ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Κληρώνει» αύριο για το λιμάνι του Πειραιά!

peiraias-limani-630.jpg

Το λιμάνι του ΠειραιάΜέχρι το μεσημέρι της Τρίτης θα έχει γίνει γνωστό εάν οι μέτοχοι του ΟΛΠ θα εγκρίνουν ή όχι τον «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ-Cosco
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος σήμερα και αύριο (Τρίτη) το λιμάνι του Πειραιά, καθώς από τη μια συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών – International Dockworkers Council (IDC) –παγκόσμιας εμβέλειας συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα λιμάνια- και από την άλλη αύριο συγκαλείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΛΠ, όπου θα αποφασιστεί το μέλλον του «Φιλικού Διακανονισμού ΟΛΠ-Cosco.

Η Ομάδα Εργασίας του IDC, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΜΥΛΕ και της Ενωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ, τις δύο αυτές μέρες θα ασχοληθεί:
  •  Με την τρέχουσα κατάσταση στα λιμάνια των χωρών-μελών του.
     
  • Ειδικά με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση στα ελληνικά λιμάνια. Τη διαδικασία αυτή έχει παρακολουθήσει από τα πρώτα της στάδια και έχει προχωρήσει σε από κοινού παρεμβάσεις με τα ελληνικά συνδικάτα του χώρου, στα ευρωπαϊκά όργανα.
     
  •   Τον κοινωνικό διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη υπό την αιγίδα της Επιτροπής Μεταφορών της Ε.Ε. για τις συνθήκες εργασίας και τις εργασιακές σχέσεις στα λιμάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξαιτίας του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι εξελίξεις στον Πειραιά, έρχεται να συμμετάσχει στις εργασίες του διημέρου πολυμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων εργαζομένων διάφορων λιμανιών.

Από την άλλη, την Τρίτη μέχρι το μεσημέρι θα έχει γίνει γνωστό εάν οι μέτοχοι του ΟΛΠ θα εγκρίνουν ή όχι τον «Φιλικό Διακανονισμό» ΟΛΠ-Cosco. Να σημειωθεί ότι στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση ο βασικός μέτοχος, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ, είχε ζητήσει την αναβολή της λόγω εμπλοκής που είχε δημιουργηθεί με τους δύο όρους που έθετε το Ελεγκτικό Συνέδριο στην απόφασή του.

Η διοίκηση του ΟΛΠ μέσω του προέδρου Γιώργου Ανωμερίτη είχε τοποθετηθεί ότι οι όροι του δικαστηρίου πρέπει να τηρηθούν, οι Κινέζοι διαφωνούσαν με τον έναν όρο που αφορούσε την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος και το ΤΑΙΠΕΔ δεν είχε μια κοινή γραμμή.

Το πώς θα ξεπεραστούν όλες αυτές οι δυσκολίες είναι ένα μεγάλο μυστήριο, το οποίο θα λυθεί αύριο (Τρίτη). Εαν πάντως εγκριθεί ο «Φιλικός Διακανονισμός», τότε η σύμβαση θα οδεύσει προς κύρωση στη Βουλή και αμέσως μετά οι Κινέζοι θα έχουν τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τα έργα τους στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙΙ.