ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 29 Μαΐου 2016

«Ούτε ολοκληρωμένη, ούτε η καλύτερη η συμφωνία για το χρέος»...

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
AP Photo/Virginia Mayo
 
«Καθαρό διάδρομο» προς την ανάπτυξη και την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση χαρακτήρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τη συμφωνία, που επετεύχθη στο Eurogroup της 24ης Μαϊου.
Σε άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής» ο υπουργός Οικονομικών υποστηρίζει ότι η συμφωνία «κλειδώνει» την ελάφρυνση του χρέους, αφού προβλέπει στην ουσία έναν «κόφτη" στις δανειακές ανάγκες της χώρας».

Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχεται ότι η συμφωνία «από μόνη της δεν αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα του χρέους, ούτε είναι η καλύτερη λύση που θα μπορούσαμε να έχουμε αν οι συνθήκες και οι συσχετισμοί ήταν διαφορετικοί».
Η λύση που επιτεύχθηκε άλλωστε δεν θα επηρεάσει άμεσα την καθημερινότητα του ελληνικού πληθυσμού, καθώς οι αλλαγές δεν είναι εύκολα ορατές. Ωστόσο σε βάθος χρόνου οφείλουμε και μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την πραγματικότητα.
«Έχουμε μια σαφέστατη δέσμευση για μέτρα απομείωσης του χρέους αυτή τη στιγμή, η ένταση των οποίων θα εξαρτηθεί από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και τα οποία θα αλλάξουν τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία», ανέφερε.

«Κανείς δεν μιλάει για τον "κόφτη χρέους"»

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε πως για την επίτευξη του στόχου έχουν συμφωνηθεί σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που «έχουν άμεσα μετρήσιμα αποτελέσματα καθώς και ακόμη μεγαλύτερες άμεσες και έμμεσες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία».
Εξήγησε ότι «βραχυπρόθεσμα, οι παρεμβάσεις αυτές περιλαμβάνουν κυρίως μέτρα για την εξομάλυνση των λήξεων ομολόγων», «καθώς και άλλα τεχνικά μέτρα που αφορούν την εξυπηρέτηση του χρέους και τα οποία από μόνα τους θα μπορούσαν να δημιουργήσουν όφελος για το 2017 κατά περίπου 226 εκατ. ευρώ».
«Μεσοπρόθεσμα», συνέχισε, «έχουμε επίσης συμφωνήσει σε μία δέσμη μέτρων που θα εφαρμοστούν από το 2018 για να εξασφαλιστεί ότι ο στόχος των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών μας θα μπορεί επίσης να επιτυγχάνεται με άνεση».
Υπογράμμισε δε πως ενώ όλοι μιλούν για τον δημοσιονομικό διορθωτή, τον λεγόμενο «κόφτη», κανείς δεν μιλάει για τον «κόφτη χρέους», που θα «εξασφαλίζει ότι οι χρηματοδοτικές μας ανάγκες, σε κάθε δεδομένο έτος, θα είναι κάτω από τα συμφωνημένα όρια».
Δήλωσε ότι «το ΔΝΤ, το οποίο σε αυτό το ζήτημα έχει ιδιαίτερα προωθημένες θέσεις, θα έχει βαρύνοντα λόγο στη διαμόρφωση των λεπτομερειών του μηχανισμού αυτού και στο κατά πόσον τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα θα είναι επαρκή για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους μας».

«Η Αριστερά δεν επιδιώκει ανάπτυξη με κάθε τρόπο»

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι «η ανάπτυξη την οποία η Αριστερά επιδιώκει δεν είναι η ανάπτυξη με κάθε τρόπο, αλλά η ανάπτυξη τα οφέλη της οποίας θα διανέμονται με δίκαιο τρόπο».
Επανέλαβε ότι για πρώτη φορά οι εταίροι αναγνώρισαν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο υπενθυμίζοντας ότι πρόκεται για πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, κατηγόρησε τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση ότι «όχι μόνο υποστήριζε ότι το χρέος είναι βιώσιμο αλλά είχε δεσμεύσει τη χώρα σε συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα 4,5% του ΑΕΠ».