ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Ρήγμα» κυβέρνησης- ΤΑΙΠΕΔ για τη πώληση ΟΛΠ!

http://www.pireas2day.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
 22/07/2014
«Αγκάθια» συναντάει η κυβέρνηση στον δρόμο για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ καθώς φαίνεται να επιδιώκει με αμφιλεγόμενες διαδικασίες να ανοίξει διάπλατα την «πόρτα» στην κινέζικη εταιρεία Cosco.
«Κλειδί» είναι το αποτέλεσμα του λεγόμενου «φιλικού διακανονισμού» μεταξύ του ΟΛΠ και της θυγατρικής της Cosco, ΣΕΠ ΑΕ, η οποία έχει θέσει ως… προαπαιτούμενο την έγκριση της συμφωνίας για να καταθέσει πρόταση στον διαγωνισμό.

Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ θεωρεί ότι εάν γίνει δεκτή αυτή η συμφωνία η κινέζικη εταιρεία θα αποκτήσει κυριαρχικό ρόλο στο λιμάνι και αυτό μπορεί να τινάξει τον εν εξελίξει διαγωνισμό στον «αέρα»

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ θέτει ευθέως θέμα νομιμότητας του «φιλικού διακανονισμού» ενώ χτες έγινε γνωστή η παραίτηση από το ΔΣ του ΟΛΠ της εκπροσώπου του Ταμείου κ. Ελισ.  Αργυροπούλου.

Η παραίτηση φαίνεται να συνδέεται με το γεγονός ότι προσδιορίστηκε να συζητηθεί  στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΛΠ, στη συνεδρίαση της Πέμπτης, το εξής θέμα:
«Έγκρισης σχεδίου φιλικού διακανονισμού για την εκ νέου υποβολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου».

Το τελικό σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων το «πάγωμα» της καταβολής του εγγυημένου ανταλλάγματος της Cosco για τη προβλήτα ΙΙ και το ανατολικό τμήμα της προβλήτας ΙΙΙ με αντάλλαγμα την κατασκευή και του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ.  Το σύνολο των επενδύσεων υπολογίζεται σε 230 εκατομμύρια €.

Να σημειωθεί ότι η κινέζικη πλευρά έχει θέσει ως προϋπόθεση την έγκριση του φιλικού διακανονισμού για να καταθέσει προσφορά στο διαγωνισμό για την πώληση των μετοχών του ΟΛΠ.

Ωστόσο, από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ υπάρχει η άποψη ότι εάν εγκριθεί ο φιλικός διακανονισμός η Cosco θα αποκτήσει κυρίαρχη θέση στο λιμάνι και αυτό μπορεί να «τορπιλίσει» τον διαγωνισμό.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το ταμείο έχει θέσει θέμα νομιμότητας της διαδικασίας καθώς και ζήτημα έλλειψης οικονομοτεχνικής μελέτης για τη τεκμηρίωση της συμφωνίας.

Επίσης, έχει νομικές γνωμοδοτήσεις σύμφωνα με τις οποίες δύο επιστολές υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάστηκαν από την κυβέρνηση, δεν δεσμεύουν την Επιτροπή να κινήσει νομικές διαδικασίες για το θέμα.

Το κείμενο της συμφωνίας είχε διαβιβαστεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο, απ’ όπου επέστρεψε, το Μάρτιο, στον ΟΛΠ για να υπάρξει απόφαση του ΔΣ. Από τότε εισήχθη 5 φορές για απόφαση αλλά σταμάτησε με παρέμβαση του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο γνωστοποίησε ότι διατηρεί τις αντιρρήσεις του και ζητάει να συζητηθεί το θέμα λόγω της κυβερνητικής απόφασης.