ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Ειδομένη: 2.031 πρόσφυγες απομακρύνθηκαν από τον προσωρινό καταυλισμό...

Πάνω από 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες απομακρύνθηκαν από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα της ευρείας κλίμακας επιχείρησης της ΕΛ.ΑΣ. Όπως ανακοινώθηκε, συνολικά μεταφέρθηκαν 2.031… αλλοδαποί με προορισμό οργανωμένες δομές φιλοξενίας σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και όμορων νομών.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης και θα συνεχιστεί το πρωί της Τετάρτης. Στόχος είναι να αδειάσει τελείως ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης, κάτι που εκτιμάται ότι θα πάρει μέρες. Στην περιοχή ήταν εγκλωβισμένοι τον τελευταίο καιρό περίπου 8.500 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η Αστυνομία εκτιμά ότι η επιχείρηση εκκένωσης εξελίσσεται μέχρι στιγμής ομαλά και σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Οι εντολές που δόθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προς τους αστυνομικούς είναι να υπάρξει απόλυτος σεβασμός στον ανθρώπινο παράγοντα. Άλλωστε, από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίστηκε ότι δεν πρόκειται για αστυνομική επιχείρηση-σκούπα.
Η επιχείρηση ξεκίνησε νωρίς το πρωί στην Ειδομένη, όπου από το προηγούμενο 24ωρο άρχισαν να καταφθάνουν  δυνάμεις των ΜΑΤ απ’ όλη την Ελλάδα. Ήδη από την Τρίτη  άρχισαν να εφαρμόζονται μέτρα ασφαλείας και τάξης, ενώ όταν άρχισε να πέφτει το σκοτάδι ζητήθηκε από δημοσιογράφους, αλληλέγγυους κ.ά. να απομακρυνθούν από τον καταυλισμό, κάτι που εισακούστηκε.
Πηγή των παραπάνω πληροφοριών είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο αποδέχθηκε να παρευρίσκεται στην επιχείρηση, παρότι η ΕΛ.ΑΣ έχει απαγορεύσει την παρουσία δημοσιογράφων, αλλά δεν διστάζει να δίνει μονταρισμένα πλάνα από το ελικόπτερο, γεγονός που δημιουργεί μείζον θέμα ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα.