Τετάρτη 10/02/2016
WWW.902.GR-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Τρεις τροπολογίες για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την παροχή ενός δωρεάν γεύματος στους μαθητές, για δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και για κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση.
Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση της πρώτης τροπολογίας για την παροχή δωρεάν γεύματος στους μαθητές, μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Σήμερα όλα τα στοιχεία και μια σειρά από μελετητικοί φορείς επιβεβαιώνουν ότι ο αριθμός των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού διαρκώς μεγεθύνεται. Η UNICEF καταγράφει τον αριθμό αυτών των παιδιών για την χώρα μας περίπου στις 700.000 (δηλαδή το 35,5% του μαθητικού πληθυσμού), και αυτό επιβεβαιώνεται και από την ΕΛΣΤΑΤ και την έρευνα που διενεργήθηκε με θέμα «Συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα» η οποία έκανε την καταγραφή μέχρι το 2013 και σύμφωνα με αυτή, η ηλικιακή ομάδα από τα 0-17 έτη έχει υλικές στερήσεις έως 37,3%. Στις υλικές στερήσεις συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή που περιλαμβάνει κρέας, ψάρι και λαχανικά. Μέγεθος και αριθμός που όλα τα στοιχειά δείχνουν, ότι με το βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης, εκτινάχθηκε καθώς έχουν επιδεινωθεί οι συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων. Αν συνυπολογίσουμε ότι το δείγμα και αυτά τα ποσοστά έχουν πανελλαδικό χαρακτήρα σημαίνει ότι σε επιβαρυμένες περιοχές, λαϊκές, εργατικές με υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας το νούμερο αυτό είναι τραγικά μεγαλύτερο». Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ
Η δεύτερη που αφορά την δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας επισημαίνει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τους λαϊκούς καταναλωτές γνώρισαν απανωτές, σημαντικές αυξήσεις, που έχουν καταστήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε πανάκριβη πολυτέλεια. Για το λόγο αυτό άλλωστε, νοικοκυριά που διαβιούν κάτω απ’ το όριο της φτώχειας έχουν συσσωρεύσει σημαντικές οφειλές προς τη «ΔΕΗ ΑΕ». Επιπρόσθετα, τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνονται με μια σειρά από πρόσθετα τέλη που σε τελευταία ανάλυση εκπορεύονται από την ίδια την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ.
Στην τρίτη τροπολογία για την κατάργηση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «Τον Οκτώβριο του 2012 τέθηκε σε εφαρμογή το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο Θέρμανσης και κίνησης, με αποτέλεσμα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης να αυξηθεί κατά 450% και από τα 60 ευρώ/χιλ να φτάσει στα 330 ευρώ/χιλ και το οποίο έγινε με πρόσχημα την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, γεγονός που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση της τελικής τιμής του.
Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να μη μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο Θέρμανσης και να προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης καταφεύγοντας ακόμη και σε μέσα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Επιπλέον, το επίδομα θέρμανσης έχει περιορισθεί δραματικά και ως προς το ποσό που θα καταβληθεί και ως προς τον αριθμό των δικαιούχων, με βάση τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης.
Για το ΚΚΕ η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος βρίσκεται στην άμεση κατάργηση του ΕΦΚ αλλά και του ΦΠΑ που επιβαρύνει τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και το φυσικό αέριο για οικιακή χρήση. Και για το λόγο αυτόν η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει την παρακάτω τροπολογία - προσθήκη». Διαβάστε αναλυτικά την τροπολογία ΕΔΩ.