ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Ματαιώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής για το αγροτικό. Μ. Συντυχάκης: Παραπλανητικός ο διάλογος που επιδιώκει η κυβέρνηση

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://www.902.gr
Ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα το αγροτικό, καθώς από τους 20 φορείς των αγροτών που είχαν κληθεί να συμμετέχουν μόνο το μπλόκο του Ορχομενού, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετέχει. Η πρόεδρος της Επιτροπής Χ. Καφαντάρη, ανέφερε ότι «από την επικοινωνία που είχαμε τα αποτελέσματα δεν είναι ενθαρρυντικά και γι' αυτό προτείνω να αναβληθεί η συνεδρίαση, μιας και δε θα υπάρχουν εκπρόσωποι από τα μπλόκα». Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας επανέλαβε ότι η «πρόσκληση για διάλογο παραμένει ανοιχτή».
Από την πλευρά της ΝΔ ο βουλευτής Ν. Μηταράκης, χωρίς να αμφισβητεί τον πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, αυτό που είπε ήταν ότι «οι αγρότες δεν εμπιστεύονται για διάλογο την κυβέρνηση». Την κυβερνητική αφερεγγυότητα, ως αιτία που οι αγρότες δεν προσέρχονται στο διάλογο, πρόβαλαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ.
Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Γ. Λαζαρίδη, ότι «το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό χρειάζονται βελτίωση», προσθέτοντας βέβαια ότι «όλα πρέπει να γίνουν με διάλογο».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μιλώντας στην Επιτροπή τόνισε: «Ένα ερώτημα που τίθεται είναι: αυτό που λείπει από την ελληνική κοινωνία είναι ο διάλογος; Διάλογος πραγματοποιείται έτσι κι αλλιώς και, μάλιστα, προχτές, την προηγούμενη βδομάδα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση, με αφορμή την Επίκαιρη Επερώτηση που έκανε το ΚΚΕ για τα αγροτικά προβλήματα. Υπήρξε η δυνατότητα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν. Και πράγματι ήταν αποκαλυπτική η στάση της κυβέρνησης, απέναντι και στα ζητήματα των αγροτών, αλλά και τις μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και μάλιστα με την τελευταία απόφαση 63 μπλόκων από όλη την Ελλάδα, που συναντήθηκαν στη Νίκαια και αποφάσισαν να κατέλθουν στην Αθήνα, διαδηλώνοντας με βάση τα αιτήματα τα οποία προτάσσουν με κύριο αίτημα να μην έρθει αυτό το νομοσχέδιο στη Βουλή, και μάλιστα την επόμενη μέρα, το Σάββατο, θα σμίξουν οι φωνές και των αγροτών και των εργατών στο κέντρο της Αθήνας.
Αυτό είναι που φοβάται η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση φοβάται τη φωνή των αγροτών, φοβάται την ενότητα των αγροτών, φοβάται την ενότητα των αγροτών με τους εργάτες, γιατί εδώ και τόσα χρόνια υπάρχει ένα έγκλημα, ένα έγκλημα που λέει ότι οι αγρότες θα πρέπει να εκμηδενιστούν, στην κυριολεξία να εκδιωχθούν από τη γη τους, βασικός στόχος είναι η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, η αλλαγή της χρήσης γης και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα επιβιώσουν, οι μεγαλοαγρότες, οι εμποροβιομήχανοι και τα καρτέλ και όχι βέβαια οι φτωχοί αγρότες, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες.
Άλλωστε αυτό το επιχείρημα για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στην κυριολεξία πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών αγροτών, οι οποίοι βέβαια κάτω από αυτές τις συνθήκες οι άνθρωποι αναγκαστικά επέλεξαν να κάνουν και μία άλλη δουλειά, άλλος στην οικοδομή, άλλος να κάνει ένα μαγαζάκι στο χωριό του, αυτού λοιπόν έρχεται η κυβέρνηση κατ' εντολή της ΕΕ στα πλαίσια της ΚΑΠ να τους πετάξει στον Καιάδα. Όπως επίσης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το 80% των επιδοτήσεων τις καρπώνεται μόλις το 20% των αγροτών.
Άρα λοιπόν το κάλεσμα, για να έρχονταν σήμερα οι αγρότες σε συζήτηση με την κυβέρνηση στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, είναι ένας διάλογος προσχηματικός, είναι ένας διάλογος παραπλανητικός που έρχεται να υπονομεύσει αυτούς τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Νομίζω ότι υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια ειδικά αρχές του 1990 και μετά ό,τι έχασε η εργατική τάξη οι αγρότες τα έχασαν ακριβώς στα πλαίσια αυτών των προσχηματικών διαλόγων. Άλλωστε η ΚΟ του ΚΚΕ έχει βγάλει και σχετική καταγγελία για αυτό το διάλογο-απάτη και καλεί τους αγρότες που παλεύουν στα μπλόκα του αγώνα να αχρηστεύσουν όλες αυτές τις παγίδες που στρώνει η κυβέρνηση απέναντι στους αγρότες και τους εργάτες. Άλλωστε η απεργία στις 4 του μήνα και τα μπλόκα των αγροτών, νομίζω ότι αναδεικνύουν ότι συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα μέχρι να αποσυρθεί αυτό το κυβερνητικό σχέδιο».