Το συνέδριο πραγματοποιείται σε μιαν καίρια χρονική περίοδο με το προσφυγικό θέμα να κυριαρχεί και να  έχει οξύνει τα προβλήματα του Λιμενικού Σώματος.
Σε δηλώσεις του ο Υπ.Εμπορικής Ναυτιλίας αφού χαρακτήρισε ως εκρηκτικό το προσφυγικό θέμα, το οποίο - όπως είπε - είναι πανευρωπαικό και παγκόσμιο θέμα, αναφερόμενος στον ρόλο του Λιμενικού στις διασώσεις είπως πως " οφείλουμε να στηρίξουμε το Λιμενικό Σώμα γιατί βρίσκεται σε πρώτη γραμμή και με αυτό τον τρόπο να οργανώσουμε και την συνολική στάση της Ελληνικής Πολιτείας και να αναδείξουμε το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα ως εξόχως ευρωπαϊκό και παγκόσμιο".

Για τα προβλήματα των Λιμενικών μίλησε στο Flashnews.gr ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης κ. Δημήτριος Σαιτάκης, ενώ για το προσφυγικό επεσήμανε πως οι ροές προσφύγων στα νησιά θα συνεχιστούν και τόνισε πως οι Λιμενικοί στο ανατολικό Αιγαίο σηκώνουν ψηλά την Ευρώπη και την Ελλάδα.
Στην έναρξη του συνεδρίου παρέστησαν οι Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, οι Βουλευτές Βάλια Βαγιωνάκη και Μανώλης Συντυχάκης, πολλοί εκπρόσωποι αρχών και φορέων και φυσικά οι Λιμενικοί οι οποίοι θα συζητήσουν και τα καυτά προβλήματα που απασχολούν το σώμα.
Σήμερα, πρώτη ημέρα των εργασιών πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα "Ναυτική εκπαίδευση - Ο δρόμος της θάλασσας".
Οι εργασίες θα συνεχιστούν την Κυριακή με τα θέματα που αφορούν την Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών του Λιμενικού.