ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τους αγωνιζόμενους αγρότες!

Παρασκευή 05/02/2016                                     www.902.gr-αναδημοσίευση
 
 
Στην ομιλία του στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:
«Η μεγάλη επιτυχία της χτεσινής απεργίας δείχνει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι του λαού μας που λέει ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να μπει τέρμα στην εξαπάτηση.
Παντού σε όλη την Ελλάδα, στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις χτύπησε η καρδιά της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς, του λαού που αγωνίζεται, που παλεύει, που δεν παραδίδεται αμαχητί στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ.

Στις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις, στα συλλαλητήρια, συναντήθηκαν ο αγρότης των μπλόκων που ξεκληρίζεται, ο απεργός εργάτης που αγωνίζεται για το μεροκάματο, ο άνεργος που δίνει τη μάχη να ζήσει, ο αυτοαπασχολούμενος της πόλης και του χωριού που παλεύει με το λουκέτο που του βάζουν άλλοι, ο νέος και η γυναίκα της λαϊκής οικογένειας.
Μία ήταν η ομόφωνη θέληση, κραυγή πραγματική του λαού μας απ΄ άκρη σ΄ άκρη: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο- έκτρωμα εδώ και τώρα, να μην έρθει καν για συζήτηση στη Βουλή!
Τι λέτε, κύριοι της κυβέρνησης, στους χιλιάδες αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα της αγροτιάς σε όλη τη χώρα; Τους λέτε "ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε. Αλλά θα σας σφάξουμε"!
Δεν ξέρετε, αλήθεια, τα αιτήματα των αγροτών; Γιατί δεν απαντάτε σ’ αυτά συγκεκριμένα;
Δεν ξέρετε ότι οι αγρότες στην πλειοψηφία τους είναι ανασφάλιστοι και θα παραμείνουν, αφού δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές;
Δεν ξέρετε ότι το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευθεί αφού έχει αυξηθεί ο ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια από 13% σε 23%, έχει καταργηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου;
Και γιατί κάνετε το κορόιδο όταν οι αγρότες ζητάνε αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν οι εφοπλιστές - άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% για τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως έχουν οι βιομήχανοι, στους οποίους τάζετε νέες μειώσεις στην τιμή του ρεύματος, αλλά και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια;
Δεν ξέρετε ότι με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, 2015-2020, περικόπτονται οι επιδοτήσεις - ενισχύσεις σταδιακά μέχρι το 2019 και οι περικοπές θα φτάσουν, συνολικά, στο 60%; Ότι επιβάλλονται νέοι αποκλεισμοί μικρών αγροτών από τις επιδοτήσεις - ενισχύσεις;
Δεν ξέρετε ότι εφαρμόζετε το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ, αφού καταργήθηκε το αφορολόγητο με αποδείξεις, το οποίο αντιστοιχούσε σε 9.550 ευρώ, ενώ με το κυβερνητικό σχέδιο αυξάνεται ο συντελεστής φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017;  Ότι, επίσης, αυξάνεται η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος από το 55% στο 75% για το 2016 και στο 100% για το 2017;
Δεν ξέρει η κυβέρνηση ότι οι φτωχοί αγρότες δεν φορολογούνται για το πραγματικό καθαρό εισόδημά τους, αλλά με βάση τα "τεκμήρια διαβίωσης" που έχει όλος ο κόσμος;
Αυτά τα ξέρει πολύ καλά η κυβέρνηση, αλλά αντί να απαντήσει σε αυτά, συκοφαντεί, βρίζει τους αγρότες, μιλά για προσπάθεια δημιουργίας "κλίματος πολιτικής αναταραχής και αποσταθεροποίησης"! Δε ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες ως διεφθαρμένους τσιφλικάδες και τους νέους με τα μπλοκάκια ως γραβατωμένους μεγαλοεπιχειρηματίες;
Όμως, όλα αυτά δεν είναι και καινούργια. Τα 'παν κι άλλοι, οι προηγούμενοι. Όλα αυτά τα κόλπα, με τους εκβιασμούς, τις απειλές, τον εκφοβισμό, τα χρησιμοποιούσε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση.
Κυρίες και κύριοι βουλευτές,
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εφάρμοσε την αποφασισμένη από τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φορολόγηση των αγροτών από το "πρώτο ευρώ", με το 1ο και 2ο μνημόνιο.
Μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, διαμόρφωσαν τα εργαλεία για να καταστραφούν πιο γρήγορα, πιο πολλές μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις και να συγκεντρωθεί η γη, η παραγωγή και η εμπορία στις πιο μεγάλες, στις αγροτικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Αυτό το στόχο υλοποιεί και η ΚΑΠ μέχρι το 2020, με τη λεγομένη οικονομική μεγέθυνση.
Όσοι απομείνουν θα είναι δέσμιοι του τραπεζικού κεφαλαίου μέσα από τη συμβολαιακή μορφή γεωργίας, που επεκτείνεται σταθερά σε όλα τα προϊόντα.
Κυρίες και κύριοι,
Μπροστά στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σε συγχορδία τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, όλοι τους, δημαγωγούν για τη σημασία της πρωτογενούς παραγωγής, για την "ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης", για "ανατροπή του παραγωγικού μοντέλου".
Κοροϊδεύουν τους αγρότες γιατί προσπαθούν να κρύψουν ότι η πρωτογενής παραγωγή μέσα σε αυτό το σύστημα είναι πλέον αντικειμενικά εξαρτημένη από τη βιομηχανία, αλλά και ότι καθορίζεται - υποτάσσεται στις σχέσεις που συμφέρουν το μεγαλέμπορο, το βιομήχανο, τις τράπεζες, δηλαδή τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.
Το τι και πώς θα παραχθεί, καθορίζεται από το κίνητρο του μεγάλου καπιταλιστικού κέρδους και όχι βέβαια από την επιδίωξη ενός κέρδους, του μικρού ή έστω σχετικά μεσαίου αγρότη παραγωγού, της οικογένειάς του.
Γι' αυτό η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να ικανοποιήσει πραγματικά τις διατροφικές ανάγκες του λαού, αφού παράγονται και εξάγονται ή εισάγονται προϊόντα μόνο με στόχο το κέρδος των λίγων μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
Η κερδοφορία αυτών καθορίζει το ότι εξάγει π.χ. η Ελλάδα σκληρό στάρι και εισάγει μαλακό, που θα μπορούσε να παραχθεί στην Ελλάδα.
Αυτή καθορίζει την αναδιάρθρωση του τομέα του αγελαδινού γάλακτος.
Έτσι από 8.640 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος που ήταν το 2003, το 2014 δραστηριοποιούνται 3.555 παραγωγοί (μείωση 59%) και η αυτάρκεια το 2014 σε γάλα ήταν περίπου στο 60% των αναγκών.
Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα προϊόντα, όπως τα όσπρια, τα πουλερικά, τα κηπευτικά.
Λένε ότι νοιάζονται για την ντόπια παραγωγή, ενώ κρύβουν ότι οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας καταστρέφονται, εξαιτίας της καπιταλιστικής οργάνωσης της παραγωγής, της οικονομικής κρίσης, της ΕΕ και της ανισόμετρης θέσης της Ελλάδας μέσα στην ΕΕ.
Υπάρχει πείρα πλέον.
Υπάρχει πείρα ήδη από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, το 1981, πείρα μετατροπής του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου από θετικό σε αρνητικό.
Με την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων.
Εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες, αν και υποτάχθηκαν, ακολουθώντας τους ευρωκοινοτικούς κανονισμούς, τις ποσοστώσεις, τις απαγορεύσεις της ΚΑΠ, τις αναδιαρθρώσεις σε καλλιέργειες, τελικά ξεκληρίστηκαν. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα.
Συρρικνώθηκαν παραδοσιακές καλλιέργειες και βιομηχανικοί κλάδοι με πρώτη ύλη από την αγροτική παραγωγή, όπως ζάχαρη, καπνός, κλωστοϋφαντουργία, υποδηματοποιία.
Ενισχύθηκε παράλληλα η κυριαρχία των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφική παραγωγή, στη συγκέντρωση των αγροτικών προϊόντων, στην παραγωγή και εμπορία των τροφίμων.
Από αυτούς τους στόχους και τις πολιτικές δημιουργήθηκαν τα ελλείμματα του κράτους, άδειασαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τώρα, για άλλη μία φορά, ενοχοποιούν τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες.
Σύντομα αποδείχθηκαν πολύ στενά τα λεγόμενα αριστερά όρια των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εντός της "λυκοσυμμαχίας".
Δεν είναι με το μέρος του μικρομεσαίου αγρότη - παραγωγού. Επιδιώκουν μόνο τη βελτίωση της θέσης του ελληνικού κεφαλαίου στην ΕΕ.
Γι' αυτό και η ΝΔ, όταν κάνει κριτική στην κυβέρνηση, συνειδητά αποπροσανατολίζει για να μπερδεύει και εξαπατά τους αγρότες.
Δεν λέει την αλήθεια για την ΕΕ και την ΚΑΠ.
Είναι ψευδεπίγραφη η αντίθεση "δεξιάς - αριστεράς", "νεοφιλελεύθερης" - "αριστερής" πολιτικής.
Πολλοί αγρότες μπορεί ακόμα να πιστεύουν ότι υπάρχουν περιθώρια επιστροφής σε κάποιες καλύτερες μέρες, όπως ήταν κάποιες στο παρελθόν.
Τους λέμε, με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.
Ήδη πλέον έχει μπει στη ζωή η κάθε κρατική, κοινοτική πολιτική να ενισχύει όλο και περισσότερο, μόνο τη μεγάλη καπιταλιστικά οργανωμένη πρωτογενή ή δευτερογενή παραγωγή. Αυτό εξυπηρετεί και η νέα ΚΑΠ.
Αυτό εξυπηρετούν οι αλλαγές στη χρήση γης, οι επιδοτήσεις, οι τρόποι φορολογίας - εισφορών κλπ.
Τελικά, από αυτό εξαρτάται ότι το κόστος παραγωγής είναι πολύ ανεβασμένο, ενώ οι τιμές πώλησης στον έμπορο είναι πάρα πολύ χαμηλά.
Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν μονοπώλια στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στην Ενέργεια, στις μεταφορές, οι τράπεζες, που όλα μαζί συνθλίβουν και υποτάσσουν τον αυτοαπασχολούμενο μικρομεσαίο αγρότη.
Αυτό άλλωστε σημαίνει αυτό που λέει μόνο το ΚΚΕ έτσι καθαρά και χωρίς φιοριτούρες: Ότι αυτό εδώ είναι το κράτος των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου, των εκάστοτε κυβερνήσεων, με όποια σύνθεση, που ταυτόχρονα "χαρατσώνουν", κυριολεκτικά ματώνουν το φτωχό και μεσαίο αγρότη.
Η κατάσταση, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αδιέξοδη.
Το ΚΚΕ λέει ότι υπάρχει διέξοδος για όλους αυτούς τους ανθρώπους του μόχθου, της παραγωγής.
Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση που συμφέρει τους πολλούς, ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία και το ξεκλήρισμα.
Για το δρόμο της λαϊκής εξουσίας, με κοινωνικοποίηση των καπιταλιστικών εκμεταλλεύσεων, της γης, των συγκεντρωμένων μηχανο­ποιημέ­νων μέσων παραγωγής, των κρατικών υποδομών και του εμπορίου, με άμεση ένταξή τους στον κεντρικό σχεδιασμό, για παραγωγή με στόχο την ικανοποίηση πρώτα απ’ όλα των εγχώριων λαϊκών αναγκών, της διατροφής του λαού και της εξασφάλισης πρώτων υλών για τη βιομηχανία.
Αυτή η αγροτική παραγωγή θα αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, εδαφικά, κλιματικά, τεχνογνωσίας, επιστήμης, βιομηχανικής παραγωγής, επεξεργασίας πρώτων υλών, προστασίας του περιβάλλοντος και διαχείρισης των φυσικών πόρων.
Σε αυτήν θα έχουν θέση οι νέοι αγρότες, με τεχνική ή και επιστημονική ειδίκευση, με πραγματικά καλές, σύγχρονες συνθήκες εργασίας και ζωής, χωρίς χρέη και τον κίνδυνο καταστροφής που έχουν ως ατομικοί παραγωγοί.
Η διέξοδος μιας κοινωνικά οργανωμένης παραγωγής με κρατικό ή συνεταιριστικό τρόπο δεν πρέπει να φοβίζει πλέον κανέναν και καμιά.
Σε αυτήν την κοινωνία θέση έχουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες, μέσω του αγροτικού παραγωγικού συνεταιρισμού, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα χρήσης της γης ως παραγωγικού μέσου, ενώ θα μειώνει το κόστος παραγωγής, με την κοινή καλλιεργητική φροντίδα και συλλογή των προϊόντων, αξιοποιώντας τις κρατικές υποδομές.
Είναι η λύση η οποία απαλλάσσει τους μικρομεσαίους αγρότες, μια για πάντα, από τις τράπεζες, τους βιομηχάνους, τους μεγαλέμπορους, από τους φόρους.
Διασφαλίζει το αγροτικό εισόδημα, τη διάθεση, συγκέντρωση, αποθήκευση, συντήρηση και μεταφορά της αγροτικής παραγωγής μέσω του κεντρικού κρατικού μηχανισμού, με καθορισμένες αναλογίες στην παραγωγή και κρατικές τιμές στα προϊόντα, προστατεύει από φυσικές καταστροφές.
Παρέχει τη δυνατότητα τα χωριά μας να αποκτήσουν μορφωτική - πολιτιστική ζωντάνια, σύγχρονες κρατικές υποδομές Γενικής Παιδείας, Υγείας, Πολιτισμού και Φυσικής Αγωγής.
Το κοινό μέλλον των πολλών μικρομεσαίων αγροτών με τους μισθωτούς εργαζόμενους στη βιομηχανία, στο συγκεντρωμένο εμπόριο, στις υπηρεσίες κ.α. βρίσκεται στην απαλλαγή τους από τη σημερινή καπιταλιστική ιδιοκτησία, στην οικοδόμηση σχέσεων πραγματικής κοινωνικής, σοσιαλιστικής δηλαδή ιδιοκτησίας και οικονομίας. Πράγματα που εσείς βέβαια τα έχετε πετάξει στα καλάθια των αχρήστων, μόνο για λόγια είστε πολλά χρόνια τώρα, απλά και μόνο τον τελευταίο χρόνο αυτό έγινε κατανοητό πολύ ευρύτερα, και στην αγροτιά, και στους εργαζόμενους. Γι'αυτό, το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να χαμογελάτε, αλλά δεν θα χαμογελάτε για πολύ.
Αυτή η οικονομία είναι ρεαλιστική - και ακούστε αυτήν την πρόταση του ΚΚΕ που δεν πέφτει και πολύ συχνά έξω - γιατί συμφέρει την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τους βιοπαλαιστές αγρότες που είναι στα χωράφια.
Αυτός ο συνεταιριστικός τρόπος οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής δεν έχει τίποτα το κοινό με τις συνεταιριστικές οργανώσεις που γνωρίσαμε στο έδαφος του καπιταλισμού μέχρι σήμερα, με τη συμβολή όλων των μέχρι σήμερα - και τη δική σας - κυβερνήσεων, ούτε βεβαίως με αυτές που υπόσχεστε εσείς, ο κατ' όνομα αριστερός υπουργός.
Οι σημερινές ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμοί είναι προετοιμασία να μην κυνηγά το πολύ μεγάλο ψάρι το πολύ μικρό, αλλά να φάει το μεσαίο.
Το ΚΚΕ υποστηρίζει τους αγώνες επιβίωσης και τα αιτήματα της μαχόμενης μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως και της εργατιάς, των μισθωτών ή με μπλοκάκι επιστημόνων και άλλων αυτοαπασχολούμενων στις πόλεις.
Αντιπαλεύει την ανεργία, και με τη συνολική πολιτική του, και με τη στήριξη άμεσων διεκδικήσεων όπως:
- Επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις σε ύψος ικανό να ζήσουν αξιοπρεπώς.
- Ανάλογη σύνταξη σε όλους και όλες.
- Δημόσιες δωρεάν αναβαθμισμένες σύγχρονες υπηρεσίας Υγείας για όλους και όλες.
Για αυτό το ΚΚΕ υποστηρίζει και τα σημερινά δίκαια αιτήματα των αγροτών π.χ. για απόσυρση του ασφαλιστικού τερατουργήματος, να καταργηθεί η φοροληστεία από το πρώτο ευρώ και άλλα που επαρκώς είπε και ο εισηγητής μας και  θα αναλύσουν και οι υπόλοιποι βουλευτές του Κόμματός μας σήμερα.
Το ΚΚΕ θέτει όλες τις δυνάμεις του για να αποσπάσουν ό,τι μπορούν ή έστω να ανακόψουν νέα αντιλαϊκά μέτρα.
Ταυτόχρονα το ΚΚΕ δεν κρύβει την αλήθεια.
Προειδοποιεί και καλεί.
Μπροστά μας είναι ο δρόμος για τη λαϊκή κοινωνική - οικονομική και πολιτική διέξοδο και προοπτική.
Ο αγώνας θα είναι δύσκολος.
Θα αποκτά αντοχή και διάρκεια, θα μπορεί να βάζει εμπόδια, όσα περισσότερα γίνεται, όταν συνδέεται με το στόχο για άλλη οργάνωση της παραγωγής στη χώρα μας.
Αυτή η Λαϊκή Συμμαχία, με ισχυρό ΚΚΕ, είναι μονόδρομος για πραγματική αλλαγή στον αρνητικό συσχετισμό σήμερα ανάμεσα σ' εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, προϋπόθεση για την Εργατική - Λαϊκή Εξουσία, για μια οικονομία με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».