ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Oμάδας του KKΕ για την κατάργηση της "αποκλειστικής λειτουργίας" της ΕOΣΣ Σάμου!


KKEsim4

Δελτίο Τύπου

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ


Tην κατάργηση της "αποκλειστικής λειτουργίας" της ΕOΣΣ Σάμου που απαγόρευε την ύπαρξη ιδιωτικών οινοποιείων στο νησί, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του KKΕ Kώστας Παπαδάκης με ερώτησή του προς την Ευρ. Επιτροπή, τονίζοντας τις ευθύνες της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙZA - ANΕΛ για την αντιαγροτική πολιτική τους. H ερώτηση έχει ως εξής :
"Η αποκλειστική λειτουργία της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου (ΕΟΣΣ) που εκπροσωπεί 3000 αμπελοκαλλιεργητές και παράγει ονομαστά κρασιά με διεθνείς διακρίσεις ήταν κατοχυρωμένη και απαγόρευε την ύπαρξη ιδιωτικών οινοποιείων στο νησί.

Ωστόσο, με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οι συνεταιρισμοί μετατρέπονται σε επιχειρήσεις - εκμεταλλευτές των αγροτών, ενώ καταργείται η "αναγκαστικότητα" που αποτελούσε το έσχατο μέσο προστασίας των παραγωγών από την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων. Σύμφωνα με καταγγελία της ΕΟΣΣ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρέμβει επανειλημμένα, απειλώντας με παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να αρθεί το αναγκαστικό καθεστώς λειτουργίας.
Ο νέος νόμος δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία". Έρχεται από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, εδραιώνει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική των μονοπωλίων και στον αγροτικό τομέα. Είναι η υλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ. Είναι η πλήρης και σε θεσμικό επίπεδο εφαρμογή της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου και Αμπέλου (αμπελοοινικός κανονισμός του 2006) και των καταστροφικών συνεπειών που είχε ήδη με τις επιδοτούμενες εκριζώσεις και τη δραστική συμβολή του στη μείωση κατά 60% της τιμής παραγωγού την τελευταία δεκαετία.
Οι νέοι συνεταιρισμοί - επιχειρήσεις στο σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους και με ιδιώτες οινοβιομήχανους, θα εκμεταλλευτούν χωρίς έλεος τους αμπελουργούς με χαμηλές τιμές και αβέβαιη πληρωμή και θα προχωρήσουν σε σφαγή μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων.
Την ίδια στιγμή, οι αμπελουργοί της Σάμου, όπως όλοι οι φτωχοί αγρότες στην Ελλάδα και την ΕΕ, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης λόγω της ΚΑΠ και της δραματικής αύξησης της φορολογίας που επιβάλλει η  κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην κατάργηση της αποκλειστικής λειτουργίας της ΕΟΣΣ και την πολιτική που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά;".
29/07/2016                           Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ Κ