ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Απόφαση που υπογράφτηκε πριν τις εκλογές δείχνει την έξοδο σε μεγάλο αριθμό ειδικευόμενων γιατρών ...

www.902.gr-αναδημοσίευση
 Παρ, 30/01/2015
Σε μια ακόμα μείωση του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, με απρόβλεπτες διαστάσεις στη λειτουργία τους, οδηγεί η απόφαση που πάρθηκε πριν τις εκλογές να οδηγηθεί σε έξοδο απ' τα νοσοκομεία μεγάλος αριθμός ειδικευόμενων γιατρών, που έχουν ολοκληρώσει το χρόνο ειδίκευσής τους, αλλά παρέμεναν στις κλινικές με συμβάσεις παράτασης, καλύπτοντας τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας καθώς παίρνουν μέρος και στα προγράμματα εφημεριών.

Μέχρι τώρα, οι ειδικευόμενοι δούλευαν στα δημόσια νοσοκομεία από 4 - 6 χρόνια για να πάρουν την ειδικότητα. Οταν τελείωναν το χρόνο ειδίκευσης μπορούσαν να παρατείνουν τη θητεία τους μέχρι έξι μήνες, μέχρι να έρθει ο αντικαταστάτης τους. Σε περίπτωση που δεν ερχόταν αντικαταστάτης, μπορούσε να γίνει νέα εξάμηνη παράταση της παραμονής τους.
Με την τελευταία υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 27/14.1.2015) ορίζεται ότι οι ειδικευόμενοι γιατροί μπορούν να παραμένουν στη θέση τους μέχρι και την ημερομηνία κτήσης του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας. Με αυτόν τον τρόπο μεγάλος αριθμός ειδικευομένων που καλύπτουν τα τεράστια κενά των δημόσιων νοσοκομείων θα πρέπει να αποχωρήσουν.
Οι ειδικευόμενοι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία αποτελούν περισσότερο από το 45% των γιατρών. Το 2012 υπηρετούσαν 8.350 σε σύνολο 18.376 γιατρών και το 2013 υπηρετούσαν 7993 σε σύνολο 17.373 γιατρών. Ετσι καλύπτονταν τα τρομακτικά κενά των 6000 γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία με φόντο τη συνταξιοδότηση 3000 γιατρών στα επόμενα χρόνια.
Την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης απαιτεί και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών και σημειώνει ότι η εκρηκτική κατάσταση υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση εργασίας, απαιτούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση τόσο της περίθαλψης και της παροχής υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς όσο και για την προστασία της υγείας των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, τη διασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και όρων εργασίας.