ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA» ΜΕ ΤΟΥΣ Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ ΚΑΙ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ...



Ανεξάρτητοι Ελληνες
Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Καλημέρα κ. Υπουργέ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα γίνει τελικά debate; Δεν θα γίνει; Έχετε εσείς κάποια πληροφόρηση;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ το ζητώ από την πρώτη στιγμή. Από τότε που καταργήθηκε η συζήτηση των πολιτικών αρχηγών και γίνεται ένας μονόλογος, το λόγο τον παίρνουν οι επικοινωνιολόγοι. Αλλά ο ελληνικός λαός δεν ψηφίζει για επικοινωνιολόγους, ψηφίζει για κυβέρνηση.

 Θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένας δημοκρατικός διάλογος, να γίνει ένας διάλογος μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών και με τους δημοσιογράφους βεβαίως, διότι ο δημοσιογράφος βοηθάει στο να υπάρχουν κάποιοι κύκλοι. Να κάνουμε ένα debate έτσι όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική, δηλαδή με ένα χρονόμετρο, να υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε πολιτικό αρχηγό να απαντήσει, κάθε κόμμα να πει τις δικές του θέσεις.

Και πιστεύω ότι ίσως αυτές οι εκλογές, οι οποίες είναι αρκετά σύντομες, και καλώς είναι σύντομες, γιατί δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, δεν το αντέχει ούτε η χώρα μετά από μία συμφωνία που πρέπει να ξεκινήσει η Ελλάδα, να προχωρήσει ένα νέο δρόμο, να αρχίσει η ανάπτυξη, να αρχίσουν οι επιχειρήσεις να εργάζονται, να αρχίσουν πάλι οι εξαγωγές μας, να μπορέσουμε να καρπωθούμε την αύξηση του τουρισμού φέτος το καλοκαίρι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πήγε πάρα πολύ καλά. Είχαμε χθες την κ. Κουντουρά εδώ. Πήγε πάρα πολύ καλά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είμαι διπλά περήφανος, γιατί η κ. Κουντουρά και ως βουλευτής των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ως Υπουργός Τουρισμού κατάφερε με όλο τον κόσμο του τουρισμού, γιατί πρέπει να πούμε συγχαρητήρια και στους επιχειρηματίες του τουρισμού και στους εργαζόμενους. Εργάστηκαν κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και παρά τις αντιξοότητες έδειξαν ψυχραιμία και έλυσαν και προβλήματα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, όντως.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα έβγαλαν πέρα, και ιδίως στα νησιά μας, τα οποία μην ξεχνάμε ότι φέτος το καλοκαίρι είχαν και αυτή την «επίθεση» από την πλευρά των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονταν παράλληλα με τους τουρίστες στις κεντρικές πλατείες. Κατάφεραν όχι απλώς να έρθουν πολλοί τουρίστες, αλλά και να φύγουν και ικανοποιημένοι. Και αυτό φαίνεται από τις κρατήσεις που έχουμε του χρόνου.

Εδώ είναι η ελπίδα, εδώ είναι το αύριο. Αντί να έχουμε, λοιπόν, μία μαύρη και συννεφιασμένη συνεχώς συζήτηση στα κανάλια, αυτό που θα πρέπει να δούμε είναι πώς θα ξαναχτίσουμε την πατρίδα μας.

Κακά τα ψέματα, η πυρκαγιά των μνημονίων έχει κάψει το σύνολο της χώρας. Τώρα είναι η ώρα της ανασυγκρότησης, ήρθε η ώρα των έργων και όχι του διαλόγου για τον διάλογο. Ήρθε η ώρα να ενωθούν οι Έλληνες και όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο αύριο. Και πιστεύω ότι αυτό το οποίο επιδιώκει και η Κυβέρνηση.

Τα δοκιμάσαμε όλα, η Κυβέρνηση αυτή, ο Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, και εμείς ως Κίνημα το οποίο συμμετέχουμε στην Κυβέρνηση. Δεν συμμετείχαμε στις διαπραγματεύσεις, όμως είδαμε ότι δοκιμάστηκαν τα πάντα.

Δοκιμάσαμε να πούμε «όχι», δοκιμάσαμε να σηκωθούμε από το τραπέζι, δοκιμάσαμε το να πάμε σε δημοψήφισμα και ο ελληνικός λαός να απαντήσει εάν θέλει την πολιτική της λιτότητας ή όχι.

Δοκιμάσαμε τους φίλους μας και τους εταίρους μας. Είδαμε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή διάθεση από κανένα να βοηθήσει σε έναν άλλο δρόμο. Θα έπρεπε να πείσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι τώρα που κάηκε η πατρίδα δεν υπάρχει κανένας λόγος να φωνάζουμε «φωτιά - φωτιά». Εμείς φωνάξαμε «φωτιά - φωτιά» όταν άρχισε η πυρκαγιά.

Αυτή τη στιγμή πρέπει να εργαστούμε σκληρά, να φέρουμε την ελπίδα, να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας που έφυγαν, να βρουν πάλι δουλειά οι άνεργοι και με τα 86 δισεκατομμύρια στην εθνική οικονομία να ξεκινήσουμε μία καινούρια εποχή για την πατρίδα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει, το πρόβλημα είναι ότι σας κατηγορούν και μερικοί δικοί σας ότι βάλατε φωτιά, ότι αντί να τη σβήσετε, όπως είχατε υποσχεθεί, βάλατε και άλλη φωτιά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κοιτάξτε κάτι, εκεί που χρειάζεται να βάλουμε ίσως φωτιά για να δούμε ότι πρέπει να ξαναφτιάξουμε από την αρχή την πατρίδα μας είναι σε σχέση με την εντιμότητα και στη δημόσια ζωή και στις σχέσεις των πολιτικών με επιχειρηματίες και στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Εγώ θέλω να σας πω ότι φεύγοντας από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καταρχήν είμαι πολύ περήφανος γιατί υπήρξα πολιτικός προϊστάμενος των καλύτερων Ενόπλων Δυνάμεων του κόσμου, των καλύτερων Ενόπλων Δυνάμεων της Συμμαχίας. Το ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επαγγελματισμός, το φρόνημα αξίζει τον κόπο οι πολίτες να μην το βλέπουν μόνο στις παρελάσεις.

Θέλω να πω ότι εδώ, μαζί με τους Αξιωματικούς, τους Υπαξιωματικούς, τους άντρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, τη Στρατιωτική Ηγεσία, στείλαμε 19 υποθέσεις στον εισαγγελέα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Πότε κ. Υπουργέ μου βλέπετε ότι αυτό θα μπει σε μία σειρά και θα αρχίσει ο κόσμος να μαθαίνει; Στείλατε 19 υποθέσεις στον εισαγγελέα. Η λογική τι λέει; Ότι, ας πούμε, σε δύο μήνες, πέντε μήνες, οκτώ μήνες, θα αρχίσουν να ξεδιαλύνονται τα πράγματα;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Καμπουράκη, χθες επικοινώνησα με την εισαγγελέα, την κ. Ράϊκου - τηλεφωνικά διότι δεν είναι στην Αθήνα - και μου είπε, επειδή θέλω να κάνω απολογισμό παραδίδοντας αύριο το Υπουργείο, ότι οι περισσότερες από αυτές τις υποθέσεις έχουν οδηγηθεί στην τακτική δικαιοσύνη, υπάρχουν ποινικές διώξεις.

Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Εγώ δεν ψάχνω να βρω φαντάσματα. Θέλω να σας πω ότι το 95% των συμβάσεων που υπήρχαν στα εξοπλιστικά ήταν χωρίς εγγυητικές επιστολές. Είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ των τελευταίων συμβάσεων δεν είχαν περάσει από προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι τιμολογήσεις και οι υπερτιμολογήσεις της τάξεως του 200%, του 300%, του 400% ήταν σύνηθες φαινόμενο. Μέσα από τους φακέλους έλειπαν τα περισσότερα δικαιολογητικά.

Ήρθαν εδώ εταιρείες, ιδίως από την Ευρώπη, από τη Γερμανία, οι οποίες καταδικάστηκαν για δωροδοκίες και ενώ αποζημίωσαν το γερμανικό κράτος, η Ελλάδα δεν τους είχε ζητήσει τίποτα. Τους καθίσαμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Και βεβαίως να μας πουν το ποιοι ήταν αυτοί που τα έπαιρναν, γιατί δεν φταίει για όλα στην Ελλάδα ο Τσοχατζόπουλος. Ο Τσοχατζόπουλος πλήρωσε, είναι στην φυλακή, πλήρωσε η οικογένειά του, κατασχέθηκε η περιουσία του αλλά δεν ήταν μόνος του. Πέρασαν πολλοί από εδώ. Πλήρωναν μέχρι προσφάτως τα υποβρύχια του Τσοχατζόπουλου, τα άρματα μάχης για τα οποία υπήρχαν δωροδοκίες και οι υπόλοιπες 19 υποθέσεις που δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να τις αναφέρω.

Αυτές όλες οι υποθέσεις έχουν πάει στη δικαιοσύνη. Οι λίστες Λαγκάρντ άνοιξαν και οφείλει η δικαιοσύνη - δεν είναι μόνο θέμα του Νικολούδη - πριν από τις εκλογές να πει την αλήθεια και πού βρίσκεται υπόθεση προς υπόθεση.

Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να καλείται να πληρώνει και εκείνοι οι οποίοι έβγαζαν παράνομα έξω τα χρήματά τους, γιατί υπάρχουν και άλλοι που τα έβγαζαν και νόμιμα, δεν μπορεί να υπάρχει ένα «σύννεφο» σε όλα αυτά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα, κ. Υπουργέ, να κάνουμε ένα νοητικό άλμα μετά από δύο μήνες. Βλέπετε εσείς, ως Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ότι θα έχουμε πάλι ένα κυβερνητικό σχήμα, περίπου αυτό που έχουμε σήμερα; Δηλαδή μία συγκυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου; Αυτό είναι το πιο πιθανό, το πιο λογικό και αυτό που αναζητάτε και εσείς, ας πούμε; Ως σχέδιο θα το θέλατε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνεργασία μου με τον Αλέξη Τσίπρα, η συνεργασία των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία εντιμότατη συνεργασία.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το παραδέχθηκε και ο Πρωθυπουργός αυτό.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και χαίρομαι ιδιαίτερα και τον ευχαριστώ για αυτό. Γιατί είναι μία δημόσια αποδοχή και μία δημόσια έκφραση της πραγματικής συνεργασίας που υπήρξε. Μπορεί να διαφωνήσαμε σε πάρα πολλά πράγματα, διαφωνούμε ιδεολογικά.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ - τα περισσότερα στελέχη - προέρχονται από το χώρο της καραμανλικής κεντροδεξιάς, μίας καραμανλικής, όμως, κεντροδεξιάς η οποία δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Εγώ άκουσα τον κ. Μεϊμαράκη να λέει στην αρχή για μεσαίο χώρο και χάρηκα. Αλλά μετά τον είδα να μεταμορφώνεται σε Βορίδη και σε Γεωργιάδη και λυπήθηκα για αυτό.

Εδώ χρειάζεται ανασυγκρότηση της χώρας, αλλά χρειάζεται και ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος, για να ξέρει ο καθένας τι είναι.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, εμείς κάναμε κάποιες συμφωνίες. Βρεθήκαμε να συγκρουόμαστε πολιτικά σε θέματα τα οποία εμείς είχαμε προαναγγείλει.

Δηλαδή, να σας δώσω ένα παράδειγμα, υπήρχαν φωνές στο ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες έλεγαν «καταργήστε τις παρελάσεις». Όχι απλώς δεν καταργήσαμε τις παρελάσεις, οι παρελάσεις έγιναν μεγαλύτερες και ήταν εκεί ο Πρωθυπουργός της χώρας. Ήταν και ο Λαφαζάνης, αν θυμάστε, ο οποίος έψελνε τον εθνικό ύμνο.

Κάποιοι μου έφεραν εδώ να υπογράψω μετατροπή ενός στρατοπέδου σε «Στρατόπεδο Σαράφη». Ε, δεν μπορούσα να μετατρέψω ένα στρατόπεδο σε «Στρατόπεδο Σαράφη»

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σε ποια περιοχή ήταν;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στη Βόρειο Ελλάδα. Στο θέμα της μετανάστευσης που είναι πολύ σοβαρό θέμα. Εμείς δεν ψηφίσαμε τον νόμο. Θέλω να σας θυμίσω, ότι όταν μίλησα εγώ για την κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ, μου επιτέθηκε το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Και έρχεται η κ. Μέρκελ και κάνει ακριβώς αυτό: κατάργηση του Δουβλίνο ΙΙ. Γιατί; Διότι πρέπει να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος από τους πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται από τη Συρία.

Εδώ είχαμε διαφορετικές πολιτικές. Έγινε δεκτό το να μπει το καράβι, στο οποίο γίνεται και το registration τώρα από τα νησιά, αλλά πρέπει να υπάρχουν παραπάνω καράβια. Πρέπει να φύγουν από τις παραλίες των νησιών οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Υπάρχουν λύσεις. Εμείς, μετά από τα καράβια, επεξεργαστήκαμε και άλλες λύσεις. Με τη σύμφωνη γνώμη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, της Ύπατης Αρμοστείας, διότι πρέπει να έχουμε και ένα διεθνές πλαίσιο, μπορεί να μεταφερθεί όλος αυτός ο κόσμος, γιατί είναι μεγάλη η ροή, 4.500 είχαμε χθες μόνο για να καταλάβετε.

Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας κέντρων υποδοχής - για τις δύο μέρες, μέχρι να μπουν στα καράβια - σε μη κατοικημένες περιοχές. Να σας πω ένα παράδειγμα, είναι τα Λημνιά ένα νησί που είναι βόρεια, κοντά στη Ρόδο, όπου εκεί μπορούν να γίνουν αξιοπρεπέστατες συνθήκες, να μεταφερθούν γραφεία, containers όπου θα γίνεται η καταγραφή και να φύγουν από την παραλία της Κω. Διότι είναι απόλυτα αντιληπτό ότι και οι τουριστικές επιχειρήσεις περιμένουν να δουλέψουν 2-3 μήνες.

Θέλω να σας πω, όμως, ότι στο βασικότερο, στην οικονομία, με τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι είχαμε αρκετές διαφορές, βρήκαμε συνισταμένες.

Στο Υπουργείο Άμυνας ξέρετε ότι περιουσία 35 δισεκατομμυρίων ήταν στην άκρη; Δεν την πουλάμε, όμως αξιοποιούμε τα παλιά στρατόπεδα για να γίνουν ξενοδοχειακές μονάδες. Με τη ΜΟΜΑ, η οποία δεν χρειάζεται ειδική αδειοδότηση, να χτιστούν ξενοδοχεία, λιμάνια, αεροδρόμια.

Αυτά όλα τα έσοδα θα πάνε προς όφελος του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Ένα προσωπικό το οποίο υπέστη από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου μείωση μισθών κατά 50%.

Εδώ, θέλω να σας πω ότι κάναμε τεράστιες προσπάθειες αποκατάστασης των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μέχρι εχθές. Τα λεφτά τα έχουμε στείλει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Θέλω να σας πω ότι τα χρήματα αυτά που θα μπουν πρέπει να γίνουν σπίτια για τους Αξιωματικούς και ιδιαίτερα για τους Υπαξιωματικούς και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία υπηρετώντας αναγκάζονται να πληρώνουν το μισθό τους σε ενοίκιο. Χτίζουμε σπίτια παντού, σε όλη την Ελλάδα. Και όλα αυτά μέσα σε επτά μήνες.

Καταφέραμε και θέλω να το εγγυηθώ αυτό από εδώ τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας,  ότι όσο υπάρχουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ δεν πρόκειται να απολυθεί ούτε ένας από τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στηρίζονται βεβαίως στους Αξιωματικούς, στους επιστήμονες, στους επαγγελματίες Αξιωματικούς αλλά και στους Υπαξιωματικούς μας, στους ΕΠΟΠ, οι οποίοι υπήρξαν και στη στόχευση των δανειστών. Μειώστε - λέει - τους στρατιώτες. Ποιους να μειώσουμε; Τους εννέα μήνες θητεία που κάνουν οι Έλληνες πολίτες; Ή τους Υπαξιωματικούς;

Δεν υπάρχει στρατόπεδο και φυλάκιο, ξερονήσι, φυλάκιο στα βουνά, καράβι, αεροδρόμιο που να μην υπάρχει επαγγελματίας οπλίτης, επαγγελματίας Υπαξιωματικός και βεβαίως οι Αξιωματικοί, αλλά και οι στρατεύσιμοι.

Αυτά όλα και όλα αυτά τα οποία θα πω και αύριο παραδίδοντας το Υπουργείο έγιναν  πράξη. Ξέρετε, «μαζέψαμε» πολλά πράγματα σε αυτούς τους επτά μήνες, αλλά δεν βγήκε προς τα έξω.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι όντας σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα αριστερό, ο Τσίπρας ένας προοδευτικός κεντροαριστερός ηγέτης…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μην τον λες κεντροαριστερό, ανατριχιάζει. Μην τον λες κεντροαριστερό, δεν του αρέσει.

Π. ΚΑΜMΕΝΟΣ: Αριστερό, γιατί όχι; Αλλά μια υγιής αριστερά, έτσι; Μία αριστερά που κατάφερε να κινητοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις. Και εμείς, ένα κεντρώο κεντροδεξιό κόμμα, το οποίο είναι ριζοσπαστικό και δημοκρατικό, που μπορεί να στηρίξει τους αδύναμους αλλά και παράλληλα να στηρίξει την ιδιωτική οικονομία, να στηρίξει και να προασπίσει την εθνική ταυτότητα, τη σχέση της θρησκείας με τον ελληνισμό και μαζί, πηγαίνοντας στην Ευρώπη από διαφορετικούς κόσμους, να μιλάμε απόλυτα τον ίδιο λόγο ως Έλληνες.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ θα την κάνω την ερώτηση, δεν μπορώ. Αν όλα είναι όπως τώρα, δηλαδή γίνουν εκλογές, είναι ο Τσίπρας πρώτος, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ είναι μέσα στη Βουλή με το ποσοστό τους και τα λοιπά, και από ό,τι καταλαβαίνω - έτσι που τα έχετε πάει - μία χαρά συνεργασία θα ξανακάνετε, ο Πάνος Καμμένος θέλει να είναι πάλι στο Υπουργείο Άμυνας; Διότι σε επτά μήνες δεν προλάβατε να κάνετε και πολλά εδώ που τα λέμε. Θέλετε να είστε εκεί;

Π. ΚΑΜMΕΝΟΣ: Θα απαντήσω. Θέλω να σας πω καταρχήν ότι το Υπουργείο Άμυνας μου επροτάθη από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και θέλω να σας πω ότι είναι ύψιστη τιμή για έναν πολιτικό - εγώ είμαι 23 χρόνια στη Βουλή των Ελλήνων εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό - να βρίσκεται σε αυτό το Υπουργείο το οποίο δεν έχει ούτε γραφειοκρατία, ούτε διαφθορά. Εδώ εργάζονται οι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, άνδρες και γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων με επαγγελματισμό που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στη δημόσια διοίκηση. Προστατεύουν τα σύνορά μας, δίνοντας μάχη καθημερινώς είτε στον αέρα, είτε στη θάλασσα, είτε στην ξηρά.

Και βεβαίως θα ήθελα να συνεχίσουμε αυτό το έργο που ξεκινήσαμε εδώ, με τον αναπληρωτή Υπουργό, τον κ. Βίτσα, με τον Υφυπουργό, τον κ. Τόσκα, αλλά και τον κ. Ήσυχο που πέρασε κάποιο καιρό από εδώ, να προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων. Να πάρουμε και να δημιουργήσουμε έναν κοινό φορέα, που έχει ήδη υπογραφεί και τον επεξεργαζόμαστε, για τα μεταφορικά μέσα, τα αεροπορικά.

Ξέρετε τι είναι να πληρώνει ο ελληνικός λαός 20.000 ευρώ την ώρα για ένα C130 για να μεταφέρει από τη Ρόδο ένα νεογνό, επειδή δεν υπάρχει θάλαμος νεογνών, θερμοκοιτίδα των 5.000 ευρώ στη Ρόδο;

Ξέρετε τι είναι, την ώρα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα μέσα του ΕΚΑΒ και να γίνεται διακομιδή από ένα νησί με 560 ευρώ την ώρα, να πληρώνουν 15.000 την ώρα για να πηγαίνει το Super Puma;

Μπορούμε να μαζέψουμε πολύ τα πράγματα εδώ. Μπορεί η διακλαδικότητα να βοηθήσει. Θέλω να σας πω, ότι οι επιτυχίες οι οποίες είχε αυτή η κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική, δεν έχουν γίνει γνωστές.

Με την Αίγυπτο ουσιαστικά έχουμε συμφωνήσει στη χάραξη της ΑΟΖ. Έχουμε ανοίξει μία καινούρια μέρα συνεργασίας με το Ισραήλ και την ίδια στιγμή με χώρες της Αραβικής Χερσονήσου και παράλληλα στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα έχει καταφέρει στη διάρκεια της κρίσης των επτά μηνών, να βγαίνει πρώτη σε όλους τους διαγωνισμούς που γίνονται, είτε αυτοί αφορούν την αεροπορία, είτε τη στρατηγική, είτε το ναυτικό.

Ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ που παραδίδει στις 15 του μηνός, ο κ. Κωσταράκος, αναλαμβάνει επικεφαλής στην Ευρώπη για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Θέλω να σας πω, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αποτελούν έναν βασικό πυλώνα εγγύησης της προόδου και του αύριο.

Στην αμυντική βιομηχανία, είναι σημαντικό να είναι σήμερα ο Κενυάτης Υπουργός και να διαπραγματεύεται με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα για να πάρει G3. Έχει σημασία να εμπιστεύονται όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής την ΕΑΒ για τα αεροπλάνα. Έχει σημασία να προχωράμε σε νέο όπλο, το οποίο θα βγει στην Πάτρα στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι όπλο είναι αυτό;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Είναι νέα συμφωνία για τη παραγωγή νέων οπλικών συστημάτων.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ελληνικών, καθαρά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καθαρά ελληνικών. Ακόμα και η Καλάσνικοφ ήρθε στην Ελλάδα. Έχουν προχωρήσει σχεδόν σε συμφωνία με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, για τη παραγωγή του καλάσνικοφ στην Ελλάδα.

Περιμένουμε με την άρση του εμπάργκο που θα γίνει και των μέτρων που έχει πάρει το ΝΑΤΟ και η Ευρώπη κατά της Ρωσίας, να προχωρήσουμε σε συμπαραγωγές άλλων συστημάτων.

Έχουμε υπογράψει συμφωνία με αμερικανικές εταιρείες, τη Lockheed Martin, αλλά και με τη γαλλική, τη Dassault, για συμπαραγωγή στην ΕΑΒ. Νατοϊκά υψηλής τεχνολογίας συστήματα παράγονται στην Ελλάδα και αυτό είναι η πρόοδος.

Εγώ πήρα μαζί μου πέραν των ελληνικών κρατικών αμυντικών συστημάτων, όλους τους Έλληνες επιχειρηματίες. Ανθρώπους με τους οποίους είχα συγκρουστεί στο παρελθόν ήταν μαζί μου και στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ισραήλ, γιατί θεωρώ ότι πρέπει όλοι μας να είμαστε πρεσβευτές των ελληνικών επιχειρήσεων και τα πράγματα θα πάνε καλά.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κύριε Υπουργέ, το ότι δεν μιλάμε, δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε και με αυτά που λέτε. Αφού είστε τόσο ευχαριστημένος και αφού πήγαν όλα καλά τα πράγματα, γιατί έχουμε αυτά τα χάλια που έχουμε; Δεν το καταλαβαίνω, δηλαδή αυτή την ευχαρίστηση που έχετε. Εδώ διαλύθηκε, έμεινε ο μισός ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε στην ουσία κλειστές τις τράπεζες. Έχουμε capital control. Αναγκάζεστε να πάτε σε εκλογές. Φαντάζομαι δεν το θέλατε και εσείς, αναγκαστήκατε. Ήταν μονόδρομος. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι θα ξημερώσει αύριο.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρουμε τι θα ξημερώσει. Θα ξημερώσει μία μέρα που ξεκινάει ένα πρόγραμμα 86 δις ευρώ, με 20 δις λιγότερα από αυτά που είχαν συμφωνήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να πληρώσει ο ελληνικός λαός, άρα χρήματα που θα μπουν στην οικονομία. Ξεκινάμε με διαγραφή του χρέους, με επιμήκυνση του χρέους, το οποίο μεταφέρεται το μεν βραχυπρόθεσμο άμεσα σε ένα ταμείο με χαμηλότερο επιτόκιο, το δε μακροπρόθεσμο σε διαγραφή του. Το λένε οι πάντες. Δεν μιλάμε πια μόνο εμείς και το ΔΝΤ. Η ίδια η Γερμανία συζητάει για το πώς θα προχωρήσει σε επιμήκυνση του χρέους. Ουσιαστικά είναι διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους.

Έχουμε χρήματα τα οποία θα μπουν στη πραγματική οικονομία και δεν μιλώ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών. Ομιλώ για τα πακέτα Γιούνκερ, τα οποία θα μπουν στην ελληνική οικονομία για να υπάρξει ανάπτυξη.

Για αυτό υπάρχει, αν θέλετε, το χαμόγελο μετά από την καταστροφή. Έχουμε εξαθλιωθεί οι Έλληνες με την πολιτική  της λιτότητας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό το capital control, δεν μπορούσε ο Αλέξης να το γλιτώσει; Ήταν μεγάλη ζημιά αυτό το πράγμα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το capital control είναι καταστροφή. Εγώ ξέρω ανθρώπους του εμπορίου, ξέρω μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε τραγική θέση. Χθες είχα εδώ στο γραφείο μου ακτοπλόο ο οποίος για ένα ανταλλακτικό, το οποίο δεν του επιτρέπουν να στείλει τα λεφτά στη Νορβηγία για να το φέρει, δεν προχωράει ένα πλοίο.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Έχουν παραλύσει όλα τώρα. Μην κοροϊδευόμαστε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Προσέξτε λίγο τα capital controls πάρθηκαν, παρότι υπήρχε διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού για το αντίθετο. Ήταν, δυστυχώς, μέρος της άσκησης πιέσεως προς αυτή την Κυβέρνηση.

Εγώ λυπάμαι που υπήρχαν Έλληνες οι οποίοι ζητούσαν δημόσια και εδώ αλλά και στις Βρυξέλλες τα capital controls. Ξέρει ο ελληνικός λαός ποιος τα ζήτησε και για ποιο λόγο τα ζήτησε. Τέλος πάντων, τα capital controls τελειώνουν. Ήδη, βδομάδα με τη βδομάδα, θα χαλαρώσουν τα capital controls και πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν.

Ξέρετε, υπήρχαν πολιτικοί - έχετε και καλεσμένους κάποιους εξ’ αυτών τις επόμενες ώρες και ημέρες - οι οποίοι από τις πρωινές εκπομπές πρότειναν στον ελληνικό λαό να τραβήξει τα λεφτά του από τις τράπεζες. Ξέρετε, τον τορναδόρο στην Κρήτη τον ψάχναμε να τον βρούμε στην αρχή των πρώτων μνημονίων, να τον συλλάβει η ΕΥΠ, γιατί -λέει - προέτρεπε τον κόσμο να πάρει τα λεφτά του από τις τράπεζες. Και είχαμε πολιτικούς, πρώην υπουργούς, να προτείνουν δημόσια στον ελληνικό λαό να τραβήξει τα λεφτά του.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Για την Ντόρα τώρα λέτε. Για τον Άδωνη και αυτά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και για τη Ντόρα. Δεν θέλω. Νομίζω τα ξέρει.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το λέω εγώ. Εγώ το είπα.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, τώρα μιας και είπατε για ΕΥΠ, για να έρθουμε και στα πραγματικά θέματα. Τι έγινε με αυτήν την ιστορία με την Κω; Που είπατε εσείς ότι ήταν κάποιος της ΕΥΠ.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω κάτι; Τον άνθρωπο αυτόν τον ήξερα.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το διέψευσε το Υπουργείο ότι είναι στην ΕΥΠ. Τι έχει γίνει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Βλέπετε ότι το Υπουργείο λέει μετά το 2009. Αφού τον ήξερα. Ήταν οδηγός βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τον ξέρατε προσωπικά δηλαδή; Τον είχατε δει;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μα βεβαίως τον ήξερα προσωπικά. Ήτανε από αυτούς που προσπαθούσαν πάντα να βάλουν τη Νέα Δημοκρατία στο παρακράτος.

Επέμενε από οδηγός βουλευτού και μπήκε στο κλιμάκιο της ΕΥΠ στην Κω 2006 με 2008. Είναι από τους ανθρώπους που απομόνωναν τη Νέα Δημοκρατία τότε. Είναι από αυτούς που τώρα πια τους πήραν συνεργαζόμενους. Και βγαίνει και ο Διοικητικής της ΕΥΠ και διαψεύδει ότι ήταν μετά το 2009. Πολύ ωραία.

Εγώ την ΕΥΠ τη σέβομαι απόλυτα ως μία εθνική υπηρεσία πληροφοριών και σέβομαι απόλυτα το προσωπικό της και το εθνικό έργο που κάνει, αλλά τώρα, το να βγαίνουμε και να κάνουμε τέτοιου είδους ανακοινώσεις, οι οποίες προσβάλουν και την ίδια τη Διοίκησή της, δεν θα μείνουν αναπάντητες από μένα.

Δεν ξέρω αν ο κ. Ρουμπάτης ήταν κολλητός του Ήσυχου και του Λαφαζάνη και θέλει αυτή τη στιγμή να κάνει αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση, αλλά προβοκάτσιες δεν δέχθηκα ποτέ στη ζωή μου και δεν θα δεχθώ.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τώρα και ένα δεύτερο θέμα που θέλω να σας ρωτήσω δημοσιογραφικά. Με αυτήν την ερώτηση των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για κάποιον δικό σας άνθρωπο - λέει - που τον «φωτογραφίζουν».

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ποιον δικό μου άνθρωπο; Ακούστε κάτι. Εδώ πέρα δεν υπάρχουν φωτογραφίες .

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δικό σας. Στέλεχος του κόμματός σας. Εγώ δεν θέλω να πω ούτε όνομα, ούτε τίποτα.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω κάτι; Τα ανώνυμα αυτά είναι αυτοί οι ψευτοτσαμπουκάδες, τα λαϊκολεβέντικα. Όποιος έχει όνομα για οποιοδήποτε στέλεχος πάει στον Εισαγγελέα και δίνει το όνομα. Υπάρχει η Επιτροπή Πόθεν Έσχες στη Βουλή. Αν ο κ. Χαϊκάλης, όπως υπονοούν, έχει off shore, να πάνε να τη δηλώσουν. Να πάνε στον Εισαγγελέα, να πάνε στη Βουλή που υπάρχει ανοιχτή η Επιτροπή του Πόθεν Έσχες και να τον ελέγξουνε. Τώρα, βρήκαν έναν, που ο κ. Χαϊκάλης μου είπε ότι είναι από τους μεσάζοντες, που του έκλειναν θέατρα στην Κύπρο…

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς προφανώς τον ρωτήσατε ως Πρόεδρος. Έτσι δεν είναι;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εγώ όταν κατονόμασα τον Παπασταύρου ως συνεργάτη του Σαμαρά, ότι έχει αρπάξει 5 εκατομμύρια από τη λίστα Λαγκάρντ, τον είπα επώνυμα και πήγα και τα στοιχεία στον Εισαγγελέα και τώρα ήρθε και η δίωξη.

Αν έχουν οποιοδήποτε στοιχείο για οποιοδήποτε δημόσιο πρόσωπο, όποιο και αν είναι αυτό, θα πάνε στον Εισαγγελέα, θα πάνε στην Επιτροπή του Πόθεν Έσχες να καταθέσουν.

Αυτά, με τη «μαύρη κουκούλα» που δεν λέω το όνομα, αλλά το υπονοώ και τα λοιπά, είναι πρακτικές τις οποίες έχουν φέρει στη Νέα Δημοκρατία οι Νεοσαμαρικοί ακροδεξιοί, τους οποίους δυστυχώς έβαλαν σε ένα κόμμα οι ίδιοι άνθρωποι που έβριζαν τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Κώστα Καραμανλή μέχρι προσφάτως.

Αυτά να τα ξεχάσουν. Για αυτό το λόγο σας λέω ότι αυτό το κόμμα – δυστυχώς, γιατί υπήρξα πολλά χρόνια εκεί - έχει διαλυθεί πλήρως. Έχει μετατραπεί σε ένα υποκατάστημα του ΛΑ.Ο.Σ με τους ανθρώπους του κ. Σαμαρά να έχουν δυστυχώς υιοθετήσει αυτή τη λογική.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα, κάνα σποτάκι έχουμε σκεφτεί; Κάτι της προκοπής;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι θα υπάρχει πολύ ωραίο σποτάκι.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με άλλο μεταφορικό μέσο ή με τραίνο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δώστε μας μία ιδέα. Με πλοίο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ¨Όταν το γυρίσουμε σας υπόσχομαι ότι θα σας το διαρρεύσω.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ήταν μακράν το καλύτερο των προηγούμενων εκλογών. Είναι πλέον ψηλά ο πήχης σας κ. Υπουργέ. Το ξέρετε.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αναγκαίο καλό είπαμε. Και όταν ήρθε η ώρα να κρατήσουμε το τραινάκι στις ράγες - ξέρετε, ήταν πολύ δύσκολο για εμάς - οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μείναμε ενωμένοι 13 Βουλευτές. Δεν έφυγε ούτε ένας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλήθεια.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε εάν η Ελλάδα θα πάει, όχι απλώς στην πτώχευση, διότι τα διλήμματα υπήρχαν και παλιά, το δίλημμα τώρα δεν ήταν μόνο η πτώχευση. Ήταν η έξοδος από την Ευρώπη, όχι από την Ευρωζώνη.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Πείτε μας κάτι επ’ αυτού. Ο κύριος Τσίπρας χθες στη συνέντευξη παρουσίασε μία εικόνα όπου ο κ. Βαρουφάκης είχε προτείνει να παίξετε τη χώρα στα ζάρια, 50 - 50.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Επειδή εμείς οι δύο ξέρουμε από πόκερ. Εδώ, χωρίς να έχεις τέσσερις άσσους, σου έλεγε ο Βαρουφάκης «βάλε τα ρέστα σου», όταν από κάτω έλειπαν χαρτιά τα οποία μπορεί να είχαν καλύτερο φύλλο. Και ο κ. Τσίπρας, είπε «να πάρω το ρίσκο για τον εαυτό μου, αλλά όχι για 11 εκατομμύρια ανθρώπους».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι, δεν έχω αντίρρηση, πολύ καλά τα είπε. Άλλο ρωτάω. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά ή όλα δεν πάνε καλά με τον κ. Βαρουφάκη στις 25 Ιουνίου. Και εσείς τόσο αργά το καταλάβατε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα σας πω την αλήθεια. Όταν μιλούσαν για Grexit, μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου και μέχρι τον Μάρτιο, το έλεγαν περισσότερο ως απειλή «θα σας βγάλουμε από την Ευρωζώνη».

Πράγμα που δεν μπορούσαν να κάνουν από τον ίδιο τον κανονισμό της Ευρωζώνης. Αντελήφθην μετά, ότι το Grexit δεν ήταν μία απειλή προς την Ελλάδα, αλλά ένας σχεδιασμός. Ο ίδιος σχεδιασμός που υπήρχε από τον Γιώργο Παπανδρέου και κάποια στελέχη και κάποιους κερδοσκόπους, με το οποίο θα κέρδιζαν αν έβγαινε η Ελλάδα από την Ευρωζώνη και από την Ευρώπη, αυτό μετετράπη σε άποψη του κ. Βαρουφάκη με τη πιθανότητα του 50 - 50, αλλά και πρόταση του κ. Σόιμπλε.

Γ.ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Τι; Λέτε ότι είχε πρόθεση δηλαδή ο κ. Βαρουφάκης;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κ. Βαρουφάκης έλεγε «θα πάμε να τους απειλήσουμε μέχρι τέλους και αν δεν πετύχουμε θα πάμε σε Grexit». Εδώ, όμως, είδαμε ότι αυτό ήταν η άποψη του Σόιμπλε. Και Grexit ξέρετε δεν θα σήμαινε μόνο δραχμή. Θα σας πω κάτι, εγώ προσωπικά εάν υπήρχε λύση με δραχμή, αξιοπρεπής για την Ελλάδα, θα τη συζητούσα. Δεν υπήρχε τέτοια πρόταση. Δεν μπορούσε να στηριχθεί η δραχμή. Αλλά, πέραν αυτού, το Grexit το οποίο πρότεινε ο Σόιμπλε, αυτή ήταν η θέση του Σόιμπλε, το Grexit, αυτή υπηρετεί ο Λαφαζάνης και οι υπόλοιποι που σήμερα λένε «έξοδος από τη Ευρωζώνη».

Το Grexit, όμως, ξέρετε τι θα σήμαινε; Τρία εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι καλύπτονται από τη συνθήκη του Δουβλίνο ΙΙ, οι οποίοι δεν θα έπαιρναν το «μαγικό χαρτάκι» που παίρνουν σήμερα για να πάνε στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο και τα λοιπά. Θα ήμασταν μία χώρα πτωχευμένη, μία χώρα που θα είχε κατασχέσει η Finance Bank της Τουρκίας την Εθνική Τράπεζα και τους λογαριασμούς των Ελλήνων καταθετών.

Θα είχαν κλείσει οι ελληνικές επιχειρήσεις και θα είχαμε 11 εκατομμύρια ανέργους και παράλληλα τρία εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι θα ήταν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα.

Γιατί ήθελε ο Σόιμπλε το Grexit. Διότι με το Grexit δεν θα ήταν υποχρεωμένος να απορροφήσει, όπως κάνει τώρα, τους Σύρους πρόσφυγες.

Οι Σύροι πρόσφυγες θα έκαναν ακόμα βόλτα στη Κω, αλλά και στην Αθήνα. Το Grexit λοιπόν είχε να κάνει και με το θέμα το μεταναστευτικό και είναι λάθος.

Εγώ προσπάθησα να το εξηγήσω και στο Λαφαζάνη και στους άλλους και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Δεν είναι εχθροί. Προσπάθησα να τους το εξηγήσω και να του πω «αυτό που λέτε, πρώτα απ’ όλα, δεν γίνεται». Το εξετάσαμε μία, δύο, τρεις στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μαζί ήμασταν. Είδαμε ότι από τη Ρωσία δισεκατομμύρια δεν υπάρχουν. Τι να κάνουμε;

Και εδώ, με το που θα είχαμε το Grexit, που ήθελε ο Σόιμπλε -θα ακολουθούσαμε, δηλαδή, εμείς τη πολιτική του Σόιμπλε - θα είχε η Ελλάδα τρία εκατομμύρια μετανάστες, οι οποίοι δεν θα είχαν να φάνε, μαζί με τον ελληνικό λαό και τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες που θα απολύονταν, θα  έβγαζαν τα όπλα εναντίον των έξι εκατομμυρίων που είναι ήδη άνεργοι.

Αυτό το πράγμα δεν μπορούσε να το κάνει κανείς. Αυτό ήταν δολοφονία της χώρας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Με τις λίστες τα έχετε κανονίσει εκεί ή θα έχετε γκρίνιες;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Γκρίνιες εμείς δεν έχουμε. Εγώ δημοκρατικά δεν έχω αδικήσει ποτέ κανέναν και το ξέρετε. Αυτοί που έχουν εκλεγεί με σταυρό θα είναι στις θέσεις τους πρώτοι. Από εκεί και πέρα, εκεί που τα ποσοστά μας είναι πολύ καλά, καλύτερα από το μέσο όρο, θα παραμείνουν πρώτοι αυτοί οι οποίοι ήταν. Από εκεί και πέρα θα υπάρχουν αλλαγές. Θέλω να σας πω ότι έχω πάρα πολλές υποψηφιότητες. Θα υπάρχουν υποψηφιότητες από ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολιτικής, αλλά και νέους ανθρώπους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Θα τα δούμε. Κοντός ψαλμός. Πότε θα γίνουν εκλογές τελικά; Έχετε καταλήξει; Στις 20 Σεπτεμβρίου; Θα προλάβουμε;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στις 20 Σεπτεμβρίου είναι δεδομένο ότι θα γίνουν.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα.

Π.ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Καλημέρα.