ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

«Ανοίξτε τα πορτοφόλια» αν θέλετε να εκπέμπετε, λέει η κυβέρνηση!

http://www.typologies.gr                              αναδημοσίευση
master control tv
Η 30ή Αυγούστου 2016 είναι μια σημαντική μέρα για την τηλεόραση. Μετά από 27 χρόνια έναρξης των προγραμμάτων των ιδιωτικών σταθμών, η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα επιχειρήσει να χορηγήσει τις άδειες με τη μορφή της δημοπρασίας. Όποιος δώσει τα περισσότερα χρήματα μπορεί να αποκτήσει μία από τις 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας.

Στόχος είναι να συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσό (περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ), με μέτρο σύγκρισης τα 18,3 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το Δημόσιο από την άδεια στην Digea (δόθηκε το 2014) για 15 έτη (1,22 εκατ. ευρώ ανά έτος). Αν συγκεντρωθούν περισσότερα χρήματα απ’ όσα εξασφάλισε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κάνει τη σύγκριση και να δηλώσει πως είναι η πρώτη που χορήγησε άδειες επ’ ωφελεία του ελληνικού Δημοσίου. Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση που θα μπορεί να γίνει θα είναι με την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που έδωσε μέσω του ελεγχόμενου ΕΣΡ της εποχής άδειες χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα.
Η δημοπρασία θα γίνει την Τρίτη 30 Αυγούστου με σκληρούς όρους από κάθε άποψη στην άδεια από προσωπικό Γραμματεία. Τα μέτρα ασφάλειας θα είναι πολύ αυστηρά, με στόχο να μην υπάρξει καμία επικοινωνία μεταξύ των 9 υποψηφίων, σε κανένα στάδιο της δημοπρασίας. Ακόμη και στην τουαλέτα, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Γραμματείας, οι εκπρόσωποι των σταθμών θα πηγαίνουν υπό τη συνοδεία αστυνομικού οργάνου, ενώ θα απαγορεύεται η πρόσβαση εντός του κτιρίου ακόμα κι αν χρειαστεί να κοιμηθούν.
Η πρώτη προσομοίωση, με τη συμμετοχή των υποψήφιων τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Star, ETV, ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ και των εταιρειών Άλτερ Έγκο (συμφερόντων Μαρινάκη), Χρ. Καλογρίτσας, Ανεξάρτητος Πάροχος (συμφερόντων Βαρδινογιάννη) και Dimera media ltd του Ι. Σαββίδη, θα γίνει στο τέλος αυτή της εβδομάδας, την Πέμπτη ή την Παρασκευή.
Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους, όπως ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ενδιαφέρονται για την απόκτηση της πρώτης άδειας, χτυπώντας προς τα πάνω τις τιμές και δυσκολεύοντας την κατάσταση για όλους τους υπόλοιπους. Η τιμή ξεκινάει από τα 3.000.000 ευρώ και αμέσως η Επιτροπή του Διαγωνισμού προσθέτει 500.000 ευρώ για το πρώτο χτύπημα. Από εκεί και πέρα, όπως προβλέπει η διαδικασία, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα προσφέρει ότι ποσό θέλει, χωρίς να βλέπει στην οθόνη του τι έχουν προτείνει οι υπόλοιποι. Η Επιτροπή στον επόμενο γύρο ανεβάζει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ, μέχρι του σημείου όπου μένουν δύο ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι ενημερώνονται για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται.
Στην επόμενη φάση προσφορών, χωρίς τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής, και μετά από δύο γύρους βγαίνει ο υπερθεματιστής, η εταιρεία ή ο φορέας που θα αποκτήσει την άδεια, εφόσον καταβάλει το τίμημα. Η πληρωμή πρέπει να γίνει εντός 24 μηνών, με την πρώτη δόση εντός 15νθημέρου, τη δεύτερη εντός 12μήνου και την τρίτη στο τέλος του δεύτερου έτους. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, θα μεριμνήσει ώστε οι υπερθεματιστές να λάβουν εντός 3 μηνών τις άδειες. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα εκπομπής, προβλέπεται να διακοπεί η αναμετάδοση του σήματός τους από την Digea.