ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Χαιρετισμός στο 7ο τακτικό συνέδριο της ΠΕΑΛΣ!




 Συρμαλένιος Νίκος
 Βουλευτής Κυκλάδων
Υπεύθυνος ΕΕΚΕ Ναυτιλίας
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Χαιρετισμός στο 7ο τακτικό συνέδριο της ΠΕΑΛΣ
Κυρίες και Κύριοι,  αγαπητοί φίλοι,
Καταρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω την ΠΕΑΛΣ για την πρόσκληση σας να παρευρεθώ στο 7ο τακτικό συνέδριο σας και να σας ευχηθώ καλή επιτυχία
Λυπάμαι επίσης που κανένας υπουργός, ούτε βουλευτής των κομμάτων της συγκυβέρνησης παρευρίσκεται σε μια τόσο σημαντική Ημερίδα.

Πριν απ´ όλα θα ήθελα να απευθύνω και από αυτό το βήμα τα συγχαρητήρια μας και ένα χαιρετισμό τιμής σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος που κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, πάλεψαν και έφεραν σε πέρας τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αποστολή διάσωσης με τους 700 περίπου πρόσφυγες και την ευτυχή κατάληξη της με τη μεταφορά τους στο λιμάνι της Ιεράπετρας. Επίσης να τιμήσουμε το ΛΣ - ΕΛΑΚΤ και για όλες τις άλλες αποστολές και καθημερινές μάχες που δίνει για τη διάσωση των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξαθλίωση και τους πολέμους των γειτονικών χωρών
Και αυτό αποδεικνύει απολύτως τις απίστευτες δυσκολίες και την επικινδυνότητα που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες στο ΛΣ ΕΛΑΚΤ, που δυστυχώς έρχεται σε αναντιστοιχία με την αναγνώριση αυτού του έργου από την Πολιτεία.
Το γεγονός και μόνο ότι μόλις χθες η πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΙ, έφερε τη συγκεκριμένη τροπολογία για τα κίνητρα και τις μεταθέσεις σε δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές, αποδεικνύει την αποτυχία της μέχρι σήμερα πολιτικής, αλλά και την παντελή έλλειψη σχεδιασμού για τις ανάγκες στελέχωσης του ΛΣ. Ιδιαίτερα οι μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων χρόνων με τις συνεχείς περικοπές των μισθών και των συντάξεων, δημιούργησαν την τεράστια αβεβαιότητα,  που οδήγησε και στις αθρόες αποχωρήσεις πολλών αξιωματικών από το Σώμα, στην πιο ώριμη και χρήσιμη φάση της σταδιοδρομίας τους, με αποτέλεσμα τις πολύ μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τόσο στο Αρχηγείο, όσο και στις Λιμενικές Αρχές, ιδιαίτερα στην πρώτη γραμμή.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα σοβαρά προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη του προσωπικού και της αποζημίωσής του όταν μετακινείται υποχρεωτικά για την εκτέλεση υπηρεσίας, η έλλειψη μέσων και εξοπλισμού και κυρίως η απουσία ουσιαστικής προσπάθειας από τις κυβερνήσεις για την επίλυση τους, μόνο σε αναγνώριση του έργου και του σημαντικού ρόλου των στελεχών του Λιμενικού Σώματος δεν αντιστοιχεί.
Επιπλέον η καταγγελία της διοίκησης της ΠΕΑΛΣ για τον τρόπο εισαγωγής στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνικής Ακτοφυλακή και η διατύπωση με δημόσιο τρόπο του αιτήματος για εισαγωγή με διαφανείς και αντικειμενικές διαδικασίες αποτέλεσε μια σημαντική παρέμβαση που η υλοποίηση της θα συμβάλλει τόσο στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Σώματος όσο και στην προστασία του κύρους και της αυτονομίας των Αξιωματικών κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Ξέρετε ότι το 2013, την παρέμβαση της ΠΕΑΛΣ ακολούθησε πλήθος καταγγελιών για τις διαδικασίες του διαγωνισμού εισαγωγής δοκίμων σημαιοφόρων  που προκάλεσαν ακόμα και εισαγγελική παρέμβαση. Προκαλέσαμε τον υπουργό, μόλις προχθές να μας εξηγήσει γιατί ενώ είχε δεσμευτεί από το 2013 να θεσμοθετήσει και στο ΛΣ την εισαγωγή μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, γιατί δεν προχώρησε και άφησε τις ίδιες διαβλητές διαδικασίες. Απάντηση φυσικά δεν πήραμε.
Εμείς από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας την προσφορά , τη γνώση και την εμπειρία σας τόσο σε θέματα που αφορούν στην υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας όσο και στα θέματα που αφορούν στην ακτοφυλακή, στην έρευνα και διάσωση και στην περιβαλλοντική προστασία, διατυπώνουμε και στις προγραμματικές μας θέσεις ένα πλαίσιο λειτουργίας μέσα στα οποίο οι Αξιωματικοί και γενικότερα τα στελέχη του ΛΣ θα μπορούν να επιτελέσουν με αποτελεσματικό τρόπο την αποστολή τους.
Γι’ αυτό στη δική μας πρόταση περιλαμβάνονται η θέσπιση ενός ορθά μελετημένου νομοθετικού πλαισίου για την υπηρεσιακή εξέλιξη των στελεχών του Σώματος που θα καταργήσει και θα αναβαθμίσει το σημερινό καθεστώς της χαώδους, διάσπαρτης και αποσπασματικής πολυνομίας που αφορά το προσωπικό του Λ.Σ., η διασφάλιση των συνθηκών στέγασης και αξιοπρεπούς παραμονής σε κάθε περίπτωση μετάθεσης, η μέριμνα για την οικογενειακή ενότητα καθώς και η έγκαιρη κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αλλά και άλλες παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα όπως είναι η θέσπιση και εφαρμογή του θεσμού του ombudsman (διαμεσολαβητή του λιμενικού), που ήδη Χώρες της Ευρώπης έχουν δημιουργήσει για υπηρετούντες στα Σ.Α. και τις Ε.Δ. και λειτουργεί, προς όφελος και των δύο πλευρών. όπως και του θεσμού της έννομης αποκάλυψης
Επιπλέον εκτός του νέου θεσμικού πλαισίου, απαιτείται και η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των μέσων και του εξοπλισμού του Σώματος, ώστε να ανταποκρίνεται στον πολλαπλό του ρόλο τον οποίο πρέπει να υπηρετήσει με "ισόρροπο" τρόπο τόσο την προάσπιση των θαλάσσιων συνόρων όσο και  στην υποστήριξη της ελληνικής ναυτιλίας, Στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση των Επισκευαστικών Βάσεων αποτελεί προγραμματική μας δέσμευση και βασικό εργαλείο της προσπάθειας που πρέπει να γίνει για τον εκσυγχρονισμό των μέσων του Σώματος.

Επίσης η δική μας πρόταση σε σχέση με την εισαγωγή και την πρόσληψη στο Σώμα είναι σαφής, και αναφέρεται στην κατάργηση του σημερινού απαράδεκτου συστήματος που αποτελεί κλασσικό δείγμα της πελατειακής πολιτικής και αντικατάσταση του με ένταξη στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Η πρόταση αυτή συνοδεύεται από εκείνη της ίδρυσης και λειτουργίας Ακαδημία του Σώματος, που θα παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη εκπαίδευση στα στελέχη του όλων των βαθμίδων, τις ανάλογες μετεκπαιδεύσεις και θα αποτελεί τον εκπαιδευτικό φορέα του. Σε κάθε περίπτωση η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των στελεχών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. θα είναι πανεπιστημιακού επιπέδου, θα ακολουθεί σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους, θα είναι διαρκής και επαγγελματική, ώστε να τα προετοιμάζει να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στις υψηλές απαιτήσεις της ασφάλειας, και  της πολιτικής προστασίας της χώρας με σεβασμό στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και στις πανανθρώπινες αξίες της ισονομίας και του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής.
Τέλος, η καθιέρωση ενός αποτελεσματικού και αξιοκρατικού συστήματος λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος που θα εξασφαλίζει κανόνες αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας κατά τη διάρκεια της θητείας και της εξέλιξης των αξιωματικών και γενικότερα των στελεχών του καθώς  και οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας αποτελούν για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου το Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθεί στην αποστολή του.  Αυτή η προσπάθεια, σε συνεργασία και με την Ένωση σας για την βελτίωση των συνθηκών μέσα στις οποίες καλείστε να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας, αποτελεί για εμάς δέσμευση εφόσον ο λαός μας δώσει τη δυνατότητα από θέση κυβερνητικής ευθύνης να έχουμε αποφασιστικό ρόλο. 
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την απορία μας σε σχέση με την μη συμμετοχή του ΛΣ στην Ημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ για την Αλιεία, που οργανώνουμε αύριο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο του Πειραιά. παρά την αρχική δήλωση συμμετοχής.
Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να ευχηθώ κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας, τα αποτελέσματα του οποίου τα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
28/11/2014