ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Γιάννης Βαρουφάκης: «Λύσεις δίχως τελεσίγραφα»!

Η Εφημερίδα των Συντακτών-αναδημοσίευση
Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών φάνηκε ότι το ζητούμενο για τα στελέχη της νέας κυβέρνησης είναι να βρεθεί επιτέλους λύση για την ανάπτυξη και να υπάρξει ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα | EUROKINISSI
Το τέλος της «αυτοτροφοδοτούμενης» κρίσης και της λιτότητας είναι η βασική προτεραιότητα του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ξεκινάει άμεσα επαφές με τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών στα μείζονα ζητήματα της χρηματοδότησης της χώρας και της διευθέτησης του χρέους.
Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Οικονομικών, ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι μια «συμφωνία-γέφυρα» με το παλιό πρόγραμμα, προκειμένου να επιτευχθεί η τελική συμφωνία με τους δανειστές.
Η πρώτη -από τις τρεις σελίδες- που θέλει να γυρίσει αμέσως ο νέος υπουργός, αφορά την αντιμετώπιση μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης, η οποία ξεκίνησε το 2010.
«Τότε έγινε ένα μεγάλο τοξικό λάθος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Ενα πρόβλημα πτώχευσης αντιμετωπίστηκε ως πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας. Αποτέλεσμα; Ενώ δόθηκε το μεγαλύτερο δάνειο στην Ιστορία υπό τον όρο, συν τοις άλλοις, της συρρίκνωσης των εισοδημάτων, δεν υπήρξε αίσιο τέλος».
Ζωές που χάθηκαν
«Η λογική αυτή, πρόσθεσε, κόστισε σε ζωές που χάθηκαν ή υπονομεύτηκαν».
Για το ζήτημα της λιτότητας, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε υπέρ του λιτού βίου, όχι όμως υπέρ της «πυραμιδικής λιτότητας».
«Ανάπτυξη δεν σημαίνει να έχει τόσες Πόρσε Καγέν στους στενούς δρόμους της Αθήνας, σκουπίδια στις παραλίες και καταστροφή του περιβάλλοντος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «οι Ελληνες ήταν δημιουργικοί όταν ζούσαν λιτά, χωρίς πιστωτικές κάρτες και δάνεια και χρησιμοποιούσαν τις αποταμιεύσεις τους για να σπουδάζουν τα παιδιά τους».
Η εξοικονόμηση δαπανών θα αρχίσει -σύμφωνα με τον υπουργό- από το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών. Οι δαπάνες για συμβούλους θα μειωθούν δραστικά και με τους πόρους που θα εξοικονομηθούν θα χρηματοδοτηθεί η επαναπρόσληψη των απολυμένων καθαριστριών.
«Οχι στους κομματικούς»
Ο νέος υπουργός δεσμεύτηκε επίσης να αξιοποιήσει και να αναδείξει το υπηρεσιακό δυναμικό του υπουργείου Οικονομικών, αποκλείοντας κομματικούς ή άλλους στρατούς.
Το «βάπτισμα του πυρός» πάντως θα ξεκινήσει για τον κ. Βαρουφάκη αύριο, με την πρώτη, διά ζώσης, συνάντηση που θα έχει στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Ο υπουργός εμφανίστηκε διαλλακτικός και ανοιχτός σε συζητήσεις με τους αξιωματούχους της Ε.Ε., προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα χωρίς «τελεσίγραφα».
Στις δυσκολίες με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος αναφέρθηκε, από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τρενάρουμε την οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μέχρι Ιούνιο-Ιούλιο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου είναι αρκετά έντονες. Μάλιστα το Eurogroup του Δεκεμβρίου αποφάσισε να μας δώσει δίμηνη παράταση, ακριβώς για να έχουμε πάρει τα χρήματα, τα 7,2 δισ. πριν από τις ανάγκες του Μαρτίου.
Τώρα ξέρουμε ότι λόγω των εκλογών τα έσοδα δεν ήταν όσο τα περιμέναμε. Αρα οι χρηματοδοτικές ανάγκες έχουν έρθει ακόμη πιο μπροστά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδούβελης.
Δίκαια βάρη
■ «Για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα με βάση την πραγματική φοροδοτική ικανότητα των πολιτών» μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Οπως τόνισε, τούτο θα βοηθήσει την είσπραξη των εσόδων, διότι «όταν υπάρχει αίσθημα δικαιοσύνης είναι πατριωτικό θέμα να πληρώνει κανείς τους φόρους που του αναλογούν».
■ Στην περαιτέρω ανάγκη περιστολής των δαπανών για να μην «αιμορραγήσει» το πορτοφόλι του κράτους το οποίο περιφρουρεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας παραλαμβάνοντας τα «ηνία» από τον απερχόμενο Χρήστο Σταϊκούρα.