ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ-ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ, ΜΕΤΑ, ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ !!!

ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
-ΜΟΝΟ ΣΤΟ "PEIRATIKO-


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΑΡΟΥ

Γραφείο Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας
Πάρος, 18 Ιανουαρίου 2011
Αριθ. Πρωτ. : 3212 / 01 / 2011

ΠΡΟΣ: Διαχειρίστριες εταιρείες Ε/Γ
και Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων που
προσεγγίζουν το λιμένα Πάρου


ΘΕΜΑ: Ασφάλεια ναυσιπλοΐας και προστασία λουομένων εντός όρμου και λιμένα Παροικιάς Πάρου.

1. Δια του παρόντος, φέρουμε σε γνώση σας ότι τα τελευταία έτη – ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο – η Υπηρεσία μας έχει συχνά γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών, δυσμενών σχολίων και παραπόνων από λουόμενους και παραθεριστές στον όρμο Παροικιάς Πάρου, συνεπεία του υψηλού κυματισμού, που προσβάλλει τις παρακείμενες ακτές, προκαλούμενου από την ταχύτητα των Ε/Γ και Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων.

Τα οποία εισέρχονται/εξέρχονται του λιμένα μας, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα κατασκευαστικά και τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς και τα ειδικότερα γεωφυσικά και λοιπά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι η εγγύτητα παραλιών και λιμενικής εγκατάστασης, τα σχετικώς μικρά θαλάσσια βάθη, οι πολυσύχναστες παραλίες, η κίνηση ή/και αγκυροβολία μεγάλου αριθμού σκαφών (τουριστικά, ταχύπλοα, αλιευτικά, φορτηγά, δεξαμενόπλοια).

Σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις, έχουν καταγραφεί, κατά το παρελθόν, περιστατικά κινδύνου ή/και τραυματισμού κολυμβητών (κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων), παράσυρσης και απώλειας/καταστροφής προσωπικών αντικειμένων, ανακλίντρων, θαλασσίων μέσων αναψυχής κ.ο.κ., ενώ, επίσης έχουν υποβληθεί και μηνυτήριες αναφορές κατά Πλοιάρχων, με αρνητικό αντίκτυπο – μεταξύ των άλλων – και στο κύρος και την εν γένει εικόνα των διαχειριστριών/πλοιοκτητριών εταιρειών.

2. Εν προκειμένω, δοθείσης της ευκαιρίας, μεταφέρουμε εκτιμήσεις ικανού αριθμού έμπειρων ναυτικών (Ε.Ν.) της περιοχής μας, σύμφωνα με τις οποίες, προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, θα συμβάλλει αποφασιστικά η τήρηση – από τα εισερχόμενα πλοία – ταχύτητας όχι μεγαλύτερης των 14 ν.μ. ανά ώρα, κατά την προσέγγιση και παράλλαξη του Ακρωτηρίου Αγίου Φωκά και οπωσδήποτε μικρότερης των 10 ν.μ. ανά ώρα, κατά την είσοδό τους στο δίαυλο της λιμενολεκάνης (ερυθρός και πράσινος φωτοσημαντήρας – ΄΄σπίθες΄΄), ακριβώς όπως ορίζεται και στην αριθ. πρωτ. 3212/04/2005/18-07-2005 Απόφαση Λιμενάρχη Πάρου, η οποία έχει κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους και εξακολουθεί να ευρίσκεται σε ισχύ.

3. Συνεκτιμώντας τα προεκτεθέντα, στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας για την εξεύρεση της βέλτιστης ισορροπίας επί του θέματος, σεβόμενοι τα δικαιώματα των χρηστών των παραλιών και με γνώμονα, την ομαλή ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση της Πάρου και την ασφαλή κίνηση των πλοίων,

παρακαλούμε για την ενημέρωση και τις δικές σας – κατά την κρίση σας – συναφείς ενέργειες και παρεμβάσεις, παρέχοντας κατάλληλες οδηγίες στους Πλοιάρχους σας, για την πιστή εφαρμογή των κείμενων διατάξεων, που ρυθμίζουν το συγκεκριμένο ζήτημα και την ορθή εφαρμογή των κανόνων της ναυτικής τέχνης (σύμφωνα, πάντα, με τις ελικτικές ικανότητες των πλοίων), αλλά και εξετάζοντας ενδεχομένως και την περίπτωση τροποποίησης των ωρών αφιξοαναχώρησης των προγραμματισμένων δρομολογίων σας για χρονικό διάστημα ολίγων λεπτών (όχι άνω των δέκα).

4. Παραμένοντας στη διάθεσή σας,
για οποιαδήποτε σχετική διευκρίνιση και πληροφορία, τονίζουμε ότι, σε κάθε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης – συνεργασίας, η οποία θα θέτει σε κίνδυνο (έστω και δυνητικά) ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, θα κινείται άμεσα κατά των υπαιτίων, η διαδικασία επιβολής κυρώσεων(οι οποίες είναι βαρύτατες) και θα υποβάλλεται Αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, για τυχόν περαιτέρω ποινική αξιολόγηση.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :
1. Εισαγγελία Πρωτ/κών Σύρου (υτα)
2. ΥΠτΠ/ΓΓΑΝ/ΔΑΝ Α’ (υτα)
3. ΥΘΥΝΑΛ/ΔΘΣ Α’ (υτα)
4. 3η ΠΕ.ΔΙ.Λ.Σ. (υτα)
5. Δήμος Πάρου
6. ΔΛΤ Πάρου – Αντιπάρου
7. Ναυτικοί Πράκτορες πλοίων που
προσεγγίζουν το λιμένα Παροικιάς

Ο Λιμενάρχης
Πλωτάρχης Λ.Σ. Γιαλελής Κωνσταντίνος