες πρωτοβουλίες των συνηγόρων τους ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που οφείλω για μια ακόμη φορά να αποσαφηνίσω είναι ότι βρέθηκα στην Αίγινα όσο γινόταν πιο γρήγορα, από το Λεωνίδιο όπου είχα φύγει για ολιγοήμερες διακοπές και έφτασα στην Αίγινα για να ενημερωθώ και να συνεισφέρω και από την πλευρά της Κυβέρνησης, όσο γινόταν περισσότερο στην διαδικασία της έρευνας- διάσωσης των ανθρώπων, της περίθαλψης των τραυματιών…
Αυτά είναι σωστά υπουργέ που κάνατε, οφείλατε να σπεύσετε έχετε δίκιο…
…και φυσικά, νομίζω είχα υποχρέωση να το κάνω αυτό και ασχολήθηκα κυρίως με τα ζητήματα που σας ανέφερα. Ενημερώθηκα από τον κύριο Λιμενάρχη και από το Διευθυντή της Λιμενικής Διεύθυνσης Αττικής τον Υποναύαρχο Ντούνη, είχε και εκείνος φτάσει στην Αίγινα εγκαίρως, μαζί με τα σκάφη του Λιμενικού σώματος , το ελικόπτερο… 
Αυτά είναι γνωστά Υπουργέ …
Να προχωρήσω λοιπόν στο ερώτημά σας ευθέως. Δεν έκανα καμία παρέμβαση οποιουδήποτε είδους. Αυτά ήταν σχόλια πολιτικών κύκλων που ανέδειξαν μια λέξη σε μία απάντηση σε συνάδελφό σας  στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, στον κύριο Λυριτζή, όταν μου έθεσε τα ερωτήματα για την ευθύνη της πολιτείας για τον τρόπο που χορηγούνται οι άδειες. Για το ένα, για το άλλο ζήτημα που ευλόγως απασχολεί την κοινή γνώμη, ιδιαίτερα όταν προκύπτει, όταν συμβαίνει ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.
Ναι υπουργέ αλλά είπατε ότι είχε δικό του σκάφος ο κυβερνήτης, ήταν έμπειρος…;
Εκεί λοιπόν, απάντησα ότι ακόμα και όταν δεν υπάρχει εξειδικευμένη ενοχή της πολιτείας, η πολιτεία είναι υπόλογη όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη το Υπουργείο ενημέρωσα ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία, εδώ και μήνες προς την κατεύθυνση της μελέτης και της αντιμετώπισης των κανόνων που ισχύουν για την ασφάλεια των πολιτών στη θάλασσα, στις παραλίες, στα πλωτά μέσα και λοιπά. 
Υπουργέ άλλα όλα αυτά και άλλα εσείς να εμφανίζεστε περίπου ως συνήγορος.
Θα ολοκληρώσω. Δεν εμφανίστηκα ως συνήγορος.
Για αυτό καταγγελθήκατε
Κύριε Στραβελάκη αν κάποιος μπορεί να με κατηγορήσει, αν το δει κανείς το απόσπασμα της απάντησής μου, ολόκληρο και όχι μία λέξη, θα μπορούσε να με κατηγορήσει ότι ενοχοποιούσα τον κυβερνήτη.
Τον οποίο ξέρατε από την Αίγινα;
Όχι βέβαια. Καθόλου δεν τον ξέρω 
Απλώς είχατε ακουστά για αυτόν 
Όχι τίποτα δεν είχα ακουστά. Πρώτη φορά άκουσα το όνομά του και την ύπαρξη του όταν συνέβη το τραγικό γεγονός.
Και πως ξέρατε ότι είχε δικό του σκάφος χρόνια…;
Ενημερώθηκα φτάνοντας στην Αίγινα από τον Λιμενάρχη και από τον Περιφερειάρχη του Λιμενικού Σώματος ότι ο άνθρωπος αυτός δεν ήταν ένας συγκυριακός επισκέπτης της Αίγινας…
Άρα μεταφέρατε την ενημέρωση του Λιμενικού εσείς;
Ακριβώς. Αλλά ερχόταν συχνά, είχε το σκάφος αυτό ελλιμενισμένο συνήθως στην Αίγινα, το περισσότερο διάστημα του χρόνου, το χρησιμοποιούσε συχνά, είχε δίπλωμα κυβερνήτη…
Ανεξάρτητα από ότι είπατε…
Αυτό που σχολίασα ήταν ότι χρειάζεται αυξημένη επιμέλεια όταν οδηγούμε στους δρόμους και όταν πλέουμε σκάφη στη θάλασσα και δε μπορούν να εξηγηθούν όλα με το να έχουμε εμπειρία ή όχι. Κατά τεκμήριο είπα, ήταν έμπειρος κυβερνήτης ο συγκεκριμένος και όμως φαίνεται ότι δεν επέδειξε την απαιτούμενη επιμέλεια. Αυτό όπως το ακούτε τώρα κύριε Στραβελάκη, είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη; Είναι παρέμβαση απαλλαγής του κατηγορουμένου; Ισχύουν όλα αυτά; Αυτό που σας είπα ακριβώς…
Διευκρινίζετε ότι είναι τα στοιχεία που σας είπε το Λιμενικό
Δε διευκρινίζω απλώς. Ο κάθε καλόπιστος ή κακόπιστος μπορεί να ανατρέξει στο διαδίκτυο, να δει την συνέντευξη μου στον κύριο Λυριτζή και να δει τα όσα ακριβώς ειπώθηκαν και ως διάλογος ανάμεσα στο δημοσιογράφο που με ρωτούσε και σε μένα που απαντούσα.
Πάντως το είπε και το ΠΑΣΟΚ αυτό, το είπε ένα κόμμα, δεν το είπαν μόνο δημοσιογράφοι.
Σε αυτό αναφέρομαι ότι, το ΠΑΣΟΚ απομόνωσε μία λέξη από όλη αυτή την τοποθέτηση, με κατηγόρησε ότι παρεμβαίνω στη Δικαιοσύνη και μάλιστα επ’ ωφελεία του συγκεκριμένου και από εκεί ξεκίνησε και όλη αυτή η επικοινωνιακή «σπέκουλα» εις βάρος μου.
Τώρα προ των νέων δεδομένων της παρέμβασης των συγγενών δια του συνηγόρου του στη δικαιοσύνη σήμερα, που ζητά συμπληρωματικές διώξεις, το ερώτημα μου είναι ότι, είναι και δικά σας ερωτήματα αυτά; Δηλαδή είστε βέβαιος ποιος οδηγούσε το σκάφος και ποιος ήταν πάνω;
Αντιλαμβάνεστε ότι για το μόνο που είμαι βέβαιος, είναι ότι όλη αύτη η κακοήθεια που εν συνεχεία εξελίχθηκε, ότι στο σκάφος επάνω ήταν πολιτικά πρόσωπα, αυτή η αγυρτεία που ακολούθησε, μόνο για αυτό είμαι βέβαιος. Για όλα τα υπόλοιπα, όση βεβαιότητα και να έχω, από του προκειμένου, δεν θα την εκφράσω. Εκείνο όμως που πρέπει να σας πω για μια ακόμη φορά, 10η , 20η, 30η, το έχω πει παντού, είναι ότι το μόνο που ζήτησα από τους Αξιωματικούς που διενεργούσαν την  προανακριτική διαδικασία, ήταν να μη μείνει καμία πτυχή αδιερεύνητη. Διότι, φτάνοντας στην Αίγινα, ήδη είχαν αρχίσει διάφορες φημολογίες. Ζήτησα λοιπόν να μη μείνει καμία πτυχή αδιερεύνητη. Στην κατεύθυνση αυτή μεταξύ πολλών άλλων, όχι με δική μου επιλογή, με βάση το καθήκον που επιτελούσαν οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και με την εποπτεία των Εισαγγελικών-Ανακριτικών Αρχών, διατάχτηκε όχι εκ των υστέρων, στην ίδια την διαδικασία και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από το τιμόνι και από τους χώρους του σκάφους.
Έχουν ληφθεί;
Έχουν ληφθεί, βεβαίως.
Γιατί το ζήτησε και ο επικεφαλής του Ποταμιού ο Σταύρος Θεοδωράκης και επίσης να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών.
Για αυτό σας λέω, ο κύριος Θεοδωράκης, έθεσε δήθεν αθώα αιτήματα ως συνέχεια όλης αυτής της χυδαίας δημοσιογραφικής ανευθυνότητας, διαδικτυακής κυρίως, ότι δήθεν επέβαιναν πολιτικά πρόσωπα και δη πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάφος αυτό. Εκεί λοιπόν, ο κύριος Θεοδωράκης, είχε την φαεινή έμπνευση να θεωρήσει ότι οι ανακριτικές αρχές δεν κάνουν καλά τη δουλεία τους και να τους υποδείξει να κάνουν και άρση απορρήτου των επικοινωνιών. Γιατί; Για να αποδειχτεί, αν ήταν Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στο σκάφος. Τώρα, μπροστά στο γεγονός ότι θρηνούσαμε και θρηνούμε νεκρούς και χρειάζεται υψηλή ευαισθησία, είναι αυτό υπεύθυνη στάση πολιτικού προσώπου; Ή θα το θεωρήσουμε μια αθώα εμπνευσμένη ιδέα που την πρότεινε στο δημόσιο χώρο….
Κύριε Υπουργέ ανεξάρτητα από την φημολογία που έσπευσα και εγώ να καταδικάσω πριν το πρώτο μου ερώτημα, διότι αυτός ο χειρισμός τέτοιων θεμάτων όπως μια τραγωδία μόνο ζημιά κάνει στην ενημέρωση και στην δημοσιογραφία, θέλω να κλείσουμε επαναφέροντας το ερώτημά μου. Μένουν για εσάς αναπάντητα ερωτήματα, για το ποιος είναι ο κυβερνήτης και ποιοι άλλοι ήταν πάνω στο σκάφος και τι συνέβη τις πρώτες ώρες που εξαφανίστηκαν όλοι; Τα αποσυνδέω τα δύο μην παρεξηγηθώ.
Με απόλυτη συνείδηση της ευθύνης που έχω, θα αποφύγω να απαντήσω στο ερώτημα σας, γιατί όποια απάντηση και αν δώσω για την προσωπική μου άποψη, θα στρεβλωθεί, θα κριτικαριστεί με  σκοπιμότητες. Καλύτερα να το αποφύγουμε κύριε Στραβελάκη. Δεν έχει νόημα από τη στιγμή που τώρα πια η υπόθεση βρίσκεται σε διαδικασία…
Από την απάντησή σας καταλαβαίνω οτι και εσείς έχετε αναπάντητα ερωτήματα, αλλά δε θέλετε να το πείτε δημόσια
Καμία ερμηνεία. Να μη δώσετε καμία ερμηνεία. Σας δηλώνω ευθέως, πολύ συνειδητά οφείλω από θέση ευθύνης να μην απαντήσω στο ερώτημά σας. Ερμηνεία επομένως, δε μπορεί να δώσει κανείς στο, τι εννοώ.
Πάντως δεν είναι κακό ως Υπουργός Ναυτιλίας να πείτε ότι έχω αναπάντητα ερωτήματα για την τραγωδία, δεν νομίζω ότι παρεμβαίνετε στο έργο της Δικαιοσύνης.
Είπα το παγκοίνως γνωστό, στην Αίγινα τουλάχιστον, ότι ο άνθρωπος αυτός χρόνια οδηγούσε αυτό το σκάφος στην Αίγινα και θεωρήθηκε παρέμβαση και μάλιστα, υπέρ του κατηγορουμένου, τώρα τι μου λέτε; Εκείνο το οποίο μπορώ να σας βεβαιώσω είναι ότι οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που δέχθηκαν αυτή τη χυδαία επίθεση, από λαθρόβια έντυπα ή από το διαδίκτυο, δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρι. 
Τι εννοείτε;
Εννοώ ότι θα κάνουμε κάθε τι για να υπερασπιστούμε και την υπόληψή μας και τιμή μας, αλλά και κυρίως την προστασία στου δημόσιου βίου από τέτοιο δηλητήριο.
Θα προσφύγετε στη δικαιοσύνη δηλαδή;
Αφήστε να εξελιχθούν τα πράγματα και μέσα στη σημερινή μέρα.
Ένα ερώτημα πριν κλείσουμε Υπουργέ, στις εβδομάδες που μεσολάβησαν είχαμε αφήσει το νήμα από το τι συνέβη μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και τα όσα είχαν γίνει με τη Σύμβαση για τον ΟΛΠ, που νομίζω ξεκαθαρίστηκε ότι, οι όποιες αλλαγές, έγιναν με υπογραφή Μαξίμου και χωρίς τη δική σας παρέμβαση, εξάλλου το είπε και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος. Στις μέρες που μεσολάβησαν υπήρξαν νέες επικριτικές δηλώσεις Υπουργών για το ΤΑΙΠΕΔ, για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Για παράδειγμα, ο κύριος Σκουρλέτης είπε στη REAL NEWS, «όχι στην πώληση του 17% στη ΔΕΗ», είναι στον αέρα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ με τους Αζέρoυς, ο κύριος Σπίρτζης είπε στην ΑΓΟΡΑ « το ΤΑΙΠΕΔ ίσως λειτουργεί σε βάρος του Δημοσίου συμφέροντος». Θέλω κλείνοντας να μου πείτε τη γνώμη σας για το ΤΑΙΠΕΔ. Αν θεωρείται ότι αυτή η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων  έτσι όπως γίνεται εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον;
Αυτό που θα σας πω κύριε Στραβελάκη, το έχω πει και στη Βουλή και σε δημόσιες δηλώσεις μου και σε κάθε ευκαιρία, και αυτό λένε και όλοι οι αρμόδιοι Υπουργοί για κάθε αντίστοιχο θέμα που αντιμετωπίζουν είναι ότι, υπεύθυνη πολιτική σε αυτό το τόπο και ειδικά για τέτοιου είδους θέματα, ασκεί η εκλεγμένη Κυβέρνηση. Η εκλεγμένη Κυβέρνηση λοιπόν, οφείλει κα αυτό κάνει, να βελτιώνει στο μέτρο του δυνατού όλες τις συμβάσεις παραχώρησης, όλες τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις. Αυτό κάναμε το λιμάνι του Πειραιά, αυτό κάνουμε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αυτό κάνει ο Πάνος Σκουρλέτης στη ΔΕΗ, αυτό κάνει ο Χρήστος Σπίρτζης στα δημόσια έργα και σε κάθε περίπτωση, στα αεροδρόμια και αλλού. Εκεί λοιπόν, πράγματι, και στη Βουλή το δήλωσα αυτό ενώπιον και του κυρίου Πιτσιόρλα, έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές με την κατεύθυνση του ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του ζητήματα ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος και ευρύτερης ωφέλειας και για την κοινωνία και  για τον ελληνικό λαό. Μονοδρομημένες κατευθύνσεις για να πετύχουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Από τη στιγμή που η ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αυτό μέλημά μας είναι να πετύχουν, αλλά να πετύχουν με τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια. Εκεί πράγματι έχουμε συγκρουστεί πολλές φορές.
Θεωρείται ότι ο τρόπος  που το κάνει το ΤΑΙΠΕΔ δεν εξυπηρετεί πάντα τη μέγιστη δυνατή ωφέλεια του δημοσίου;
Μόλις αυτό σας είπα. 
Και ότι υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του ορισμένες στιγμές ή  πολλές φορές;
Υπερβαίνει, δεν υπερβαίνει είναι ζήτημα άλλης τάξης. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι ο τελικός υπεύθυνος δε μπορεί παρά να είναι η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Κυβέρνηση θέλει να επιμείνει ότι, αυτήν την αρμοδιότητα δε θα την εκχωρήσει σε κανένα
Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ για τη συνομιλία
Εγώ σας ευχαριστώ.