ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Τι ζητούν οι θεσμοί από το υπουργείο Υγείας!

Η Εφημερίδα των Συντακτών- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Την αναγραφή μόνο της δραστικής ουσίας στις ιατρικές συνταγές, την άρση της προνομιακής μεταχείρισης των προ του 2012 φαρμάκων που έχουν χάσει την πατέντα προστασίας τους (off patent) και των γενοσήμων και τη μείωση της κοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων, ζήτησαν οι θεσμοί από τους εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας κατά την πρώτη συνάντηση των δυο μερών που έγινε την Πέμπτη.

Το πρώτο απαιτεί την κατάργηση της εγκυκλίου του Απριλίου του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, με την οποία δινόταν η δυνατότητα να γράφεται η εμπορική ονομασία των γενοσήμων και την επιστροφή στην πρότερη κατάσταση που είχε νομοθετήσει ο Αδ. Γεωργιάδης.
Οσον αφορά την ανακοστολόγηση των γενοσήμων και των οff patent που κυκλοφόρησαν πριν το 2012 και εξαιρούνταν από την τιμολόγηση που εφαρμόζεται για τα μετά το 2012 σκευάσματα τώρα, ζητείται να συμπεριληφθούν. Η τιμολόγηση υπενθυμίζουμε είναι 32,5% του πρωτότυπου φάρμακου για τα off patent και 50% του πρωτότυπου για τα γενόσημα.
Το τρίτο ζητούμενο για τους θεσμούς, είναι η μείωση της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και ζητήματα αυτόματης επιστροφής σε περίπτωση υπέρβασης της δαπάνης (clawback) και υποχρεωτικής έκπτωσης ανάλογα με τις πωλήσεις (rebate). 
Στη σύσκεψη που τέθηκαν και θέματα που αφορούν τους διαγωνισμούς προμηθειών και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, συμμετείχαν αντιπροσωπείες του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του Εθνικού Οργανισμού Φαρμακων (ΕΟΦ), της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ).