ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Υιός Μπακατσέλου: δικάζεται Σάββατο, συσκέπτεται Δευτέρα!

diki_188Το Σάββατο 27 Δεκεμβρίου, στις 12 μ., αναμένεται να δικαστεί ο επιχειρηματίας Βασίλειος Μπακατσέλος, γιος του γνωστού εκδότη και βιομήχανου Αλέξανδρου Μπακατσέλου, ο οποίος συνελήφθη χτες, Τρίτη, στη Θεσσαλονίκη και διώκεται ποινικά, επειδή δεν έχει καταβάλει ακόμη το δώρο των Χριστουγέννων στους 125 απλήρωτους εργαζόμενους του εκδοτικού συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου».


Ο υιός Μπακατσέλου οδηγήθηκε σήμερα,Τετάρτη, το μεσημέρι στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης εμφανώς καταβεβλημένος, καθώς, μετά τη σύλληψή του,  διανυκτέρευσε κρατούμενος στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας, επί της Δωδεκανήσου 4, χωρίς ο ίδιος να το περιμένει.    
Αμέσως μόλις η υπόθεσή του εισήχθη στο ακροατήριο, ο κατηγορούμενος ζήτησε να λάβει προθεσμία τριών ημερών, όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου ο ίδιος να προετοιμάσει την απολογία του και οι συνήγοροί του να μελετήσουν τη δικογραφία.

Γεμάτος ανησυχία
Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα του, όπως αναμενόταν, αλλά η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να συνεχιστεί η κράτηση του Βασίλειου Μπακατσέλου για άλλες 72 ώρες. Στο σημείο αυτό έσπευσε να παρέμβει, γεμάτος ανησυχία, ο εκ των συνηγόρων του κατηγορουμένου, Παντελής Χαλβατζάκης, για να δηλώσει άρον άρον ότι αποσύρει το αίτημα για την τριήμερη προθεσμία υπέρ του εντολέα του, εφόσον δεν αρθεί η κράτηση. Επί της ουσίας, ο κ. Χαλβατζάκης ζήτησε να δικαστεί αυθημερόν ο υιός Μπακατσέλου, αντί να παραμείνει υπό κράτηση έως το Σάββατο.
Ωστόσο, η πρόεδρος της έδρας είχε διαφορετική άποψη από την εισαγγελέα. Αφού ρώτησε τον κατηγορούμενο πού διαμένει και εάν έχει ή όχι οικογένεια, αποφάσισε να μη συνεχιστεί η κράτησή του. Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ανακούφιση από τον υιό Μπακατσέλου, ο οποίος αφέθηκε αμέσως ελεύθερος μέχρι τη νέα δικάσιμο.

Εξαγόρασε τις ποινές
Λίγο νωρίτερα, ο κατηγορούμενος είχε σπεύσει, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, να εξαγοράσει τις ποινές φυλάκισης 7 μηνών που εκκρεμούσαν σε βάρος του, κατόπιν δύο καταδικαστικών αποφάσεων από παλαιότερα έτη. Οι εν λόγω αποφάσεις ήταν, όπως έγινε γνωστό, ο κύριος λόγος για τον οποίο ο υιός Μπακατσέλου παρέμεινε υπό κράτηση για 24 ώρες στο αστυνομικό τμήμα της πλατείας Δημοκρατίας.
Ο Βασίλειος Μπακατσέλος ανέλαβε στις 19 Δεκεμβρίου τα καθήκοντα του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της ανώνυμης εταιρίας που εκδίδει τις εφημερίδες «Αγγελιοφόρος», «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» και σειρά άλλων εντύπων. Η πλήρωση της θέσης του επικεφαλής της ΕΒΕ ΑΕ έγινε μετά την προσχηματική παραίτηση του πατέρα του, Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου, στις 11 Δεκεμβρίου με την επίκληση λόγων υγείας.
Έπειτα από μηνυτήρια αναφορά του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία ασκήθηκε χτες το πρωί, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή να συλληφθεί ο υιός Μπακατσέλου, καθώς η μη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Παρά την επικείμενη δίκη του και το απροσδιόριστο αποτέλεσμά της, ο Βασίλειος Μπακατσέλος έχει προσκαλέσει για την προσεχή Δευτέρα, στις 2 μ.μ., συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών σωματείων της ΕΣΗΕΜ-Θ, της ΕΠΗΕΘ και της ΕΤΗΠΤΘ στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας, επί της Δαναΐδων 4, για να ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Λίγο αργότερα, στις 3.30 μ.μ. έχει ζητήσει να συναντήσει και τους εργαζόμενους της εταιρίας, για να τους ενημερώσει σχετικά με την πορεία της παραπαίουσας εταιρίας.
Στο προσκήνιο η νεαρή λογίστρια
Η πρόσκληση για συγκέψεις και συναντήσεις εστάλη από τη γενική διευθύντρια της ΕΒΕ ΑΕ, νεαρή λογίστρια Ιωάννα Μακρή, η οποία επανέκαμψε δριμύτερη στη θέση της, έπειτα από μακρόσυρτη άδεια, αγνοώντας τις πληροφορίες που την εμφανίζουν να είναι η μόνη που εισπράττει τις αποδοχές της κατά τους τελευταίους μήνες, κατόπιν προσωπικής παρέμβασης του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου. Άλλωστε, η κ. Μακρή οφείλει την ανάληψη του management της εταιρίας πρωτίστως στην ιδιαίτερη εύνοια του γνωστού εκδότη και βιομήχανου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το εκδοτικό συγκρότημα του «Αγγελιοφόρου» βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διάλυσή του, έπειτα από 18 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Εργαζόμενοι και συνδικαλιστές θεωρούν πως είναι μάλλον  ζήτημα ημερών η αναστολή λειτουργίας του και η εφαρμογή της λύσης της εταιρίας ή της πτώχευσης της, με μονομερή πρωτοβουλία της διοίκησης.

Σε επίσχεση εργασίας
Ακόμη όμως κι αν δεν επιστρατευτεί η λύση ή η πτώχευση της εταιρίας, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνεχιστεί χωρίς σημαντικά προσκόμματα η έκδοση των εφημερίδων «Αγγελιοφόρος» και «Αγγελιοφόρος της Κυριακής», όπως και των άλλων εντύπων. Κι αυτό, γιατί περί τους 10 εργαζόμενους, που κατέχουν νευραλγικές θέσεις στη διαδικασία παραγωγής, έχει ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά τους για επίσχεση εργασίας.
Δημοσιογράφοι, τεχνικοί Τύπου και διοικητικοί υπάλληλοι του συγκροτήματος του «Αγγελιοφόρου» παραμένουν απλήρωτοι επί 5 μήνες, χωρίς να έχουν λάβει επίσης το δώρο Χριστουγέννων, και έχουν εγκλωβιστεί στις επιχειρηματικές μεθοδεύσεις του Αλέξανδρου Κ. Μπακατσέλου και μελών της οικογένειάς του, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν τα αναγκαία προς το ζην.