ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

​ Το Λιμάνι της Αγωνίας στηρίζει τις κινητοποιήσεις της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας κατά του Φασισμού με στόχο την εξάλειψη της νεοναζιστικής τρομοκρατίας από την πόλη μας...

....και  καλεί τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν σ' αυτές.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
και ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

ΜΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΕΙΣ!
ΑΥΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ…

ΣΑΒΒΑΤΟ  28/03/15 – 11:30 Π.Μ.
ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΦΩΝΗ ΣΟΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΕ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ
«Περπατάς στον δρόμο ανυποψίαστος για να πας στη δουλειά σου, για να δεις τους φίλους σου ή γιατί απλά σου αρέσει να περπατάς, φορώντας τα ρούχα που γουστάρεις, έχοντας κόψει τα μαλλιά σου έτσι όπως γουστάρεις και γιατί όχι, άλλωστε σε ελεύθερη χώρα ζούμε. Έτσι νόμιζες τουλάχιστον.

 Και ξαφνικά, βρίσκεσαι στο έδαφος, να σε κλωτσάνε, να σε βρίζουν, να σου πατάνε το χέρι, ενώ μέσα σ’ αυτά τα λίγα λεπτά που χτυπάνε το κεφάλι σου στην άσφαλτο, προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις τι έχεις κάνει λάθος και γιατί σου συμβαίνει αυτό που σου συμβαίνει.

Ο 22χρονος φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο είναι συμπολίτης μας. Το Σάββατο 14/3/15 το βράδυ ξεκίνησε από το σπίτι του για να συναντήσει τους φίλους του. Πέρασε από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου έξω από το ξενοδοχείο Savoy στο κέντρο του Πειραιά, όπου - όπως έμαθε αργότερα - είχε εκδήλωση η  ''πολιτική οργάνωση''  Χρυσή Αυγή. Όταν  πέρασε από εκεί δεν γνώριζε ούτε τον λόγο που ήταν μαζεμένος κόσμος έξω από το ξενοδοχείο, ούτε για την εκδήλωση.

Προχωρούσε για να πάει στη στάση εντελώς ανυποψίαστος. Ξαφνικά ένα χέρι αρχίζει να τον χτυπάει στον ώμο και ένας τύπος να τον ρωτάει ''τι μαλλί είναι αυτό ε;'', ''τι είσαι εσύ''; Το παιδί δεν απαντάει και συνεχίζει την πορεία του, ο τύπος γίνεται πιο επιθετικός. ''Τι είσαι εσύ ρε, αντιφασίστας ή αναρχικός;'', ''δεν ασχολούμαι μ’ αυτά, ηρέμησε'' του απαντάει αλλά τα αίματα άναψαν, ο τύπος του ρίχνει την πρώτη μπουνιά ενώ αρχίζουν να μαζεύονται κι άλλοι (6 ή 7). Ο μικρός καταλαβαίνει ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση και προσπαθεί να ξεφύγει, τον κυνηγούν, τον πιάνουν, του χτυπάνε το κεφάλι σε κάτι κάγκελα, μετά τον ρίχνουν κάτω και αρχίζουν να τον βρίζουν, να του πατούν το χέρι και να τον κλωτσάνε στα πλευρά. …Κι αφού εκτονώθηκαν, τον παρατούν και φεύγουν.

Η δεύτερη πράξη αυτού του έργου συνεχίστηκε στο αστυνομικό τμήμα Καλλίπολης όπου πήγε για να κάνει τη μήνυση.
-Αλλοδαπός είσαι ;  
-Έλληνας είμαι. Έχει σημασία; 
-Ναι, γιατί αφού δεν είσαι αλλοδαπός, δεν είναι ρατσιστική βία.                              
-Φυσικά και είναι ρατσιστική βία. Η ρατσιστική βία δεν έχει να κάνει μόνο με τη χώρα προέλευσης.

Πράξη τρίτη στο Τζάνειο Νοσοκομείο.
-Ποιος σε χτύπησε;   ////  -Η Χρυσή Αυγή. ////  -Τι έκανες; ////  -Απλά περνούσα.
-Τους τσίγκλησες;    ////   -Όχι, δεν τους άρεσε το λουκ μου.   ////   -Ποιο λουκ;
-Ξέρω εγώ, το μαλλί μου.   ////   -Άντε ρε, σοβαρά; Κοίτα να δεις, καλά, ακούμε ότι χτυπάνε αλλοδαπούς, κανένα γύφτο, αλλά και Έλληνες;!
-Δηλαδή κι αυτούς που τους χτυπάνε,όλα καλά;  ////  -Όχι ότι είναι σωστό, αλλά πού να φανταστεί κανείς ότι βαράνε κι Έλληνες.Πονάς;  //// -Ναι.
-Ίσως έχεις μερικά ραγίσματα, δεν φαίνεται καθαρά, αλλά φίλε μου να κουρευτείς.  ////   -Τι εννοείτε να κουρευτώ;   ////   -Κόψε το μαλλί ή άφησε το να μακραίνει.   ////   -Γιατί;   ////   -Να κουρευτείς, να κουρευτείς.
-Μα νόμιζα ότι είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε εμείς πώς θέλουμε να κουρευόμαστε ή να ντυνόμαστε.   ////   -Να κουρευτείς, άκου με που σου λέω.

Ο φοιτητής δεν θα το κουρέψει το μαλλί, γιατί δεν έχει μάθει να του υπαγορεύει κανείς το τι θα κάνει, ποιος θα είναι και πώς πρέπει να φαίνεται, δεν έχει μάθει, ευτυχώς, να του καλουπώνουν την Ελευθερία του. Σίγουρα  όμως, αυτό που έζησε δεν θα το ξεχάσει εύκολα και θα περάσει πολύς καιρός πριν ξαναπερπατήσει στον δρόμο χωρίς να κοιτάει πίσω του, με τον φόβο ότι κάποιος, από το πουθενά, θα του την πέσει ξανά. Δεν θα ξεχάσει ποτέ ότι στα μάτια των συμπολιτών του είδε την αδιαφορία, την αδράνεια, την προδοσία. Γιατί όλοι μας τον έχουμε προδώσει, με την ανοχή μας σε αυτές τις πρακτικές, με την ψήφο μας σε ''πολιτικές οργανώσεις''  ναζιστικής νοοτροπίας, με την αδυναμία μας να κλείσουμε την πόρτα στον χουλιγκανισμό του φασισμού και την τρομοκρατία που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν.

Ο φοιτητής γνώριζε για τα αίσχη των Ναζί μόνο από την ιστορία, σίγουρα όμως δεν θα ξεχάσει ποτέ στη ζωή του το αίσχος που βίωσε από τους νεοναζί. Κι αν η κοινωνία δεν μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά μας από τέτοιους εφιάλτες και τέτοια βιώματα, τότε έχει αποτύχει συνολικά. Έχουν αποτύχει οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι κυβερνήσεις, οι δικαστές, τα κόμματα, οι ακτιβιστές, οι απλοί πολίτες και όλοι όσοι συνεχίζουν να μένουν απαθείς, να μην αντιστέκονται ενεργά, να κλείνουν τα μάτια σε τέτοια περιστατικά. Γιατί ήδη μετράμε θύματα. Και αν περιμένεις να αντιδράσεις μόνο όταν θύμα θα γίνει το δικό σου το παιδί, τότε ίσως να είναι πολύ αργά…

Διαδώστε το μήνυμα και πυκνώστε τις γραμμές της αντίστασης στον φασισμό! 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ & ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ